21.4 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την καταπολέμιση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

- Advertisement -

ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» για τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας για το διάστημα από 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης δήλωσε τα εξής:

«Με τις συνέργειες που αναπτύσσονται τον τελευταίο μήνα μεταξύ των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου μας – της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Ειδικής Υπηρεσίας Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ – έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά η επιχειρησιακή τους ικανότητα και, και κατά συνέπεια, η αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς μας για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας.

Συγκεριμένα, τόσο το ΣΕΠΕ όσο και η ΕΥΠΕΑ ελέγχουν πλέον αποκλειστικά την αδήλωτη εργασία με τις ίδιες ακριβώς διαδικασίες και εργαλεία, ενώ η ανασφάλιστη εργασία – μετά και την κατάργηση του «πορτοκαλί βιβλίου» – ελέγχεται και εντοπίζεται επιπλέον μέσω της πραγματοποίησης πολλαπλών ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ των εξελιγμένων πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου Εργασίας (σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», πληροφοριακό σύστημα ΙΚΑ, κ.λπ.).

Έτσι, στο πλαίσιο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» με τον νέο ενοποιημένο και εντατικό τρόπο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας για το μήνα Ιούνιο 2014, ελέγχθηκαν 2.816 επιχειρήσεις και σε σύνολο 16.059 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 769, δηλαδή το 4,79% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Ενδεικτικό της σημαντικής βελτίωσης της ελεγκτικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας, είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν μόνο τον Ιούνιο για τις παραπάνω παραβάσεις, ανήλθαν στα 7.884.585 ευρώ και αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των συνολικά επιβαλλόμενων προστίμων από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα.

Από την άλλη, από την έναρξη εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των υψηλών προστίμων στις 15 Σεπτεμβρίου 2013 μέχρι και την 30η Ιουνίου 2014, ελέγχθηκαν συνολικά 17.281 επιχειρήσεις και σε σύνολο 106.630 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 2.415, με το συνολικό ύψος των επιβαλλόμενων προστίμων για αυτή την περίοδο να ανέρχονται στα 24.883.607 ευρώ.

Ακόμη, για τις περιπτώσεις απασχόλησης παράνομα διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών (αλλοδαπών), από την έναρξη εφαρμογής του ν. 4052/2012 έως και την 30η Ιουνίου 2014, επιβάλλαμε επιπλέον πρόστιμα ύψους 1.691.500 ευρώ, αλλά και ποινές διακοπής λειτουργίας που φτάνουν έως και τους τρεις μήνες σε συνολικά 89 επιχειρήσεις.

Το έχω τονίσει πολλές φορές. Η ευκαιριακή στρατηγική ορισμένων επιχειρήσεων που επιδιώκουν το εύκολο και παράνομο κέρδος σε βάρος των εργαζομένων και των ασφαλιστικών ταμείων αποτελεί μια αυταπάτη. Όχι μόνο επειδή όλες πλέον οι καταχρηστικές συμπεριφορές βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εργασίας, των ελεγκτικών του οργάνων και του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Αλλλά και επειδή αυτές οι παράνομες συμπεριφορές ασυνείδητων εργοδοτών – πολλές φορές με το άλλοθι της κρίσης – υπονομεύουν εν τέλει την ίδια την ύπαρξή τους, «πριονίζουν το κλαδί που κάθονται». Αποστερούν το ασφαλιστικό σύστημα και τα δημόσια έσοδα από πολύτιμους πόρους και ο «λογαριασμός» θα γυρίσει ξανά σε αυτούς, μέσω της παράλυσης της καταναλωτικής ικανότητας των πολιτών.

Δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για τις επιχειρήσεις που παρανομούν. Απλοποιήσαμε δραστικά τις διαδικασίες, μειώσαμε τη γραφειοκρατία, περιορίσαμε σημαντικά το μή μισθολογικό κόστος και τις εργοδοτικές εισφορές. Η συμμόρφωση στη νομιμότητα, η επένδυση στην ποιοτική και αξιοπρεπή εργασία, ο σεβασμός στον εργαζόμενο και το κοινωνικό σύνολο αποτελεί τη μόνη αποδεκτή – από οικονομική, κοινωνική και ηθική σκοπιά – επιλογή για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Γιατί όσες αλλαγές και να κάνουμε – στην οικονομία, την αγορά εργασίας, τους θεσμούς και το Κράτος – θα αποδειχθούν ενδεχομένως μάταιες, αν δεν αλλάξουμε πρώτα από όλα εμείς οι ίδιοι και οι συμπεριφορές μας. Αν δεν εκριζώσουμε αντιλήψεις και νοοτροπίες του παρελθόντος που συνέβαλαν στο ξέσπασμα της μεγάλης κρίσης».

 

 

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

 

 

 

ΑΡΤΕΜΙΣ

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 – 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 

 

 

 

 

 

 

Τμήμα Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης και Αξιοποίησης Δεδομένων –

Δ/νση Εργασιακών Σχέσεων – Κεντρική Υπηρεσία – Σ.ΕΠ.Ε.

   ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

Η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σε όλη τη χώρα για το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 – 30 Ιουνίου 2014 και παράλληλα εμπεριέχει στατιστικά στοιχεία της κοινής ελεγκτικής δράσης του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από 1.6.2014 έως 30.6.2014.

 

Τα εν λόγω στοιχεία αντλούνται από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΣΕΠΕ και της ΕΥΠΕΑ, καταχωρούνται σε ειδική βάση δεδομένων, όπου γίνεται η επεξεργασία και ανάλυση τους από το Τμήμα Ανάλυσης, Τεκμηρίωσης και Αξιοποίησης Δεδομένων της Δ/νσης Εργασιακών Σχέσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Σ.ΕΠ.Ε. και παρουσιάζονται αναλυτικά και σε μηνιαία βάση, στο ειδικό τεύχος «ΑΡΤΕΜΙΣ» που περιλαμβάνει όλο το επιχειρησιακό σχέδιο δράσης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ27397/122/19.8.2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΗΛΩΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΩΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

 

Ένας εκ των βασικών μοχλών της παραοικονομίας είναι η αδήλωτη εργασία, η οποία αποτελεί σκόπελο στην προοπτική ανάπτυξης της κάθε χώρας. Η χώρα μας παρουσιάζει διαχρονικά, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα υψηλότερα επίπεδα παραοικονομίας και αδήλωτης εργασίας.

Η έκταση του φαινομένου αυτού έχει δυσμενείς και πολυεπίπεδες επιπτώσεις καθώς υποβαθμίζει- πρώτα και κύρια – τα δικαιώματα και την προστασία των ίδιων των εργαζομένων, αποδυναμώνει τα δημόσια έσοδα και τη χρηματοδοτική επάρκεια του ασφαλιστικού συστήματος, νοθεύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων και υπονομεύει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

 

Με αφορμή την έναρξη ισχύος από 15 Σεπτεμβρίου 2013, της Υ.Α Υπ. Αριθμ. 27397/122/19.8.2013 (ΦΕΚ 2062/Β’ / 23 Αυγούστου 2013), που προβλέπει αυστηροποίηση των προστίμων και με σκοπό την δραστική αντιμετώπιση του φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αποφάσισε την εφαρμογή ενός επιχειρησιακού πλαισίου δράσης, με την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου (ΣΕΠΕ και ΕΥΠΕΑ) και την υλοποίηση εστιασμένων ελέγχων σε όλες τις περιοχές της χώρας.

 

     Για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής λειτουργίας των δύο ελεγκτικών σωμάτων του υπουργείου Εργασίας, δηλαδή της Επιθεώρησης Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ, με την έναρξη ισχύος από 13 Ιουνίου 2014, της Υ.Α Υπ. Αριθμ. 11321/11115/802/2.6.2014 (ΦΕΚ 1851/ Β’/ 12 Ιουνίου 2014), οι δύο φορείς πλέον ελέγχουν με τον ίδιο τρόπο την αδήλωτη εργασία (επιβάλλοντας τα ίδια πρόστιμα), με τη συνδρομή μάλιστα και της Οικονομικής Αστυνομίας για περιστατικά εκτεταμένης παραβατικότητας. Τα πρόστιμα που επιβάλλονται απο το ΣΕΠΕ διαβιβάζονται απευθείας στις εφορίες της χώρας, ενώ αυτά της ΕΥΠΕΑ διαβιβάζονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία και το ΙΚΑ, χωρίς να περνούν πλέον από τις Τοπικές Διοικητικές Επιτροπές.

 

Με την υπ’ αριθμ.: 5072/6/25-2-2013 (ΦΕΚ 449/Β΄/25-2-2013), απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ.: 28153/126/30-8-2013 (ΦΕΚ 2163, Β΄), τέθηκε σε ισχύ από 1/3/2013, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», όπου καταγράφονται με ηλεκτρονικό τρόπο οι ροές μισθωτής απασχόλησης, με την αποτύπωση σε πραγματικό χρόνο και για κάθε περιοχή της χώρας, κρίσιμων στοιχείων που αφορούν τις προσλήψεις, αποχωρήσεις μισθωτών.

 

   Με τις προαναφερθείσες Υπουργικές Αποφάσεις, καθιερώθηκε από 1/3/2013 ως υποχρεωτική η υποβολή ηλεκτρονικά στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ» των εντύπων Ε3 και Ε4, κατά την πρόσληψη των εργαζομένων και πριν αναλάβουν εργασία.

Κατόπιν αυτών, κρίθηκε σκόπιμο να καταργηθεί η υποχρέωση των εργοδοτών να τηρούν ταυτόχρονα και παράλληλα σε χειρόγραφη μορφή το Ειδικό Βιβλίο Καταχώρησης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου 20 του Ν.4255/2014, και κατ’ ακολουθία καταργείται και η επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις του Ε.Β.Κ.Ν.Π.

 

Όπως ορίζεται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 Ν.4255/2014, τα Ειδικά Βιβλία Καταχώρισης Νεοπροσλαμβανόμενου Προσωπικού, τηρούνται ως 31/5/2014, , φυλάσσονται από τον εργοδότη κατά τα προβλεπόμενα, στους χώρους απασχόλησης, για δέκα (10) έτη από τη νόμιμη θεώρηση τους και επιδεικνύονται κατά τους επιτόπιους ελέγχους που πραγματοποιούν τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Ε.ΥΠ.Ε.Α. και των Υποκαταστημάτων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

Η ανασφάλιστη εργασία ελέγχεται πλέον αποτελεσματικά και εντοπίζεται άμεσα μέσω των επιτόπιων ελέγχων που διενεργούνται για την αδήλωτη εργασία αλλά και έμμεσα μέσω της διαλειτουργικότητας των  «ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ» και «ΠΣ ΙΚΑ».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ Ε.ΥΠ.Ε.Α. & Σ.ΕΠ.Ε.

 

Οι έλεγχοι διενεργούνται από την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ και από μικτά κλιμάκια Επιθεωρητών Εργασιακών Σχέσεων και Επιθεωρητών Ασφάλειας & Υγείας της Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε.

 

Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. είναι κυρίως δειγματοληπτικοί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας , ενώ οι έλεγχοι που διενεργούνται από κλιμάκια αποτελούμενα από υπαλλήλους της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης ΕΥΠΕΑ του Ι.Κ.Α, είναι στοχευμένοι στους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που με βάση όλες τις μέχρι σήμερα ενδείξεις παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά αδήλωτης εργασίας, ήτοι:

Επισιτιστικά επαγγέλματα (εστιατόρια-ταβέρνες, αίθουσες δεξιώσεων, μεζεδοπωλεία, καφετέριες μπαρ, κέντρα διασκέδασης), Βιοτεχνικά Πάρκα, Βιομηχανικές ζώνες, Κομμωτήρια, Πρατήρια Βενζίνης, Συνεργεία Αυτοκινήτων, Μεταφορικές Επιχειρήσεις, Λιανικό εμπόριο, Καθαριότητα, Κατασκευές, Φιλοξενία, Υπηρεσίες ασφαλείας (Security), Επιχειρήσεις Φασόν.

 

Όπως φαίνεται και στον Πίνακα Ι , στο διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως 30 Ιουνίου 2014, διενεργήθηκαν στα πλαίσια του ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» έλεγχοι σε 17.281 επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της δειγματοληπτικής διαδικασίας 1.574 επιχειρήσεις, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους (ποσοστό 9,13%).

Σε σύνολο 106.630 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 2.415 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 2,26%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 24.883.607 €.

            Κατά το διάστημα 1 Ιουνίου έως 30 Ιουνίου 2014,κατά τη διάρκεια του οποίου εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι (ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές) με το νέο επιχειρησιακό μοντέλο ελέγχου της αδήλωτης εργασίας από το Σ.ΕΠ.Ε. και την Ε,ΥΠ.Ε.Α,ελέχθησαν 2.816 επιχειρήσεις. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 467 (ποσοστό 16,88%).

Σε σύνολο 16.059 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 769 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 4,79%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 7.884.585 €.

 

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ Ι

  ΠΕΡΙΟΔΟΣ                                   15.9.2013 ΕΩΣ 30.6.2014 ΠΕΡΙΟΔΟΣ                                  1.6.2014 ΕΩΣ 30.6.2014
Αριθμός Ελεγχθεισών Επιχειρήσεων 17.281 2.816
Αριθμός Επιχειρήσεων με Αδήλωτους Εργαζόμενους 1.574 467
Ποσοστό % Παραβατικών Επιχειρήσεων 9,13% 16,88%
Αριθμός Εργαζομένων 106.630 16.059
Αριθμός Αδήλωτων Εργαζομένων 2.415 769
Ποσοστό % Αδήλωτων Εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων 2,26% 4,79%
Ποσά Προστίμων σε   (€) 24.883.607 € 7.884.585 €

 

Στον Πίνακα ΙΙ παρουσιάζονται τα αντίστοιχα στοιχεία ελέγχων ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, για το διάστημα 15.9.2013 έως 30.6.2014.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αριθμός Ελεγχθεισών Επιχειρήσεων Αριθμός Επιχειρήσεων με Αδήλωτους Εργαζόμενους Ποσοστό % Παραβατικών Επιχειρήσεων Αριθμός Εργαζομένων Αριθμός Αδήλωτων Εργαζομένων Ποσοστό % Αδήλωτων Εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων Ποσά Προστίμων σε   (€)
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 1.211 116 9,58 5.241 146 2,79 1.420.932
ΑΤΤΙΚΗΣ 4.437 532 11,99 30.761 902 2,93 8.957.056
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 385 24 6,23 2.217 34 1,53 350.200
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1.041 113 10,85 3.535 224 6,34 2.328.691
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 572 28 4,90 2.896 34 1,17 354.440
ΗΠΕΙΡΟΥ 1.016 50 4,92 6.162 61 0,99 636.098
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 1.254 108 8,61 10.373 164 1,58 1.668.781
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 425 31 7,29 1.534 45 2,93 497.712
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2.784 165 5,93 19.267 204 1,06 2.181.278
ΚΡΗΤΗΣ 1.678 179 10,67 9.700 244 2,52 2.739.791
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 921 108 11,73 7.267 183 2,52 1.921.977
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 1.026 80 7,80 5.146 113 2,20 1.111.815
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 531 40 7,53 2.531 61 2,41 714.837
ΣΥΝΟΛΟ 17.281 1.574 9,11 106.630 2.415 2,26 24.883.607

Στον Πίνακα ΙΙΙ παρουσιάζονται τα αντίστοιχα στοιχεία ελέγχων ανά γεωγραφική περιφέρεια της χώρας, για το διάστημα 1.6.2014 έως 30.6.2014.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΙΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Αριθμός Ελεγχθεισών Επιχειρήσεων Αριθμός Επιχειρήσεων με Αδήλωτους Εργαζόμενους Ποσοστό % Παραβατικών Επιχειρήσεων Αριθμός Εργαζομένων Αριθμός Αδήλωτων Εργαζομένων Ποσοστό % Αδήλωτων Εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των εργαζομένων Ποσά Προστίμων σε   (€)
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 137 13 9,49 622 13 2,09 143.237
ΑΤΤΙΚΗΣ 517 114 22,05 3.857 232 6,02 1.983.803
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 63 4 6,35 577 10 1,73 100.102
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 213 71 33,33 658 155 23,56 1.616.111
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 71 2 2,82 182 2 1,10 21.100
ΗΠΕΙΡΟΥ 119 8 6,72 467 9 1,93 102.793
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 101 7 6,93 497 7 1,41 72.497
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 137 10 7,30 507 18 3,55 198.660
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 364 46 12,64 2.406 69 2,87 724.760
ΚΡΗΤΗΣ 447 101 22,60 2.593 110 4,24 1.428.704
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 490 81 16,53 3.089 128 4,14 1.303.127
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 131 10 7,63 530 16 3,02 138.293
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 26 0 0,00 74 0 0,00 51.398
ΣΥΝΟΛΟ 2.816 467 16,58 16.059 769 4,79 7.884.585

 

Στο Διάγραμμα Ι αποτυπώνονται οαριθμός ελέγχων για αδήλωτη εργασία, ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν και ο αριθμός αδήλωτων εργαζομένων ανά Περιφέρεια κατά το διάστημα 15/9/201330/6/2014.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ Ι

Στο Διάγραμμα ΙΙ, αποτυπώνονται το ποσοστό % επιχειρήσεων που απασχολούσαν αδήλωτους εργαζόμενους, το ποσοστό % αδήλωτων εργαζομένων επί του συνόλου των εργαζομένων που ελέγχθηκαν και τα ποσά επιβληθέντων προστίμων για αδήλωτη εργασία, ανά Περιφέρεια κατά το διάστημα 15/9/2013 έως 30/6/2014.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΙ

 

Στο Διάγραμμα ΙΙΙ, παρουσιάζονται οι Περιφέρειες που εμφάνισαν τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, όπως προέκυψαν από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν κατά το μήνα Ιούνιο 2014.

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙΙΙ

 

 

ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ

ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

(15/9/2013 – 30/6/2014)

 

Στερεά Ελλάδα

61

714.837 €

Αττική

902

8.957.056 €

       Ανατολική Μακεδονία & Θράκη

146

1.420..932 €

   Κρήτη

244

2.739.791€

Βόρειο Αιγαίο

34

350.200 €

Πελοπόννησος

113

1. 111..815 €

   Ήπειρος

61

636.098 €

Κεντρική Μακεδονία

204

2.181.278 €

   Δυτική Μακεδονία

34

354..440 €

 

Δυτική Ελλάδα

224

2.328..691€

Θεσσαλία

164

1.668.781 €

Ιόνια Νησιά

45

497.712 €

Νότιο Αιγαίο

183

1.921..977€

 

 

ΧΑΡΤΗΣ : ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΑΝΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Στον Πίνακα ΙV παρουσιάζονται τα στοιχεία ελέγχων από 15.9.2013 έως 30.6.2014 ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙV

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΘΕΙΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΕΒΡΟΥ 189 1.581 25 1,58  
ΡΟΔΟΠΗΣ 195 540 31 5,74  
ΞΑΝΘΗΣ 108 919 14 1,52  
ΚΑΒΑΛΑΣ 384 1.250 13 1,04  
ΔΡΑΜΑΣ 318 927 61 6,58  
ΘΑΣΟΥ 17 24 2 8,33  
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 191 647 19 2,94  
ΠΕΛΛΑΣ 346 2.083 0 0,00  
ΚΙΛΚΙΣ 266 2.757 14 0,51  
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.406 8.895 101 1,14  
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 88 749 22 2,94  
ΗΜΑΘΙΑΣ 183 1.246 2 0,16  
ΠΙΕΡΙΑΣ 303 2.888 46 1,59  
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 4 7 4 57,14  
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 53 199 6 3,02  
ΚΟΖΑΝΗΣ 471 2.380 23 0,97  
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 44 310 1 0,32  
ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ 118 622 3 0,48  
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 72 212 16 7,55  
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 641 4.292 34 0,79  
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 185 1.036 8 0,77  
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 117 659 11 1,67  
ΛΑΡΙΣΑΣ 322 3.436 88 2,56  
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 213 1.854 38 2,05  
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 0 0 0 0,00  
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 602 4.424 27 0,61  
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 377 1.743 55 3,16  
ΑΧΑΪΑΣ 508 1.347 154 11,43  
ΗΛΕΙΑΣ 156 445 15 3,37  
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 148 1.071 8 0,75  
ΕΥΒΟΙΑΣ 140 485 18 3,71  
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 124 276 3 1,09  
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 71 595 32 5,38  
ΦΩΚΙΔΑΣ 48 104 0 0,00  
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 26 37 11 29,73  
ΙΘΑΚΗΣ 0 0 0 0,00  
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 240 884 31 3,51  
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 19 56 0 0,00  
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 140 557 3 0,54  
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ 0 0 0 0,00  
ΛΕΣΒΟΥ 218 880 11 1,25  
ΛΗΜΝΟΥ 0 0 0 0,00  
ΣΑΜΟΥ 75 428 2 0,47  
ΧΙΟΥ 92 909 21 2,31  
ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 546 7.179 81 1,13  
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 74 328 35 10,67  
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 571 4.102 114 2,78  
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 207 1.197 65 5,43  
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 1.535 8.166 352 4,31  
ΝΗΣΩΝ 55 334 21 6,29  
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 399 5.180 126 2,43  
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 1.051 4.277 108 2,53  
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 148 496 26 5,24  
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 449 1.381 40 2,90  
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 199 1.670 20 1,20  
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 145 561 21 3,74  
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 85 1.038 6 0,58  
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 83 180 8 4,44  
ΘΗΡΑΣ 84 507 51 10,06  
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 8 26 3 11,54  
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 0 0 0 0,00  
ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ 0 0 0 0,00  
ΚΩ 61 715 11 1,54  
ΜΗΛΟΥ 0 0 0 0,00  
ΜΥΚΟΝΟΥ 151 444 19 4,28  
ΝΑΞΟΥ 106 295 2 0,68  
ΠΑΡΟΥ 58 191 20 10,47  
ΡΟΔΟΥ 182 3.758 44 1,17  
ΣΥΡΟΥ 163 1.078 21 1,95  
ΤΗΝΟΥ 25 73 4 5,48  
ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 563 3.900 88 2,26  
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 270 2.315 68 2,94  
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 270 1.836 20 1,09  
ΧΑΝΙΩΝ 575 1.649 68 4,12  
ΣΥΝΟΛΟ 17.281 106.630 2.415 2,26  

 

 

Στον Πίνακα V παρουσιάζονται τα στοιχεία ελέγχων από 1.6.2014 έως 30.6.2014 ανά περιφερειακή ενότητα της χώρας.

ΠΙΝΑΚΑΣ V

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΓΧΘΕΙΣΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ ΕΒΡΟΥ 18 273 1 0,37
ΡΟΔΟΠΗΣ 16 44 1 2,27
ΞΑΝΘΗΣ 19 62 1 1,61
ΚΑΒΑΛΑΣ 42 103 3 2,91
ΔΡΑΜΑΣ 25 116 5 4,31
ΘΑΣΟΥ 17 24 2 8,33
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ 38 80 0 0,00
ΠΕΛΛΑΣ 20 81 0 0,00
ΚΙΛΚΙΣ 26 551 1 0,18
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 175 505 18 3,56
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 12 151 13 8,61
ΗΜΑΘΙΑΣ 13 40 0 0,00
ΠΙΕΡΙΑΣ 80 998 37 3,71
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 0 0 0 0,00
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 2 5 0 0,00
ΚΟΖΑΝΗΣ 66 169 2 1,18
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 3 8 0 0,00
ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΡΤΑΣ 20 86 1 1,16
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 6 26 4 15,38
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 83 317 4 1,26
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 10 38 0 0,00
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4 7 0 0,00
ΛΑΡΙΣΑΣ 22 155 5 3,23
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 28 136 0 0,00
ΣΠΟΡΑΔΩΝ 0 0 0 0,00
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 47 199 2 1,01
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 58 161 43 26,71
ΑΧΑΪΑΣ 130 439 112 25,51
ΗΛΕΙΑΣ 25 58 0 0,00
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ 12 31 0 0,00
ΕΥΒΟΙΑΣ 5 22 0 0,00
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 5 10 0 0,00
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 0 0 0 0,00
ΦΩΚΙΔΑΣ 4 11 0 0,00
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 0 0 0 0,00
ΙΘΑΚΗΣ 0 0 0 0,00
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 101 424 18 4,25
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 0 0 0 0,00
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 36 83 0 0,00
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ 0 0 0 0,00
ΛΕΣΒΟΥ 47 237 0 0,00
ΛΗΜΝΟΥ 0 0 0 0,00
ΣΑΜΟΥ 6 150 0 0,00
ΧΙΟΥ 10 190 10 5,26
ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 49 1.527 13 0,85
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 31 123 23 18,70
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 59 351 26 7,41
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 0 0 0 0,00
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 210 1.059 93 8,78
ΝΗΣΩΝ 24 68 7 10,29
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 59 531 41 7,72
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 85 198 29 14,65
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 52 159 10 6,29
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 54 141 5 3,55
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 17 200 1 0,50
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 8 30 0 0,00
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 0 0 0 0,00
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΑΝΔΡΟΥ 29 48 5 10,42
ΘΗΡΑΣ 78 480 51 10,63
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 1 0 3 0,00
ΚΑΡΠΑΘΟΣ 0 0 0 0,00
ΚΕΑΣ-ΚΥΘΝΟΥ 0 0 0 0,00
ΚΩ 34 290 11 3,79
ΜΗΛΟΥ 0 0 0 0,00
ΜΥΚΟΝΟΥ 141 423 16 3,78
ΝΑΞΟΥ 40 126 2 1,59
ΠΑΡΟΥ 58 191 20 10,47
ΡΟΔΟΥ 24 1.333 2 0,15
ΣΥΡΟΥ 60 125 14 11,20
ΤΗΝΟΥ 25 73 4 5,48
ΚΡΗΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 98 309 29 9,39
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 96 1.050 37 3,52
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 109 855 3 0,35
ΧΑΝΙΩΝ 144 379 41 10,82
ΣΥΝΟΛΟ 2.816 16.059 769 4,79

 

 

 

 

Στον Πίνακα VIπαρουσιάζονται αναλυτικά οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας, στους οποίους βρέθηκαν να απασχολούνται αδήλωτοι εργαζόμενοι, κατά την περίοδο από 15.9.2013 έως 30.6.2014.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ VI

ΚΩΔ. ΚΛΑΔ. ΛΕΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΛΑΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑ ΚΛΑΔΟ
1 Φυτικη και ζωικη παραγωγη, θηρα και συναφεις δραστηριοτητες Πολλαπλασιασμος των φυτων 144 2 1,39
Μικτες γεωργοκτηνοτροφικες δραστηριοτητες 533 7 1,31
Υποστηρικτικες δραστηριοτητες για τη ζωικη παραγωγη 8 1 12,50
Δραστηριοτητες μετα τη συγκομιδη 27 5 18,52
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 712 15 2,11
3   Θαλασσια υδατοκαλλιεργεια 351 1 0,28
8   Λατομεια σκυρων, αμμοχαλικων και αμμου 13 4 30,77
10 Βιομηχανια τροφιμων Επεξεργασια και συντηρηση κρεατος 792 4 0,51
Επεξεργασια και συντηρηση ψαριων, καρκινοειδων και μαλακιων 271 2 0,74
Επεξεργασια και συντηρηση πατατων 58 5 8,62
Παραγωγη χυμων φρουτων και λαχανικων 344 2 0,58
Παρασκευη διατηρουμενων φρουτων και λαχανικων 165 10 6,06
Ελαιοτριβεια 199 8 4,02
Παραγωγη αλλων μη επεξεργασμενων ελαιων και λιπων 28 3 10,71
Λειτουργια γαλακτοκομειων και τυροκομια 2.327 5 0,21
Αρτοποιια, παραγωγη νωπων ειδων ζαχαροπλαστικης 2.565 87 3,39
Παραγωγη παξιμαδιων και μπισκοτων, παραγωγη διατηρουμενων ειδων ζαχαροπλαστικης 461 15 3,25
Παραγωγη κακαο, σοκολατας και ζαχαρωτων 136 5 3,68
Παραγωγη αλλων ειδων διατροφης π.δ.κ.α. 107 2 1,87
Παραγωγη παρασκευασμενων ζωοτροφων για ζωα που εκτρεφονται σε αγροκτηματα 13 2 15,38
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 7.466 150 2,01
13   Κατασκευη ετοιμων κλωστοϋφαντουργικων ειδων, εκτος απο ενδυματα 27 5 18,52
14 Κατασκευη ειδων ενδυσης Κατασκευη αλλων εξωτερικων ενδυματων 147 18 12,24
Κατασκευη εσωρουχων 28 8 28,57
Κατασκευη αλλων ενδυματων και εξαρτηματων ενδυσης 70 2 2,86
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 245 28 11,43
15   Κατασκευη υποδηματων 14 3 21,43
16   Κατασκευη αλλων ξυλουργικων προϊοντων οικοδομικης 44 3 6,82
18 Εκτυπώσεις Αλλες εκτυπωτικες δραστηριοτητες 250 2 0,80
Υπηρεσιες προεκτυπωσης και προεγγραφης μεσων 2 2 100,00
Βιβλιοδετικες και συναφεις δραστηριοτητες 28 1 3,57
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 280 5 1,79
20 Παραγωγή χημικών ουσιών και προϊόντων Παραγωγη σαπουνιων και απορρυπαντικων, προϊοντων καθαρισμου και στιλβωσης 18 1 5,56
Παραγωγη αρωματων και παρασκευασματων καλλωπισμου 100 12 12,00
Παραγωγη αλλων χημικων προϊοντων π.δ.κ.α. 10 1 10,00
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 128 14 10,94
22   Κατασκευη πλαστικων ειδων συσκευασιας 99 6 6,06
23 Παραγωγη αλλων μη μεταλλικων ορυκτων προϊοντων Κατασκευη επιπεδου γυαλιου 1 1 100,00
Μορφοποιηση και κατεργασια επιπεδου γυαλιου 25 2 8,00
Κατασκευη τουβλων, πλακιδιων και λοιπων δομικων προϊοντων απο οπτη γη 7 1 14,29
Κατασκευη δομικων προϊοντων απο σκυροδεμα 221 2 0,90
Κατασκευη ετοιμου σκυροδεματος 123 1 0,81
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 377 7 1,86
25 Κατασκευη μεταλλικων προϊοντων, με εξαιρεση τα μηχανηματα και τα ειδη εξοπλισμου Κατασκευη μεταλλικων σκελετων και μερων μεταλλικων σκελετων 373 5 1,34
Κατασκευη μεταλλικων πορτων και παραθυρων 191 5 2,62
Κατασκευη σωματων και λεβητων κεντρικης θερμανσης 39 2 5,13
Μεταλλοτεχνια 10 5 50,00
Κατασκευη αλλων μεταλλικων προϊοντων π.δ.κ.α. 110 4 3,64
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 723 21 2,90
30   Ναυπηγηση πλοιων και πλωτων κατασκευων 2.276 14 0,62
31   Κατασκευη επιπλων για γραφεια και καταστηματα 74 5 6,76
Κατασκευη αλλων επιπλων 115 6 5,22
32   Αλλες μεταποιητικες δραστηριοτητες π.δ.κ.α. 245 74 30,20
33   Επισκευη μεταλλικων προϊοντων 7 1 14,29
Επισκευη ηλεκτρικου εξοπλισμου 2 1 50,00
Επισκευη και συντηρηση πλοιων και σκαφων 66 5 7,58
Εγκατασταση βιομηχανικων μηχανηματων και εξοπλισμου 12 1 8,33
35   Εμποριο ηλεκτρικου ρευματος 6 5 83,33
38   Συλλογη μη επικινδυνων αποβλητων 486 14 2,88
Επεξεργασια και διαθεση μη επικινδυνων αποβλητων 210 1 0,48
Αποσυναρμολογηση παλαιων ειδων 83 6 7,23
41   Κατασκευη κτιριων για κατοικιες και μη 404 21 5,20
42 Εργα πολιτικου μηχανικου Κατασκευη δρομων και αυτοκινητοδρομων 599 12 2,00
Κατασκευη κοινωφελων εργων τηλεπικοινωνιων 100 6 6,00
Κατασκευη υδραυλικων και λιμενικων εργων 63 1 1,59
Κατασκευη αλλων εργων πολιτικου μηχανικου π.δ.κ.α. 274 1 0,36
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.036 20 1,93
43 Εξειδικευμένες κατασκευαστικές δραστηριότητες Προετοιμασια εργοταξιου 40 3 7,50
Ηλεκτρικες εγκαταστασεις 218 3 1,38
Αλλες κατασκευαστικες εγκαταστασεις 67 4 5,97
Επιχρισεις κονιαματων 155 2 1,29
Ξυλουργικες εργασιες 11 5 45,45
Επενδυσεις δαπεδων και τοιχων 20 2 10,00
Αλλες κατασκευαστικες εργασιες ολοκληρωσης και τελειωματος 10 2 20,00
Αλλες εξειδικευμενες κατασκευαστικες δραστηριοτητες π.δ.κ.α. 105 10 9,52
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 626 31 4,95
45 Χονδρικο και λιανικο εμποριο, επισκευη μηχανοκινητων οχηματων και μοτοσυκλετων Πωληση αυτοκινητων και ελαφρων μηχανοκινητων οχηματων 623 6 0,96
Συντηρηση και επισκευη μηχανοκινητων οχηματων 535 29 5,42
Χονδρικο εμποριο μερων και εξαρτηματων μηχανοκινητων οχηματων 42 1 2,38
Λιανικο εμποριο μερων και εξαρτηματων μηχανοκινητων οχηματων 88 6 6,82
Πωληση, συντηρηση και επισκευη μοτοσικλετων και των μερων και   εξαρτηματων τους 74 2 2,70
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.362 44 3,23
46 Χονδρικο εμποριο, εκτος απο το εμποριο μηχανοκινητων οχηματων και μοτοσυκλετων Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση γεωργικων πρωτων υλων, ζωντων ζωων, κλωστοϋφαντουργικων πρωτων υλων και ημιτελων προϊοντων 204 2 0,98
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση καυσιμων, μεταλλευματων, μεταλλων και βιομηχανικων χημικων προϊοντων 53 3 5,66
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση ξυλειας και οικοδομικων υλικων 17 3 17,65
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση μηχανηματων, βιομηχανικου εξοπλισμου, πλοιων και αεροσκαφων 9 1 11,11
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση κλωστοϋφαντουργικων προϊοντων, ενδυματων, γουναρικων, υποδηματων και δερματινων προϊοντων 76 7 9,21
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση τροφιμων, ποτων και καπνου 214 1 0,47
Εμπορικοι αντιπροσωποι που μεσολαβουν στην πωληση διαφορων ειδων 17 2 11,76
Χονδρικο εμποριο σιτηρων, σπορων και ζωοτροφων 53 1 1,89
Χονδρικο εμποριο λουλουδιων και φυτων 19 1 5,26
Χονδρικο εμποριο φρουτων και λαχανικων 705 17 2,41
Χονδρικο εμποριο κρεατος και προϊοντων κρεατος 127 1 0,79
Χονδρικο εμποριο γαλακτοκομικων προϊοντων, αβγων και βρωσιμων ελαιων και λιπων 33 2 6,06
Χονδρικο εμποριο ποτων 31 4 12,90
Χονδρικο εμποριο ζαχαρης, σοκολατας και ειδων ζαχαροπλαστικης 87 1 1,15
Χονδρικο εμποριο ψαριων, καρκινοειδων και μαλακιων 58 3 5,17
Χονδρικο εμποριο αλλων τροφιμων 9 2 22,22
Μη ειδικευμενο χονδρικο εμποριο τροφιμων, ποτων και καπνου 86 2 2,33
Χονδρικο εμποριο κλωστοϋφαντουργικων προϊοντων 217 3 1,38
Χονδρικο εμποριο ενδυματων και υποδηματων 53 2 3,77
Χονδρικο εμποριο αρωματων και καλλυντικων 31 1 3,23
Χονδρικο εμποριο φαρμακευτικων προϊοντων 289 2 0,69
Χονδρικο εμποριο γραφικης υλης και χαρτικων ειδων, βιβλιων, περιοδικων και εφημεριδων 38 1 2,63
Χονδρικο εμποριο γεωργικων μηχανηματων, εξοπλισμου και προμηθειων 58 1 1,72
Χονδρικο εμποριο αλλων μηχανηματων και εξοπλισμου 170 1 0,59
Χονδρικο εμποριο στερεων, υγρων και αεριων καυσιμων και συναφων προϊοντων 334 2 0,60
Χονδρικο εμποριο μεταλλων και μεταλλευματων 100 1 1,00
Χονδρικο εμποριο ξυλειας, οικοδομικων υλικων και ειδων υγιεινης 117 4 3,42
Χονδρικο εμποριο απορριμματων και υπολειμματων 182 13 7,14
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 3.387 84 2,48
47 Λιανικο εμποριο, εκτος απο το εμποριο μηχανοκινητων οχηματων και μοτοσυκλετων Καταστηματα γενικων λιανικων πωλησεων και υπεραγορες (super market), στα οποια υπερισχυουν τα τροφιμα, τα ποτα η ο καπνος 7.556 22 0,29
Παντοπωλεια 228 14 6,14
Περιπτερα 8 2 25,00
Αλλο λιανικο εμποριο σε μη ειδικευμενα καταστηματα 965 8 0,83
Λιανικο εμποριο φρουτων και λαχανικων σε ειδικευμενα καταστηματα 186 12 6,45
Λιανικο εμποριο κρεατος και προϊοντων κρεατος σε ειδικευμενα καταστηματα 223 15 6,73
Λιανικο εμποριο ψαριων, καρκινοειδων και μαλακιων σε ειδικευμενα καταστηματα 95 3 3,16
Λιανικο εμποριο ψωμιου, αρτοσκευασματων και λοιπων ειδων αρτοποιιας και   ζαχαροπλαστικης σε ειδικευμενα καταστηματα 769 21 2,73
Λιανικο εμποριο ποτων σε ειδικευμενα καταστηματα 37 4 10,81
Λιανικο εμποριο προϊοντων καπνου σε ειδικευμενα καταστηματα 82 1 1,22
Λιανικο εμποριο αλλων τροφιμων σε ειδικευμενα καταστηματα 152 7 4,61
Λιανικο εμποριο καυσιμων κινησης σε ειδικευμενα καταστηματα 1.981 38 1,92
Λιανικο εμποριο ηλεκτρονικων υπολογιστων, περιφερειακων μοναδων   υπολογιστων και λογισμικου σε ειδικευμενα καταστηματα 152 7 4,61
Λιανικο εμποριο τηλεπικοινωνιακου εξοπλισμου σε ειδικευμενα καταστηματα 225 13 5,78
Λιανικο εμποριο κλωστοϋφαντουργικων προϊοντων σε ειδικευμενα καταστηματα 128 5 3,91
Λιανικο εμποριο σιδηρικων, χρωματων και τζαμιων σε ειδικευμενα καταστηματα 144 3 2,08
Λιανικο εμποριο ηλεκτρικων οικιακων συσκευων σε ειδικευμενα καταστηματα 186 1 0,54
Λιανικο εμποριο επιπλων, φωτιστικων και αλλων ειδων οικιακης χρησης σε ειδικευμενα καταστηματα 470 8 1,70
Λιανικο εμποριο εφημεριδων και γραφικης υλης σε ειδικευμενα καταστηματα 55 1 1,82
Λιανικο εμποριο αθλητικου εξοπλισμου σε ειδικευμενα καταστηματα 125 1 0,80
Λιανικο εμποριο παιχνιδιων καθε ειδους σε ειδικευμενα καταστηματα 602 3 0,50
Λιανικο εμποριο ενδυματων σε ειδικευμενα καταστηματα 2.516 63 2,50
Λιανικο εμποριο υποδηματων και δερματινων ειδων σε ειδικευμενα καταστηματα 275 4 1,45
Φαρμακευτικα ειδη σε ειδικευμενα καταστηματα 398 2 0,50
Λιανικο εμποριο καλλυντικων και ειδων καλλωπισμου σε ειδικευμενα καταστηματα 205 5 2,44
Λιανικο εμποριο λουλουδιων, φυτων, σπορων και λιπασματων σε ειδικευμενα καταστηματα (ανθοπωλεια) 59 3 5,08
Λιανικο εμποριο ζωων συντροφιας και σχετικων ζωοτροφων σε ειδικευμενα καταστηματα (pet shop) 19 2 10,53
Λιανικο εμποριο ρολογιων και κοσμηματων σε ειδικευμενα καταστηματα 87 3 3,45
Λιανικο εμποριο φωτογραφικων ειδων 97 2 2,06
Λιανικο εμποριο αναμνηστικων ειδων και ειδων λαϊκης τεχνης 72 2 2,78
Λιανικο εμποριο λοιπων καινουργιων ειδων σε ειδικευμενα καταστηματα 51 3 5,88
Λιανικο εμποριο τροφιμων, ποτων και καπνου σε υπαιθριους παγκους και αγορες 12 3 25,00
Λιανικο εμποριο αλλων ειδων σε υπαιθριους παγκους και αγορες 9 3 33,33
Αλλο λιανικο εμποριο εκτος καταστηματων, υπαιθριων παγκων η αγορων 36 1 2,78
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 18.205 285 1,57
49 Οδικές Μεταφορές Υπεραστικες σιδηροδρομικες μεταφορες επιβατων 188 2 1,06
Αστικες και προαστιακες χερσαιες μεταφορες επιβατων 300 4 1,33
Εκμεταλλευση ταξι 188 1 0,53
Οδικες μεταφορες εμπορευματων 1.089 52 4,78
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.765 59 3,34
50 Πλωτες μεταφορες Θαλασσιες και ακτοπλοϊκες μεταφορες εμπορευματων 221 2 0,90
Εσωτερικες πλωτες μεταφορες εμπορευματων 19 1 5,26
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 240 3 1,25
51   Αεροπορικες μεταφορες επιβατων 410 2 0,49
52   Δραστηριοτητες συναφεις με τις χερσαιες μεταφορες 135 5 3,70
Διακινηση φορτιων 72 1 1,39
53 Ταχυδρομικες και ταχυμεταφορικες δραστηριοτητες Ταχυδρομικες δραστηριοτητες στο πλαισιο της υποχρεωσης παροχης καθολικης υπηρεσιας 398 1 0,25
Αλλες ταχυδρομικες και ταχυμεταφορικες δραστηριοτητες 1.350 21 1,56
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.748 22 1,26
55 Καταλυματα Ξενοδοχεια, μοτελ και παρομοια καταλυματα με εστιατοριο 8.675 108 1,24
Ξενοδοχεια, μοτελ και παρομοια καταλυματα χωρις εστιατοριο 496 11 2,22
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 9.171 119 1,30
56 Δραστηριοτητες υπηρεσιων εστιασης Δραστηριοτητες υπηρεσιων εστιατοριων 7.967 374 4,69
Δραστηριοτητες υπηρεσιων ζαχαροπλαστειων 420 4 0,95
Δραστηριοτητες υπηρεσιων κινητων μοναδων εστιασης (καντινες) 86 14 16,28
Δραστηριοτητες μοναδων εστιασης για φαγητο αμεσης καταναλωσης και παρομοιες υπηρεσιες 2.025 97 4,79
Δραστηριοτητες υπηρεσιων τροφοδοσιας για εκδηλωσεις 82 2 2,44
Αλλες υπηρεσιες εστιασης 463 27 5,83
Μπαρ και καφε-μπαρ 5.981 252 4,21
Καφενεια (περιλαμβανονται και οι καφετεριες) 3.766 156 4,14
Νυχτερινα κεντρα και αλλα κεντρα διασκεδασεως 398 72 18,09
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 21.188 998 4,71
59   Δραστηριοτητες προβολης κινηματογραφικων ταινιων 154 1 0,65
60   Ραδιοφωνικες εκπομπες 73 1 1,37
Τηλεοπτικος προγραμματισμος και τηλεοπτικες εκπομπες 91 7 7,69
61 Τηλεπικοινωνιες Ενσυρματες τηλεπικοινωνιακες δραστηριοτητες 87 1 1,15
Ασυρματες τηλεπικοινωνιακες δραστηριοτητες 35 1 2,86
Αλλες τηλεπικοινωνιακες δραστηριοτητες 42 1 2,38
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 164 3 1,83
62 Δραστηριότητες προγραμματισμ ηλεκτρονικών υπολογιστών, παροχής συμβούλων και συναφείς δραστηριότητες Δραστηριοτητες προγραμματισμου ηλεκτρονικων συστηματων 76 1 1,32
Δραστηριοτητες παροχης συμβουλων σχετικα με τους ηλεκτρονικους υπολογιστες 19 1 5,26
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 95 2 2,11
64 Δραστηριότητες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, με εξαίρεση τις ασφαλιστικές δραστηριότητες και τα συνταξιοδοτικά ταμεία Αλλοι οργανισμοι νομισματικης διαμεσολαβησης 1.608 1 0,06
Δραστηριοτητες εταιρειων χαρτοφυλακιου 30 4 13,33
Χρηματοδοτικη μισθωση (leasing) 3 1 33,33
Αλλες πιστωτικες δραστηριοτητες 11 4 36,36
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.652 10 0,61
65   Ασφαλειες ζωης 22 1 4,55
Ασφαλειες εκτος απο τις ασφαλειες ζωης 27 1 3,70
66   Διαχειριση χρηματαγορων 2 1 50,00
Δραστηριοτητες σχετικα με συναλλαγες συμβασεων χρεογραφων και αγαθων 5 1 20,00
Δραστηριοτητες ασφαλιστικων πρακτορων και μεσιτων 40 2 5,00
68   Μεσιτικα γραφεια ακινητων 67 16 23,88
69   Δραστηριοτητες λογιστικης, τηρησης βιβλιων και λογιστικου ελεγχου· παροχη φορολογικων συμβουλων 255 5 1,96
70   Δραστηριοτητες παροχης επιχειρηματικων συμβουλων και αλλων συμβουλων διαχειρισης 192 7 3,65
71   Τεχνικες δοκιμες και αναλυσεις 47 10 21,28
73   Διαφημιστικα γραφεια 58 6 10,34
Ερευνα αγορας και δημοσκοπησεις 253 3 1,19
74 Άλλες επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες Δραστηριοτητες ειδικευμενου σχεδιου 46 2 4,35
Φωτογραφικες δραστηριοτητες 24 1 4,17
Αλλες επαγγελματικες, επιστημονικες και τεχνικες δραστηριοτητες π.δ.κ.α. 61 8 13,11
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 131 11 8,40
77   Ενοικιαση και εκμισθωση αυτοκινητων και ελαφρων μηχανοκινητων οχηματων 105 3 2,86
Ενοικιαση και εκμισθωση ειδων αναψυχης και αθλητικων ειδων 2 1 50,00
79   Δραστηριοτητες ταξιδιωτικων πρακτορειων 517 15 2,90
Δραστηριοτητες γραφειων οργανωμενων ταξιδιων 99 3 3,03
80 Δραστηριότητες παροχής προστασίας και έρευνας Δραστηριοτητες παροχης ιδιωτικης προστασιας 1.011 17 1,68
Δραστηριοτητες υπηρεσιων συστηματων προστασιας 22 5 22,73
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.033 22 2,13
81   Γενικος καθαρισμος κτιριων 1.291 13 1,01
Αλλες δραστηριοτητες καθαρισμου 131 7 5,34
82   Αναπαραγωγη φωτοτυπιων, προετοιμασια εγγραφων και αλλες ειδικευμενες δραστηριοτητες γραμματειακης υποστηριξης 9 1 11,11
Δραστηριοτητες τηλεφωνικων κεντρων 19 4 21,05
Δραστηριοτητες συσκευασιας 54 8 14,81
Αλλες δραστηριοτητες παροχης υπηρεσιων προς τις επιχειρησεις π.δ.κ.α. 10 3 30,00
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 92 16 17,39
84   Γενικες δραστηριοτητες δημοσιας διοικησης 911 2 0,22
85 Εκπαιδευση Προσχολικη εκπαιδευση 665 6 0,90
Πρωτοβαθμια εκπαιδευση 495 1 0,20
Γενικη δευτεροβαθμια εκπαιδευση 276 1 0,36
Μεταδευτεροβαθμια μη τριτοβαθμια εκπαιδευση 28 2 7,14
Πολιτιστικη εκπαιδευση 101 1 0,99
Φροντιστηρια ξενων γλωσσων 247 5 2,02
Φροντιστηρια για μαθητες και σπουδαστες 115 3 2,61
Λοιπες σχολες και κεντρα εκπαιδευσης π.δ.κ.α. 80 2 2,50
Εκπαιδευτικες υποστηρικτικες δραστηριοτητες 9 1 11,11
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 2.016 22 1,09
86 Δραστηριοτητες ανθρωπινης υγειας Νοσοκομειακες δραστηριοτητες 1.775 4 0,23
Δραστηριοτητες ασκησης γενικων ιατρικων επαγγελματων 67 1 1,49
Δραστηριοτητες ασκησης ειδικων ιατρικων επαγγελματων 81 4 4,94
Δραστηριοτητες ασκησης οδοντιατρικων επαγγελματων 10 1 10,00
Αλλες δραστηριοτητες ανθρωπινης υγειας 224 1 0,45
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 2.157 11 0,51
87 Δραστηριότητες βοήθειας κατ’ οίκον Δραστηριοτητες αποκλειστικου (-ης) νοσοκομου κατ΄ οικον 88 1 1,14
Δραστηριοτητες αποκλειστικου (-ης) νοσοκομου κατ΄ οικον για ηλικιωμενους και ατομα με αναπηρια 112 2 1,79
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 200 3 1,50
88   Δραστηριοτητες βρεφονηπιακων και παιδικων σταθμων 59 1 1,69
90   Υποστηρικτικες δραστηριοτητες για τις τεχνες του θεαματος 70 9 12,86
92   Τυχερα παιχνιδια και στοιχηματα 475 6 1,26
93 Αθλητικες δραστηριοτητες και δραστηριοτητες διασκεδασης και ψυχαγωγιας Εκμεταλλευση αθλητικων εγκαταστασεων 254 7 2,76
Δραστηριοτητες αθλητικων ομιλων 77 6 7,79
Εγκαταστασεις γυμναστικης 289 14 4,84
Αλλες αθλητικες δραστηριοτητες 18 3 16,67
Δραστηριοτητες παρκων αναψυχης και αλλων θεματικων παρκων 209 7 3,35
Αλλες δραστηριοτητες διασκεδασης και ψυχαγωγιας 241 13 5,39
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.088 50 4,60
94   Δραστηριοτητες επιχειρηματικων και εργοδοτικων οργανωσεων 103 1 0,97
95   Επιδιορθωση υποδηματων και δερματινων ειδων 4 1 25,00
96 Αλλες δραστηριοτητες παροχης προσωπικων υπηρεσιων Πλυσιμο και (στεγνο) καθαρισμα κλωστοϋφαντουργικων και γουνινων προϊοντων 269 10 3,72
Δραστηριοτητες κομμωτηριων, κουρειων και κεντρων αισθητικης 767 33 4,30
Δραστηριοτητες γραφειων κηδειων και συναφεις δραστηριοτητες 19 5 26,32
Δραστηριοτητες σχετικες με τη φυσικη ευεξια 65 2 3,08
Αλλες δραστηριοτητες παροχης προσωπικων υπηρεσιων π.δ.κ.α. 93 2 2,15
ΜΕΡΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 1.213 52 4,29
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ 88.704 2.415 2,72

 

Στον Πίνακα VΙΙ, καταγράφονται οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας (κατά διψήφιο ΣΤΑΚΟΔ 2008), που εντοπίστηκαν περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το μήνα Ιούνιο 2014.

 

 

 

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ VΙΙ

ΚΩΔ. ΚΛΑΔΟΥ ΛΕΚΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΟΛΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
65 Ασφαλειες εκτος απο τις ασφαλειες ζωης 2 1 50,00
71 Δραστηριοτητες μηχανικων και συναφεις δραστηριοτητες παροχης τεχνικων συμβουλων 18 8 44,44
68 Μεσιτικα γραφεια ακινητων 32 12 37,50
32 Κατασκευη κοσμηματων και συναφων ειδων 195 73 37,44
20 Παραγωγη αρωματων και παρασκευασματων καλλωπισμου 37 8 21,62
43 Ηλεκτρικες εγκαταστασεις 42 9 21,43
33 Εγκατασταση βιομηχανικων μηχανηματων και εξοπλισμου 5 1 20,00
70 Δραστηριοτητες παροχης επιχειρηματικων συμβουλων και αλλων συμβουλων διαχειρισης 33 6 18,18
31 Κατασκευη αλλων επιπλων 7 1 14,29
66 Δραστηριοτητες σχετικα με συναλλαγες συμβασεων χρεογραφων και αγαθων 8 1 12,50
79 Δραστηριοτητες ταξιδιωτικων πρακτορειων 55 6 10,91
56 Νυχτερινα κεντρα και αλλα κεντρα διασκεδασεως 4.609 455 9,87
22 Κατασκευη πλαστικων ειδων συσκευασιας 51 5 9,80
77 Ενοικιαση και εκμισθωση αυτοκινητων και ελαφρων μηχανοκινητων οχηματων 24 2 8,33
81 Γενικος καθαρισμος κτιριων 111 9 8,11
16 Κατασκευη συναρμολογουμενων δαπεδων παρκε 37 3 8,11
41 Κατασκευη κτιριων για κατοικιες και μη 51 4 7,84
45 Συντηρηση και επισκευη μηχανοκινητων οχηματων 121 9 7,44
25 Κατασκευη μεταλλικων σκελετων και μερων μεταλλικων σκελετων 38 2 5,26
46 Χονδρικο εμποριο αλλων μηχανηματων και εξοπλισμου 269 14 5,20
14 Κατασκευη αλλων ενδυματων και εξαρτηματων ενδυσης 21 1 4,76
93 Αλλες δραστηριοτητες διασκεδασης και ψυχαγωγιας 57 2 3,51
96 Δραστηριοτητες κομμωτηριων, κουρειων και κεντρων αισθητικης 121 4 3,31
85 Πολιτιστικη εκπαιδευση 155 5 3,23
49 Οδικες μεταφορες εμπορευματων 292 8 2,74
61 Ενσυρματες τηλεπικοινωνιακες δραστηριοτητες 45 1 2,22
47 Λιανικο εμποριο ψωμιου, αρτοσκευασματων και λοιπων ειδων αρτοποιιας και ζαχαροπλαστικης σε ειδικευμενα καταστηματα 3.706 74 2,00
86 Δραστηριοτητες ασκησης γενικων ιατρικων επαγγελματων 123 2 1,63
55 Ξενοδοχεια, μοτελ και παρομοια καταλυματα με εστιατοριο 3.801 41 1,08
18 Βιβλιοδετικες και συναφεις δραστηριοτητες 156 1 0,64
84 Ρυθμιση των επιχειρηματικων δραστηριοτητων και συμβολη στην αποτελεσματικοτερη λειτουργια των επιχειρησεων 209 1 0,48
ΣΥΝΟΛΟ 14.431 769 5,33

 

Στο Διάγραμμα IV, παρουσιάζονται οι κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας στους οποίους εντοπίστηκε ο μεγαλύτερος αριθμός αδήλωτων εργαζομένων κατά το μήνα Ιούνιο 2014.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΙV

 

 

Στον Πίνακα VIII, καταγράφονται τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας ανά φύλο, ενώ στον Πίνακα IX,καταγράφονται τα ποσοστά αδήλωτης εργασίας, αλλοδαπών και ημεδαπών εργαζομένων, κατά το διάστημα 15.9.2013 έως 30.6.2014.

 

 

ΠΙΝΑΚΑΣ VΙΙΙ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΔΗΛΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ (ΑΝΔΡΕΣ) ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΑΝΔΡΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΝΔΡΩΝ) ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ (ΓΥΝΑΙΚΕΣ) ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ (ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ)
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 3.032 94 3,10 2.209 52 2,35
ΑΤΤΙΚΗΣ 16.916 534 3,16 13.845 368 2,66
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1.168 18 1,54 1.049 16 1,53
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1.879 114 6,07 1.656 110 6,64
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 1.818 18 0,99 1.078 16 1,48
ΗΠΕΙΡΟΥ 3.231 27 0,84 2.931 34 1,16
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 5.804 59 1,02 4.569 105 2,30
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 699 19 2,72 835 26 3,11
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 10.772 121 1,12 8.495 83 0,98
ΚΡΗΤΗΣ 4.808 140 2,91 4.892 104 2,13
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 3.972 94 2,37 3.295 89 2,70
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2.808 77 2,74 2.338 36 1,54
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 1.434 28 1,95 1.097 33 3,01
ΣΥΝΟΛΟ 58.341 1.343 2,30 48.289 1.072 2,22

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΧ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΥΝΟΛΟ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΗΜΕΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΥΝΟΛΟ ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΣΟΣΤΟ % ΑΔΗΛΩΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝ. & ΘΡΑΚΗΣ 5.007 121 2,42 234 25 10,68
ΑΤΤΙΚΗΣ 26.716 623 2,33 4.045 279 6,90
ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 1.977 31 1,57 240 3 1,25
ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 3.318 146 4,40 217 78 35,94
ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 2.801 32 1,14 95 2 2,11
ΗΠΕΙΡΟΥ 5.908 49 0,83 254 12 4,72
ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 9.721 131 1,35 652 33 5,06
ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ 1.307 33 2,52 227 12 5,29
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 17.524 163 0,93 1.743 41 2,35
ΚΡΗΤΗΣ 7.619 168 2,21 2.081 76 3,65
ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ 5.601 107 1,91 1.666 76 4,56
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 4.455 76 1,71 691 37 5,35
ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2.256 54 2,39 275 7 2,55
ΣΥΝΟΛΟ 94.210 1.734 1,84 12.420 681 5,48

 

Όπως φαίνεται στον Πίνακα VΙΙΙ από τους 2.415 συνολικάεργαζόμενους που απασχολούνταν αδήλωτοι στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, οι άνδρες καταλαμβάνουν ποσοστό 55,61%, ενώ οι γυναίκες 44,39%. Το μερίδιοτων αδήλωτων ανδρών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των ανδρών εργαζομένων αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,30%, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο των αδήλωτων γυναικών εργαζομένων, καταλαμβάνει ποσοστό 2,22%.

 

Όπως προκύπτει από τον Πίνακα IΧ, από τους 106.630 εργαζόμενους που απασχολούνταν συνολικά στις επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν οι 94.210 είναι ημεδαποί, (ποσοστό 88,35%), ενώ οι 12.420 αλλοδαποί (ποσοστό 11,65%).

Το ποσοστό των αδήλωτων ημεδαπών εργαζομένων, σε σχέση με το σύνολο των ημεδαπών εργαζομένων είναι 1,84%, ενώ αντίστοιχα το ποσοστό των αδήλωτων αλλοδαπών εργαζομένων σε σχέση με το σύνολο των αλλοδαπών εργαζομένων είναι 5,48%. Οι αδήλωτοι ημεδαποί εργαζόμενοι στο σύνολο των αδήλωτων εργαζομένων αντιστοιχούν σε ποσοστό 71,80%, ενώ οι αδήλωτοι αλλοδαποί εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε ποσοστό 28,20%.

 

 

 

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ – Ν.4052/2012

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ 2014

 

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2009/52/ΕΚ (Επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών στην εθνική νομοθεσία έγινε με το Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ 41/Α/1-3-2012), στο Κεφάλαιο ΙΓ του οποίου γίνεται η «Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθετικής προς την Οδηγία 2009/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 18.6.2009 σχετικά με την «Επιβολή ελαχίστων προτύπων όσον αφορά τις κυρώσεις και τα μέτρα κατά των εργοδοτών που απασχολούν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών» προκειμένου να καταπολεμηθεί η παράνομη μετανάστευση.

 

Όπως φαίνεται στον Πίνακα Χ όπουπαρατίθενται αναλυτικά τα στοιχεία όλων των περιπτώσεων απασχόλησης παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών για το Α’ εξάμηνο του έτους 2014, προκύπτει ότι 25 επιχειρήσεις απασχολούσαν παράνομα διαμένοντες πολίτες τρίτων χωρών. Στις ανωτέρω επιχειρήσεις επιβλήθηκε η διοικητική κύρωση της διακοπής εργασιών από τρείς (3) έως τριάντα μία (31) ημέρες.

 

Οι ημέρες διακοπής εργασιών συνολικά για τις παραπάνω παραβατικές επιχειρήσεις, έφτασε τις 267 ημέρες.

 

Ο αριθμός των αλλοδαπών που βρέθηκαν να απασχολούνται παράνομα ήταν 46, ενώ για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 230.000 €.

ΠΙΝΑΚΑΣ Χ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΟΣΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ (€) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
25 267 230.000 € 46

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ: ΑΠΟ ΕΝΑΡΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Ν. 4052/12 ΕΩΣ

30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Από τα επεξεργασθέντα στατιστικά στοιχείαπροκύπτει ότι από την έναρξη εφαρμογής του Ν. 4052/12 έως και 30 Ιουνίου 2014, για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών ως προς τις ήδη υποβληθείσες κυρώσεις έχουν επιβληθεί διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 1.691.500 € .

Επίσης, με απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και κατ’ εφαρμογή του Ν. 4052/12, επιβλήθηκε ως κύρωση η προσωρινή διακοπή διάρκειας τριών έως πενήντα μία ημερών σε ογδόντα εννέα (89) επιχειρήσεις, στις οποίες διαπιστώθηκε η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Ο αριθμός των παράνομα απασχολούμενων αλλοδαπών ήταν 305, ενώ ο συνολικός αριθμός ημερών διακοπής εργασιών έφτασε τις 670 ημέρες.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΧΙ

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΠΟΣΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΣΕ (€) ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ
89 670 1.691.500 € 305

 

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ