33.4 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Εγκρίθηκε η πρόταση για συμμετοχή BG στο Οικόπεδο 12

Εγκρίθηκε σήμερα από το Υπουργικό η πρόταση για τη συμμετοχή BG στην κοινοπραξία που δραστηριοποιείται στο Οικόπεδο 12 – Περί τα τέλη του μήνα οι τελικές υπογραφές

- Advertisement -

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας, το Υπουργικό άναψε το «πράσινο φως» στη συμφωνία που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο και προβλέπει πως στο τεμάχιο θα συμμετέχει η BG με μερίδιο 35%. Ένα 35% θα κατέχει η αμερικανική Noble και το υπόλοιπο 30% ο ισραηλινός όμιλος Delek.

Υπενθυμίζουμε πως το τίμημα για τη συναλλαγή μεταξύ Noble και BG, ήταν 165 εκατομμύρια δολάρια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθούν κάποιες διαδικασίες και προϋποθέσεις για την τελική υπογραφή και είσοδο της εταιρείας στην κοινοπραξία.

Έκανε λόγο για σημαντική εξέλιξη γιατί ενδυναμώνει την κοινοπραξία του τεμαχίου 12 προς την κατεύθυνση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.

Ερωτηθείς αν η BG έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον και για άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, ο Υπουργός είπε ότι «έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον γενικότερα για την ΑΟΖ, αλλά όχι για συγκεκριμένα τεμάχια».

Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που η BG είναι και ένας δυνητικός αγοραστής του φυσικού αερίου θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προσπαθήσει να διοχετεύσει το φυσικό αέριο του τεμαχίου 12 στο τερματικό υγροποίησης στο Idku το οποίο και διαχειρίζεται και είναι συνιδιοκτήτης».

Σε ερώτηση αν το 2020 θα είναι η χρονιά έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου, ο Γιώργος Λακκοτρύπης είπε ότι «όπως είναι σήμερα το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, ναι ακριβώς αυτό  προνοείται. Από κει και πέρα αναμένουμε την επίσημη είσοδο της εταιρείας στην κοινοπραξία για να έχουμε και τα σχόλια της επί του σχεδίου ανάπτυξης».

Ερωτηθείς είπε ότι «μέσα στις συνθήκες που βιώνει η διεθνής βιομηχανία υδρογονανθράκων με τις τιμές του πετρελαίου να διολισθαίνουν όλο και περισσότερο, κάτι που δυσχεραίνει παρά πολύ το έργο τους, βλέπουμε συνεχώς οι εταιρείες υδρογονανθράκων να μειώνουν τα κόστη, να αποδεσμεύονται από έργα, και σίγουρα θεωρούμε πολύ θετική εξέλιξη για την εκμετάλλευση του Αφροδίτη το γεγονός ότι μπαίνει μια τόσο μεγάλη εταιρεία με ευθυγράμμιση των συμφερόντων σε όλη την αλυσίδα, αλλά και το ενδιαφέρον τους γενικότερα για την ΑΟΖ είναι πολύ ενθαρρυντικό».

Κληθείς να πει αν διαφαίνεται να εγκυμονούν κίνδυνοι επιπλοκής με τη συνεχή πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, ο κ. Υπουργός είπε ότι «δεν διαφαίνεται οποιοδήποτε τέτοιο θέμα, ιδιαίτερα σήμερα με την έγκριση του αιτήματος που είχαμε ενώπιον μας. Από την άλλη πρέπει να πω ότι πράγματι οι συνθήκες που επικρατούν δυσκολεύουν ιδιαίτερα την προσπάθεια, διότι άλλο να κάνεις τους υπολογισμούς σου σε μια ‘χ’ τιμή πετρελαίου και άλλο να κάνεις υπολογισμούς σχεδόν στο 1/3 της τιμής που ήταν οι αρχικοί σχεδιασμοί. Οι δυσκολίες υπάρχουν, αλλά τις διαχειριζόμαστε με κινήσεις, όπως αυτές που εγκρίθηκαν σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις καταναλωτών για τις τιμές των καυσίμων παρά τη μείωση στις τιμές διεθνώς, ο κ. Υπουργός είπε ότι «όπως είναι αποτυπωμένες οι λιανικές τιμές σήμερα, περίπου τα 2/3 της τιμής είναι φόροι, οπότε οποιαδήποτε μείωση υπάρξει στις διεθνείς τιμές, θα επηρεάσει τη λιανική τιμή κατά περίπου το 1/3. Έχουμε τους μηχανισμούς, όπως με τη μελέτη που διεξήχθη πριν από μερικές βδομάδες, υπάρχει παράλληλα παρακολούθηση, θα ενημερώσουμε τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τους συνδέσμους καταναλωτών, τον Γενικό Ελεγκτή – όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν – ώστε να υιοθετήσουμε τελεσίδικα όλοι ένα καινούριο μοντέλο με το οποίο θα παρακολουθούμε τις τιμές».

Πρόσθεσε ότι «αν δείτε συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις λιανικές τιμές καυσίμων στην Κύπρο θα δείτε ότι συγκρινόμαστε ευνοϊκά μετά τους φόρους, συγκρινόμαστε αρνητικά πριν τους φόρους. Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η φορολογική πολιτική του κράτους πάντοτε σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη είναι καλύτερη. Το τι θα πρέπει να πράξουμε σίγουρα είναι η ενδυνάμωση του εποπτικού πλαισίου, αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή για το πώς παρακολουθούμε τις τιμές, και να είμαστε βέβαιοι ότι αυτό που μας παραδίδουν με τιμολόγια είτε με καινούρια φορτία είναι ορθό. Έχουμε ήδη δώσει άμεση ενημέρωση στον κόσμο για τις λιανικές τιμές και καλώ και τον κόσμο να κάνει τις επιλογές του συνειδητά, με βάση τα κριτήρια που ο ίδιος έχει κατά προτεραιότητα. Τον πλείστο κόσμο τον απασχολούν οι τιμές. Ας παρακολουθούμε όλοι τα φτηνότερα πρατήρια, να επιβραβεύουμε εκείνους που προσαρμόζουν τις τιμές τους με τις διεθνείς τάσεις και τα καινούρια φορτία που έρχονται».

Ερωτηθείς είπε ότι «η φορολογία είναι επί του λίτρου όχι επί της τιμής», ενώ σε ερώτηση αν τα 5 σεντ που προστέθηκαν στην τιμή των καυσίμων ως φορολογία λόγω μνημονίου, θα αφαιρεθούν από την τιμή με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο απάντησε «αυτό θα πρέπει να το συζητήσουμε με το Υπουργείο Οικονομικών».

πηγη:http://cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ