14.5 C
Trikala
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη 5.500 πρόσφυγες

Ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους που μαστίζεται από τον πόλεμο, έπλευσαν στο Αιγαίο αναζητώντας την πύλη για να περάσουν στον επίγειο Παράδεισο.

- Advertisement -

Όμως το όνειρο εξελίχθηκε σε εφιάλτη για 5.500 ανθρώπους που παρέμειναν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη. Θέλουν να προσεγγίσουν το όνειρο της Ευρώπης, περνώντας αρχικά από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ δεν έχουν ανοίξει σημείο διέλευσης, με αποτέλεσμα η κατάσταση να είναι ασφυκτική και οι πρόσφυγες να παραμένουν μετέωροι.
Το βράδυ της Παρασκευής αποχώρησαν από τον καταυλισμό με λεωφορεία 80 Αφγανοί. Από το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, κατέφθασαν τρία λεωφορεία με 120 Σύρους και Ιρακινούς. Στα Διαβατά, βρίσκονται περίπου 2.000 πρόσφυγες.
Ο δρόμος της προσφυγιάς περνά από την Εθνική Οδό
Εικόνες με εκατοντάδες πρόσφυγες που ξεκίνησαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας το ταξίδι τους προς την Ειδομένη με τα πόδια, προκαλούν δάκρυα στα μάτια. Οι συγκλονιστικές εικόνες ηλικιωμένων, ανάπηρων σε καροτσάκια να ταξιδεύουν πεζή προς τα σύνορα έκαναν τον γύρο του κόσμου. Το ίδιο και ένα μικρό παιδί που λύγισε από την κούραση και έγειρε το κεφαλάκι του να κοιμηθεί σε ένα πεζοδρόμιο.
Στην πλατεία Βικτωρίας πρόσφυγες έχουν συγκεντρωθεί. Περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα της ΠΓΔΜ για να συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.
Το κυβερνητικό σχέδιο
Η κυβέρνηση επιδιώκει να καθυστερήσει την μεταφορά προσφύγων από τα νησιά καθώς η ΠΓΔΜ έχει ουσιαστικά κλείσει τα σύνορα. Το σχέδιο, που θα εφαρμοστεί στα νησιά και κυρίως σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, όπως είπε ο κ. Δρίτσας.
Οι ακτοπλοϊκές εταιρίες να μην εξαντλούν τη δυναμικότητα μεταφοράς των πλοίων, δηλαδή να παραλαμβάνουν και να μεταφέρουν έως το 50% της χωρητικότητάς τους σε επιβάτες πρόσφυγες.
Ο δεύτερος είναι τα τρία διαθέσιμα πλοία -στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο- να λειτουργήσουν ως χώροι προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.
Το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star 1 το οποίο μετέφερε 437 μετανάστες και πρόσφυγες από Λέσβο και Χίο. Το μεσημέρι αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Διαγόρας, μεταφέροντας 52 πρόσφυγες από την Κω.
Πηγή: http://www.cnn.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ