16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Δραστηριότητα στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Μη-γραμμική σεισμική ανάλυση τοξωτού φράγματος διπλής-καμπυλότητας

- Advertisement -

Αλληλεπίδραση φράγματος-κοιλάδας-νερού

και επίδραση θερμομηχανικών φαινομένων

 

Π. Ντακούλας,

Καθηγητής

Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Τετάρτη 11-5-2016, ώρα 14:00-15:00
Αίθουσα Α Τμήματος Πολ. Μηχανικών

3

Τοξωτό φράγμα διπλής καμπυλότητας

 

Περίγραμμα: Παρουσιάζεται μία σεισμική αξιολόγηση του τοξωτού φράγματος Ταυρωπού βασιζόμενη σε μη-γραμμική αριθμητική προσομοίωση της δυναμικής αλληλεπίδρασης κοιλάδας-φράγματος-ύδατος λεκάνης με τη μέθοδο των πεπερασμένων στοιχείων. Το τοξωτό φράγμα είναι διπλής καμπυλότητας, έχει ύψος 83m και μήκος στέψης 220m. Αρχικά διερευνάται μέσω αριθμητικής προσομοίωσης της σταδιακής κατασκευής, η πιθανότητα βλάβης (ρηγματώσεων) του σκυροδέματος λόγω ανάπτυξης υψηλών θερμοκρασιών κατά την ενυδάτωση του σκυροδέματος στο στάδιο της κατασκευής. Η σεισμική αξιολόγηση βασίζεται σε μία εκτενή σειρά παραμετρικών διερευνήσεων της επίδρασης της αντοχής του σκυροδέματος, της συμπεριφοράς των κατακόρυφων και οριζόντιων αρμών, της στάθμης του ύδατος λεκάνης, των υδροδυναμικών πιέσεων, της εποχιακής θερμοκρασίας, της ενδοσιμότητας του βράχου της κοιλάδας, των χαρακτηριστικών της σεισμικής διέγερσης, κλπ. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των παραμετρικών αναλύσεων καταδεικνύει την σπουδαιότητα των εν λόγω παραμέτρων και επιβεβαιώνει ότι η σεισμική συμπεριφορά και ασφάλεια του φράγματος είναι ικανοποιητική.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητής κ. Γεώργιος Κ. Πετράκοςκαι ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας Καθηγητής κ. Ιωάννης Λ. Στεφανίδης έχουν την τιμή να σας προσκαλέσουν στην ειδική τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προς τιμήν του Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου King’sCollege του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο κ. Κύπρου Νικολαΐδη κατά την οποία θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης», στη Βιόπολη Λάρισας την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00

4

Βιογραφικό

Ο ΚύπροςΝικολαΐδηςγεννήθηκε στις9 Απριλίου 1953 στην Πάφο της Κύπρου. Θεωρείται ο «πατέρας» της αυχενικής διαφάνειας, διαγνωστική τεχνική που συντελεί στον πρώιμο εντοπισμό των γενετικών μεταλλάξεων που σχετίζονται με το Σύνδρομο Down και είναι πρωτοπόρος στην έρευνα και τις εφαρμογές Cell Free DNA testing  για τον εντοπισμό χρωμοσωμικών ανωμαλιών στο περιφερικό αίμα της γυναίκας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει αναπτύξει και επεμβατικές θεραπείες (διαχωρισμός μονοχοριονικών διδύμων, θεραπευτική απόφραξη τραχείας κ.α.), που έχουν εφαρμογή στον τομέα της Μικροχειρουργικής του Εμβρύου.

Ο Kαθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης σπούδασε Ιατρική στο King’sCollegeSchool of Medicine and Dentistry στο Λονδίνο. Ο καθηγητής Νικολαΐδης έγινε Διευθυντής  στο HarrisBirthright Research Centre for FetalMedicine, στην πρώτη μονάδα Εμβρυικής Ιατρικής του Ηνωμένου Βασιλείου. Δημιούργησε ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό  πρόγραμμα εμβρυικής ιατρικής με αποτέλεσμα το King’sCollegeHospital να γίνει ένα εξαιρετικά σημαντικό κέντρο Εμβρυικής Ιατρικής με χιλιάδες επισκέπτες-ιατρούς. Ο καθηγητής Νικολαΐδης αντικατέστησε την εξέταση του εμβρύου με το στηθοσκόπιο με «ομφαλο-παρακέντηση», δηλαδή δειγματοληψία αίματος μέσω της διαπλακουντιακής οδού. Η έρευνα του αφορά στο σύνολο της μαιευτικής παρακολούθησης. Στον προγεννητικό  έλεγχο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορά το προγεννητικό υπερηχογράφημα, κυτταρογενετικές μελέτες, μετρήσεις Doppler και την κύηση υψηλού κινδύνου. Τα τελευταία 20 χρόνια θεμελιώθηκε ερευνητικά (από τον Καθηγητή Κ. Νικολαΐδη και την ομάδα του) ότι όλες οι κύριες ανευπλοειδίες μπορούν να ανιχνευτούν στις 11-13 εβδομάδες με τη βοήθεια του συνδυασμού χαρακτηριστικών της μητέρας υπερηχογραφικών χαρακτηριστικών και βιοχημικών προσδιορισμών στο μητρικό αίμα. Μία επίσκεψη της επιτόκου στις 11-13 εβδομάδες η οποία περιλαμβάνει τις παραπάνω παραμέτρους και μέτρηση συγκεκριμένων βιοδεικτών μπορεί με ακρίβεια να ορίσει το εξατομικευμένο ρίσκο για ένα ευρύ φάσμα παθολογίας της κύησης που περιλαμβάνει την αποβολή και τον ενδομήτριο θάνατο, την προεκλαμψία, το διαβήτη της εγκυμοσύνης, τον πρόωρο τοκετό, την αναστολή της ενδομήτριας ανάπτυξης και τη μακροσωμία. Η μέθοδος αυτή της παρακολούθησης της επιτόκου επιτρέπει τον εξατομικευμένο σχεδιασμό παρακολούθησης της εγκύου με ειδικά σχεδιασμένες επισκέψεις, επιτρέποντας το καλύτερο δυνατό κλινικό αποτέλεσμα και την ορθολογική χρήση και εξοικονόμηση διαθέσιμων πόρων.

 

Επιστημονικές δραστηριότητες:

  • Δημοσίευσε περισσότερα από 1300 άρθρα σε Επιστημονικά Περιοδικά και έχει περισσότερες από 77.000 βιβλιογραφικές αναφορές στον τομέα της Εμβρυικής διάγνωσης και θεραπείας και σε περισσότερα από 30 βιβλία και μονογραφίες.
  • Έγραψε σειρά βιβλίων και εισήγαγε στο διαδίκτυο σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας και ασθενείς σε 20 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Ελληνικών.
  • Εκπαίδευσε στην Εμβρυϊκή Ιατρική 420 ιατρούς από 50 χώρες.
  • Εισήγαγε νέες μεθόδους εμβρυϊκής θεραπείας, όπως ενδομήτρια μετάγγιση αίματος για εμβρυϊκή αναιμία, εισαγωγή θωρακο-αμνιακού καθετήρα για την παροχέτευση πλευριτικής συλλογής, ενδοσκοπική επέμβαση laser για αποχωρισμό διδύμων για τη θεραπεία σοβαρής εμβρυο-εμβρυϊκής μετάγγισης και ενδοσκοπική απόφραξη τραχείας για τη θεραπεία διαφραγματοκήλης.
  • Περιέγραψε νέες μεθόδους ελέγχου πληθυσμού για διάφορες ανωμαλίες εμβρύου, όπως το σημείο «λεμονιού» και «μπανάνας» για τη διάγνωση της δισχιδής ράχης καθώς και την αυχενική διαφάνεια για τη διάγνωση του συνδρόμου Down. Αυτές είναι πλέον οι αποδεκτές μέθοδοι προγεννητικού ελέγχου για τις παθήσεις αυτές σε όλο τον κόσμο.
  • Εισήγαγε νέα προσέγγιση για τον έλεγχο του πληθυσμού από νωρίς στην κύηση για διάφορες επιπλοκές που μπορεί να συμβούν αργότερα όπως προεκλαμψία, πρόωρος τοκετός, σακχαρώδης διαβήτης της κύησης, αποβολή και ενδομήτριος θάνατος, μακροσωμία εμβρύου και καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης.

Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου, Νοσοκομείο KingsCollege

Η μονάδα αυτή που εγκαινιάστηκε το 1984 από την Πριγκίπισσα Diana, ήταν το πρώτο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής που ιδρύθηκε στη Βρετανία και είναι το μεγαλύτερο Κέντρο Εμβρυϊκής Ιατρικής στον κόσμο. Περισσότεροι από 20.000 ασθενείς εξετάζονται κάθε χρόνο και πολλοί από αυτούς παραπέμπονται στη μονάδα, με σοβαρές επιπλοκές της κύησης, από άλλα νοσοκομεία της Βρετανία αλλά και από άλλες χώρες. Επίσης, περισσότεροι από 200 ιατροί από όλο τον κόσμο επισκέπτονται το κέντρο ετησίως σαν παρατηρητές ή εκπαιδευόμενοι.

 

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ιδρύματος Εμβρυϊκής Ιατρικής (FetalMedicineFoundation)

Ο φιλανθρωπικός αυτός οργανισμός ιδρύθηκε το 1995. Η κύρια πηγή εισοδήματος είναι μια ιδιωτική κλινική στο Λονδίνο που προσφέρει όλα τα κέρδη της στο φιλανθρωπικό οργανισμό. Στόχος του είναι η προώθηση της έρευνας και της εκπαίδευσης στην Εμβρυϊκή Ιατρική παγκοσμίως. Μέχρι σήμερα το Ίδρυμα Εμβρυϊκής Ιατρικής έχει προσφέρει περισσότερο από 12.000.000 αγγλικές λίρες για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης ιατρών από όλο τον κόσμο και για την διεκπεραίωση μεγάλων πολυκεντρικών μελετών για τον έλεγχο και την πρόληψη του πρόωρου τοκετού και της προεκλαμψίας, που είναι οι συχνότερες αιτίες περιγεννητικής θνησιμότητας. Το Ίδρυμα έχει εισαγάγει το ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο στην Εμβρυϊκή Ιατρική,  σειρά από διεθνή εκπαιδευτικά σεμινάρια και έχει αναπτύξει την φιλανθρωπική εκστρατεία LookforLifeCampaign για την εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτριών σε υποανάπτυκτες χώρες που έχουν υψηλή μητρική και περιγεννητική θνησιμότητα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Καθηγητής κ. Γεώργιος Κ. Πετράκος

και ο Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας

Καθηγητής κ. Ιωάννης Λ. Στεφανίδης

έχουν την τιμή να σας  προσκαλέσουν

στην ειδική τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

προς τιμήν

 

του Καθηγητή Εμβρυικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου King’sCollege του Λονδίνου

στο Ηνωμένο Βασίλειο

κ. Κύπρου Νικολαΐδη

κατά την οποία θα αναγορευθεί Επίτιμος Διδάκτορας

του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας

 

Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Ιπποκράτης»,

στη Βιόπολη Λάρισας

 

την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 και ώρα 19:00

 

 

Ο  Πρύτανης                                         Ο Πρόεδρος του Τμήματος

Γεώργιος Κ. Πετράκος              Ιωάννης Λ.Στεφανίδης

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

 

Έναρξη εκδήλωσης

 

 

Προσφώνηση του Καθηγητή κ. Κύπρου Νικολαΐδη

από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Καθηγητή Γεώργιο Κ. ΠετρΑκο.

 

Χαιρετισμός του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας,

Καθηγητή Χαράλαμπου Δ. ΜπιλλΙνη.

 

«Έπαινος» προς τον Καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη

από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας κ. Αλέξανδρο Ι. ΔΑΠΟΝΤΕ

 

Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής

της Σχολής Επιστημών Υγείας,

Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη.

 

Επίδοση του Ψηφίσματος, της Αναγόρευσης, του Διδακτορικού Διπλώματος

και του Επιτηβεννίου από τον Πρόεδρο

του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας,

Καθηγητή Ιωάννη Λ. ΣτεφανΙδη.

 

Ομιλία του τιμωμένου Καθηγητή Κύπρου Νικολαΐδη με θέμα:

«Ιατρική Εμβρύου: Παρόν και Μέλλον»

 

 

Πέρας της Τελετή

 Ιωάννης Λ. Στεφανί

 

 ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Ιατρική Συμπτωματολογία στα θαύματα της Πηγής Νικηφόρου Καλλίστου- Ξανθοπούλου

 

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και ο Σύλλογος Φίλων του Διαχρονικού Μουσείου  συνδιοργανώνουν ομιλία του καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα: «ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΚΑΛΛΙΣΤΟΥ-ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ»στο αμφιθέατρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας στο Μεζούρλο, την Τετάρτη 11 Μαΐου 7μμ. Θα προηγηθεί ξενάγηση στις 5:30μμ στο χώρο του Μουσείου.

5

Ο καθηγητής κ. Αλέξανδρος Αλεξάκης γεννήθηκε στο Βόλο Μαγνησίας. Σπούδασε Νοµική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(αποφοίτηση 1983) και Φιλολογία (κατεύθυνση Κλασική) στο Πανεπιστήµιο Κρήτης (αποφοίτηση 1987). Η διατριβή του µε τίτλο CodexParisinusGraecus and ItsIconophileFlorilegium έγινε δεκτή από το τµήµα Μεσαιωνικών Γλωσσών και Λογοτεχνίας του Πανεπιστηµίου της Οξφόρδης το 1992. Από το 1991 εργάστηκε ως Επιστηµονικός συνεργάτης στο πρόγραµµα DumbartonOaksHagiographyDatabase στο ΊδρυµαDumbartonOaks Research Library and Collection της Washington. Από το 1994 µέχρι το 2000 δίδαξε ως Επίκουρος και στην συνέχεια ως Αναπληρωτής καθηγητής στα Τµήµατα Θρησκείας και Κλασικών Σπουδών του ΠανεπιστηµίουColumbia της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Από το 2000 µέχρι το 2003 κατείχε τη θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο ΠανεπιστήµιοStocktonCollege of NewJersey (Atlantic City). Αποχώρησε για το Πανεπιστήµιο Ιωαννίνων όπου διδάσκει από τον Ιανουάριο του 2004.

 

 …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών “Ευρωπαϊκές Σπουδές στην Περιφερειακή Ανάπτυξη” και ειδικότερα του μαθήματος “Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ανταγωνιστικότητας και Συνοχής” ο Δρ. Σωτήρης Παυλέας, Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, θα παρουσιάσει τις θεματικές προτεραιότητες έρευνας, στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης, τη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης σε σύνδεση με τις εν λόγω προτεραιότητες, όπως και τα γενικότερα πλαίσια πολιτικών υποστήριξης της έρευνας που προωθούνται στη χώρα.Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/5/2016 και ώρα 3:00μμ στην Αίθουσα Γ4 στο κτίριο της Χωροταξίας

6

Για περισσότερες πληροφορίες

Δρ. Γιάννης Σαράτσης, ΕΔΙΠ

Περιφερειακή Πολιτική – Σχεδιασμός και Αξιολόγηση Προγραμμάτων

Εργαστήριο Αξιολόγησης Πολιτικών και Προγραμμάτων Ανάπτυξης

Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Τηλ: 2421074462

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

δης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ