18.5 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών 2014 στο Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων

Ο συναρπαστικός κόσμος των γλωσσών έρχεται πάλι στο επίκεντρο με αφορμή τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών 2014.
Η Πανευρωπαϊκή αυτή εκστρατεία για την προώθηση της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης δε θα μπορούσε παρά να γιορταστεί με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο και στο σχολείο μας, το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου Τρικάλων .
Ο στόχος του εορτασμού που είναι η προώθηση της πλούσιας γλωσσικής και πολιτιστικής ποικιλίας στην Ευρώπη και η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για τα οφέλη που προσφέρει η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, επιτεύχθηκε και φέτος μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως τραγούδια, σκετς, χειροτεχνίες και άλλα.
Οι μαθητές της Β’ και Γ’ τάξης με την υποστήριξη του διευθυντή του Γυμνασίου, κου Χρήστου Τόλιου και την υποστήριξη των καθηγητριών ξένων γλωσσών, κας Λουίζας Πουλιάνα, ΠΕ06 Αγγλικής και κας Ρίτας Ρουσιαμάνη, ΠΕ07 Γερμανικής, έδειξαν με τις δραστηριότητές τους στους συμμαθητές τους ότι η πολυγλωσσία είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη μοναδική και συμβάλλει στον εξαιρετικό της πλούτο και ότι κατανοώντας τον διπλανό σου μαθαίνεις να εκτιμάς και να σέβεσαι τον εαυτό σου και τους συνανθρώπους σου.

- Advertisement -

ΜΕΓ 1 ΜΕΓ 2 ΜΕΓ 3 ΜΕΓ 4 ΜΕΓ 5

«Κάθε γλώσσα βλέπει τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο»
Φρεντερίκο Φελίνι, Ιταλός σκηνοθέτης

«Κύρια πρόκληση για τους πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης, η πιο χαρακτηριστική, η πιο πνευματική και ηθικά η πιο ανιδιοτελής, είναι η πρόκληση της πολυγλωσσίας: η πρόκληση, τα κίνητρα και η δημιουργία δυνατοτήτων να μάθουν οι πολίτες της Ευρώπης περισσότερες γλώσσες, ώστε να γνωρίσουν, να καταλάβουν και να εκτιμήσουν βαθύτερα και ουσιαστικά, μαθαίνοντας τη γλώσσα τους, τον πολιτισμό, τη νοοτροπία και την ανθρώπινη διάσταση των λαών με τους οποίους ζουν μαζί, συνεργάζονται και συναποφασίζουν για ποικίλα θέματα. Δεν υπάρχει πιο άμεσος, πιο ουσιαστικός και πιο σύντομος δρόμος να γνωρίσεις έναν λαό από το να μάθεις τη γλώσσα του. Γιατί η γλώσσα κάθε λαού είναι ο τρόπος που βλέπει, συλλαμβάνει, ταξινομεί και δηλώνει τον κόσμο. Κάθε εθνική γλώσσα είναι και μια άλλη ταξινομία τού κόσμου, μια άλλη προσέγγιση, ένα σύνολο επιλογών, που δίνει ξεχωριστή αξία σε κάθε γλώσσα, την αξία που έχει καθ’ αυτήν η συλλογική έκφραση ενός λαού, η εθνική του λαλιά. Κάθε εθνική γλώσσα είναι μια αυταξία, αντικείμενο μελέτης και σεβασμού από τους άλλους λαούς. Και, όπως λέμε οι γλωσσολόγοι, δεν υπάρχουν ανώτερες και κατώτερες γλώσσες• υπάρχουν διαφορετικοί άνθρωποι που εκφράζονται διαφορετικά μέσα από τις δυνατότητες που δίνει στον άνθρωπο το κυριότερο βιολογικό του γνώρισμα: η νόηση και η έκφραση της νόησης, η γλώσσα.»
Απόσπασμα από το άρθρο “Η πρόκληση της πολυγλωσσίας”
του Γ. Μπαμπινιώτη

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ