22.1 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Επίσκεψη Κινητής Μονάδας Μαστογράφου στην Καρδίτσα

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή γυναικών της Π.Ε. Καρδίτσας, το προληπτικό πρόγραμμα μαστογραφίας, που οργάνωσε και συντόνισε το Παράρτημα Καρδίτσας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.
Συγκεκριμένα το Δ.Σ. του Παραρτήματος Καρδίτσας στο πλαίσιο του προγραμματισμού του αλλά και των στόχων της Εταιρείας και ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες και επιμονή κατόρθωσε και πέτυχε έτσι ώστε η Κινητή Μονάδα Μαστογράφου της ΕΑΕ να βρεθεί για ένα πενθήμερο στην Καρδίτσα.

- Advertisement -

ma 1
Η Κινητή Μονάδα εγκαταστάθηκε στο χώρο του Παυσίλυπου και από τις 2 μέχρι 5 Φεβρουαρίου έκανε ΔΩΡΕΑΝ μαστογραφία σε 180 γυναίκες της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, καλύπτοντας το 100 % των δυνατοτήτων της μονάδας για το χρονικό διάστημα που βρέθηκε στην πόλη της Καρδίτσας.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι οι αιτήσεις γυναικών ήταν πολύ περισσότερες όμως, όπως ήταν φυσικό, δεν ήταν δυνατόν η μονάδα να τις καλύψει στο σύνολό τους.
Αυτό φανερώνει από τη μια το πόσο σημαντική και χρήσιμη ήταν η παρουσία της μονάδας στην περιοχή και από την άλλη δικαιώνει την επιμονή και τις προσπάθειες του παραρτήματος για την υλοποίηση της παραπάνω δράσης.
Έτσι δόθηκε η δυνατότητα και σε γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου, που δεν έχουν πρόσβαση ή αδυνατούν, να υποβληθούν σε μαστογραφικό έλεγχο. Κάτι που πιθανόν δεν θα γινόταν είτε λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων, κοινωνικών δυσκολιών ή προκαταλήψεων και βέβαια οικονομικών προβλημάτων.
Για να ολοκληρωθεί και να πετύχει η προσπάθεια αυτή το Δ.Σ. του παραρτήματος είχε τη συμπαράσταση και βοήθεια από διάφορους φορείς αλλά και εθελοντές της Καρδίτσας οι οποίοι συνεργάστηκαν και πρόσφεραν ο καθένας από τη δική του πλευρά τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική όμως υπήρξε η βοήθεια και προθυμία από απλούς πολίτες – εθελοντές, οι οποίοι για άλλη μια φορά επιβεβαίωσαν και απέδειξαν το πόσο σημαντική, σπουδαία και αποτελεσματική είναι στις δύσκολες κυρίως σημερινές συνθήκες η αυθόρμητη συμπαράσταση και η από κοινού προσπάθεια. Πραγματικά χωρίς τη βοήθεια και συμμετοχή αυτών των ανθρώπων δεν θα ήταν δυνατόν να ολοκληρωθεί και να πετύχει η όλη αυτή δράση μας.
Το Δ.Σ γνωρίζει πολύ καλά ότι η προσφορά τους αυτή και ανιδιοτελής είναι και αυθόρμητη. Αισθάνεται όμως, αν και γνωρίζει ότι ίδιοι δεν το επιθυμούν, την ανάγκη να αναφερθεί δημόσια ξεχωριστά στον καθένα από αυτούς που με το δικό τους τρόπο βοήθησαν σημαντικά.
Θέλουμε , λοιπόν, στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε:
Την εταιρεία Avon και το προσωπικό της μονάδας που αποτελούσαν οι κ. Κακκάβα Δώρα και Ρέντζια Χαρά.
-Το δήμο Καρδίτσας για την όλη υποστήριξη
-Το αναψυκτήριο Παυσίλυπο και το προσωπικό του για την φιλοξενία και τις όποιες διευκολύνσεις παρείχαν σε όλη τη διάρκεια της δράσης.
-Τον ηλεκτρολόγο του Δήμου Καρδίτσας κ. Αλέξη Τσίπρα για την τεχνική υποστήριξη της μονάδας.
-Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, τον πρόεδρο κ. Καπράνα Γεώργιο και τον πρόεδρο του σωματείου των οδηγών κ. Κουτσιούκη Φώτιο οι οποίοι μετέβησαν στην πόλη του Βόλου για να μεταφέρουν την κινητή μονάδα από το Βόλο στην Καρδίτσα.
-Τον κ.Θάνο Αθανάσιο και την κ. Θάνου Εύη (Εκκλησιαστικά είδη) για τη δωρεάν σίτιση του προσωπικού της μονάδας σε κέντρο εστίασης της πόλης.
– Το ξενοδοχείο Κιέριον για την προσφορά του
-Τις εθελόντριες του ΕΕΣ Μπράχου Ιουλία, Μπαλογιάννη Βάσω και Σαξώνη Χρυσούλα καθώς και τις εθελόντριες Παπακωνσταντίνου Τούλα και Κουτσώνα Ελένη για τη γραμματειακή υποστήριξη.
-Τις Επισκέπτριες του ΚΥ Μουζακίου Βάλλα Λένα και Γούλα Αλεξάνδρα για την καταγραφή των ραντεβού. Τέλος
-Τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της Καρδίτσας, που πάντα στηρίζουν τις προσπάθειες του Παραρτήματός μας.
Θυμίζουμε ότι ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 4.500.
Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα έχει χαμηλή δόση ακτινοβολίας.
Παρόλα αυτά στη χώρα μας το ποσοστό των γυναικών στις οποίες ο καρκίνος ανιχνεύθηκε σε πρώιμο στάδιο στο πλαίσιο κάποιου προληπτικού ελέγχου εκτιμάται πως είναι σημαντικά μικρότερο από τα αντίστοιχα άλλων ανεπτυγμένων χωρών. Αυτό οφείλεται σε πολλούς λόγους που καθιστούν την ισότιμη πρόσβαση όλων των γυναικών σε μαστογραφικά κέντρα μία δύσκολη υπόθεση.
Γι’ αυτό προσπάθειά μας και στόχος του παραρτήματος είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν και στο μέλλον όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες του νομού μας και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.
Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΗΣ ΕΑΕ.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ