27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κάλεσμα για την εργατική Πρωτομαγιά

Επιστολή των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

- Advertisement -

στους μαθητές για την Εργατική Πρωτομαγιά

 

Αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί σου, νιώθουμε την ανάγκη να συζητήσουμε μαζί σου για το νόημα και το περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς.

Έχεις ακούσει πολλές φορές να λέγεται ότι η Πρωτομαγιά είναι «γιορτή της άνοιξης» ή ακόμη και άλλη μία αργία για να «μαζέψουμε το Μάη». Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Η 1η Μάη είναι μέρα-απεργία που αφιερώνεται στους αγώνες των εργαζομένων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, στους αγώνες που έκαναν, κάνουν και θα κάνουν αυτοί που πραγματικά αλλάζουν τον κόσμο, αυτοί που διεκδικούν έναν καλύτερο κόσμο για αυτούς και τις μελλοντικές γενιές.

Η 1η Μάη 1886 στο Σικάγο των ΗΠΑ ήταν μέρα απεργίας. Τη μέρα αυτή νέκρωσαν τα πάντα στην πόλη (εργοστάσια, φορτηγά, τρένα, αποθήκες, οικοδομές), οι εργαζόμενοι κήρυξαν απεργία και συγκεντρώθηκαν για να διεκδικήσουν τα τρία οχτάωρα: «8 ώρες για δουλειά, 8 ώρες για ανάπαυση και μόρφωση, 8 ώρες για ύπνο». Στην πλατεία Χαϊμάρκετ την ώρα που ο απεργός Αύγουστος Σπάις μιλούσε στους απεργούς, η αστυνομία απαιτεί από το πλήθος να διαλυθεί και ξαφνικά συμβαίνει ένα στημένο σε βάρος των απεργών περιστατικό: εκρήγνυται μια βόμβα. Η Αστυνομία επιτίθεται με όπλα και πυροβολώντας βάφει με αίμα το χώρο της συγκέντρωσης.

Οι εφημερίδες της εποχής, καλά «δασκαλεμένες» εκδίδονται την επόμενη μέρα με τίτλους όπως «Αίμα Τώρα», «Πρώτα κρεμάστε τους και μετά δικάστε τους». Την απάντησή τους τη δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα από την απολογία του Αύγουστου Σπάις στη δίκη που ακολούθησε: «Αν σας περνάει η ιδέα στα σοβαρά πως με τις κρεμάλες σας μπορείτε να σταματήσετε τον αγώνα εκατομμυρίων εργατών που αν και γονατισμένοι από την καταπίεση εξεγείρονται, είστε, μα την αλήθεια, φτωχοί τω πνεύματι. Να περιμένετε το τέλος. Αν δεν το περιμένετε, εγώ σας το αναγγέλλω. Γύρω σας, δίπλα σας, πάνω σας, απ΄όλες τις μεριές θεριεύει μια φωτιά. Μπορείτε να την αγνοείτε αλλά δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Θα ‘ρθει μια εποχή που η σιωπή μας στον τάφο θα είναι πιο ισχυρή από τις φωνές που στραγγαλίζετε σήμερα».

Παρά την εκτέλεση του Σπάις και τριών συγκατηγορουμένων του, οι εργάτες κατέκτησαν το δικαίωμα στο 8ωρο αποδεικνύοντας ότι οι αγώνες και οι θυσίες δεν πάνε ποτέ χαμένοι. Πράγματι το 1890 η Δεύτερη Διεθνής κηρύττει την 1η Μάη Παγκόσμια ημέρα των εργατών.

Στην Ελλάδα, η εργατική Πρωτομαγιά γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1893, ενώ η συγκέντρωση της επόμενης χρονιάς στην Αθήνα με αιτήματα την καθιέρωση του 8ώρου, την καθιέρωση της Κυριακής αργίας και την κρατική ασφάλιση για τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων λήγει με 10 συλλήψεις διαδηλωτών.

Η εργατική Πρωτομαγιά ξαναγιορτάστηκε στην Ελλάδα μετά από 17 χρόνια, το 1911. Η εργατική οργάνωση της Θεσσαλονίκης Φεντερασιόν οργανώνει διαδήλωση για τα δικαιώματα των εργατών και οι αστυνομικές δυνάμεις επεμβαίνουν και συλλαμβάνουν τους πρωτεργάτες της κινητοποίησης. Την ίδια χρονιά στην Αθήνα με το σύνθημα «τρία 8ωρα» οργανώνεται κινητοποίηση. Ωστόσο η Αστυνομία προσάγει στα γραφεία της τους επικεφαλής Γιαννιό, Αποστολίδη και Παπαγιάννη με τη δικαιολογία ότι «δεν είχαν άδειαν».

Το 1924 η εργατική Πρωτομαγιά βάφεται με αίμα. Οι εργάτες ακυρώνουν στην πράξη την απόφαση της κυβέρνησης Παπαναστασίου για απαγόρευση και συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοτζιά. Στη συγκέντρωση επιτίθενται και τη διαλύουν ίλες ιππικού και λόχοι πεζικού με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο 24χρονος Σωτήρης Παρασκευαΐδης μέλος της ΟΚΝΕ. Δεκάδες είναι οι τραυματίες και ακόμα περισσότεροι οι συλληφθέντες.

Το 1936 η Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργάτες της Θεσσαλονίκης σε απεργία διαρκείας με κύριο αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων. Η απεργία επεκτείνεται ταχύτατα σε ολόκληρη τη χώρα. Στις 8 Μάη η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς και η κυβέρνηση Μεταξά διατάζει το στρατό να πυροβολήσει κατά των απεργών. Οι φαντάροι δεν υπακούουν και περνάνε με το μέρος των απεργών. Στις 9 Μάη η καθολική απεργία στη Θεσσαλονίκη βάφεται με αίμα: 12 διαδηλωτές δολοφονούνται και 300 τραυματίζονται. Μεταξύ των νεκρών και ο αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης, για τον οποίο ο Γιάννης Ρίτσος γράφει το ποίημά του «Επιτάφιος».

Το 1944 με στόχο την τρομοκράτηση του διαρκώς ογκούμενου κινήματος της αντίστασης, και με αφορμή την εξόντωση ενός Γερμανού στρατηγού και του επιτελείου του στη Λακωνία από αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ., αποφασίζονται ως αντίποινα από τους ναζί κατακτητές: «1. Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1η Μαΐου 1944. 2. Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών, τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην, έξωθι των χωρίων.»

Έτσι, την Πρωτομαγιά του 1944 οι δυνάμεις κατοχής εκτέλεσαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που τους πήραν από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Μεταξύ των 200 εκτελεσθέντων ήταν και ο Ναπολέων Σουκατζίδης που μολονότι του δόθηκε από τους ναζί η δυνατότητα να αποφύγει το εκτελεστικό απόσπασμα, αυτός αρνήθηκε.

Αγαπητή μαθήτρια, αγαπητέ μαθητή,

Ίσως παρατήρησες πόσες φορές στην επιστολή αυτή αναφέρονται τα ίδια αιτήματα των εργαζομένων: 8ωρο, δικαίωμα στην ασφάλιση, αυξήσεις στους μισθούς.

Δες και κρίνε από την ίδια σου τη ζωή. Τα ίδια προβλήματα βασανίζουν τους εργαζομένους, αυτούς που παράγουν δηλαδή τον πλούτο της κοινωνίας.

Και σήμερα, το 2015, τα αιτήματα για δουλειά με δικαιώματα, σε ανθρώπινες συνθήκες είναι επίκαιρα.

Και σήμερα, το 2015 θέλουν σκλάβους τους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς εργαζόμενους, εσάς!

Αυτό που πρέπει να κρατήσεις στο μυαλό σου είναι ότι κανένα δικαίωμα δεν χαρίστηκε ποτέ από κανένα!

Τίποτα δεν χαρίστηκε στους γονείς σας, τίποτα δε θα χαριστεί και σε εσάς. Οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους. Χρειάζεται να αναμετρηθούν με την πολιτική που επιβάλλει και στηρίζει αυτή την βάρβαρη πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την εργοδοσία. Σήμερα μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τα 5μελη και 15μελη, αύριο μέσα από τα σωματεία.

Να θυμάστε… Για να ζήσεις καλύτερα σήμερα, πρέπει από τώρα να σημαδέψεις την απάνθρωπη κοινωνία που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Τα μηνύματα της εργατικής Πρωτομαγιάς είναι πιο επίκαιρα από ποτέ γιατί αφορούν το παρόν και το μέλλον σου!

21/4/2015

 

 

1η ΜΑΗ 2015

ΣΤΑΘΕΡΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΜΕ

  • ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ
  • ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΛΑΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι

Επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικροί έμποροι, αυτοκινητιστές, συνταξιούχοι

 

è Δεν βολευόμαστε στη αναδουλειά, την ανασφάλεια και τα λουκέτα.

è Δεν συμβιβαζόμαστε με τις συντάξεις πείνας!

è Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στα άδικα βάρη που μας φόρτωσαν.

è Διεκδικούμε να ζούμε όπως μας αξίζει!

è Παίρνουμε τη θέση μας δίπλα στην εργατική τάξη, μαζί με όλους τους ανθρώπους του μόχθου, για τη μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία που είναι αναγκαία σήμερα!

 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με την, δήθεν, περήφανη διαπραγμάτευσή, βάζει ενέχυρο την δουλειά και την ζωή μας. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.                         Η πείρα επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αλλάζει. Είναι πάντα η ΕΕ των μνημονίων και της μονοπώλησης.

Αυτό σημαίνει ανταγωνιστικότητα. Θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, εξαθλίωση για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, εκτοπισμό από την αγορά και χρεοκοπία για τους αυτοαπασχολούμενους.

Γι αυτό να μη μας μπερδεύουν «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» περί πατριωτικού καθήκοντος. Ο πατριωτισμός της κυβέρνησης είναι η κερδοφορία των μονοπωλίων, είναι το προπέτασμα καπνού για να κρυφτεί ο νέος γύρος αντιλαϊκής επίθεσης!

Όσες φορές τους εμπιστευτήκαμε το πληρώσαμε ακριβά!

Βγάζουμε συμπεράσματα, παίρνουμε θέση στον δίκαιο αγώνα.

 

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Η ηρωική Πρωτομαγιά της εργατικής τάξης είναι και δική μας!

Τα διδάγματά της, λίπασμα στις σκληρές αναμετρήσεις που έρχονται.

Με την μαζική μας συμμετοχή, σηματοδοτούμε την απάντηση μας απέναντι στη σφαγή που ετοιμάζουν με τις νέες συμφωνίες.

Η ΠΑΣΕΒΕ, το αγωνιστικό αντιμονοπωλιακό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων, έχουμε κάνει την επιλογή μας:

  • Οικοδομούμε τη λαϊκή συμμαχία με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ.
  • Δυναμώνουμε την κοινή δράση με το ταξικό κίνημα και την εργατική τάξη, τους φτωχούς αγρότες, τους άνεργους και τους συνταξιούχους. Τις γυναίκες και τα παιδιά μας.
  • Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις που τα υπηρετούν.
  • Παλεύουμε για την επιβίωση, για αξιοπρεπή δουλειά και εισόδημα.

 

Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ρήξης, της ανατροπής της πολιτικής και οικονομικής κυριαρχίας των μονοπωλίων, τον δρόμο της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών.

 

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 1ης ΜΑΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΙΣ 10πμ

 

 

1η Μάη 2015 : Να πάρουμε πίσω ότι μας έκλεψαν

Η Πρωτομαγιά είναι μέρα τιμής στους αγώνες και τις θυσίες της εργατικής τάξης, στους οποίους οφείλεται το σύνολο των κατακτήσεων και δικαιωμάτων της – όλων αυτών που τόσα χρόνια αφαιρούνται και κατεδαφίζονται. Η Πρωτομαγιά του 2015 μπορεί και πρέπει να σαλπίσει το σύνθημα: Όχι άλλη απελπισία, ούτε άλλη αναμονή! ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ – για να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τις τύχες τους στα χέρια τους!

Τρεις μήνες μετά τις εκλογές οι εξελίξεις αποδεικνύουν  ότι:

  • Οι λεγόμενοι «θεσμοί» της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν είναι παρά στυγνοί εκβιαστές και τοκογλύφοι, που από την μια δολοφονούν με τις μνημονιακές επιλογές και τον οικονομικό στραγγαλισμό, και από την άλλη πνίγουν μαζικά στα νερά της Μεσογείου, τους πρόσφυγες που πασχίζουν να επιβιώσουν από τις πολεμικές καταστροφές που αυτοί προκάλεσαν. Ο δρόμος των «διαπραγματεύσεων» μέσα στο πλαίσιο  της ευρωζώνης και της ΕΕ, που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ οδηγεί σε διαρκείς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, σε αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου.

Μέσα στο  διάστημα αυτό  η κυβέρνηση:

  • Αποδέχτηκε το δυσβάσταχτο, τοκογλυφικό χρέος τω 320 δις ευρώ και πληρώνει δόσεις δισεκατομμυρίων, (ενώ μίλαγε για την διαγραφή «του μεγαλυτέρου μέρους του»).
  • Αποδέχτηκε τους βασικούς στόχους των δανειστών για πολύ μεγάλα πλεονάσματα για το χρέος (πράγμα που απέρριπτε κατηγορηματικά). – Παραπέμπει την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ σε βάθος διετίας, και σε συμφωνία με τον ΣΕΒ και τους δανειστές, ενώ μένει άθικτο όλο το οπλοστάσιο της ελαστικής εργασίας.
  • Αρνήθηκε να εθνικοποιήσει  τις τράπεζες (ενώ μίλαγε για «δημόσιο έλεγχο»).
  • Συμφώνησε να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις, συζητώντας μόνο για τους ρυθμούς και τον τρόπο που θα γίνουν ( ενώ μίλαγε για τα «δημόσια αγαθά» ) .
  • Έχει εδώ και καιρό  αποδεχτεί,  το ασφυκτικό πλαίσιο της επιτροπείας που περιλαμβάνεται στους κανονισμούς της ΕΕ.

Η κυβέρνηση ακολουθεί μια πορεία  μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων με επιμέρους αλλαγές. Αυτή η πορεία, αν δεν παρέμβει ο λαός, οδηγεί  σε ένα νέο μνημόνιο 

Οι  υποσχέσεις για την υλοποίηση ορισμένων αιτημάτων των εργαζομένων με αποσπασματικό και περιορισμένο τρόπο,  και  οι επιλεκτικές συγκρούσεις με ορισμένους καναλάρχες όταν οι τραπεζίτες,  οι εφοπλιστές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες συνεχίζουν ανενόχλητοι να επιβάλουν τη δική τους πολιτική, περισσότερο βοηθάνε την «εξυγίανση» του συστήματος και οδηγούν στην αφομοίωση του κινήματος, παρά υπηρετούν μια  πολιτική σε όφελος των εργατικών και λαϊκών συμφερόντων.

Υπάρχει δυνατότητα για ένα άλλο δρόμο στην ελληνική κοινωνία. Για να μη χαθεί η ελπίδα. Για να γίνει το ρήγμα που άνοιξε ο αγώνας του λαού δρόμος αντικαπιταλιστικής ανατροπής.

Απαιτείται εδώ και τώρα άμεση στάση πληρωμών στους δανειστές τοκογλύφους. Ούτε ένα ευρώ στο ΔΝΤ για να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις, παιδεία, υγεία. Διαγραφή του χρέους. Εθνικοποίηση τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο. Άμεση  ικανοποίηση  των αιτημάτων του εργατικού και λαϊκού κινήματος..Απειθαρχία, ρήξη αποδέσμευση από την ευρωζώνη και την ΕΕ.

Μόνο ο οργανωμένος λαός με τους αγώνες του μπορεί να επιβάλει το ξήλωμα των μνημονίων και την απόσπαση κατακτήσεων. Με μεγάλες συγκεντρώσεις την 1η του Μάη. Με νέες κινητοποιήσεις στις 10-12 Μάη όταν η κυβέρνηση θα πληρώνει άλλα 780 εκ € στο ΔΝΤ και θα «διαπραγματεύεται» στο Eurogroup, διεκδικούμε:

  • ΄Άμεση νομοθετική εφαρμογή του 751 € κατώτερου μισθού, των μισθών των κλαδικών συμβάσεων,  σαν πρώτο βήμα για την πλήρη επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίου επίπεδα, του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης .
  • Κατάργηση  όλων των μορφών ελαστικής εργασίας..
  • Επίδομα ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις στο δημόσιο, μείωση των ωρών δουλειάς (5νθήμερο, 7ωρο, 35ωρο) και των χρόνων σύνταξης. Να εθνικοποιηθούν και να ξανανοίξουν τα κλειστά εργοστάσια με εργατικό έλεγχο.
  • Καμιά νέα ιδιωτικοποίηση. Επιστροφή στο δημόσιο των  εταιρειών που ιδιωτικοποιήθηκαν.. Να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ.
  • Δραστική φορολόγηση του κεφαλαίου, των εφοπλιστών και της εκκλησίας. Διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες για ανέργους και φτωχούς. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην υπερεκμετάλλευση των πολυεθνικών και των μεσαζόντων
  • Συνδικαλιστικά  δικαιώματα  και δημοκρατικές ελευθερίες. Να καταδικαστούν οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής. Διάλυση των ΜΑΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ. Να  ξηλωθούν όλοι οι φασιστικοί μηχανισμοί στο κράτος
  • Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών, ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες, έξω η Φρόντεξ και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ζούμε την πιο βαθιά και βάρβαρη κρίση του καπιταλισμού που για να την ξεπεράσει οδηγεί τους λαούς στην φτώχια, τον ρατσισμό και τον πόλεμο. Μόνο η εργατική τάξη και οι λαοί μπορούν με ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, να ανοίξουν τον δρόμο για την απελευθέρωση τους. Οι εξελίξεις στην Ελλάδα έδειξαν ότι μπορεί η λαϊκή πάλη να επιβάλει ανατροπές. Συνεχίζουμε στο δρόμο του αγώνα.

για να περάσει ο πλούτος και η εξουσία στα χέρια των εργαζόμενων

για την επανάσταση και την εργατική εξουσία

για τον σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό της εποχής μας

Όλες και όλοι στην Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, στις 10:00 π.μ.

 

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

 

Κάλεσμα ΜΕΤΑ για συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς 2015

Η Εργατική Πρωτομαγιά 2015 βρίσκει τους εργαζόμενους σε όλες τις χώρες του κόσμου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιμέτωπους με τις πολιτικές της λιτότητας, της συρρίκνωσης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, τα «συνήθη υποζύγια», έχουν πληρώσει και πληρώνουν το «μάρμαρο» των μνημονιακών πολιτικών, με τη βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων τους μέσω της δραστικής μείωσης μισθών, ημερομισθίων, συντάξεων, επιδομάτων, αλλά και μέσω της μεγάλης αύξησης της φορολογίας. Έχουν δυσκολία πρόσβασης σε μια σειρά από κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους και της διάλυσης της Υγείας.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, της άνεργους, κάθε πολίτη σε όλη τη χώρα που έχει πληγεί από τα μνημόνια, να πάρουν μαζικά μέρος στους εορτασμούς της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα γίνουν σε ολόκληρη τη χώρα, διεκδικώντας το δικαίωμα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού στη ζωή με αξιοπρέπεια.

Δεν υποχωρούμε στους εκβιασμούς, δε θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν κάνουμε πίσω. Θα βαδίσουμε ανυποχώρητα μπροστά, οικοδομώντας μια χώρα ανεξάρτητη, κυρίαρχη, με δημοκρατία, ελευθερία, δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, με προτεραιότητα στις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των άνεργων, του λαού.

Στους πολιτικούς και οικονομικούς εκβιασμούς, διαπραγματευόμαστε με τα δικά μας όπλα: τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, την οργάνωση και τη συσπείρωση στα συνδικάτα, την ενότητα και τον συντονισμό των αγώνων, την ταξική μας αλληλεγγύη.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
ΤΙΜΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΟΛΟΙ & ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΩΡΑ 10π.μ.

 

ΣΚΛΗΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΜΑΧΗ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

 

 

 

Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Άνοιξη»

 

ΟΧΙ στην φοροληστεία που εξοντώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους

 

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εφαρμόζοντας την αντιλαϊκή-αντιαγροτική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και της ΕΕ εξοντώνει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.

Η άγρια φορολόγηση που επιβάλει από φέτος με 13% , με προπληρωμή επιπλέον 55% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου , ενώ φορολογεί τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες από την άλλη μεριά φορολογεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης (κατοικία – ΙΧ αυτοκίνητο)

Τα κόμματα της σημερινής κυβέρνησης είχαν καταδικάσει και προεκλογικά είχαν δεσμευτεί να καταργήσουν την φορολογία με 13% από το πρώτο ευρώ και θέσπιση αφορολόγητου ορίου 12000 ευρώ την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ κλπ , όλα αυτά όμως φαίνεται πως ήταν λόγια του αέρα.

Τα μέτρα αυτά μαζί με άλλα παλιότερα χαράτσια (ΕΛΓΑ-ΟΓΑ-ΟΣΔΕ) και με νέα μέτρα που ετοιμάζονται να φέρουν όπως άδειες πιστοποίησης για χρήση φυτοφαρμάκων , για ΚΤΕΟ , ψεκαστικά – γεωτρήσεις κ.α αποτελούν εργαλεία εξόντωσης των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων .

Ως ΟΑΣΤ « Η Άνοιξη» διεκδικούμε εδώ και τώρα να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα μας όπως αυτά διατυπώθηκαν μέσα από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και τα μπλόκα :

  • οικογενειακό αφορολόγητο 20000 ευρώ προσαυξημένο 5000 ευρώ για κάθε παιδί , την κατάργηση προκαταβολής φόρου 55% και των βιβλίων σε αγρότες με τζίρο εώς 40000 ευρώ.
  • Για το 2014 με νόμο να καθοριστεί έκπτωση φόρου μέχρι 2.500 ευρώ (ποσό που αντιστοιχεί στις 20.000 αφορολόγητο ) από το ποσό που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο.
  • Να μην φορολογούνται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.

Καλούμε τους συναδέλφους αγροτοκτηνοτρόφους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από την Ομοσπονδία και τους Αγροτικούς Συλλόγους , να αντιπαλέψουν την φοροληστεία που συνεχίζει και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Καλούμε επίσης τους συναδέλφους την Παρασκευή 1η Μάη στις 10π.μ στην κεντρική πλατεία , στον αγωνιστικό εορτασμό στης πρωτομαγιάς μαζί με τους εργαζομένους , τους μικρομεσαίους ΕΒΕ , τους συνταξιούχους , τις γυναίκες και τα παιδιά μας , να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική για επιβίωση και αξιοπρεπή ζωή.

 

 

 

 

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

                Ν. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

                ——————

 

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η – Κ Α Λ Ε Σ Μ Α

Ε Ρ Γ Α Τ Ι Κ Η Σ   Π Ρ Ω Τ Ο Μ Α Γ Ι Α Σ 2015

——————–

 

Εργαζόμενες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι, Συνταξιούχοι

Το Εργατ/κό Κέντρο Ν. Τρικάλων απευθύνει θερμό προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους ,καλώντας τους σε μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1η ΜΑΪΟΥ στις 10 το πρωί!

 

          Όλοι νιώθουμε έντονα κάθε μέρα που περνά ,τις δυσβάσταχτες συνέπειες των ανεξέλεγκτων απολύσεων, της ανασφάλιστης εργασίας, την πολιτική της ακρίβειας, της μονόπλευρης σκληρής και ανελέητης λιτότητας ,της αλματώδους αύξησης της ανεργίας και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ από την νέα κυβέρνηση, να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της και τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

 

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ είναι μέρα μνήμης αλλά και αγώνων για τα δικαιώματα και τη ζωή των εργαζομένων!

 

Το μέγεθος της επίθεσης που έχουμε δεχθεί στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα επιβάλλει σε όλους να ΕΝΩΣΟΥΜΕ τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε τις πολιτικές που κατέστρεψαν ό,τι με κόπο αποκτήσαμε τα τελευταία εκατό χρόνια.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ένα κόσμο δικαιότερο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, καταπίεση, εξαθλίωση, αδικία, κοινωνική διάκριση, ένα κόσμο ισότητας, ευημερίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης.

 

ΟΛΟΙ ενωμένοι στέλνουμε το δικό μας μήνυμα, μήνυμα Ειρήνης, Φιλίας και Συνεργασίας όλων των λαών της γης και να διατρανώνουμε την απαίτησή μας προς την Κυβέρνηση και τους Εργοδότες μας:

 

 

 

ΤΕΡΜΑ στις θυσίες των εργαζομένων

 

Τιμούμε τους πρωτοπόρους αγωνιστές! Όλους εκείνους που θυσιάστηκαν διαχρονικά για τα μεγάλα και ιερά δικαιώματα μας, όλους εκείνους που υπερασπίστηκαν με την ίδια τη ζωή τους τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την ελευθερία και την ειρήνη

 

ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ όλοι μαζί να δώσουμε το «παρών» την 1η Μάη 2015

 

 

ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

 

 

                   ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες πάρτε μέρος ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ και ΜΑΖΙΚΑ στην ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 1η ΜΑΗ 2015 και ώρα 10 π.μ. στο ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ.

         

                             ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

 

         ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ

                               ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ  

 

                           ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

Παρασκευή 1-5-2014 :

ώρα 10:00 το πρωί: Συγκέντρωση στο Εργατ.Κέντρο

ώρα 10:30 το πρωί: Ομιλία

ώρα 11:00 το πρωί: Πορεία-Κατάθεση Στεφάνων

στην Πλατεία Εργάτη.

 

Παρακαλούμε να μας ενημερώσετε έγκαιρα στο τηλέφωνο     24310-28844 για την κατάθεση στεφάνων.

 

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς

 

Για τη Διοίκηση του Ε.Κ.Ν.Τ.

 

Η Πρόεδρος                                    Ο Γεν. Γραμματέας

 

ΚΩΝ/ΝΑ ΔΗΜΑ                             ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΝΤΕΛΛΑΣ

 

 

Συνέντευξη τύπου της Γραμματείας Ν. Τρικάλων του ΠΑΜΕ για την 1Η ΜΑΗ

Τρίκαλα 27/4/2015

Αγώνας Ρήξη Ανατροπή.

Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια, ανεργία και μνημόνια

 

Με αυτό το σύνθημα για την 1η Μάη 2015, συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο! Εμπνεόμαστε από το ίδιο φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες: Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα.

Στέλνουμε μήνυμα με τη συμμετοχή μας!

Και η φετινή πρωτομαγιά, μέρα ορόσημο για την ταξική πάλη της παγκόσμιας εργατικής τάξης, βρίσκει την εργατική τάξη στη χώρα μας αντιμέτωπη με τις βαριές συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των ταξικών πολιτικών κυβέρνησης, Ε.Ε που στοχεύουν στην έξοδο απ’ αυτή, προς όφελος του κεφαλαίου.

Στο διάστημα που πέρασε από τις εκλογές της 25ης Γενάρη, επιβεβαιώθηκε περισσότερο η θέση μας, ότι και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινείται στη γραμμή της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και όχι της εργατικής τάξης.

Αυτό φάνηκε και στη συνάντηση που έγινε με τον υπουργό εργασίας στις 14.-4-2015, από ταξικά συνδικάτα, Ομοσπονδίες, Ε.Κέντρα, στον οποίο τέθηκαν αρκετά αιτήματα, στα οποία είτε μας απέκλεισε τη δυνατότητα να γίνουν (π.χ επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους), είτε δεν έδωσε καμία απάντηση εκεί, ούτε μέχρι σήμερα.

Το νέο μίγμα διαχείρισης, η λεγόμενη επεκτατική πολιτική, δεν συνιστά φιλολαϊκή πολιτική, αλλά στοχεύει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης του μεγάλου κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική οικονομία. Γι’ αυτό θέλει νέα συμφωνία με την Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έφερε στη Βουλή νόμο κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων, αλλά προχώρησε με την Ε.Ε, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, σε συμφωνία 4μηνης παράτασής του και τώρα διαπραγματεύεται μαζί τους νέα συμφωνία, που θα συνοδεύεται από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

  • Οι ιδιωτικοποιήσεις που ετοιμάζει, το νέο φοροκυνηγητό των λαικών στρωμάτων και των φοροαπαλλαγών του κεφαλαίου, οι νέες αγορές εξοπλιστικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, η διαγραφή με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, των προστίμων από επιχειρηματικούς ομίλους, εφόσον ενταχτούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, η αρπαγή με νέα ΠΝΠ των διαθέσιμων του ΟΑΕΔ (170 εκ.), των Δήμων, Περιφερειών και άλλων δημόσιων οργανισμών, για την πληρωμή των δανειστών, που δεν είναι άλλοι από τους κεφαλαιοκράτες, είναι σε όφελος του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα, των Δήμων, των Νοσοκομείων, των Πανεπιστημίων και άλλων δημόσιων Οργανισμών.

  • Δεν δεχόμαστε να προχωράνε σε στάση πληρωμών, να αφήσουν απλήρωτους εργαζόμενους, να «κλείνουν» παιδικούς σταθμούς, κλινικές σε Νοσοκομεία, να μην προσλαμβάνουν Γιατρούς και Νοσηλευτικό προσωπικό, να κλείνουν Δημόσιες υπηρεσίες, να τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα, για να δώσουν ζεστό χρήμα στους «δανειστές», την ίδια ώρα μάλιστα, που με άλλη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χαρίζουν πρόστιμα σε επιχειρηματικούς ομίλους και προχωράνε σε συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων 500!!! και πλέον εκατομμύριων δολαρίων.
  • Τα ελάχιστα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν είναι δικά μας, είναι χρήματα που βγήκαν από τον ιδρώτα του λαού και σε αυτόν πρέπει να γυρίσουν, ενισχύοντας κοινωνικές δομές και λαϊκές ανάγκες. Όχι να πάνε στο ΔΝΤ και τους καπιταλιστές για να πληρωθούν δόσεις ενός χρέους, που δεν είναι του λαού., είναι των καπιταλιστών.
  • Η ανεργία, η απλήρωτη δουλειά, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και στο νομό μας, όπου επιχειρήσεις, επιβάλουν μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις. Οι ελαστικές μορφές εργασίας παραμένουν και αυξάνονται, όπως και όλα τα άλλα προβλήματα (κοινωνική ασφάλιση, υγεία, παιδεία, κλπ)
  • Οι προεκλογικές υποσχέσεις «ψίχουλα» για τα πιο εξαθλιωμένα τμήματα της κοινωνίας, γίνονται καρικατούρες (π.χ τα μέτρα για την ακραία φτώχεια μέσω του νόμου που ψήφισε στη Βουλή, από 2 δις. που έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση, έγιναν 200 εκ. και αυτά θα δούμε σε πόσους θα δοθούν).

 

  • Η κυβέρνηση αντι να νομοθετήσει άμεσα την επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, που διεκδικούμε, όπως και όλων των εργασιακών δικαιωμάτων που καταργήθηκαν τα τελευταία 5 χρόνια, όπως υπόσχονταν προεκλογικά για να κλέψει ψήφους, τώρα το μεταθέτει μέχρι τον Ιούλη του 2016 μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους», δίνοντας χρόνο στην εργοδοσία να πάρει τα μέτρα της.
  • Συνδέει την σταδιακή επαναφορά του κατώτερου μισθού, που αφορά το 17% των εργαζόμενων, με νέα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες(φοροελαφρύνσεις, μείωση εργοδοτικών εισφορών, τιμής ρεύματος).
  • Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την συμφωνία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην τριμερή συνάντηση, ετοίμασε Ν/Σ που όχι μόνο δεν επαναφέρει άμεσα τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, αλλά εξαιρεί τις ωριμάνσεις (3ετίες, 5ετίες), οι οποίες πάγωσαν, παραπέμποντας σε διαπραγματεύσεις μεταξύ εργατών-εργοδοτών!
  • Δεν κατοχυρώνει ούτε τις ωριμάνσεις, ούτε τις πολυετίες που είχαν διανυθεί μέχρι το 2012 για τον κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Δηλαδή, οι διαπραγματεύσεις για να καθοριστούν οι νέοι κλαδικοί μισθοί ξεκινούν κυριολεκτικά από «μηδενική βάση».Υπάρχουν, όμως, κι άλλα ύποπτα σημεία στο Ν/Σ. Π.χ, απαλείφεται το άρθρο 7 του νόμου 1876/90, το οποίο όριζε ότι οι ατομικές συμβάσεις ήταν επικρατέστερες μόνο στις περιπτώσεις που είχαν καλύτερους όρους για τους εργαζόμενους. Αν ισχύσει αυτό, τότε οι ΚΣΣΕ θα ακυρώνονται στην πράξη ό,τι και να περιλαμβάνουν με την καθιέρωση ατομικών συμβάσεων από τους εργοδότες.
  • Αυτό που τελικά επιβεβαιώνεται είναι ότι με την παρέμβαση που σχεδιάζει σε κατώτερο μισθό και εργασιακά όχι μόνο δίνει λίγα ψίχουλα στον κατώτερο μισθό (και αυτά με δόσεις) αλλά την ίδια στιγμή εξασφαλίζει στο κεφάλαιο ότι οι κλαδικοί μισθοί θα κρατηθούν σε όσο γίνεται πιο χαμηλά επίπεδα, συγκλίνοντας σταδιακά στο όριο του κατώτερου. Εκεί βρίσκεται και το «ψαχνό» για τους καπιταλιστές: Στους κλαδικούς μισθούς που κινδυνεύουν από μεγάλη «σφαγή».

Καμία πραγματική αλλαγή για την εργατική τάξη δεν μπορεί να υπάρξει, από καμία κυβέρνηση, που αποδέχεται και υπηρετεί την κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου και την Ε.Ε, για τον απλούστατο λόγο, ότι τα συμφέροντα του προϋποθέτουν την διαρκή εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Συνεπώς η αποτροπή νέων αντεργατικών μέτρων, η ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα της τελευταίας 5ετίας και πολύ περισσότερο το κέρδισμα νέων κατακτήσεων, προϋποθέτει την ανασύνταξη του σ.κ, σε ταξική κατεύθυνση, που θα διεκδικεί όχι μόνο μέτρα ανακούφισης, αλλά ριζικές αλλαγές σε επίπεδο οικονομίας και εξουσίας.

Αυτή την προοπτική χαράζει το ΠΑΜΕ, γι’ αυτό πρέπει να μεγαλώσει η συσπείρωση μ’ αυτό, περισσότερων σωματείων και εργαζομένων, κόντρα στις εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-ΜΕΤΑ).

Ο δρόμος του αγώνα, της οργάνωσης στα σωματεία, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις γειτονιές είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας για όλους τους εργαζόμενους.

Ο κόσμος της δουλειάς δεν έχει τίποτα να περιμένει από κυβερνήσεις της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, όπως η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

 

 

 

 

Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της δουλειάς. Το αίμα που πότισε τη μεγάλη υπόθεση της απελευθέρωσης των εργατών και των καταπιεσμένων από τα δεσμά της εκμετάλλευσης δεν πήγε χαμένο!

 

Η δύναμη μας βρίσκεται στην ταξική ενότητα της εργατικής τάξης, της συμμαχίας της με τους μικρούς ΕΒΕ και αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες.

Η Γραμματεία Ν. Τρικάλων του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, σωματεία στο νομό μας, να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην συγκέντρωση με το ΠΑΜΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τα λαϊκά στρώματα να πάρουν μαζικά, μαχητικά και αποφασιστικά μέρος στις εκδηλώσεις της εργατικής πρωτομαγιάς, με ταξικό, αγωνιστικό περιεχόμενο, ενάντια στο κεφάλαιο, την κυβέρνηση, την Ε.Ε, αλλά και στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

…………………………………….     ……………………………         ……………………..

 

Το πρωτομαγιάτικο πρόγραμμα της Γραμμ. στο νομό μας είναι:

  • Επίσκεψη σε εργασιακούς χώρους με ομιλίες, ενημέρωση στους εργαζόμενους την σημασία της 1η Μάη και την συμπλήρωση 16 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, προσφοράς και ακούραστης δουλειάς σε όλα τα μέτωπα του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.
  • Συνάντηση με νέους μαθητευόμενους από τις σχολές του ΕΠΑΛ- ΕΠΑΣ , στα Τρίκαλα.
  • Την Τρίτη 27-4-΄15, στις 8.00μ.μ. στην συνοικία της Μπάρας, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ με τις ταξικές δυνάμεις οργανώνει αφιέρωμα στην «1η Μάη», στις 8.00μ.μ. στην καφετέρια «Αναγνωστόπουλου».
  • Την Τετάρτη 29-4-΄15 : Ο Σύλλογο Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ) με Εκπαιδευτικούς του ΠΑΜΕ, οργανώνουν εκδήλωση αφιέρωμα στην εργάτρια Γυναίκα, με προβολή ταινίας «Το αλάτι της γης», στις 8.0μ.μ., στο Ε.Κ.Τ.
  • Την Πέμπτη 30-4-΄15, στις   7.30μ.μ. στον πεζόδρομο της Πλατείας Ρήγα Φεραίου, με προβολή DVD -Υλικό για την 1η Μάη –μουσική και μικρά αφιερώματα για την 1η Μάη και τα 16 χρόνια ίδρυσης του ΠΑΜΕ.
  • Την ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΜΑΗ-΄15, Θεατρική παράσταση με το Θέατρο του Ε.Κ.Λ. στην παράσταση: « Οι κουραμπιέδες». Ώρα:00μ.μ. ¨Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων¨

 

Το ΠΑΜΕ και στην φετινή εργατική πρωτομαγιά ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ένα σύνολο διεκδικήσεων που όλα τα προηγούμενα χρόνια με δυναμισμό και με συλλογικούς, μαζικούς ταξικούς αγώνες παλέψαμε. Σύνθημά μας:

Κάλυψη όλων των απωλειών – Δεν θα ζήσουμε με τα ψίχουλα.

Nα βάλουμε μπρος για ουσιαστικές αυξήσεις παντού!

 

Υπογραφή ΕΓΣΣΕ με επαναφορά στα 751 ευρώ για όσους αμείβονται με το βασικό μισθό, ως ελάχιστη βάση για αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς.

  • Κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται κάτω από τα 751 ευρώ.
  • Να επανέλθουν οι κατώτεροι κλαδικοί μισθοί στα επίπεδα του 2009. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ. Να μπει τέρμα στις ατομικές συμβάσεις, στις ενώσεις προσώπων.
  • Να καταργηθούν άμεσα όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που τσακίζουν τις ΣΣΕ. Καθολική ισχύς και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ.
  • Εφαρμογή της μετενέργειας μέχρι την υπογραφή νέας ΣΣΕ χωρίς κανένα χρονικό περιορισμό. Κατάργηση της δυνατότητας που καθιερώθηκε για υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με μισθούς χαμηλότερους από τις ΚΣΣΕ.

Να πληρωθούν άμεσα όλοι οι απλήρωτοι.

  • “Όχι” στην απελευθέρωση του ωραρίου. “Όχι” στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

 

 

  • Πρακτική άσκηση των σπουδαστών με πλήρεις αποδοχές, εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών-συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και εφάπαξ.

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που κατακρεούργησαν την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις (κύριες-επικουρικές και εφάπαξ), να μπει τέρμα στους μηχανισμούς που μειώνουν τις συντάξεις από το 2015.
  • Άμεση κάλυψη των απωλειών, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.  Αύξηση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ στα 600 ευρώ.
  • Πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και παροχών. Να καλυφθούν άμεσα όλες οι ανάγκες των Ταμείων από το κράτος και τη μεγαλοεργοδοσία.
  • Κανένας εργαζόμενος ανασφάλιστος.
  • Επαναχορήγηση όλων των οικογενειακών επιδομάτων και των άλλων επιδομάτων του ΟΑΕΔ.

Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους

  • Άμεση κάλυψη όλων των ανέργων όσο διαρκεί η ανεργία, με επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ
  • Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος χωρίς επιβάρυνση των ανέργων. Να βαρύνονται το κράτος και οι εργοδότες
  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις
  • Επιδότηση ενοικίου για το διάστημα της ανεργίας, διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, σχολικών ειδών, ειδών υγιεινής, πετρελαίου θέρμανσης από κρατικό δίκτυο για άνεργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.
  • Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους ανέργους σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου, σε άνεργους, απλήρωτους.
  • Αναστολή κάθε υποχρέωσης προς τράπεζες και δημόσιο. Διαγραφή των χρεών από τόκους.

Να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης.

  • Να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Να κλείσουν τώρα τα δουλεμπορικά γραφεία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης. Κατάργηση του νόμου για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κατάργηση όλων των ρυθμίσεων που προβλέπουν την αύξηση του ορίου απολύσεων καθώς και τη μείωση των αποζημιώσεων.

Ανακούφιση της εργατικής οικογένειας από τα χαράτσια και τη φοροληστεία.

  • Καμία ιδιωτικοποίηση, καμία εκχώρηση δημόσιων, κοινωνικών υπηρεσιών και οργανισμών στους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Όχι στη φοροληστεία και σε όλα τα χαράτσια. Να καταργηθούν τώρα ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος αλληλεγγύης. Να φορολογηθεί στο 45% το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Άμεσο πάγωμα τιμών σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες και κατάργηση του ΦΠΑ με αντίστοιχη μείωση τιμών σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, κατάργηση των διοδίων, μείωση κατά 50% των τιμολογίων των πρώην ΔΕΚΟ.
  • Κατάργηση του ανατοκισμού των δανείων, απαγόρευση πλειστηριασμών α’ και β’ κατοικίας
  • Να σταματήσουν τώρα όλα τα χαράτσια είτε της ΔΕΗ είτε της εφορίας. Να σταματήσει κάθε κατάσχεση και πλειστηριασμός στα σπίτια του εργαζόμενου λαού. Να καταργηθούν οι φόροι σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
  • Ανασύσταση του ΟΕΚ και του ΟΕΕ με το σύνολο των αρμοδιοτήτων τους. Να ξεκινήσει το κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΕΚ.

Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν Υγεία και Παιδεία. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή στην Υγεία.

Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

 

 

 

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες, μετανάστες, νέοι, γυναίκες. Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ

1η Μάη στις 10.00π.μ. Κεντρική Πλατεία

Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα!

Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Με την εργατική τάξη στην πρωτοπορία, με τη μεγάλη κοινωνική λαϊκή συμμαχία μας, προχωράμε μπροστά.

 

 

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πλούσιος και φέτος ο προγραμματισμός της δράσης του Συλλόγου Γυναικών Ν. Τρικάλων

μέλος της ΟΓΕ εν όψη της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου να συμμετέχουν στις εκδηλώσειςστις εκδηλώσεις:

 

1) τηνTετάρτη 29 Απρίλη – 8:00 μ.μ. , στην Αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων, Βασιλείου Τσιτσάνη 28

θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στη γυναίκα εργάτρια, στα πλαίσια της οποίας θα προβληθεί το αριστούργημα του Χέρμπερτ Μπίμπερμαν : «Το αλάτι της γης» (1953)

Μία από  τις πιο τολμηρότερες πολιτικές ταινίες του αμερικανικού σινεμά,  βασισμένη σε πραγματική απεργία, αποκαλύπτει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και ζωής της μεξικανο-αμερικανικής κοινότητας και τη σκληρή εκμετάλλευσή από τους βιομήχανους. Ο ρόλος της γυναίκας στις συνθήκες του τότε σκιαγραφείται χαρακτηριστικά δίνοντας το στίγμα της εποχής.  Τα στοιχεία παραλληλισμού με το σήμερα είναι έντονα με δεδομένη την εντατικοποίηση της εργασιακής εκμετάλλευσης για γυναίκες και άντρες , το χαμήλωμα των απαιτήσεων μέσα από εκβιαστικά διαλείμματα, την εξαθλίωση  των όρων ζωής των λαδικών στρωμάτων μέσα από την απαξίωση της δημόσιας υγείας, παιδείας και των μέτρων φοροαφαίμαξης.  Μια ταινία της εποχής της με σύγχρονα νοήματα, επίκαιρη όσο ποτέ.

 

2) Tην Παρασκευή 1 Μάη – 10:00 π.μ. συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στην Κεντρική Πλατεία 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν.ΤΡΙΚΑΛΩΝ (Μέλος της ΟΓΕ)

 

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ