33.4 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Διαγωνισμός Ταινιών Μικρού Μήκους Π.Σ. «Το Βαρούσι»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τρικάλων «Το Βαρούσι» στο πλαίσιο των δράσεων του για τον εορτασμό των 30 ετών από την δημιουργία του, διοργανώνει τον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους με τίτλο:
«Βαρούσι: η κακοποίηση της παραδοσιακής συνοικίας των Τρικάλων».

- Advertisement -

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές των Λυκείων του Νομού Τρικάλων.
Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δοθεί η ευκαιρία στα ανήσυχα νιάτα της πόλης να γίνουν δημιουργοί και να αποτυπώσουν με τον δικό τους τρόπο την κακοποίηση και εγκατάλειψη της όμορφης παραδοσιακής συνοικίας των Τρικάλων, μέσα από την δική τους μικρή κινηματογραφική αφήγηση.
Ακόμη, να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές της πόλης τους και ιδιαίτερα της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη προστασίας του Βαρουσίου και την εξασφάλισης αυτής της μοναδικής γειτονιάς για όλους τους κατοίκους του νομού και της χώρας.

Θεματικές ενότητες του διαγωνισμού:
• περιβάλλον
• φτώχεια
• τέχνη του δρόμου
• ρατσισμός
• εκπαίδευση
• οικογένεια
• κυκλοφοριακή αγωγή
• ανθρώπινες σχέσεις
• πολιτισμός
• αυθαίρετη ανοικοδόμηση

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν:
• Ομάδες μαθητών λυκείου της δημόσιας ή ιδιωτικής εκπαίδευσης του Νομού Τρικάλων
• Ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων ανά ομάδα είναι 3 άτομα. Δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγιστο αριθμό ατόμων.

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μαθητικών ταινιών;
• Χρονική διάρκεια: ως 5 λεπτά (χωρίς τους τίτλους αρχής και τέλους)
• Format ταινίας: DVD για αναπαραγωγή σε απλή συσκευή του εμπορίου

Ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού
• Ο διαγωνισμός ξεκινάει την 1η Απριλίου 2015 και λήγει στις 31 Αυγούστου 2015
• Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως την καταληκτική ημερομηνία να έχουν υποβάλει μεταξύ άλλων τα εξής:
1. 3 αντίτυπα σε DVD την ταινία μικρού μήκους
2. τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας (email και τηλέφωνο)
3. μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της ταινίας και μία (1) τουλάχιστον φωτογραφία της ταινίας και μία (1) της ομάδας.

Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να κατατεθούν στον φορέα που συντονίζει το διαγωνισμό με συστημένη επιστολή ή courier στην ακόλουθη ταχυδρομική διεύθυνση:

Στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015 θα ανακοινωθούν οι καλύτερες 10 ταινίες μικρού μήκους και θα ενημερωθούν οι υποψήφιοι. Οι 10 καλύτερες υποψηφιότητες θα προβληθούν σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στα Τρίκαλα σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί (Οκτώβρης 2015)
Εκεί θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής για τις 3 καλύτερες ταινίες μικρού μήκους
Πληροφορίες στο Facebook Varousi Trikalon

ΒΡΑΒΕΙΑ
• Το 1ο Βραβείο Καλύτερου Έργου θα λάβει το ποσό των 500 ευρώ, ενώ το 2ο και το 3ο θα μοιραστούν το ποσό των 300 ευρώ.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
1. Οι ταινίες μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:
α) Να μην έχει γίνει δημόσια προβολή τους.
β) Δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά στο είδος του Έργου (Μυθοπλασίας, Τεκμηρίωσης, Kινoυμένου Σχεδίου, Πειραματικές, Clip, κ.λπ.
γ) Εφόσον η πρωτότυπη γλώσσα της ταινίας δεν είναι στα ελληνικά, ο υποψήφιος οφείλει να παραδώσει την ταινία υποτιτλισμένη.
δ) Δεν υπάρχει περιορισμός στον αριθμό συμμετοχών από τον ίδιο δημιουργό ή τον παραγωγό.
ε) Απαγορεύεται η δημόσια προβολή διαγωνιζόμενης ταινίας ή μέρους της ταινίας, πριν ή κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού, με εξαίρεση τις προγραμματισμένες προβολές στον Διαγωνισμό
ζ) Οι υποψήφιοι παραγωγοί και δημιουργοί οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει εγγράφως την άδεια χρήσης μουσικών ή άλλων έργων που υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα εάν υπάρχουν τέτοια.
θ) Οι υποψήφιοι παραχωρούν όλα τα πνευματικά ή συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και των συμμετεχόντων, εφόσον υπάρχουν τέτοια, στο Πολιτιστικό Σύλλογο «Το Βαρούσι» καθώς και τη δυνατότητα παραχώρησής τους σε τρίτους, για την προβολή της κάθε υποψήφιας ταινίας που θα επιλεχθεί, καθώς για την αναμετάδοση αυτής της βραδιάς με οιονδήποτε τρόπο.

2. ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Διαδικασία και προϋποθέσεις παράδοσης υλικού για πρόκριση / υποψηφιότητας.
Οι υποψήφιοι οφείλουν να αποστείλουν έως τις 31 Αυγούστου 2015 τα ακόλουθα:
α. Τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας (email και τηλέφωνο) και μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της ταινίας.
β. Τρία (3) αντίτυπα της ταινίας χωρίς τίτλους σε DVD για αναπαραγωγή σε απλή συσκευή του εμπορίου και χωρίς άλλο διακριτικό σημειωμένο πάνω στα dvd εκτός του τίτλου της ταινίας. Αυτή η διαδικασία εγγυάται την ανωνυμία των υποψηφίων. Η ανωνυμία αίρεται για τους υποψηφίους των ταινιών που θα επιλεχθούν.
γ. Μία (1) τουλάχιστον φωτογραφία της ταινίας και μία (1) της ομάδας.
Προσοχή: Η υποβολή αίτησης συμμετοχής στον Διαγωνισμό σημαίνει αυτομάτως την ανεπιφύλακτη αποδοχή του παρόντος κανονισμού από όλους τους συντελεστές της ταινίας και αποτελεί υπεύθυνη δήλωση για την αλήθεια και την ακρίβεια των υποβληθέντων στοιχείων (ταυτότητα συντελεστών, δήλωση περί μη δημόσιας προβολής στην Ελλάδα, δήλωση κατηγορίας, τεχνικά στοιχεία –έλεγχος)

3. ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
α. Η οργανωτική επιτροπή θα ορίσει τις επιτροπές και τον τρόπο λειτουργίας τους , με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του συλλόγου.
β. η επιτροπή θα προκρίνει ταινίες συνολικής διάρκειας 60 λεπτών . Η επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μετατρέπει τη διάρκεια αυτή ανάλογα με το χρόνο των συμμετεχουσών ταινιών.
γ. Το πρόγραμμα και η σειρά προβολής των ταινιών καθορίζονται από την οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού.

4. ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
i) Η οργανωτική επιτροπή με απόφαση της επιλέγει και συγκροτεί την Κριτική Επιτροπή, η οποία αποτελείται από 5 μέλη τουλάχιστον.
ii) Στην Κριτική Επιτροπή δεν μπορεί να συμμετέχει πρόσωπο που έχει οποιαδήποτε επαγγελματική και συγγενική σχέση με τους συμμετέχοντες.
iii) Δεν επιτρέπεται στα μέλη των Επιτροπών να ανακοινώνουν συζητήσεις και αποφάσεις τους, πριν την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς επίσης και να διατυπώνουν κρίσεις για τις ταινίες που διαγωνίζονται εκτός συνεδριάσεων.

5. ΛΟΙΠΟΙ ΟΡΟΙ
α. η οργανωτική επιτροπή του Διαγωνισμού διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε αλλαγές του παρόντος ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ τις οποίες και θα ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του συλλόγου σε εύλογο χρόνο.
β. Για την προβολή και διαφήμιση των προγραμμάτων, ο Διαγωνισμός δύναται να προβάλλει αποσπάσματα των ταινιών στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, τα οποία δεν θα υπερβαίνουν το 10% της συνολικής διάρκειας της ταινίας και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από τρία λεπτά.
γ. Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜOΣ διατηρεί το δικαίωμα της δημοσίευσης στοιχείων των ταινιών που θα επιλεχθούν, συμπεριλαμβανομένων και των στοιχείων επικοινωνίας των δημιουργών.
δ. Αρμόδια για την επίλυση κάθε ζητήματος σχετικού με την εφαρμογή του Κανονισμού και των κειμένων διατάξεων είναι η οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ