17.5 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

«Για Μία Ωραία Ελλάδα» ερμήνευσαν η Δημοτική Χορωδία και Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων

Τη θερμή ανταπόκριση και το χειροκρότημα του τρικαλινού κοινού έλαβε η από κοινού πρωτοβουλία της Δημοτικής Χορωδίας και της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, που έδωσαν συναυλία στο πλαίσιο του εορτασμού της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μετά από εντατικές πρόβες ενός μήνα παρουσιάστηκε μια ολοκληρωμένη συναυλία της Δημοτικής Χορωδίας Τρικάλων υπο τη Δ/νση της κ. Ελένης Ζιάκα, της Δημοτικής Φιλαρμονικής Τρικάλων υπό τη Δ/νση της κ. Μαίρης Μητσοπούλου και του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων την Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014, με πλήθος κόσμου να παρευρίσκεται εκεί. Μια συναυλία που προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και θύμησες της Γερμανικής Κατοχής, που κατά ένα τρόπο επανέρχονται πάντα έντονα στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού.
Στο πρώτο μέρος της συναυλίας μας ακούστηκαν τέσσερα κυρίως “a capella” τραγούδια από τη Δημοτική Χορωδία Τρικάλων υπό τη συνοδεία σε δύο από αυτά του κ. Νίκου Λίνου στο μπουζούκι και της κ. Στέλλας Αναστασοπούλου στο πιάνο. Το πρώτο δεν ήταν άλλο από το υπέροχο τραγούδι με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από το «Άξιον Εστί». Από τη «Συλλογή των 18 Λιανοτράγουδων της Πικρής Πατρίδας» η οποία αποτελείται από τα 18 τετράστιχα του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένα από τον Μίκη Θεοδωράκη ακούστηκε το «Καρτέρεμα» ενώ ο συντοπίτης μας Κώστας Βίρβος έγραψε το 1944 το έργο «Καταχνιά» και το 1964 πρωτοκυκλοφόρησε ο δίσκος με μουσική του Χρήστου Λεοντή. Ακούστηκαν από το ίδιο έργο το «Τι κι αν με ρίξεις στο κελί» και στη συνέχεια «Το τραγούδι της Ειρήνης».
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Δημοτική Χορωδία και Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων ερμήνευσαν από κοινού τα παρακάτω τραγούδια και εμβατήρια τα οποία σκιαγράφησαν τη γενική εικόνα της εποχής.
«Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του», «Με το χαμόγελο στα χείλη» (Τραγούδι), «Παιδιά της Ελλάδος Παιδιά» (Τραγούδι), «Δυο παιδιά απ’ το Βραχώρι» (Τραγούδι), «Ευζωνάκι» (Εμβατήριο), «Περνάει ο Στρατός» (Εμβατήριο), «Ο Ναύτης του Αιγαίου» (Εμβατήριο), «Μακεδονία» (Εμβατήριο), «Πίνδος» (Εμβατήριο), «Για μια καινούρια Ελλάδα» (Εμβατήριο).
Πριν την εκτέλεση και ερμηνεία των παραπάνω τραγουδιών υπήρχε σύντομη προλόγηση σε κάθε ένα από αυτά από την κ. Μαρίνα Παπαγεωργίου, που περιελάμβανε τόσο τον συνθέτη-στιχουργό όσο και την σύνδεση του ίδιου του τραγουδιού με τα ιστορικά στοιχεία και τις εξελίξεις της εποχής.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τη προλόγηση του τραγουδιού «Βάζει ο Ντούτσε τη στολή του»
Το 1938 ο Ιταλός συνθέτης Έλντο ντι Λάτζαρο (Eldo di Lazzaro, 1902-1968) γράφει, σε στίχους του Κ. Μπρούνο, ένα τραγούδι στο οποίο παίνευε τα κάλλη της ωραίας χωριατοπούλας, από τα βουνά των Αμπρούτσι, της Ρετζινέλας. Το τραγούδι λέγεται Reginella Campagnola (η χωριατοπούλα Ρετζινέλα). Οι στίχοι είναι σύμφωνοι με τις προδιαγραφές του φασιστικού καθεστώτος: υμνούν την αγνή ζωή της υπαίθρου και την ευημερία των αγροτών, αν και γράφτηκαν μέσα στη βουή της μιλανέζικης μεγαλούπολης. Η μουσική έχει κάτι που σε κάνει να την προσέξεις αμέσως. Το 1940, η “Ρετζινέλα” ήρθε και στην Ελλάδα. Ο Πωλ Μενεστρέλ, έβαλε ελληνικούς στίχους στη μουσική του ντι Λάτζαρο και το ανάθεσε σε μια νεαρή Κερκυραία, τη Ρένα Βλαχοπούλου, να το τραγουδήσει. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε δίσκο από τον Φώτη Πολυμέρη κι έγινε μεγάλη επιτυχία.
Τη συναυλία τίμησαν με την παρουσία τους ο Αιδεσιμολογιώτατος π. Λάμπρος Κολώνας, η κ. Βασιλική-Ελένη Μητσιάδη, Αντιδήμαρχος Παιδείας-Πολιτισμού-Αθλητισμού & Νεολαίας, ο κ. Κυρίτσης Χρυσόστομος, Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού-Καινοτομίας-Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Λεβέντη Ευθυμία, η Προϊσταμένη της Δ/νσης Παιδείας-Πολιτισμού κ. Άννα Τουρτούνη, η Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτισμού-Αθλητισμού κ. Μαρία Τσιούτσια και άλλοι επίσημοι.. Επίσης, στην εκδήλωση αυτή εκλήθησαν να παρευρεθούν οι Αρσενίου και Kώστας Μπαλατσούκας-Αναστασίου, τελευταίοι επιζώντες του πολέμου του ‘40 καταγόμενοι από τα Τρίκαλα, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους.
Δημοτική Χορωδία Τρικάλων
Ελένη Ζιάκα, Μαέστρος

- Advertisement -

Καλλιόπη Γιαμμένη, υψίφωνος
Ελισσάβετ Γκατζογιάννη, υψίφωνος
Μαρία Ιορδανίδου, υψίφωνος
Ελένη Κατσάρου, υψίφωνος
Μαρία Κολώνα, υψίφωνος
Δήμητρα Μπαντή, υψίφωνος
Κωνσταντίνα Παλαντζα, υψίφωνος
Πολυξένη Πατερνά, υψίφωνος
Ευτυχία Τάχου, υψίφωνος
Χριστίνα Τζήμα, υψίφωνος
Βασιλική Τσόλα, υψίφωνος

Σοφία Αυγέρη, μεσόφωνος
Ελένη Καζάνα, μεσόφωνος
Δήμητρα Καλπία, μεσόφωνος
Παρασκευή Κωνσταντίνου, μεσόφωνος
Αικατερίνη Μακρή, μεσόφωνος
Ευγενία Μαυρίκου, μεσόφωνος
Ειρήνη Οικονόμου, μεσόφωνος
Ελλισάβετ Πανάτσια, μεσόφωνος
Ξανθή-Παρασκευή Παππά, μεσόφωνος
Αμαλία Τότη, μεσόφωνος
Δήμητρα Τριζώνη, μεσόφωνος
Αικατερίνη Χασιώτη, μεσόφωνος
Ελένη Χατζηγιαννόγλου-Χατζηιωάννου, μεσόφωνος
Φανή Χριστοπούλου, μεσόφωνος

Κωνσταντίνος Κυριαζίδης, οξύφωνος
Αθανάσιος Μάτης, οξύφωνος
Κωνσταντίνος Μαυρίκος, οξύφωνος
Αθανάσιος Μωϋσιάδης, οξύφωνος
Ανδρέας Παπαδημητρίου, οξύφωνος
Σπυρίδων Πατσιάς, οξύφωνος

Ζήσης Γώγας, Βαθύφωνος, οξύφωνος
Μιχαήλ Κωνσταντίνου, βαθύφωνος
Γρηγόρης Μπουραζάνας, βαθύφωνος
Κωνσταντίνος Ταμηλόπουλος, βαθύφωνος
Σωτήριος Τσαντίλας, βαθύφωνος
Γεώργιος Τσιτσούλας, βαθύφωνος

Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων
Μαίρη Μητσοπούλου, Μαέστρος

Τάσος Αλεξανδρόπουλος, Κρουστά
Αργύρης Αλεξανδρόπουλος, Κρουστά
Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, Κρουστά
Στέλλα Αναστασοπούλου, Φλάουτο πίκολο, Πιάνο
Μιχάλης Βλαχοδήμος, Κλαρινέτο
Μιχάλης Γερομίχος, Κρουστά
Στέφανος Γκαγκάτσιος, Κλαρινέτο
Σεραφείμ Δαραμάρας, Κρουστά
Άγγελος Ζιώγας, Κλαρινέτο
Ουρανία Κιτσοπούλου, Κλαρινέτο
Έλενα Κομπούρα, Τρομπέτα
Εύη Κομπούρα, Φλάουτο
Ραφαηλία Κόντου, Φλάουτο
Βάϊος Κουκουλέτσος, Σαξόφωνο Άλτο
Κωνσταντίνος Κρικώνης, Τρομπέτα
Δήμητρα Κωστίκα, Φλάουτο
Κωνσταντίνα Όλγα Κωτούλα, Σαξόφωνο Άλτο
Δημήτρης Λατσάρας, Τούμπα
Νίκος Μουργελάς, Τρομπέτα
Χριστίνα Μπαλλά, Σαξόφωνο Άλτο
Ελένη Μπεγλερίδου, Σαξόφωνο Τενόρο
Αθανάσιος Μπουλογεώργος, Τρομπέτα
Χρήστος Μπουρούσης, Κρουστά
Κωνσταντίνος Μπρουζούκης, Κλαρινέτο
Μαρία Νάσιου, Κόρνο
Μαριάννα Ντέλλα, Σαξόφωνο Τενόρο
Παναγιώτης Ντιντής, Ευφώνιο
Αρμάντ Ρετζεπί, Κρουστά
Διονυσία Σάρρη, Τρομπέτα
Νέλλη Σπανού, Φλάουτο
Αθηνά Σφέικου, Φλάουτο
Οδυσσέας Τράντος, Σαξόφωνο Τενόρο
Δημήτρης Τσότσολας, Κρουστά

Μπουζούκι: Νίκος Λίνος
Πιάνο: Στέλλα Αναστασοπούλου
Αφήγηση κειμένων: Μαρίνα Παπαγεωργίου

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ