16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΗΡΑΚΛΗΣ ΦΙΛΙΟΣ – CHILL OUT SUMMER 2016

Λίγες μέρες έμειναν και ο ήλιος του καλοκαιριού που θα ανατείλει μας φέρνει πιο κοντά στη μουσική που το 1990 βαπτίστηκε ως chill out music.

- Advertisement -

Πρόκειται για μία πιο «ευγενή» εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής, μία δηλαδή μοντέρνα ηλεκτρονική μουσική (με downtempo, acid jazz, trip hop, house). Κάτι σαν space music. Η chill είναι μία ambient (ατμοσφαιρική) μουσική απαλής ακρόασης (easy listening). Δίνοντας μια πιο χαλαρωτική κατεύθυνση στο tempo της ηλεκτρονικής μουσικής, αποκτά τη φιλοσοφία μιας αισθητικής που έχει ως μοναδικό σκοπό να ξεκουράσει και να ηρεμήσει. Ένα πιο «ταξιδιάρικο» είδος μουσικής θα λέγαμε που θυμίζει αποκλειστικά καλοκαίρι.

Η ιστορία της; Ένα chill out room στο Manchester όπου οι θαμώνες μαζεύονταν, κάθονταν σε αναπαυτικούς καναπέδες και μαξιλάρια για να ηρεμήσουν από τους πιο γρήγορους ρυθμούς που είχαν προηγηθεί και για να πέσει για λίγο ο έντονος ρυθμός των club. Απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση του νου. Σαν ένα μασάζ στο νου του ανθρώπου φανταστείτε! Το άλλο «αδερφάκι» της chill out music γεννήθηκε νωρίτερα. Έκανε την εμφάνιση του το 1950 δίνοντας με τα ακούσματα του την αίσθηση ότι χαλαρώνεις πιο πολύ και απ’ τον ύπνο.

Τόσο η chill όσο και η lounge άρχισαν να φιλοξενούνται σε κοσμικά μέρη και να αποκτά ένα επίσημο «ένδυμα». Ξενοδοχεία, μπαρ, καζίνο, εστιατόρια και piano bars χαϊδεύουν τις αισθήσεις των ακροατών πιο απαλά και από τον αέρα! Πολλές ταινίες έχουν φιλοξενήσει ως soundtrack chill κομμάτια.

Ένα από τα πιο famous bars της υφηλίου είναι το Café del Mar, ο επίγειος παράδεισος της chill out! Βρίσκεται στην Ibiza της Ισπανίας, εγκαινιάστηκε το 1980 και σφύζει κάθε καλοκαίρι από τουρίστες που πίνοντας Pisco Sour απολαμβάνουν  υπό το φως του ηλιοβασιλέματος τις αγαπημένες τους συλλογές του διάσημου bar (22 albums και πολυάριθμες συλλογές). Δημοφιλές είναι και το Buddha Bar που ξεκίνησε από το Παρίσι ως bar – restaurant (έχει ανοίξει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και παίζει τις διάσημες Buddha bar συλλογές).

 

Διάσημοι καλλιτέχνες της chill είναι οι Moby, Air, Paul Kalkbrenner, Juzhin, Bonobo, ενώ αξιοσημείωτες είναι οι συλλογές του Ινδού Paulo Arruda.

Η chill out πραγματικά εδώ και λίγα χρόνια έχει καθιερωθεί μία πιο glamour μουσική, η οποία όμως παρά το ότι «κατάντησε» να ακούγεται ακόμη και στα πιο άκυρα μέρη, δεν χάνει την αξία της. Το σίγουρο είναι πως και αυτό το καλοκαίρι επιλέγουμε να δούμε ηλιοβασίλεμα ακούγοντας το Afterlife Dub In Ya Mind του Café del Mar. Μέχρι τότε keep on chilling!!!

 

Ηρακλής Φίλιος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ