26.9 C
Trikala
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Γιατί η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη μέρα

Είναι μια ημέρα που πολλοί θεωρούν άτυχη. Μια ημέρα που οι περισσότεροι δεν επιλέγουν να πάρουν ρίσκα και να ξεκινήσουν νέα πράγματα. Μια ημέρα που χρήζει μεγαλύτερης προσοχής, ειδικά για εκείνους που πιστεύουν στην γρουσουζιά.

- Advertisement -

Δύο είναι οι ημέρες που θεωρούνται γενικά άτυχες. Η Παρασκευή και 13 και η Τρίτη κι 13. Και οι δύο ημέρες έχουν κάτι κοινό, το 13. Όμως δεν είναι το ίδιο. Η Παρασκευή και 13 έχει καθιερωθεί σαν άτυχη ημέρα περισσότερο στην Αμερική.

Η Παρασκευή και 13 είναι μια ημερομηνία με αρνητικό υπόβαθρο στη Δύση γενικότερα και η ιστορία της είναι διαφορετική από την Τρίτη. Σε εμάς, στην Ελλάδα, έχει γίνει γνωστή από τις αρχές περίπου του 19ου αιώνα και μέσω των διάφορων ταινιών τρόμου και όχι μόνο.

Για τους Έλληνες η Τρίτη και 13 είναι η πιο γκαντέμικη ημέρα. Όπως και για τους Ισπανούς, που αποφεύγουν αυτή τη μέρα να ταξιδέψουν ή και να βγουν από το σπίτι τους για προληπτικούς λόγους, να ξεκινήσουν κάτι νέο ή να πάρουν ένα ρίσκο.

Η πιο διαδεδομένη αιτία για την ημερομηνία αυτή είναι η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Από αυτή λένε πολλοί ότι ξεκίνησε η γρουσουζιά. Γιατί; Επειδή η άλωση έγινε την Τρίτη 29 Μαΐου του 1453. Εύκολα μπορεί να πει κανείς ότι καταλαβαίνει το γιατί την Τρίτη, αλλά το 13; Το 13 προκύπτει από το άθροισμα των ψηφίων της χρονολογίας (1+4+5+3=13).

Η γρουσουζιά ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453
Η γρουσουζιά ξεκινά από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

Πριν, όμως, προχωρήσουμε παρακάτω, αξίζει να μείνουμε λίγο στην ημέρα. Για πολλούς η Τρίτη έχει μια αρνητική χροιά, αφού αναφέρεται στον αριθμό τρία. Ο οποίος σε συνδυασμό με την γρουσουζιά και το κακό μας φέρνει στο μυαλό την φράση που σίγουρα έχετε ακούσει πολλές φορές “τρίτωσε το κακό”. Βασίζεται στην άποψη ότι μια σειρά κακών τερματίζει στα τρία γεγονότα, ότι πιο πολλά δεν μπορούν να συμβούν την ίδια περίοδο.

Παράλληλα, και το 13 έχει αρνητική χροιά, αφού τα πάντα στην Ελλάδα υπήρχαν σε δωδεκάδες. Δώδεκα οι Θεοί του Ολύμπου, δώδεκα οι μήνες, δώδεκα οι άθλοι του Ηρακλή, δώδεκα τα Ευαγγέλια, δώδεκα οι μαθητές του Χριστού, σε δωδεκάωρα χωρίζεται η μέρα, δώδεκα είναι τα ζώδια.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το 12 θεωρείται ο τέλειος αριθμός. Εκείνος που αντιπροσωπεύει την ολοκλήρωση, την τελειότητα. Για ακριβώς αυτόν τον λόγο, το 13 αντίθετα θεωρείται κακό. Επειδή είναι ο αριθμός που ακολουθεί και σπάει την αρμονία και την τελειότητα.

Εκτός από την θεωρία με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, υπάρχει και μια ακόμη που αφορά τους Σταυροφόρους, αφού ήταν Τρίτη και 13 του 1204 όταν κατέκτησαν την πρωτεύουσα του μεσαιωνικού πολιτισμού.

Η κάρτα ταρώ του θανάτου στην κλασική και πιο μοντέρνα εκδοχή της. Το 13 υπάρχει και στις δύο
Η κάρτα ταρώ του θανάτου στην κλασική και πιο μοντέρνα εκδοχή της. Το 13 υπάρχει και στις δύο

Ένας άλλος μύθος αναφέρει τον βασιλιά της Μακεδονίας, Φίλιππο Β’, που πέθανε λίγο μετά την τοποθέτηση του αγάλματός του δίπλα στα δώδεκα αγάλματα των Θεών του Ολύμπου.

Όσον άφορα τον Χριστιανισμό, ο Αντίχριστος και το θηρίο (δημιουργήματα του Διαβόλου) αναφέρονται στο 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης, ενώ δεκατρείς ήταν και οι παρόντες στο Μυστικό Δείπνο, οι έντεκα απόστολοι, ο Χριστός και ο 13ος, ο Ιούδας, που πρόδωσε τον Χριστό.

Και για όσους πιστεύουν στα χαρτιά… ακόμα και η κάρτα του θανάτου στα ταρώ έχει επάνω της τον αριθμό 13.

Για όλους αυτούς τους λόγους, σήμερα ίσως θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω. Και όσοι πιστεύουν στην γρουσουζιά και όσοι δεν πιστεύουν, για καλό και κακό…

Καλή μας τύχη!

πηγη:http://www.pathfinder.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ