24.5 C
Trikala
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Επιστολή του περιφερειάρχη Θεσσαλίας προς Χρυσοχοΐδη και Σκρέκα για τον Ε65

Την άμεση υπογραφή της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ώστε να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, που αφορούν τον Ε65, ζητά με επιστολή του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός από τους υπουργούς Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα. Ο κ. Αγοραστός τονίζει τη σημασία που έχει για τη Θεσσαλία η κατασκευή του Αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδος και εξηγεί τα αρνητικά αποτελέσματα που θα έχει η μη ολοκλήρωση των έργων. Αναλυτικά, η επιστολή του έχει ως εξής:

- Advertisement -

«Η Βουλή των Ελλήνων με την ψήφιση του Νόμου 4219/2013 και τα σχετικά άρθρα 2 & 5, αποφάσισε την ολοκλήρωση έως το 2016 του Έργου «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος», επιτυγχάνοντας την κάθετη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία Οδό, αποδίδοντας στο έργο υπερτοπική και εθνική σημασία. Συγκεκριμένα το έργο αφορά την κατασκευή συνολικά 175 χλμ. επιμερισμένων σε τέσσερα τμήματα εκ των οποίων το ένα είναι υπό κατασκευή και τα τρία είναι χαρακτηρισμένα «αναβαλλόμενα». Συγκεκριμένα:

– Α’ Τμήμα Η/Κ ΠΑΘΕ-Α/Κ Ξυνιάδας μήκους 32,27 χλμ. Αναβαλλόμενο
– Β΄ Τμήμα Ξυνιάδας –Α/Κ Τρικάλων μήκους 78,67 χλμ. Υπό κατασκευή
– Γ΄ Τμήμα Α/Κ Τρικάλων-Α/Κ Γρεβενών μήκους 32,47 χλμ. Αναβαλλόμενο
– Δ΄ Τμήμα Α/Κ Γρεβενών –Α/Κ Εγνατίας μήκους 30,61 χλμ. Αναβαλλόμενο

Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων η σχετική απόφαση, που απαιτείται για να κατασκευαστούν τα αναβαλλόμενα τμήματα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Ν.4219/2013 και το Προσάρτημα 2 της σχετικής Σύμβασης. Η μη έκδοση της Απόφασης θα έχει σαν αποτέλεσμα να ακυρωθεί ουσιαστικά το Έργο, αφού από ένα ολοκληρωμένο κάθετο άξονα σύνδεσης με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό 175 χιλιομέτρων απομειώνεται σε ένα δρόμο 78 χιλιομέτρων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι:

1. Η υποβάθμιση του Ε65 σε τοπικό κλάδο και της Θεσσαλίας σε περιφέρεια Β΄ κατηγορίας με όλες τις προφανείς για την ανάπτυξη επιπτώσεις,
2. Η μεγιστοποίηση του κόστους των μετακινήσεων από την Αθήνα (και τη Θεσσαλία) προς τη Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, FYROM και Αλβανία.
3. Η προφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού και της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών της περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η άμεση συνέχιση του έργου με την κατασκευή των αναβαλλόμενων τμημάτων, εκτός του ότι είναι σύννομη, επιτυγχάνει τον συμβατικό στόχο υλοποίησης του έργου έως το 2016 και διασφαλίζει την μη απόλυση 1.500 υφιστάμενων εργαζομένων στο υπό κατασκευή Τμήμα που ολοκληρώνεται εντός του 2014.

Μετά τα παραπάνω, ζητούμε να υπογραφεί άμεσα η σχετική Υπουργική Απόφαση, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του αναβαλλόμενου τμήματος Λαμία –Ξυνιάδα μέσω της σύμβασης (δεδομένου ότι ανακοινώθηκε από τον υπουργό κ. Σκρέκα η ένταξη στο ΣΕΣ 300 εκατ. για το έργο αυτό), ενώ η κατασκευή του τελευταίου τμήματος της Ε65 Τρίκαλα-Εγνατία Οδός, να ενταχθεί στο πρόγραμμα της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Δημιουργείται ερευνητικό κέντρο για την Κεντρική Ελλάδα στη Θεσσαλία

Ινστιτούτα σε Βόλο, Λάρισα και Λαμία

Ψηφίσθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία

Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία και άλλες διατάξεις», που θεσμοθετεί πλέον σημαντικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επί δεκαετίες ανέμεναν η ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι παραγωγικοί φορείς αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος. Σε ότι αφορά τη Θεσσαλία, η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετική, καθώς έτσι δημιουργείται ένα νέο ερευνητικό κέντρο για την Κεντρική Ελλάδα με ινστιτούτα σε Βόλο, Λάρισα και Λαμία.

Με αφορμή τν εξέλιξη αυτή ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά από μια μεγάλη προσπάθεια, την οποία κάναμε με το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, και το οποίο είχε προσαρτηθεί σε εκείνο της Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, και σε συνεργασία με τον γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας κύριο Βασιλάκο, τον οποίο και θέλω να ευχαριστήσω, ψηφίστηκε από την Βουλή το Νομοσχέδιο για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Βάση αυτού ιδρύονται άλλα τρία Ερευνητικά Κέντρα, το ένα εκ των οποίων στην Κεντρική Ελλάδα, με ινστιτούτα σε Βόλο, Λάρισα και Λαμία. Αυτό αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και πραγματικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους Θεσσαλούς, που βοήθησαν προς αυτήν την κατεύθυνση, με αποτέλεσμα να μην φύγει τελικά η έδρα από την Θεσσαλία και ταυτόχρονα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο ερευνητικό κέντρο Κεντρικής Ελλάδος, που αυτό σημαίνει πολλά στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, η οποία δίνει έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία. Τώρα είναι στο χέρι των ανθρώπων που διοικούν τα ερευνητικά κέντρα, να δώσουν την προστιθέμενη αξία αυτών των κέντρων της έρευνας και της τεχνολογίας στην κοινωνία και να μετατραπούν σε θέσεις εργασίας αλλά και χρήμα στην πραγματική οικονομία».

Όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας μετά από 29 χρόνια, διαμορφώνεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα, σύγχρονο και ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική, το οποίο διέπεται από τις αρχές της αριστείας, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας για Ανάπτυξη και Καινοτομία. Πλέον, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ενός νέου εθνικού «οικοσυστήματος» έρευνας, φιλικού προς την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Ειδικότερα, με το νέο Νόμο τα ερευνητικά κέντρα συνδέονται με τα πανεπιστήμια και τη βιομηχανία και ενισχύεται η περιφερειακή διάσταση της έρευνας. Διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ενισχυθεί η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε δράσεις έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης συμβάλλοντας με αυτό το τρόπο στην προσέλκυση επενδυτών και στην απασχόληση με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η σύσταση, σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, των τριών νέων ερευνητικών κέντρων στην Περιφέρεια (Δυτική Ελλάδα, Κεντρική Ελλάδα και Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), αναμένεται να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών περιφερειών και να συμβάλει στην ανάπτυξή τους.

Διαμορφώνεται για πρώτη φορά, μια Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία και καταρτίζεται ένα επταετές Σχέδιο Δράσης με συγκεκριμένους στόχους και προϋπολογισμό για τα επόμενα χρόνια, το οποίο θα εγκρίνεται από την Εθνική Αντιπροσωπεία και θα επικαιροποιείται σε τακτά διαστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα περιγράφονται όλες οι προτεραιότητες που έχουν αναδειχθεί για δράσεις βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Διευρύνεται η σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Περιφέρεια και την επιχειρηματική και παραγωγική κοινότητα, ενώ θεσμοθετούνται τα Περιφερειακά Συμβούλια Έρευνας και Καινοτομίας για την καταγραφή, ανάπτυξη αλλά και αποτίμηση δραστηριοτήτων της έρευνας και καινοτομίας στην Περιφέρεια. Θεσμοθετείται πλέον η απλούστευση των διαδικασιών χρηματοδότησης και βελτιώνεται η λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, με ενίσχυση της ανεξαρτησίας τους και των δυνατοτήτων αξιοποίησης των πόρων τους.

Η Ελλάδα, αδιαμφισβήτητα, διαθέτει ένα ερευνητικό δυναμικό υψηλής ποιότητας και ανταγωνιστικότητας και με το νέο νόμο καλύπτονται οι ανάγκες του και δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες, για να ενισχυθεί ο ρόλος στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο έρευνας και καινοτομίας. Επιπλέον, το νέο θεσμικό πλαίσιο θέτει τα θεμέλια ώστε η έρευνα και η καινοτομία να γίνουν βασικοί πυλώνες στο νέο αναπτυξιακό και οικονομικό μοντέλο, που θα βάλει τη χώρα μας σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης για την μετά την κρίση εποχή.

Ολοκληρώθηκε η Μελέτη του Μοντέλου της Ήπιας Κατοικίας και του Οικολογικού Χωριού στη Θεσσαλία

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο έργο MILD HOME (ΗΠΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ) – στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος South East Europe (ΝΑ Ευρώπη) σε συνεργασία με σημαντικούς εταίρους από την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σερβία. Το Πρόγραμμα αφορά στη δημιουργία ήπιων κατοικιών για τους πολίτες, που επιθυμούν να ζήσουν σε οικολογικά χωριά με συνθήκες υψηλής ποιότητας ζωής (κατοικιών που θα συνδυάζουν μεγάλες τεχνολογικές δυνατότητες, μικρή κατανάλωση ενέργειας, σχεδόν μηδενικές εκπομπές ενέργειας, χαμηλό κόστος κατασκευής/ αγοράς/ ενοικίασης και προσιτές λειτουργικές δαπάνες).

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατάφερε να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα από το έργο, καθώς έφτασε, με πολύ εντατικές προσπάθειες και σε κοινή γραμμή με άλλους τρεις διακρατικούς εταίρους από την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, στην εκπόνηση προκαταρκτικής μελέτης, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Οικολογικού Χωριού με Ήπιες Κατοικίες που παρουσιάστηκε στους περιφερειακούς εταίρους του τομέα των κατασκευών και της εφοδιαστικής του αλυσίδας στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ομάδα της Περιφέρειας θα παραστεί στις 16-17 Δεκεμβρίου 2014 στη Σόφια της Βουλγαρίας, για να εκπροσωπήσει τη Θεσσαλία στο Τελικό Συνέδριο του έργου.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ