16.1 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Γιατροί πρώην ΙΚΑ: Αξιώνουν επαναφορά στις θέσεις τους

Πρόσκληση σε 3.000 γιατρούς του ΙΚΑ από την Ομοσπονδία τους να «επανακαταλάβουν» τις θέσεις που κατείχαν

«Διαβατήριο» για την επιστροφή των γιατρών του πρώην ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ, θεωρεί η  Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥ-ΕΟΠΥΥ) τον νόμο Κατρούγκαλου που επαναφέρει στις θέσεις τους όλους όσοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα τα προηγούμενα έτη.

- Advertisement -

Με ανακοίνωσή της, καλεί τους γιατρούς που είχαν επέλεξαν να μην παραμείνουν στον ΕΟΠΥΥ και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση, να υποβάλλουν αίτηση στη Διεύθυνση Προσωπικού του ΕΟΠΥΥ και στην Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) που υπάγεται η πρώην μονάδα τους, και να ζητούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία τους.

Όπως ενημερώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥ- ΕΟΠΥΥ, κ. Παναγιώτης Ψυχάρης τους πρώην συναδέλφους του στο πάλαι ποτέ ΙΚΑ, «κατά τη γνώμη των νομικών της ομοσπονδίας, ο νόμος Κατρούγκαλου (4325/2015) είναι εφαρμοστέος και στους γιατρούς του πρώην ΕΟΠΥΥ που απολύθηκαν και δεν υπηρετούν σήμερα στις ΔΥΠΕ, λόγω του Νόμου Γεωργιάδη (4238/2014),  και σε κάθε περίπτωση ο τυχόν αποκλεισμός τους δεν έχει συνταγματικό έρεισμα».

Σύμφωνα με το υπόδειγμα αίτησης οι ενδιαφερόμενοι ζητούν «την κατ’ εφαρμογή των άρθρων 14 επ. Ν.4325/2015 επαναφορά μου στη θέση την οποία κατείχα πριν τεθώ σε διαθεσιμότητα με τους ίδιους όρους εργασίας στον ΕΟΠΥΥ,  άλλως σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση στην ως άνω ΔΥΠΕ».

Ο νόμος Γεωργιάδη και το ΠΕΔΥ

Ο περίφημος νόμος Γεωργιάδη όριζε ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και πρώην Πολυιατρείων του ΙΚΑ, έπρεπε να επιλέξουν είτε να παραμείνουν στον Οργανισμό και στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ) ως γιατροί πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης είτε να διατηρήσουν το ιδιωτικό τους ιατρείο. Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ είχαν τη δυνατότητα να εργάζονται το πρωί στις μονάδες υγείας του Ιδρύματος και να έχουν απογευματινό ιδιωτικό ιατρείο – το οποίο συνήθως «τροφοδοτούνταν» από τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Ο νόμος του πρώην υπουργού Υγείας είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τους 5.500 γιατρούς του ΙΚΑ, οι οποίοι δεν αποδέχονταν τις νέες εργασιακές συνθήκες που δημιουργούσε ο περίφημος νόμος – βάσει του οποίου θα λειτουργούσε ουσιαστικά και το ΠΕΔΥ.

Τελικά, 3.000 γιατροί  του ΕΟΠΥΥ επέλεξαν να μην παραμείνουν στον Οργανισμό και στο ΠΕΔΥ ως γιατροί με πλήρη πλέον απασχόληση –έναντι της μερικής με την οποία εργάζονταν μέχρι και τον Ιανουάριο. Περίπου 2.500 γιατροί παρέμειναν στις δομές του πρώην ΙΚΑ, κλείνοντας τα ιδιωτικά ιατρεία τους, με στόχο να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, επί της ουσίας οι αλλαγές που έπρεπε να δρομολογηθούν για να λειτουργήσει το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας δεν προχώρησαν. Οι δομές δεν στελεχώθηκαν με το αναγκαίο προσωπικό ούτε μπόρεσαν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων.

πηγή:protothema

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ