14.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

“Ερωτεύτηκε” τον τόπο του ο Αργιθεάτης Τάκης Ραμιώτης που φυλάει Θερμοπύλες στα Χαλβάνια Ελληνικών ΑΡΓΙΘΕΑΣ (ΦΩΤΟ)

Άρθρο του Μενέλαου Παπαδημητρίου
Κάπως έτσι θα μπορούσε ν χαρακτηρίσει κανείς έναν άνθρωπο που έγινε ένα με τη φύση, εκεί στην “Άγρια Δύση” της Αργιθέας Αγράφων και ένα και με την παράδοση του τόπου που λατρεύει και συνεχιστή αυτής.

- Advertisement -

argithea-xalvania (9)
Το σπίτι του μικρό Λαογραφικό Μουσείο! Όταν επισκέπτεσαι ανθρώπους που φυλάν Θερμοπύλες, όπως ο Τάκης Ραμιώτης, εκεί στα Χαλβάνια Ελληνικών Αργιθέας- στα τρίσβαθα των φαραγγιών και στο ακρότατο σημείο του Δήμου Αργιθέας τους δίνεις τη μεγαλύτερη χαρά!! Τους μεγαλώνεις το μπόι! Πολλαπλάσια τα συναισθήματα και παλλόμενα και σε εσένα και ιδίως σε εκείνον που τον ξαφνιάζεις με την επίσκεψή σου και τον κάνουν ακόμα ποιό Πατριώτη!!!

argithea-xalvania (1)

Τον κάνουν να νιώθει πως δεν είναι μόνος με τα αγριοζούλαπα, με τις αρκούδες και τα λύκια και πως δεν πάει χαμένος ο καιρός του εκεί στα αγριοβούνια…ούτε ο κόπος και τα έξοδα. Κρατάει ανοιχτό το σπίτι του….γιατί πέρα από την αγάπη του και το σεβασμό για αυτό, ελπίζει πως κάποιος θα περάσει. Έτσι ένιωσα πως ένιωσε ο Τάκης Ραμιώτης, ο απόστρατος Αστυνομικός Διευθυντής της ΕΛ.ΑΣ με το γελαστό πρόσωπο, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αργιθέας που αγωνάει με τη Φύση μέσα στη Φύση – όταν το βράδυ της 19.9.2015 – παραμονή των Εθνικών Εκλογών- τον επισκεφθήκαμε εκεί στο φτωχικό του με τον φίλο και συμπατριώτη – εκ Καλής Κώμης Αργιθέας Κώστα Μπαλατσούκα του Ηλία, έτερο Δημοτικό Σύμβουλο !!!!!!!

argithea-xalvania (2)

Κι οι δυό τους, όπως και άλλοι, προσφέρουν άευρα τις υπηρεσίες τους, χαλώντας από την τσέπη τους. Το καταχάρηκε ο Τάκης και μαζί του και εμείς. Η ζεστασιά του φτωχικού του, με τη Σημαία να κυματίζει στο μπαλκόνι και το Θυρεό – Εθνόσημο δεξιά και αριστερά της αγαλλιασμένα στην αγκαλιά της καταπράσσινης ρεματιάς, τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία, τα οικοκυρικά σκεύη, τα πλεκτά και κεντητά που έχει εκεί φυλαγμένα και διατηρημένα δείχνουν τον Αργιθεάτη, τον Έλληνα με την καλώς νοούμενη Πατριωτική και Εθνική Συνείδηση αλλά και Υπερηφάνεια!!! Μια σύντομη συνέντευξη μαζί του μου έδωσε τα παρακάτω: Το πατρικό του σπίτι,στη θέση-ΧΑΛΒΑΝΙΑ-στα Ελληνικά Αργιθέας Καρδίτσας, όπου γεννήθηκε, έζησε μέχρι την εφηβία του το επισκέπτεται τακτικά.

argithea-xalvania (3)Δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και ύδρευση από τον Δήμο Αργιθέας. Η λάμπα και το καντήλι εκεί ακόμα βγάζουν το ψωμί τους, αρκεί να υπάρχει η μπούγλα με το φωτιστικό πετρέλαιο. Ο δρόμος ΦΤΕΡΗΣ-ΧΑΛΒΑΝΙΩΝ άρχισε το 2014, με πρωτοβουλία του Δασαρχείου Μουζακίου και πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Προ μηνός περίπου, με δικά του έξοδα δόθηκε οδική χωμάτινη πρόσβαση προς το κέντρο των Ελληνικών. Το σπίτι έχει κατασκευαστεί το 1953, από Ηπειρώτες μαστόρους, τους ΣΙΑΠΑΤΑΙΟΥΣ. Οι γωνίες του είναι ράμμα (σχοινί) τεντωμένο, δεν χάνουν. Τα υλικά για την σκεπή μεταφέρθηκαν με μουλάρια και με τα χέρια. Η πέτρα βγήκε δίπλα σε απόσταση 100 μ., η άμμος από το ποτάμι και ο ασβέστης έγινε επι τόπου, με αυτοσχέδια πατέντα.

argithea-xalvania (5)

Το σπίτι δίπλα στο δικό του, είναι του αδελφού του παππού του, ονόματι Αθανασίου ΡΑΜΙΩΤΗ, ο οποίος πολέμησε το 1940 στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο και σκοτώθηκε στο Ύψωμα 731. Το σπίτι απέναντι είναι του Αλέκου Ραμιώτη που μένει στο Βόλο, ανεψιού του παππού του από πρώτον ξάδερφο. Πατέρας του ο Αναστάσιος ΡΑΜΙΩΤΗΣ και Μητέρα του η Αλεξάνδρα ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ του Δημητρίου, από Ελληνικά.

argithea-xalvania (6)

Τέσσερα αδέλφια, με πρώτο το Τάκη που γεννήθηκε το 1959, τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο των Ελληνικών πηγαίνοντας με τα πόδια και το ξύλο για τη σόμπα δρόμο μιας ώρας και πλέον και άλλης μιας να γυρίσει…. Κι όμως έμαθε καλά τα πρώτα βασικά γράμματα εκεί στα Ελληνικά κι ύστερα τα υπόλοιπα φοιτώντας στο Γυμνάσιο-Λύκειο της Πύλης Τρικάλων.

argithea-xalvania (12)

Και από εκεί με εξετάσεις, από τους πρώτους στη Σχολή Ενωματαρχών και στη συνέχεια στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας από όπου αποφοίτησε με άριστα και βαθμολογία 18,472!!! Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Αστυνομία είχε πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως μετάλλια, ηθικές και υλικές αμοιβές για την δραστηριότητά του και τη βαθμολογική εξέλιξη.

argithea-xalvania (15)

Εκείνο όμως που του έμεινε, είναι η εκτίμηση και ο σεβασμός του κόσμου και των συναδέλφων του, όπου υπηρέτησε. Είναι έγγαμος με δυό αγόρια. Η ξεχωριστή όμως αγάπη για το αγαπημένο του Χωριό, τα Ελληνικά μα και για την Αργιθέα ολόκληρη τον έκαμαν να ασχοληθεί και με τα Δημοτικά πράγματα προσφέροντας τις υπηρεσίες του και διαμένοντας τον περισσότερο χρόνο εκεί, μέσα στα προβλήματα, στις βαρυχειμωνιές, με το καντήλι και τη λάμπα, αγωνιζόμενος για καλύτερες μέρες στον Τόπο μας!!! Προσωπικά δεν με συνδέει μαζί του παλιά φιλία, ούτε υποχρέωση από μέρους μου ή από μέρους του ώστε να τεκμαρθεί ότι γράφω τα παρόντα για τοιούτους λόγους.

argithea-xalvania (18)

Αυτό ένιωσα, τιμώντας τον άνδρα που τιμάει με το παραπάνω τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και την ΑΡΓΙΘΕΑ!!! Έχω καλούς φίλους στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ και έχω φάει ψωμί στα σπίτια τους (Θαναίους, Καραουλαίους, Γουλαίους κ.α.) που και εκείνοι φυλάττουν Θερμοπύλες ζώντας όλο το χρόνο. Στέκομαι όμως στον ΤΑΚΗ ΡΑΜΙΩΤΗ γιατί ενώ μπορούσε να γεύεται τις ανέσεις και τα καλά του αστικού πολιτισμού, αυτός επέλεξε για τον περισσότερο χρόνο την παραπάνω ζωή!!!!!!!

argithea-xalvania (20)

Αγαπητέ ΤΑΚΗ, θέλω να πιστεύω πως δεν θα με μαλώσεις για όσα εδώ αναφέρω. Ξέρω πως η μετριοπάθεια που σε διέπει και η σεμνή διαδρομή σου δεν τα θέλει αυτά. Ας με συγχωρήσεις. Είσαι παράδειγμα διακριτό για μένα και έτσι αποφάσισα να γράψω αυτές μου τις αράδες. Να είσαι πάντα καλά, με την οικογένειά σου!!!
Μενέλαος Παπαδημητρίου Δικηγόρος (Αργιθεάτης)

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ