12.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ/ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ/ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Η Παν/μιακή Χειρουργική Κλινική του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Παν/μιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας αποτελεί κέντρο διεξαγωγής του σεμιναρίου του ATLS (AdvancedTraumaLifeSupport) που αποτελεί επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανικού Κολλεγίου Χειρουργών. Το ATLSStudentCourse δεν παρουσιάζει καινούριες αντιλήψεις στην φροντίδα του τραύματος, αλλά διδάσκει τις προτεραιότητες στις αποδεκτές υπάρχουσες μεθόδους αντιμετώπισης. Η συστηματική, λιτή σαφής και μεθοδική προσέγγιση στην αρχική εκτίμηση και φροντίδα του πολυτραυματία είναι το σήμα κατατεθέν του Προγράμματος του ATLS.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ιατρούς της όλης της Ελλάδας και διαρκεί δύο (2) ημέρες. Η διήμερη εντατική εκπαίδευση αποτελείται από διαλέξεις, πρακτική εξάσκηση σε σωστικές τεχνικές σε προπλάσματα και εθελοντές που προσποιούνται τους τραυματίες. Το πρόγραμμα προσφέρει στους ιατρούς γνώση και τεχνικές που είναι κατανοητές και εύκολα προσαρμόσιμες στις δικές τους ανάγκες. Στο τέλος του σεμιναρίου δίδονται εξετάσεις γραπτές και προφορικές με τις οποίες τεκμηριώνεται η γνώση του που έχει αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος ιατρός και στον οποίο χορηγείται πιστοποιητικό διεθνούς αναγνώρισης, τετραετούς ισχύος.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι απόλυτα αποδεκτό και κατοχυρωμένο διεθνώς. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί άνω των 350.000 ιατρών στις πέντε ηπείρους. Αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση κατάληψης ιατρικής θέσεως σχετιζόμενης με το τραύμα στις ΗΠΑ και το Ισραήλ, είναι δε προϋπόθεση για λήψη FRCS στο Ηνωμένο Βασίλειο και FCS στην Ν. Αφρική. Στην Ελλάδα από το 1993, οργανώνεται από τη Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών. Το κέντρο της Παν/μιακής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας έχει αναγνωριστεί επίσημα σαν Κέντρο ATLS από το 2002 και έχουν εκπαιδευτεί έως σήμερα περισσότεροι από 200 ιατροί.
Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα του ATLS στο Π.Θ. Επιστημονικός Υπεύθυνος, αλλά και Συντονιστής είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής κ. Κων/νος Τεπετές μαζί με τον κ. Μιχαήλ Σπυριδάκη, Δ/ντή Χειρουργικής και διοικητική συντονίστρια του προγράμματος είναι η κα Αναστασία Ποιμενίδου.
Το επόμενο σεμινάριο προβλέπεται να διεξαχθεί στις 9-10 Απριλίου. 2016, για αιτήσεις παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα: 6948400547 (καθημερινά 16:00-18:00), 2413 502729 (καθημερινά 9:00-15:00) και στα e-mails: poimenidou.a@gmail.com, tepetesk@gmail.com

- Advertisement -

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Με γνώμονα τη διαρκή επιμόρφωση σε μια ειδικότητα πουδιαρκώς μας εκπλήσσει ευχάριστα με νέα δεδομένα, διοργανώνεται στη Λάρισα 19-20 Φεβρουαρίου 2016, το 3ο Αιματολογικό Συνέδριο με θέμα: «Αναδυόμενες Θεραπευτικές Επιλογές στην Αιματολογία». Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ξενοδοχείο LarissaImperial, στη Λάρισα.
Προσπαθήσαμε να «στήσουμε» ένα πολυθεματικό πρόγραμμαπου αφορά κυρίως τις αλλαγές στην κλινική πρακτική πουφέρνουν οι νέες γνώσεις. Στο πνεύμα αυτό, η Διημερίδα μαςθα έχει για δεύτερη χρονιά μία «Post ASH» συνεδρία πουέχει σκοπό να παρουσιάσει τα πλέον ενδιαφέροντα θέματααπό το 57ο συνέδριο της ASH.

Διοργάνωση:
Αιματολογική Κλινική Π.Γ.Ν. Λάρισας
Αρχέγονο Κύτταρο Αίματος
Ξενοδοχείο LarissaImperial, Λάρισα
Για περισσότερες πληροφορίες
http://www.med.uth.gr/UploadFiles/file/Synedria/2016_spring/final%20program%20aimatol_20022016.pdf

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική του ΠΓΝ Λάρισας, συνεχίζοντας την επιτυχημένη διαδρομή της στον τομέα της Δια Βίου Εκπαίδευσης, υλοποιεί Προγράμματα Εκπαίδευσης, τα οποία καλύπτουν τομείς, στους οποίους η Νευροχειρουργική Κλινική μέσα από τις εξειδικευμένες γνώσεις, την πολυετή της εμπειρία και το άριστα καταρτισμένο προσωπικό της, μπορεί να προσφέρει τα απαραίτητα εργαλεία κατάρτισης.
Μελετώντας προσεκτικά τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις, στράφηκε σε μορφές προσφοράς γνώσεων, κατάλληλες να συμπληρώσουν και να τελειοποιήσουν την εξάσκηση διαφόρων ιατρικών ειδικοτήτων. Τα Προγράμματα Εκπαίδευσης αποτελούν τμήμα του συνολικού εκπαιδευτικού προγράμματος της Νευροχειρουργικής Κλινικής.
Η αξιοπιστία και η επιστημονική εγκυρότητα, το κύρος, η βαθιά γνώση του χώρου της εκπαίδευσης και η καλή οργάνωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποτελούν εγγύηση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών.
Η Πανεπιστημιακή Νευροχειρουργική Κλινική της Λάρισας, καλύπτει όλη την Κεντρική Ελλάδα και δέχεται περιστατικά από KY και περιφερειακά γενικά νοσοκομεία 24 ώρες το 24ωρο. Αντιμετωπίζει πληθώρα περιστατικών όπως τραύμα κεφαλής και τραύμα σπονδυλικής στήλης, καθώς και αυτόματες ενδοεγκεφαλικές αιμορραγίες στα πλαισια Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου (ΑΕΕ) .
Την πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτών των περιστατικών, αποτελούν ιατροί των ΚΥ και των ΤΕΠ των Γενικών Νοσοκομείων. Ουσιώδης είναι η επιστημονικά ορθή διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών αυτών στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, η έγκυρη προσέγγιση του κέντρου υποδοχής και η σωστή και ολοκληρωμένη πληροφόρησή του, όσον αφορά τη φύση της βλάβης , την νευρολογική εικόνα του ασθενούς, την πιθανότητα διασωλήνωσης , την πιθανή αναγκαιότητα κάλυψης από κλίνη ΜΕΘ και τη συμπλήρωση των παρακλινικών απεικονιστικών εξετάσεων (αξονική αγγειογραφία , μαγνητική τομογραφία κ.λ.π) .
Ακριβώς σε αυτό το τομέα και λόγω της πολυπλοκότητας των νευροχειρουργικών περιστατικών, είναι χρήσιμη, η συμπληρωματική εκπαίδευση των εμπλεκομένων ιατρικών ειδικοτήτων, από τη σκοπιά του νευροχειρουργού για την όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση των περιστατικών. Λόγω του απαιτούμενου ειδικού χειρισμού σε τέτοιου είδους περιστατικά, κρίνουμε, ότι παράλληλα με το ATLS η συμβολή του ειδικού νευροχειρουργού σε θέματα εκπαίδευσης, είναι θεμελιώδης.
Πρόγραμμα εκπαίδευσης στις Κρανιοεγκεφαλικές Κακώσεις:
Το πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση του Γενικού Ιατρού και Γενικού Χειρουργού, μετους ασθενείς, οι οποίοι φέρουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Με διαδραστικές διαλέξεις δίδονται πληροφορίες, σχετικά με τη φύση της παθολογίας και την ορθή διαγνωστική προσέγγιση. Επίσης, εκτίθενται πρωτόκολλα, σχετικά με τη σωστή πρώτη αντίδραση, σε ασθενείς με διαφόρων ειδών κατάγματα κρανίου, τραυματικής αιτιολογίας εγκεφαλική παθολογία, εκτίμηση του ασθενούς σύμφωνα με διάφορες κλίμακες, νευρολογική εκτίμηση, φαρμακευτική αντιμετώπιση, ασφαλής μεταφορά κ.α.

Για περισσότερες πληροφορίες
http://neurosurgery-uth.gr/images/stories/kakwseis-kefalis.pdf

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ