30.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Εξαιρετική η ποιότητα των νερών του Παγασητικού

«ΚΟΛΥΜΠΗΣΤΕ ΑΦΟΒΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ», ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ

- Advertisement -

Εξαιρετική χαρακτηρίζεται η ποιότητα των νερών σε οκτώ ακτές του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα αναλύσεων που δίνει στη δημοσιότητα η ΔΕΥΑΜΒ. Σε Αμαρυλίδα, Αμφανών, Πευκάκια, δημοτική ακτή Βόλου (πρώην ΕΟΤ), Αλυκές Δημοτικό Αναψυκτήριο, Ξενία, Αναυρο και Πλάκες, οι αποικίες των μικροβίων ανά 100ml δεν είναι απλώς κάτω από τα όρια. Είναι πολύ κάτω από τα όρια που θέτουν Ευρωπαϊκές Οδηγίες, καθιστώντας τα νερά του Παγασητικού στις κοντινές ακτές, όχι απλώς ασφαλή και κατάλληλα για κολύμβηση, αλλά εξαιρετικής ποιότητας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Βάσει της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για να χαρακτηριστεί η ποιότητα των νερών εξαιρετική, θα πρέπει οι συγκεντρώσεις εντερόκοκκων να είναι μικρότερες από 100 αποικίες μικροβίων ανά 100ml και κολοβακτηριδίων μικρότερες από 250 αποικίες μικροβίων ανά 100ml.

Οι αναλύσεις που έγιναν από το διαπιστευμένο εργαστήριο του κ. Γούναρη για να λογαριασμό της ΔΕΥΑΜΒ, σε δείγματα νερού από οκτώ ακτές του Δήμου Βόλου, κατέδειξαν ότι οι αποικίες κυμαίνονται πολύ κάτω από τα όρια.

Συγκεκριμένα:

Αμαρυλίδα: 0 e coli, 20 εντερόκοκκοι

Αμφανών: 6 e coli, 8 εντερόκοκκοι

Πευκάκια: 14 e coli, 14 εντερόκοκκοι

Δημοτική Ακτή Βόλου (πρώην ΕΟΤ): 0 e coli, 0 εντερόκοκκοι

Αλυκές Δημοτικό Αναψυκτήριο: 2 e coli, 0 εντερόκοκκοι

Ξενία: 22 e coli, 6 εντερόκοκκοι

Αναυρος: 40 e coli, 0 εντερόκοκκοι

Πλάκες: 6 e coli, 0 εντερόκοκκοι.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων της ΔΕΥΑΜΒ, έρχονται να πιστοποιήσουν ότι οι ακτές είναι καθαρές, παρά το πρόβλημα που εντοπίστηκε στη λειτουργία του Βιολογικού. Οπως είναι γνωστό, ο Βιολογικός δουλεύει με τρεις αντλίες έναντι τεσσάρων, λόγω βλάβης και σε ώρες αιχμής, η επεξεργασία των λυμάτων γίνεται σε δεύτερο κι όχι σε τρίτο στάδιο.

Παρά το πρόβλημα, στο οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση, οι αναλύσεις καταδεικνύουν ότι ο Παγασητικός εξακολουθεί να είναι καθαρός και μάλιστα τα νερά του να είναι εξαιρετικής ποιότητας.

Αλλωστε, το ίδιο κατέδειξαν και οι αναλύσεις των δειγμάτων από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Σε επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις που εκδίδει η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, με βάση τα αποτελέσματα που κάθε φορά λαμβάνει, υπογραμμίζει -και μάλιστα από τα πρώτα κιόλας αποτελέσματα- ότι τα νερά είναι κατάλληλα για κολύμβηση. Οι συστάσεις που απευθύνθηκαν από τον κ. Κολυνδρίνη στους πολίτες να αποφεύγουν το κολύμπι, πριν πάρει στα χέρια της τα αποτελέσματα των αναλύσεων, έγιναν καθαρά για λόγους πρόληψης, αφού σε όλες τις αναλύσεις δεν προέκυψε το παραμικρό πρόβλημα.

Τα πρόσφατα αποτελέσματα της ΔΕΥΑΜΒ, έρχονται να καταλαγιάσουν και τις τελευταίες ανησυχίες από πλευράς των πολιτών, μετά τον ντόρο που προκλήθηκε για την ποιότητα των νερών του Παγασητικού.

«Κολυμπήστε άφοβα στις ακτές», δήλωσε με αφορμή την παραλαβή των αναλύσεων, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Στέργιος Παπαευσταθίου.

Στόχος η προάσπιση της δημόσιας υγείας

Σε δήλωσή της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, υποστηρίζει ότι μοναδικός γνώμονας των ενεργειών της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, ήταν η προάσπιση της δημόσιας υγείας:

«Σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις σε θέματα ρύπανσης του περιβάλλοντος που συνέβησαν στην περιοχή μας, με κυριότερο το πρόβλημα που διαπιστώθηκε στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜ Βόλου, να υπενθυμίσω ότι οι ενέργειες των αρμοδίων Υπηρεσιών μας ήταν σε κάθε περίπτωση άμεσες, ολοκληρωμένες κι αιτιολογημένες βάσει της ισχύουσας περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η δε λήψη των σχετικών αποφάσεων για τη διενέργεια αυτών των πράξεων έγινε πάντα με μοναδικό γνώμονα την προάσπιση της δημόσιας υγείας μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών και των αρμόδιων φορέων, ενώ οι όποιες κυρώσεις προβλέπεται απ’ τις κείμενες διατάξεις να επιβάλλονται, επιβάλλονται επί ίσοις όροις απέναντι σε όλους τους ρυπαίνοντες παραβάτες, προσπαθώντας παράλληλα να ελαχιστοποιούνται οι τυχόν αρνητικές για το επιχειρείν και τη βελτίωση των δεικτών βιοτικής ανάπτυξης οικονομικές συνέπειες για τον τόπο».

Το φιάσκο γύρισε… μπούμερανγκ

Για σχέδιο κατασυκοφάντησης του Βόλου με στόχο τον ίδιο, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, Αχιλλέας Μπέος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι έως τέλος του έτους ο Βιολογικός Καθαρισμός θα λειτουργεί με υψηλά στάνταρ:

«Μετά και τις νέες μετρήσεις που διενεργήθηκαν από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας που κατέδειξαν με τρόπο αδιαμφισβήτητο την καταλληλότητα των νερών για κολύμβηση στις ακτές κοντά στην πόλη του Βόλου, αλλά και τα αποτελέσματα των αναλύσεων από τη ΔΕΥΑΜΒ, που δείχνουν ότι τα νερά είναι εξαιρετικής ποιότητας, θέλω να πιστεύω ότι όχι μόνο όσοι παρασύρθηκαν σε άκριτες δηλώσεις, αλλά ακόμα κι εκείνοι που σχεδίασαν και εκτέλεσαν αυτό το σχέδιο κατασυκοφάντησης της περιοχής μας θα σιωπήσουν, αναλογιζόμενοι το βάρος της ευθύνης που έχουν.

Εάν πάλι το μεγάλο τους πρόβλημα είμαι εγώ, ας συνεχίσουν την επίθεσή τους εναντίον μου, όσο βρόμικη και άδικη κι αν είναι, αλλά επιτέλους ας αφήσουν ήσυχη την πόλη να λειτουργήσει εν μέσω μάλιστα της τουριστικής περιόδου και ας μην επιβαρύνουν την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση εκατοντάδων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις θέσεις απασχόλησης στην περιοχή μας.

Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΥΑΜΒ δεσμεύθηκα ότι μέχρι τέλος του χρόνου ο βιολογικός καθαρισμός θα λειτουργεί σε πολύ υψηλά στάνταρ και ότι θα γίνουν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και κινήσεις, ώστε να αποκλείονται και τα ατυχήματα και τα «ατυχήματα». Η ΔΕΥΑΜΒ θα λειτουργήσει πλέον ως πρότυπο, πάντα με δημόσιο χαρακτήρα και πάντα προς όφελος των πολιτών, στους οποίους ανήκει. Οσοι ονειρεύονται άλλα, μετά και το τελευταίο φιάσκο που τους γύρισε μπούμερανγκ, ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα…».

Η καχυποψία παραμένει

«Το μπάνιο των δημοτικών αρχόντων δεν εξαλείφει ούτε τις ευθύνες ούτε την καχυποψία των πολιτών», δηλώνει από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιλογής Ευθύνης, Νατάσσα Οικονόμου:

«Με δεδομένο ότι η βλάβη στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού δεν οφείλεται σε τυχαίο περιστατικό, αλλά στην απουσία συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού του εξοπλισμού, η ευθύνη, τόσο για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όσο και για τη δημόσια διαχείρισή του, βαρύνει ακέραια και εξ ολοκλήρου τη δημοτική αρχή και τα αρμόδια όργανα της ΔΕΥΑΜΒ.

Δεν ευθύνονται για τη θαλάσσια επιβάρυνση και τη δυσφήμιση της περιοχής, ούτε αυτοί που δημοσιοποίησαν το πρόβλημα, κοινοποιώντας τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας, ούτε οι υπάλληλοι, στο βαθμό φυσικά που είχαν ενημερώσει εγκαίρως και είχαν ενεργήσει σύμφωνα με το υπηρεσιακό τους καθήκον. Αφενός οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν, όταν μάλιστα το θέμα αφορά στη δημόσια υγεία και η ΔΕΥΑΜΒ λειτουργεί με τα χρήματα των δημοτών, αφετέρου ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι τα ενημερωτικά υπηρεσιακά σημειώματα είχαν φτάσει μέχρι και στον αντιπρόεδρο, ο οποίος αποτελεί προσωπική του επιλογή.

Η αδιαφορία της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, η κρυψίνοια και η αδιαφάνεια στο χειρισμό του θέματος -πάγια, απ’ ό,τι φαίνεται, τακτική της δημοτικής αρχής, που ακολουθείται και στο θέμα των μετρήσεων για το πόσιμο νερό – μεγεθύνει το πρόβλημα, καθώς ενισχύει την καχυποψία των πολιτών. Οταν μάλιστα έγινε γνωστό πως αρχικά υπήρξε, προφανώς σκόπιμη, παραπλάνηση της Περιφέρειας περί διοχέτευσης στη θάλασσα επεξεργασμένων λυμάτων, ενώ επρόκειτο ουσιαστικά για ανεπεξέργαστα… Και τη δυσπιστία και την ανασφάλεια των πολιτών δε θα μπορούσε να την εξαλείψει κανένα επικοινωνιακό τρικ, όπως το μπάνιο του επικεφαλής και μερικών στελεχών της δημοτικής αρχής.

Ευτυχώς, οι αναλύσεις έδειξαν τελικά πως μπορούμε να απολαύσουμε τη θάλασσά μας. Ωστόσο, όπως με αίσθημα ευθύνης επισημαίνει η παράταξή μας από την πρώτη στιγμή, το πρόβλημα είναι σε εξέλιξη και δε δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός. Το μείζον θέμα είναι η συστηματική και ολοκληρωμένη συντήρηση του Βιολογικού. Διαφορετικά, μια ανάλογη βλάβη μελλοντικά, στο ήδη διαταραγμένο θαλάσσιο οικοσύστημα, θα έχει πιο σοβαρές συνέπειες, και στον Παγασητικό, και στη δημόσια υγεία».

Δεν δικαιολογείται η υστερία

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, ο Γιάννης Γερόπουλος και ο Κώστας Βολιώτης, γίνεται λόγος για σύστημα αυτοκαθαρισμού του Παγασητικού και για αδικαιολόγητη υστερία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο βιολογικός καθαρισμός δημιουργεί προβλήματα στο οικοσύστημα του Παγασητικού. Οικοσύστημα που είναι ευαίσθητο και σε τουριστική περιοχή. Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας από την πρώτη στιγμή συνέστησε στους πολίτες να αποφύγουν τις κοντινές ακτές, πράγμα που καθυστερημένα ανακοινώθηκε επίσημα, με ευθύνη της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτό δε δικαιολογεί βέβαια την υστερία που επικράτησε σε πολλούς πολίτες, γιατί το οικοσύστημα του Παγασητικού έχει δυνατότητες αυτοκαθαρισμού. Το πιο σημαντικό όμως πρόβλημα είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών, που δεν διορθώνεται με θαλασσινές φιέστες, ούτε με αποπομπές έγκυρων φορέων, όπως το ΤΕΕ.

Ο βιολογικός καθαρισμός έχει χαρακτηριστικά παλαιότητας. Δεν δικαιολογείται όμως έλλειψη πετρελαίου σε γεννήτρια, που δημιούργησε το πρόσφατο πρόβλημα, το οποίο συνεχίζεται από τη συνεχή ροή λυμάτων, σε πολύ μικρότερο όμως βαθμό. Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό, υπάρχουν σημαντικές βλάβες, που είναι πιθανό, στο άμεσο μέλλον, να δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα. Υπάρχουν ίσως και άλλα που δεν έχουν ενδεχόμενα ανακοινωθεί. Δυστυχώς έχει παρατηρηθεί διαχρονικά ότι τα προβλήματα αφήνονται να «κακοφορμίζουν», με αποτέλεσμα να διορθώνονται με απευθείας αναθέσεις, πράγμα που δημιουργεί αφενός ερωτηματικά και αφετέρου σημαντική οικονομική ζημιά στη ΔΕΥΑΜΒ».

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Βόλου Μαργ. Πατσιαντάς, αν και κλήθηκε δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση ή σχόλιο στο πλαίσιο του ρεπορτάζ.taxydromos.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ