22.8 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Στην Πλατεία Αγροτικής και Λαϊκής Εξέγερσης των Τρικάλων

Για την «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 1925» γράφει ο συγγραφέας Βάιος Φασούλας

- Advertisement -

«Και τότε το σύνολο των Βαλκανικών ραγιάδων ήταν ΑΓΡΟΤΕΣ. Αυτοί πρυτανεύσανε. Αυτοί αγωνιστήκανε και θυσιαστήκανε γκρεμίζοντας τα είδωλα στα τάρταρα και πάνω στα δικά τους κόκαλα χτίστηκε η λευτεριά. Αγρότες σημαίνει Ελλάδα και όποιος δεν υπερασπίζεται τον αγρότη δεν υπερασπίζεται την Ελλάδα. Χωρίς αυτούς δε θα υπήρχαμε και είναι ακόμα η μόνη Τάξη που μπορεί να αφουγκραστεί τα τωρινά και μελλοντικά δεινά της Ελλάδας και να τα αλλάξει. Φτάνει μόνο η χειραφέτησή της από την πολιτεία να γίνει σωστά» (τάδε έφη Τρίκαλα, Φεβρουάριος 02 2013, ΒΦ)

Σήμερα, που τα αγροτικά μπλόκα με τα άροτρά τους έχουν κατακλύσει τους δρόμους της ελληνικής επικράτειας σημαδεύοντας, με την καθολική άρνησή τους στην απόλυτη διάλυσή τους, τους «σύγχρονους» τσιφλικάδες και τοκογλύφους, δοσίλογους και φορομπήχτηδες ντόπιους και ξένους, σήμερα λοιπόν, Κυριακή 7 του Φλεβάρη, ενός Φλεβάρη διαφορετικού από τους ως τώρα Φλεβάρηδες της τελευταίας τεσσαρακονταετίας, σας περιμένουμε, ιδιαίτερα, εσάς τρικαλινοί αγρότες, να τιμήσουμε όλοι μαζί την 91η επέτειο της μεγάλης Αγροτικής-Λαϊκής Εξέγερσης του 1925, που έκανε τον τόπο μας περήφανο.

Σας περιμένουμε στη μεγάλη αγροτολαϊκή γιορτή του τόπου μας, που μέσα από τα ως τώρα άθλια συμπαρομαρτούντα αποκτά μεγάλες διαστάσεις. Σήμερα που οι άνθρωποι δεν σκοτώνονται, όπως σε παλιότερες εποχές, ο … σύγχρονος θάνατος που προβάλει σε πανελλαδικό επίπεδο το σκούρο, βαρύ και μακάβριο περπάτημά του, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά, τα οποία ζούμε έντονα. Σήμερα η εξαθλίωση της κοινωνίας και η εξαφάνιση της αγροτιάς δεν γίνονται με όπλα και με σφαίρες, αλλά με οικονομικά μέτρα που εξαφανίζουν ολόκληρους λαούς. Εκεί βρίσκεται και η δική μας αγροτιά με τους συμμάχους της όλων των κοινωνικών στρωμάτων της, αντιμέτωποι με το όναγρο πρόσωπο της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Σας περιμένουμε στην επέτειο 91η μνήμης και τιμής για το 1925, την Κυριακή 7 Φλεβάρη και ώρα 12 το μεσημέρι στην πλατεία της Αγροτικής Λαϊκής Εξέγερσης επί της οδού Ασκληπιού στα Τρίκαλα. Εκεί θα πούμε για άλλη μια φορά… Η ανοικτιρμοσύνη και η αναλγησία που επικρατεί στην Ευρώπη στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η επικίνδυνη αδολεσχία, το στήσιμο των μηχανισμών του μερκαντιλισμού (δόγμα περασμένων αιώνων) η φασιστική επιβολή της «άριας» φυλής στους λαούς, η μετατροπή του γαλάζιου τ’ ουρανού σε μαύρο, είναι λίγα από τα κύρια χαρακτηριστικά της εποχής των παρανοϊκών γερμανών που παίξανε καθοριστικό ρόλο στην καταστροφή του κόσμου.

Στο ξεκίνημα του 21ου αιώνα, δεν επιτρέπεται ο εφησυχασμός· πρώτη η αγροτιά ξεριζώνεται με τους πιο άσπονδους τρόπους. Μια ενδεχόμενη δημιουργία ή σχηματισμός μιας «νέας» κατηγορίας ομάδων, «σύγχρονων» κολίγων και ραγιάδων, εάν και εφόσον δεν αποφθεχθεί, με μαθηματική ακρίβεια κάποια στιγμή, θα συναντηθούν σε μια νέα σύγκρουση του αιώνα με τους «εκσυγχρονισμένους» τσιφλικάδες, πολύ πιο στεγνούς και άδειους… Made in Europe.

Κλείνοντας θα ήταν αγένεια να μην αναφερθούμε σε διάφορα κείμενα εξαίρετων σχολιαστών, δημοσιογράφων, ερευνητών και άλλων που κατά καιρούς είδαν το φως της δημοσιότητας, έτσι που φωτίστηκαν όλες οι σκοτεινές πλευρές της Αγροτικής-Λαϊκής Εξέγερσης του 1925, που έκανε τον τόπο μας περήφανο. Ένα λοιπόν από τα κείμενα που αναφέραμε είναι και ένα εμπεριστατωμένο αγροτικό μωσαϊκό υπό τον τίτλο:

«Απελευθέρωση της Θεσσαλίας και εθνικοί ευεργέτες» της κας Χρηστίνας Σωτήρχου, το οποίο βρήκαμε εδώ: http://www.ionikienotita.gr/ και το συνιστούμε ανεπιφύλακτα προς μελέτη και όχι μόνο στον αγρότη. Στην πολυσέλιδη έρευνα μεταξύ άλλων διαβάζουμε:

«Τα τσιφλίκια της Θεσσαλίας αγοράστηκαν από πλούσιους Έλληνες του εξωτερικού που αργότερα ανακηρύχτηκαν εθνικοί ευεργέτες».«…Κακόμοιροι αγρότες που σας μαθαίνουν στα σχολεία ένα σωρό παραμύθια για τους “μεγάλους ευεργέτες του Εθνους”, πού να ξέρετε πως οι Τοσίτσηδες, οι Ζαππαίοι, οι Μπενάκηδες, οι Αβέρωφ, οι Ζωγράφηδες, οι Βαλλιάνοι, οι Μαρασλήδες και τράβα κορδέλα, ήταν σκληροί εκμεταλλευτές των αγροτών και εργατών της Αιγύπτου, Τουρκίας, Ρουμανίας, Ρωσίας…» (Πηγή :Γιάννης Κορδάτος “Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας”, τ. 4, έκδ. 20ός Αιώνας, Αθήνα 1958, σ. 445).

Επίσης αναφέρεται: «Έπειτα από απόφαση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η αγροτική εξέγερση της 2/2/1925 γιορτάζεται πλέον επίσημα από την πόλη των Τρικάλων σε ετήσια βάση την Κυριακή του Φεβρουαρίου μετά το πέρας της ημερομηνίας που έλαβαν χώρα τα γεγονότα. Η “ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” επιθυμεί μέσα από αυτό το ιστορικό αφιέρωμα την ευρύτερη ανάδειξη του “Τρικαλινού Κιλελέρ” και φιλοδοξεί σταδιακά να λάβει τη θέση και την πανελλήνια αναγνώριση που του αξίζει στο πάνθεον των ιστορικών αγώνων της αγροτιάς του περασμένου αιώνα…»

Τέλος να συγχαρούμε την “ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ” και την κα Χρηστίνα Σωτήρχου για την αναφορά της στο ιστορικό της Αγροτικής-Λαϊκής Εξέγερσης του 1925 στα Τρίκαλα. Αυτή η σπουδαία εργασία-έρευνα αναμφίβολα αποτελεί μια επιπλέον ιστορική αναλαμπή και ένα εμπεριστατωμένο αγροτικό μωσαϊκό για το Νομό μας.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ