26.9 C
Trikala
Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Ισημερίες και Ηλιοστάσια του έτους

Η ισημερία συμβαίνει δύο φορές τον χρόνο, όταν ο άξονας της γης ευθυγραμμίζεται παράλληλα και σε ορθή γωνία με τον άξονα του ηλίου. Στη συγκεκριμένη στιγμή ο Ήλιος βρίσκεται σε ευθεία με το κατακόρυφο ισημερινό της γης, με αποτέλεσμα η νύχτα και η ημέρα να έχουν ίση διάρκεια σε οποιοδήποτε σημείο της γήινης επιφάνειας

- Advertisement -

Ισημερίες :
1. 23 Σεπτεμβρίου : Η φθινοπωρινή ισημερία όταν ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο.
2. 21 Μαρτίου : Η εαρινή ισημερία πραγματοποιείται όταν το κέντρο του Ηλίου είναι κατακόρυφο προς τον γήινο ισημερινό, διασχίζοντας τους ουρανούς από Νότο προς Βορρά. προς Νότο.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν.
Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο ψηλότερο ή στο χαμηλότερο σημείο (ετήσιο ) του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Ηλιοστάσια :
1. 22 Δεκεμβρίου : Το νότιο ηλιοστάσιο , όταν ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Αιγόκερω. Το μέγιστο ύψος του Ηλίου έχει την ελάχιστη τιμή του ,η ημέρα την ελάχιστη διάρκεια της.

2. 22 Ιουνίου : Το βόρειο ηλιοστάσιο , οπότε ο Ήλιος βρίσκεται πάνω από τον Τροπικό του Καρκίνου . Το μέγιστο ύψος του Ηλίου έχει την μεγαλύτερη τιμή από όλες τις ήμερες του έτους και η ημέρα την μεγαλύτερη διάρκεια της.

Στην Παρακάτω φωτογραφία απεικονίζονται τα Ηλιοστάσια και οι Ισημερίες.

Γεώργιος Γ. Ούτρας
Μαθηματικός ΠΕ03 -Πληροφορικός Δ.Ε. ( Υποστήριξη Συστημάτων Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ )
Σπουδαστής Βυζαντινής Μουσικής Σχολής Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών & Ιερατικής Σχολής Καρδίτσας .
Email : goutras @hotmail.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ