12.6 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Καλειδοσκόπιο στην ποίηση Αχ! Ετούτος ο αιώνας.

Πολύχρωμα ωραίο κοσμογονικό εξώφυλλο.

- Advertisement -

Κάπως απρόσμενο στην εποχή μας οι συγγραφείς που θίγουν και αναλύουν καυτά γεγονότα.

Ο φίλος και συνάδελφός Βάϊος το αποτολμά πάντα και πορεύεται τον δικό του δρόμο, χωρίς να υπολογίζει εάν τον βλέπουν να κρατά μαστίγιο , ή κάποιο βαρύ μπαστούνι και να τα χρησιμοποιεί στα λεγόμενα του ως άνθρωπος μπροστάρης και διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση των αξιών στην σημερινή εποχή, που πεσμένες κάτω είναι να τις τραβούνε τα σκυλιά.

Ατόφιος και πηγαίος δημιουργός ο Βάϊος θαρρετά θίγει όλα τα κακώς κείμενα υψώνοντας φωνή ασυμβίβαστου πνευματικού ανθρώπου, που σέβεται τον αναγνώστη τον συνάνθρωπο του.

Πρόεδρος της Ε.Ε.Λ.Σ.Π.Η. ( Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων των Πέντε Ηπείρων) , κρατά γερά σταθερό τιμόνι κοιτάζοντας μπροστά και οραματίζεται μεγάλο όνειρο , την  ύπαρξη της φωνής των απανταχού Ελλήνων πνευματικών ανθρώπων. Δραστήριος και κυνηγός του άπιαστου επιδιώκει να ενώσει τους πνευματικούς ανθρώπους ανεξαρτήτως τόπου και χρώματος πολιτικού.

Ασυμβίβαστος ως προς υγιείς αξίες δεν χάνει ευκαιρία να μην καυτηριάσει τα κατά συρροή ερχόμενα κακώς έχοντα αντιπροτείνοντας ηθικές θέσεις και ανοδική πορεία καθαρών αξιών που αποβλέπουν στον πιο άγιο των σκοπών, δηλαδή το κοινό συμφέρον. Ακρίτης φύλακας των αρετών της φυλής , στέρεος στις θέσεις του και ανυποχώρητος ως προς τα αληθή, λέγοντας σαν να τηρεί την ευαγγελική ρήση,           ΕΣΤΩ ο λόγος υμών, Ναι ή Ου . Πλειότερον του πονηρού εστίν. Για άλλη μια φορά γραδάρει ποιητικά την εποχή μας τις αξίες της πορείας μας και απαξίες του σημερινού προοδευτικού κόσμου που παραδόξως αποκλίνει προς το φρενοκομείο. Από το έργο του θα μας το φανερώσει ο ίδιος.

Σελίδα 29

..Η διαφθορά δεσπόζει, ληστεία επικρατεί μοιάζει ο κόσμος μας καμίνι θα καεί θα τιναχτεί μένει μόνο η  βοή μας τρομερή σαν το σεισμό λάβα μες τα σωθικά μας ψάχνει να ‘βρει λυτρωμό…… Πολύχρωμος πίνακας το  ποιητικό έργο που μέσα του κλείνει και παρουσιάζει την χαλεπή πραγματικότητα της σημερινής ζωής μας .

Σελίδα 49

….Δεν έχει θέση για δίποδα μιάσματα.

Τούτη η γη είναι όλων μας και όχι κάποιων θεών. Υπάρχουν μεγαλύτερες αξίες που αξίζει κανείς να ζει να μάχεται και να πεθαίνει.                Αλλού  γράφει ο Βάϊος .

…Εσείς του Ατλαντικού κι εσείς από εδώ της γηραιάς Ευρώπης τι κάνετε φονιάδες και ληστές; Ποιοι είστε εσείς και πούθε ήρθατε; ….

Στο γραδάρισμα στου Βάϊου το έργο η προσφυγιά παίρνει θέση και τιμή. Οι ¨Έλληνες της διασποράς είναι μπρός του καθώς και ο ίδιος βρέθηκε μετανάστης πολλά χρόνια στην Γερμανία.

…. Έχασα τον πατέρα μου μάνα και μια αδελφή

Οι αφορισμένοι οι άπιστοι μας ξέκαναν καλά.

Κι ότι απόμεινε  όρθιο του βάλανε φωτιά. Άλλος την μάνα έχασε και άλλος τον πατέρα

Άλλος γυναίκα αδελφή μαζί κι ένα παιδί. Μείναμε όλοι ορφανοί το νιώθαμε καλά στις φλέβες μας το αίμα μας, χόχλαζε πιο πολύ και της φυγής το άγνωστο , άνοιγε κι άλλη πληγή.

.Και μετά τον επαναπατρισμό στοχαζόμαστε το ήρεμο χωριό, τα γαλήνια τοπία και στρέφοντας τους λογισμούς στα άσπρα σπίτια γράφει η Κα. Μαρία..

.. Τώρα άδειο είναι το χωριό, η γειτονιά το σπίτι μου και η δική μου η ψυχή ακόμα πιο πολύ .

Τι κι αν φτιάξαμε σπίτια αρχοντικά.

Τι κι αν φτιάξαμε κάμποσα λεφτά!

Τι Και αν στους δρόμους του χωριού με τις γιορτές κυκλοφορούν μεταναστών αμάξια ακριβά . Η Ερημιά στον τόπο μου σπαράζει την καρδιά. Μας αναφέρει  η εκλεκτή σύζυγος του Βάϊου , παρούσα σε όλους τους καιρούς…

Γενικά ο Βάϊος με εποπτική ματιά έμπειρου τιμονιέρη εποπτεύει το πέλαγος της σημερινής εποχής μελαγχολικός γιατί στις ημέρες μας όποιος έχει νου υποφέρει σκεπτόμενος αν σήμερα είμαστε σε αυτή την κατάσταση, τι θα αντικρίσουν τα μάτια των παιδιών μας και αν εμείς είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας, θα μπορούνε να το πούνε και για εμάς οι απόγονοι μας; Και προσπαθώντας ο Βάϊος να μετακινήσει τον τεράστιο βράχο της ακαταληψίας και τύφλωσης  που πλάκωσε την πατρίδα μας, ορθώνει το ανάστημα του σαν Έλληνας και σαν πνευματικός άνθρωπος αντιπαλεύοντας ενάντια στην πτώση των αξιών και τον εξανδραποδισμό του Ελληνικού έθνους.

Να συγχαρούμε τον ακούραστο δημιουργό με μια θερμή χειραψία και να προσθέσουμε ότι το νέο έργο του ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ  ΣΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ συνίσταται σε όλους τους φίλους του καλού βιβλίου κάθε ηλικίας.

fasoulas

Με κάθε  τιμή.

Μ. Δ.  Συνοδινός.  Συγγραφέας.  Ιούλιος  2016.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ