23 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση στην Άρτα-αίθουσα “Σκουφά” για την αναστήλωση της θρυλικής γέφυρας Κοράκου (ΦΩΤΟ)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση με προβολή της ταινίας του Ηπειρώτη Σκηνοθέτη Νίκου Παπαθανασίουσε πρώτη Πανελλαδική προβολή με τίτλο΄΄Σαν Παραμύθι – Η θρυλική γέφυρα Κοράκου του Αχελώου΄΄που πραγματοποιήθηκε στις 5 Ιουνίου 2015 στην Άρτα -Αίθουσα ΄΄Σκουφάς΄΄ .

- Advertisement -

 

Την Εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Γ. Καραϊσκάκη, η Ομοσπονδία Ραδοβιζινών,και η Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας, με την υποστήριξη της ΄΄Διαπεριφερειακής Επιτροπής Άρτας-Καρδίτσας για την αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου΄΄. Σε μια κατάμεστη αίθουσα με την παρουσία τους το πλήθος συμπατριωτών και συνδημοτών μας διατράνωσαν για άλλη μια φορά  μαζί μας το διαχρονικό αίτημά   για την ανακατασκευή της Γέφυρας Κοράκου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσίας τους ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, οι Δήμαρχοι Μαρίνος Γαρνέλης Κεντρικών Τζουμέρκων, Ευστάθιος Γιαννούλης Νικολάου Σκουφά . Επίσης παρέστησαν οι αντιδημάρχοι Αρταίων Κωνσταντίνος Πατήλας και Χάρης Παπάζογλου,ο Γενικός Αντιδήμαρχος δήμου Γ., Καραϊσκάκη Βασίλειος Χήτας, ο Αντιδήμαρχος Νικόλαος Κουφούλης (Δ.Ε Τετραφυλλίας )ο Αντιδήμαρχος Πάνος Πλακούτσης(Δ.Ε Ηρακλείας,ο Αντιδήμαρχος Παναγιώτης Καλαμπόκης (Δ.Ε Γ.Καραισκάκη) δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Γ. Καραϊσκάκη, η Αντιπρόεδρος Περιφ. Συμβουλίου Ηπείρου Τζένη Ταμπρατζή – Κοίλια, οι Περιφερειακοί Συμβούλοι  Ντίνος Παπαδημητρίου, Αναστασία Σίμου και Δημήτρης Βαρέλης, ο πρώην βουλευτής-Ιατρός Παύλος Στασινός , ο πολιτευτής-Ιατρός Ευάγγελος Παπαδημητρίου ο πρώην Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Δημήτριο Γαλίκας ο πρώην δήμαρχος Τετραφυλλίας Μιχάλης Γκούζιας , Ο Νικόλαος Βασιλάκης πρώην δήμαρχος του Καποδιστριακού δήμου Γ. Καραϊσκάκη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πηγών κ. Ηλίας Δήμος ο λογοτέχνης συγγραφέας Δημήτρης Βλαχοπάνος, ο Λογοτέχνης συγγραφέας Αριστείδης ΣχισμένοςΑρτινός κινηματογραφιστής Βασίλης Γκανιάτσαςκαι ο δημοσιογράφος Νίκος Κοντογιώργος . Οι βουλευτές του νομού κ. Όλγα Γεροβασίλη, Βασίλης Τσίρκας και Γεώργιος Στύλιος μας ενημέρωσαν ότι λόγω εκτάκτων υποχρεώσεων στην Αθήνα καθώς επίσης και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης, αδυνατούσαν να παραστούν εξέφρασαν δε την στήριξή τους στην προσπάθειά μας.

Τον συντονισμό, αλλά και την παρουσίαση της εκδήλωσης, είχε η εκπαιδευτικός Κατερίνα Σχισμένου, η οποία έκανε και την ιστορική εισαγωγή για την θρυλική γέφυρα Κοράκου και την ευρύτερη περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου. Προηγουμένως, με σύντομους χαιρετισμούς αναφέρθηκαν στην ανάγκη της ανακατασκευής αυτού του μνημείου οι: Περικλής Μίγδος Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη, Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς.

              Γιώργος Κουρτέσας Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Γ. Καραϊσκάκη και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών, Μενέλαος Παπαδημητρίου Δικηγόρος – Λαογράφος και πρωτοπόρος της κίνησης ανακατασκευής, Χρήστος Καπερώνης Πρόεδρος Αδελφότητας Πηγιωτών, και ο Νίκος Παπαθανασίου ο δημιουργός της ταινίας .

 

Ακολούθησε η προβολή του 55′ λεπτών διάρκειας, ντοκιμαντέρ, οποίο ενθουσίασε, τόσο για την ιστορική, όσο και λαογραφική δομή του. Η υπέροχη σκηνοθεσία του δημιουργού της Νίκου Παπαθανασίου κράτησε καθηλωμένους όλους τους παρευρισκομένους .

 

Ξεκίνησε με την κατασκευή της θρυλικής γέφυρας ,αναφέρθηκε στην χρησιμότητα της και στην ιστορία της, καθώς και τους θρύλους και τις παραδόσεις που την συνοδεύουν. Στις ιστορικές συνθήκες καταστροφής της και έκλεισε με τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί για την αναστήλωσή της. Αποτέλεσμα αυτού του ενθουσιασμού ήταν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων οι οποίοι συνόδευσαν το τέλος της προβολής και τα συγχαρητήρια που δέχθηκε ο καταφανώς συγκινημένος .

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε επίδοση επαίνων της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας στο δημιουργό της ταινίας, τον Νίκο Παπαθανασίου ,ο οποίος καταφανώς συγκινημένος παρέλαβε τον έπαινο από τον Δήμαρχο Γ. Καραϊσκάκη Περικλή Μίγδο. Δεύτερος έπαινος δια χειρός Αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά δόθηκε στον συμπατριώτη μας από τη Μεγαλόχαρη Αντώνη Κοσσυβάκη για την πολύπλευρη βοήθεια του στην υπόθεση της αναστύλωσης αλλά και στην συμβολή του στη ανάδειξη και προστασία των ιστορικών μνημείων της Κοιλάδας του Αχελώου από τη θέση του στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση. Τρίτος έπαινος επιδόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών κ, Γεώργιο Κουρτέσα στον Πρόεδρο της Διανομαρχιακής επιτροπής Άρτας- Καρδίτσας κ. Μενέλαο Παπαδημητρίου για την αμέριστη βοήθεια του στην προσπάθεια αυτή της οποίας υπήρξε πρωτοπόρος.

Τέλος, εκφράζουμε τις θερμές ευχαριστίες μας στον δημιουργό της ταινίας κ. Νίκο Παπαθανασίου για την δωρεάν προβολή της ταινίας του για τη γέφυρα Κοράκου και την αυτοπρόσωπη παρουσία του στην εκδήλωση. Ευχαριστούμε τον Δήμο Αρταίων, τον Μ/Φ Σύλλογο Σκουφά και τους υπεύθυνους της αίθουσας για την παραχώρηση της αίθουσας που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, καθώς και στο προσωπικό αυτής. Την κ. Κατερίνα Σχισμένου για την άψογη παρουσίαση της εκδήλωσης. Τον Αρτινό Κινηματογραφιστή φωτογράφο Βασίλη Γκανιάτσα για την τεχνική υποστήριξη στην προβολή της ταινίας. Τον Αντιδήμαρχο Τετραφυλλίας κ, Νίκο Κουφούλη, τον εκπρόσωπο της Αδελφότητας Πηγιωτών στην Ήπειρο κ. Νίκο Ζήση και τον Αντιπρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Απόστολο Μπάκα για την αποφασιστική βοήθειά τους στην προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης. Επίσης ευχαριστούμε θερμά Το τηλεοπτικό κανάλι ΑΡΤΑ TV για την παρουσία του στην εκδήλωση αλλά και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας για την προβολή και δημοσιοποίηση της εκδήλωσης, ιδιαίτερα δε τον Αετό των Τζουμέρκων του Νίκου Κοντογεώργου.

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθησαν στην εκδήλωσή μας επισήμους και μη, απλούς συμπατριώτες , συνδημότες μας και συγχωριανούς μας ,πάντα συμπαραστάτες μας. Κατανοούμε επίσης πλήρως τους λόγους απουσίας –ανεξάρτητοι της θελήσεώς τους-αυτών που εκλήθησαν ή ενημερώθηκαν και δεν παράστησαν στην εκδήλωσή μας .

Είναι εφικτή προσδοκία και όχι ουτοπία η αναστήλωση της γέφυρας Κοράκου, συνάμα δε και η προστασία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της ΚΟΙΛΑΔΑΣ του ΑΧΕΛΩΟΥ. Ελπίζουμε ότι με την εκδήλωση αυτή θα υπάρξει αφύπνιση και της Επιστημονικής Κοινότητας για να προχωρήσει με ποιο γρήγορο ρυθμό η υλοποίηση της προσπάθειας μας αυτής.

Σήμερα όλοι μας έχουμε την Ιστορική υποχρέωση να βοηθήσουμε ,ο καθένας με τον τρόπο του, για την αναστήλωση αυτού του μνημείου. Για να κλείσε επιτέλους, μια ακόμη ανοιχτή «ιστορική πληγή» και να γίνει γέφυρα φιλίας για το μέλλον. Και όπως δήλωσε επιγραμματικά   ο κ.Νίκος Παπαθανασίου αλλά και ο Δήμαρχός μας ο κ. Μίγδος Περικλής, « ΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΒΗΣΣΑΡΙΩΝ» –τουλάχιστον μεταξύ των Ηπειροθεσσαλών – όπως βρέθηκε ο κ. Λούλης για την γέφυρα της Πλάκας- πού θα ξαναστήσει το γεφύρι του Κοράκου.      

       Ελπίζουμε- όποιος και αν είναι, φορέας η πρόσωπο-να βρεθεί και σύντομα!!!

Η προσπάθειά μας συνεχίζεται……………..

Οι Διοργανωτές της Εκδήλωσης

                                        ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ

                    ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΡΑΔΟΒΙΖΙΝΩΝ ΑΡΤΑΣ

                       ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΠΗΓΙΩΤΩΝ ΑΡΤΑΣ

                                  

                            ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ                 ΒΑΣΙΛΗΣ     ΓΚΑΝΙΑΤΣΑΣ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ