22.6 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Καλλιτεχνικά νέα των Τρικάλων

Το Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων παρουσιάζει σε συνεργασία με τον Θεατρικό Οργανισμό «Μικρός Βορράς» μια εξαιρετική παράσταση, εκπαιδευτικού και διαδραστικού χαρακτήρα, Ο Αίσωπος… σε κόμιξ.
Πέντε μύθοι του Αισώπου, διδακτικοί και διαχρονικοί, διασκευασμένοι από τον Σάκη Σέρεφα, σε σκηνοθεσία του Τάσου Ράτζου, ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια των μικρών θεατών: Οι δύο φίλοι και η αρκούδα, Η γαλατού, Οι δύο τράγοι, Η αλεπού και τα σταφύλια, Ο ψεύτης βοσκός
Θα πραγματοποιηθούν πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου τον Μάρτιο. (Για πληροφορίες στο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων στο τηλ. 24310 20090).

- Advertisement -

Τρεις ηθοποιοί μεταμορφώνονται σε πάνω από δέκα χαρακτήρες χρησιμοποιώντας μάσκες, μουσικά όργανα, τραγούδι και διαδραστικό παιχνίδι!
“…Να προσφέρουμε φρέσκο αέρα του δάσους! Να τον συσκευάζουμε σε μπαλόνια και να τον προσφέρουμε στην πόλη!… ”Δυο οδοιπόροι, ένα λιοντάρι και μια ποντικίνα, δύο τράγοι και άλλοι πολλοί χαρακτήρες, έρχονται στην πόλη σας για να δώσουν αέρα εξοχής.
Ο Αίσωπος είναι ο μοναδικός δούλος της αρχαιότητας που κέρδισε την ελευθερία του χάρη στο μυαλό του και την σπάνια ικανότητα να παρουσιάζει ανάγλυφα τον άνθρωπο πίσω από τη μάσκα των ζώων. Αιώνιος παραμυθάς και δάσκαλος, ένας αρχαίος Έλληνας που παραμένει μοντέρνος και πανανθρώπινος. Ποιο να είναι άραγε το μυστικό του;
Οι μύθοι του Αισώπου με τη γλαφυρότητά τους και το εξαιρετικά λιτό και πυκνό τους ύφος προσφέρουν απίστευτη χαρά στα παιδιά, που γοητεύονται και διασκεδάζουν με την καρδιά τους όταν τους παρακολουθούν.
Οι τεχνικές της σκηνικής αφήγησης μας επιτρέπουν να ακούμε πουλιά ζώα ερπετά δέντρα ψάρια να μιλάνε με τόση φυσικότητα που αμέσως μπορούμε να τα παραλληλίσουμε με ανθρώπους που ζούνε γύρω μας.
« Στους ανθρώπους δεν αρέσει ν’ ακούνε κατάμουτρα την αλήθεια. Θυμώνουν και κλείνονται στον εαυτό τους ή γίνονται επιθετικοί».
Η αποκάλυψη της αλήθειας είναι έμφυτη σε κάθε άνθρωπο και είναι απαραίτητο να καλλιεργείται στην παιδική ηλικία η διάθεση να την ανακαλύψει κανείς, έστω κι αν πολλές φορές δεν είναι ευχάριστη, ούτε κολακευτική για τις αδυναμίες του.
Αυτό κάνουν οι μύθοι του Αισώπου με τον πιο όμορφο τρόπο. Προσφέρουν γνώση και σοφία μέσα από τη διασκέδαση. Το γέλιο λειτουργεί σαν βάλσαμο.
Η παράσταση χρησιμοποιεί διαφορετικά είδη θεάτρου: παντομίμα, κουκλοθέατρο, physical theater, μάσκα, drama in education, υποκριτική στο όριο του κόμικ, διαδραστικά στοιχεία, που επιτρέπουν στα ίδια τα παιδιά να συμμετέχουν στην ιστορία να προβληματίζονται, να εκφράζουν την άποψή τους, και σε κάποιες στιγμές να οδηγούν την εξέλιξη των μύθων, με σκοπό να ικανοποιηθούν αισθητικά αλλά και παράλληλα να τους προσφέρει ιδέες και τροφή για τις δικές τους παραστάσεις.
Στο τέλος της παράστασης τα παιδιά, με τη βοήθεια των ηθοποιών, συμμετέχουν στους μύθους παίρνοντας τη θέση τους, αναλαμβάνοντας, δηλαδή, τους ρόλους, ακόμη, και την αφήγηση των μύθων που παρουσιάστηκαν.

Αξίες όπως : -κανείς δεν πρέπει να υπερηφανεύεται η να υποτιμά τους άλλους.
-με υπομονή και επιμονή μπορεί κανείς να κατορθώσει τα ακατόρθωτα φτάνει να το πιστέψει και να προσπαθήσει.
-δεν πρέπει να ακούμε όσους μας κολακεύουν, ποτέ δεν θέλουν το καλό μας.
-μάζευε για να έχεις.
-με το μαλακό και όχι με τη βία μπορεί να πετύχεις πιο εύκολα το στόχο σου
είναι πανανθρώπινες αλλά και άκρως εκπαιδευτικές.
• Στον Δημοτικό Κινηματογράφο

Chevalier

Από την Πέμπτη θα προβάλλεται
στην αίθουσα του Δημοτικού Κινηματογράφου στον Μύλο Ματσόπουλο,
η ταινία Chevalier
Ώρες προβολών καθημερινά (εκτός Δευτέρας) 20.00 & 22.15
Την Κυριακή μια προβολή, στις 20.00.
Γενική είσοδος 5 €, φοιτητικά –μαθητικά -ανέργων 4 €,
Πληροφορίες: Τηλ. 24310 20090, http://cine-mylos.blogspot.com
facebook/Δημοτικος Κινηματογραφος Τρικαλων

Κωμωδία 2015 | Έγχρ. | Διάρκεια: 99′
Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Λονδίνου και βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκη.

σκηνοθεσία Αθηνά Τσαγγάρη
με τους: Γιώργος Κέντρος, Πάνος Κορώνης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μάκης Παπαδημητρίου, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Σάκης Ρουβάς και οι Γιάννης Δρακόπουλος, Νίκος Ορφανός, Κώστας Φιλίππογλου

Μετά το “Attenberg” (Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας, Φεστιβάλ Βενετίας το 2010) η βραβευμένη Ελληνίδα σκηνοθέτης, Αθηνά Τσαγγάρη, συνεργάζεται με τον διακεκριμένο σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου (Κυνόδοντας, Άλπεις, Ο Αστακός) και επιστρέφει με το “Chevalier”, μια καυστική και τρυφερή σάτιρα για τον ανδρικό ανταγωνισμό, και όχι μόνο.
Στην πορεία προς την νίκη, οι πρωταγωνιστές του Chevalier θα κάνουν τα πάντα για να επηρεάσουν τους αντιπάλους τους και να ξεμπαρκάρουν με το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Ο εφηβικός ενθουσιασμός τους και η εμμονή τους για την νίκη θα τους απογυμνώσει στα μάτια των θεατών. Εκτός από το πρωτότυπο μωσαϊκό χαρακτήρων του, το Chevalier, ξεχωρίζει για τους αναπάντεχους διαλόγους του και την βαθιά καυστική του διάθεση.

Μια παρέα αντρών επιστρέφει από χειμερινή εκδρομή ψαρέματος σε ένα σκάφος. Όταν μια μηχανική βλάβη τους εγκλωβίζει στο σκάφος, κάπου στον Σαρωνικό, θα σκοτώσουν την ώρα τους με ένα αυτοσχέδιο παιχνίδι που ονομάζεται Chevalier. Το Chevalier είναι τόσο διασκεδαστικό, όσο και βαθιά ανταγωνιστικό. Κανείς δεν θα κατέβει από το σκάφος, αν δεν ανακηρυχτεί ο νικητής.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:
Έξυπνη και διασκεδαστική σάτιρα της ανδρικής ματαιοδοξίας και της παντοδύναμης κοινωνικής ανταγωνιστικότητας, η οποία όμως από ένα σημείο και μετά επαναλαμβάνει τον εαυτό της. Το σκηνοθετικό ταλέντο της Τσαγγάρη («Attenberg») δεν κρύβεται, ενώ πολύ δυνατή είναι η ερμηνευτική χημεία του πρωταγωνιστικού καστ. Χρ. Μήτσης -Αθηνόραμα
Η Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη εξακολουθεί να παρατηρεί τους ανθρώπους με λιγότερο εντομολογικό ενδιαφέρον απ’ ό,τι στο Άττεμπεργκ, αλλά πάντα με την απόσταση του επιστήμονα που αρχικά δεν εμπλέκεται, […] Στα χέρια της Τσαγγάρη, και του Φιλίππου, το καστ ενώνεται δυναμικά και οργανικά, σαν χορογραφημένο μπαλέτο από απελπισμένες και συγκινητικές υπάρξεις, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα από τους ηθοποιούς να ξεχωρίσει σε μοναδικούς ρόλους.Θ Κουστογιανόπουλος-Lifo

ΣΤΗΛΗ ΘΕΑΜΑΤΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
CINE –ΜΥΛΟΣ
στο Μύλο Ματσόπουλου
Τηλ. 24310 20090
http://cine-mylos.blogspot.com
facebook/Δημοτικος Κινηματογραφος Τρικαλων
από Πέμπτη
Chevalier
Η νέα ταινία της Αθήνας Τσαγγάρη
Καλύτερη ταινία στο Φεστιβάλ Λονδίνου και βραβείο κοινού στη Θεσσαλονίκη
20.00 & 22.15. Την Κυριακή μια προβολή, στις 20.00.
Γενική είσοδος 5 €, φοιτητικά –μαθητικά- ανέργων 4 €,
ΣΙΝΕΑΚ για τα παιδιά την Κυριακή
ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΣ
(κινούμενα σχέδια-μεταγλωττισμένη) 101΄
12.15 μεσημέρι (κανονική προβολή) για τους κατόχους ετήσιας κάρτας,
και για τους υπόλοιπους 4 €.

Παραστάσεις Kαραγκιόζη
στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών

είσοδος ελεύθερη για το κοινό

Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, 17:00 στο Δημοτικό Θέατρο Σκιών ( πρώην στρατόπεδο Παπαστάθη (Οδός Βασίλη Τσιτσάνη 48), του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων ο εμψυχωτής Νίκος Τζίκας, γνωρίζει στα παιδιά αλλά και στους μεγάλους τον Καραγκιόζη και τους άλλους ήρωες του Θεάτρου σκιών.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη πραγματοποιούνται οργανωμένες πρωινές παραστάσεις Σχολείων, Συλλόγων κλπ.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

Πληροφορίες καθημερινά :
– Τμήμα Πολιτισμού (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων) Γαριβάλδη 8
Τηλ. επικοινωνίας 24313 53567-9
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ Τηλ. επικοινωνίας 24310 73066
Ο Καραγκιόζης είναι ο ιδανικός τύπος του φτωχού Έλληνα, αγαθός, σκληρός καμιά φορά στ’ αστεία του, αλλά καλόκαρδος. Γεμάτος τεμπελιά και αισιοδοξία, αλλά και γεμάτος διάθεση ν’ ανακατεύεται σε όλα. Τον ενδιαφέρει κάθε τι που γίνεται γύρω του, όλους τους πειράζει και τους κοροϊδεύει. Το χέρι του είναι εξαιρετικά ευκίνητο και υπερβολικά μακρύ, για σκηνικούς λόγους, για να μπορεί να ξύνει την πλάτη του και το κεφάλι του ή για να χειρονομεί. Επίσης έχει συμβολική σημασία γιατί εκπροσωπεί το έξυπνο πνεύμα του και την επινοητικότητά του. Μπλέκεται πάντα σε περιπέτειες, μαλώνει, τρώει ξύλο και προσπαθεί να αποφύγει την κακοτυχία και την τιμωρία. Εφευρίσκει ένα σωρό δικαιολογίες, ψέματα και πονηριές για ξεφύγει από όλους όσους τον κυνηγούν και έτσι γίνεται το διαχρονικό σύμβολο του Νεοέλληνα και εκπρόσωπος ενός ολόκληρου λαού.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ