22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Η Φιλοσοφία ως τρόπος ζωής

Αύριο Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων θα πραγματοποιηθεί η διάλεξη του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων με θέμα: «Η Φιλοσοφία ως τρόπος ζωής». Ομιλητής θα είναι ο κ. Νίκος Αυγελής, ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

- Advertisement -

Στην ομιλία του αυτή ο καθηγητής κ. Νίκος Αυγελής με απλό και κατανοητό λόγο θα μιλήσει για την φιλοσοφία που είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος του σκέπτεσθαι ή, στη γλώσσα του Πλάτωνα, ένας τρόπος ζωής («ο της αληθινής φιλοσοφίας βίος»). Στο κέντρο της θεματικής της φιλοσοφίας είναι τα μεγάλα προβλήματα του ανθρώπου όπως: τι είναι η αλήθεια, τι οφείλω να πράττω, ποιο είναι το νόημα της ζωής, ο θάνατος. Πρωταρχικός της στόχος είναι η αυτογνωσία, πώς πρέπει να ζει ο άνθρωπος («πώς βιωτέον»). Το ερώτημα αυτό διατρέχει την αρχαία ελληνική φιλοσοφία από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς.

Για τον Σωκράτη προέχει η επιμέλεια της ψυχής, η φροντίδα για την ηθική τελείωση του ατόμου, η οποία προϋποθέτει τη γνώση του αγαθού, την αρετή που θα οδηγήσει τον άνθρωπο στην ευδαιμονία (ευτυχία). Ο Πλάτων επιχειρεί να θεμελιώσει την Ηθική μεταφυσικά ορίζοντας ως ύψιστη αρχή του πρακτέου την ιδέα του αγαθού. Η σοφία, η γνώση του αγαθού και η αρετή είναι τα μέσα με τα οποία ο άνθρωπος θα αποκτήσει την ευδαιμονία, που είναι ο υπέρτατος σκοπός της ζωής. Η ευδαιμονία είναι θεμελιώδης έννοια και της αριστοτελικής ηθικής φιλοσοφίας. Μόνον που ο Αριστοτέλης της δίνει ένα πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η ευδαιμονία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινότητα στην οποία ζει το άτομο. Το ερώτημα «τι κάνει τη ζωή μας ευτυχισμένη;» μπορεί να απαντηθεί μόνον στο πλαίσιο της πόλης-κράτους, γιατί ο άνθρωπος είναι, κατά τον Αριστοτέλη, «ζώον πολιτικόν». Ο ιδιώτης (το μοναχικό άτομο) δεν μπορεί να είναι ευδαίμων. Ο ενάρετος βίος αποτελεί προϋπόθεση για την κατάκτηση της ευτυχίας, ωστόσο δεν επαρκεί, απαραίτητα είναι και εξωτερικά αγαθά, όπως η εύνοια της τύχης, η υγεία, η υλική άνεση κλπ. Ωστόσο ο Αριστοτέλης δίνει περισσότερο βάρος στην «ευπραξία», στην «κατά λόγον ενέργειαν»: όλοι οι άνθρωποι επιζητούν την ευτυχία, αλλά από τις δικές τους πράξεις μόνον εξαρτάται αν θα φθάσουν ποτέ σε αυτήν.

Γι’ αυτά θα γίνει εκτενέστερος λόγος στην αυριανή διάλεξη, στην οποία η είσοδος είναι ελεύθερη και οι Τρικαλινοί πρέπει να τιμήσουν με την παρουσία τους τον συμπατριώτη μας καθηγητή της φιλοσοφίας κ. Αυγελή.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ