13.6 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Γλυκό ψυγείου με κριμ κράκερς (cream crackers) και κρέμα άνθους αραβοσίτου

Δημοφιλές γλυκάκι ψυγείου της δεκαετίας του 1970, τότε που η
ζαχαροπλαστική μας εδώ στην επαρχία άρχισε να αστικοποιείται με τα υλικά
βέβαια και τα μέσα που είχε στη διάθεσή της τότε. Παρόλο που τα παραδοσιακά μας γλυκά δεν εγκαταλείφθηκαν ποτέ, ήδη από τη δεκαετία του 1960 στις γιορτές και στις εκδηλώσεις οι νοικοκυρές προσπαθούσαν να πρωτοτυπήσουν και να εντυπωσιάσουν τις φίλες τους με γλυκά «δυτικού» τύπου.

- Advertisement -

Υλικά:

30 μπισκότα κριμ κράκερς (24 για τη βάση και 6 για την
επικάλυψη)

½ κούπα χλιαρό γάλα

Για την κρέμα:

2 και 2/3 κούπας γάλα

6 κουταλιές άνθος αραβοσίτου

6 κουταλιές ζάχαρη

2 αυγά χωρισμένα

1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο

2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Ξύσμα ενός λεμονιού

Για την επικάλυψη:

250 ml κρέμα γάλακτος

3-4 κουταλιές ζάχαρη άχνη

2 σωληνάρια βανίλιας

Τα 6 από τα 30 μπισκότα

Λίγη ακόμη αχνοζάχαρη

Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια, τα χτυπάμε σε σφικτή
μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε τις 2 κούπες το γάλα με τη ζάχαρη να
κάψει και διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο υπόλοιπο (τα 2/3 της κούπας). Πριν
κοχλάσει το γάλα προσθέτουμε το διάλυμα του άνθους αραβοσίτου και ανακατεύουμε
να πήξει.

Αποσύρουμε από το μάτι και προσθέτουμε στην κρέμα το βούτυρο.
Ανακατεύουμε να λιώσει και να «χαθεί» στην κρέμα. Προσθέτουμε τους κρόκους ελαφρά χτυπημένους ανακατεύοντας ζωηρά και τη
μαρέγκα συνεχίζοντας το ανακάτεμα ακόμη πιο ζωηρά να μη κόψει.

Προσθέτουμε και
το ξύσμα με το χυμό λεμονιού και βάζουμε για ελάχιστο χρόνο ξανά στο μάτι την
κρέμα, να πάρει μια βράση ίσα ίσα. Την αποσύρουμε οριστικά.

Στρώνουμε σε κατάλληλο σκεύος 12 κριμ κράκερς αφού πρώτα τα
μουσκέψουμε στο γάλα.

Αδειάζουμε την κρέμα πάνω τους όπως είναι χλιαρή και τη
σκεπάζουμε με μια δεύτερη στρώση μπισκότα πάλι μουσκεμένα στο γάλα. Αφήνουμε να
κρυώσει το γλυκό.

Χτυπάμε σε σαντιγύ την κρέμα γάλακτος με τις βανίλιες και την
άχνη και καλύπτουμε την επιφάνεια του γλυκού.

Τρίβουμε τα 6 μπισκότα σε μικρά
τρίμματα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του γλυκού. Κοσκινίζουμε και λίγη άχνη
από πάνω και αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη.

Περιμένουμε
το λιγότερο 6 ώρες και ιδανικά 12+ πριν το σερβίρουμε.

πηγη:http://www.cretangastronomy.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ