17.3 C
Trikala
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Καταγγελία-φωτιά για απόπειρα δωροδοκίας του Χαϊκάλη

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό βάζει η καταγγελία Χαϊκάλη για απόπειρα δωροδοκίας του ενόψει της προεδρικής εκλογής.

- Advertisement -

Καμμένος και Χαϊκάλης, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασαν λεπτομερώς την υπόθεση, χωρίς ωστόσο να κατονομάσουν τον “μεσάζοντα”.

Τόνισαν ότι έχουν καταθέσει οπτικοακουστικό υλικό στη Δικαιοσύνη, με συνομιλίες -που κατέγραψαν μυστικά- του προσώπου που καταγγέλλεται με τον βουλευτή των ΑΝΕΛ. Πρόσθεσαν ότι η προσφορά ήταν για περίπου 2-3 εκ. ευρώ συνολικά.

Η υπόθεση ήρθε αρχικώς στο φως μετά από καταγγελία του Λάκη Λαζόπουλου σε πρωινή εκπομπή. Στον ηθοποιό παρέδωσε αντίγραφο του υλικού ο βουλευτής των ΑΝΕΛ για λόγους ασφαλείας.

Εντός της ημέρας καλεί ο εισαγγελέας, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώπιόν του, το πρόσωπο που, σύμφωνα με την καταγγελία Χαϊκάλη, επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, με την ιδιότητα του υπόπτου για διάπραξη κακουργηματικής πράξης.

Λεπτομέρειες στη συνέντευξη Τύπου

Ο Πάνος Καμμένος, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, περιέγραψε με λεπτομέρειες την υπόθεση, λέγοντας ότι έχει σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στον πρόεδρο της Βουλής το σχετικό οπτικό-ακουστικό υλικό που αποδεικνύει την απόπειρα δωροδοκίας, καλώντας τους να το δώσουν στη δημοσιότητα, διαφορετικά ζήτησε την άδεια να το δώσει ο ίδιος.

Διευκρίνισε ότι η υπόθεση είναι γνωστή εδώ και 15 μέρες, προσθέτοντας ότι ο λόγος για τον οποίο δεν βγήκε στη δημοσιότητα είναι για τη διευκόλυνση του έργου της Δικαιοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι το πρόσωπο που επιχείρησε την απόπειρα δωροδοκίας είναι κατά δήλωση του στέλεχος της Deutsche Bank και πως ο ίδιος τον γνώρισε στο γραφείο του Α. Σαμαρά, όταν ο πρωθυπουργός ήταν τότε μόνο πρόεδρος της ΝΔ.

Πρόσθεσε ότι ο συγκεκριμένος μεσάζων κατέθεσε και στην υπόθεση των CDS, μετά από υπόδειξη του Δ. Σταμάτη.

“Όταν έφυγα από τη ΝΔ μου είπε ότι θα με ακολουθήσει. Έγραφε στο διαδίκτυο άρθρα με το ψευδώνυμο Δευκαλίων. Μας συμβούλευε κιόλας και του είχα εμπιστοσύνη”.

Ο ίδιος κατήγγειλε ότι κατά την απόπειρα δωροδοκίας, ο μεσάζοντας είπε στον κ. Χαϊκάλη ότι τα λεφτά μπορεί να του τα παραδώσει άμεσα και πως έχουν δοθεί χρήματα σε αρκετούς.

Η υπόθεση -όπως είπε- ξεκίνησε πριν από 15 ημέρες. Η πρώτη συνάντηση είχε διάρκεια 1 ώρας και 14 λεπτών και έγινε στο ξενοδοχείο Πλάζα. Εκεί καταγράφηκε η συνομιλία.

“Καταγράψαμε τη συνάντηση όπου ο μεσάζων έκανε την πρόταση έναντι χρημάτων να ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στο βίντεο αποκαλύπτονται και άλλες υποθέσεις χρηματισμού ή απόπειρες χρηματισμού. Το υλικό ήρθε στα χέρια μας από κάμερα-ρολόι και ενημερώσαμε τον κ. Ντογιάκο. Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου εδόθη κατάθεση από τον κ. Χαϊκάλη και εδόθη μια δισκέτα. Το πρωτότυπο ρολόι-κάμερα, που έφερε τη δισκέτα καταγραφής του υλικού, έγινε δεκτό από τον κ. Ντογιάκο προς τιμήν του”.

“Προέτρεψε τον κ. Χαϊκάλη να συνεχίσει τις συζητήσεις. Κλείστηκε και δεύτερη συνάντηση. Στην πρώτη συνάντηση είδαμε ότι στο συγκεκριμένο τραπέζι είχε τοποθετήσει και άλλος μηχάνημα καταγραφής συνομιλίας. Και τζάμερ που απέτρεπε την μετάδοση τηλεφωνικής συνομιλίας μέσω κινητού. Ειδοποιήσαμε ότι θα γίνει και δεύτερη συνάντηση και καταγράψαμε πάλι την συνομιλία. Εκεί ειπώθηκε να δοθεί το ποσό των 700.000 ευρώ, να ρυθμιστεί το δάνειο και τα υπόλοιπα να δοθούν σε χρυσό. Υπάρχουν συγκλονιστικά στοιχεία σε αυτό τον διάλογο”.

Και πρόσθεσε: “Μόλις τελείωσε η συνάντηση έγινε πάλι συνάντηση με τον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο παρουσία Ντογιάκου. Και έγινε έκθεση εγχειρήσεως και του πρωτότυπου καταγραφέα και της δισκέτας αντίγραφο. Από αυτές τις δυο συνομιλίες αντίγραφο κράτησε και ο κ. Χαϊκάλης και εγώ για λόγους ασφαλείας. Έχω καταθέσει δύο αντίγραφα σε συμβολαιογράφους στο εξωτερικό για λόγους ασφαλείας. Ο κ. Χαϊκάλης έδωσε αντίγραφο στον Λάκη Λαζόπουλο”.

Κατόπιν κανονίστηκε και νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο σπίτι του κ. Χαϊκάλη. Είχε ενημερωθεί η ΕΛ.ΑΣ και ομάδα της Αστυνομίας βρισκόταν επί τόπου για να υπάρξει σύλληψη του μεσάζοντα.

Ωστόσο αυτός δεν προσήλθε, αντιθέτως κάλεσε τηλεφωνικώς τον κ. Χαϊκάλη δύο λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ραντεβού και του ευχήθηκε καλά Χριστούγεννα, λέγοντας “φεύγω”.

Στην αρχική απόπειρα δωροδοκίας, τόνισε ο κ. Καμμένος, ο μεσάζων του ανέφερε ότι “θα τα μετρήσουν μαζί ώστε να δουν ότι τα χρήματα δεν είναι χτυπημένα”.

Ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι “τα λεφτά μπορεί να είναι από εγκληματικές ενέργειες, ίσως και από την απαγωγή Παναγόπουλου”.

Οι δηλώσεις Καμμένου

Οι δηλώσεις Χαϊκάλη

Από την πλευρά του, ο Π. Χαϊκάλης επισήμανε ότι ο μεσάζοντας “παίζει ενεργό ρόλο στην πολιτική”, υπογραμμίζοντας ότι “στην αρχή νόμιζα ότι μου κάνουν πλάκα. Όταν είδα ότι τα πράγματα είναι σοβαρά, δεν σκέφθηκα να ενδώσω και ενημέρωσα αμέσως τον πρόεδρο του κόμματος”.

“Αυτά που ακούγονται στους διαλόγους είναι πέραν κάθε φαντασίας”, πρόσθεσε.

Και τόνισε: “Έκανα το καθήκον μου. Κάποιοι διέδιδαν ότι θα ψηφίσω Πρόεδρο Δημοκρατίας. Το όνομα δόθηκε από την πρώτη στιγμή στην Ασφάλεια. Μου κάνει εντύπωση πως τα ΜΜΕ έβγαλαν πόρισμα ότι δεν υπάρχει καταγγελία. Δεν καταλαβαίνω τι διάβασαν”.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί λένε ότι είναι θέατρο. ίσως όμως να αποδείξω ότι έχω παίξει τον καλύτερο ρόλο της ζωής μου”, κατέληξε.

Ολόκληρη η συνέντευξη Τύπου

http://admin.nooz.gr/Uploads/kammenosxaikalis191212102.jpg

Σε εξέλιξη η έρευνα της Ασφάλειας

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Ασφάλεια Αττικής έρευνα για την υπόθεση.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από αστυνομικές πηγές, πριν από μία εβδομάδα η Ασφάλεια Αττικής έλαβε εντολή από τον εισαγγελέα Εφετών για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με απόπειρα δωροδοκίας Χαϊκάλη.

Ο κ. Χαϊκάλης κλήθηκε και έχει δώσει μέχρι στιγμής δύο καταθέσεις στην Ασφάλεια, τις οποίες, κατά τις ίδιες πηγές, κατονομάζει και τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να τον δωροδοκήσει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επιχειρήθηκε σε συνεργασία με την Αστυνομία να κανονιστεί συνάντηση του βουλευτή με τον άνθρωπο που φέρεται ότι επιχείρησε να τον δωροδοκήσει, αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε στο ραντεβού.

Όπως ανέφεραν στελέχη της Αστυνομίας, η Ασφάλεια αυτήν τη στιγμή δεν έχει το οπτικοακουστικό υλικό που παρέδωσε στον εισαγγελέα ο κ. Χαϊκάλης, γιατί δεν παραδόθηκε από την Εισαγγελία, μαζί με την εντολή τής προκαταρκτικής εξέτασης.

Το βίντεο φέρεται ότι εστάλη απευθείας από την Εισαγγελία στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εξέταση.

Πάντως, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι αξιωματικοί, μέχρι στιγμής τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί δεν επαρκούν για να προχωρήσουν σε σύλληψη και η έρευνα συνεχίζεται.

Όπως δήλωσε στο Βήμα αρμόδιος εισαγγελικός λειτουργός, “πράγματι πριν από 10 ημέρες κατατέθηκε οπτικοακουστικό υλικό στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο, αλλά ως σήμερα οι καταγγελίες Χαϊκάλη δεν επιβεβαιώνονται”.

Σύμφωνα με Τα Νέα, ο βουλευτής έδωσε πολύωρη κατάθεση αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στον εισαγγελέα Εφετών, Π. Παναγιωτόπουλο, και παρέδωσε οπτικοακουστικό υλικό.

http://admin.nooz.gr/Uploads/Xaikalis_Lazopouloser432.jpg

Η αρχική καταγγελία

http://admin.nooz.gr/Uploads/Lazopoulos_Xaikalise2.jpgΤη “βόμβα” έριξε το πρωί σε εκπομπή του Ant1 ο Λάκης Λαζόπουλος.

Την καταγγελία επιβεβαίωσε ο ίδιος ο βουλευτής, μιλώντας στην εκπομπή αργότερα, προσθέτοντας πως υπάρχει υλικό που έστειλε στον εισαγγελέα πριν από 15 μέρες και ότι σε κατάθεσή του στην Αστυνομία, έχει αναφερθεί σε συγκεκριμένο όνομα.

Στην ερώτηση γιατί δεν αποκάλυψαν το υλικό, ο κ. Χαϊκάλης ανέφερε πως περίμενε να παρέμβει η Δικαιοσύνη, πράγμα που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Έκανε λόγο για οπτικό και για ακουστικό υλικό, που κατέθεσε στον εισαγγελέα. Για την υπόθεση ενημέρωσε όπως είπε και τον κ. Λαζόπουλο, τον οποίον εμπιστεύεται καθώς είναι επί 20 χρόνια συνεργάτες.

Είπε επίσης ότι έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα Π. Παναγιωτόπουλο και είναι γνώστης και ο Ι. Ντογιάκος.

Το υλικό -όπως είπε- το κατέγραψε με τη βοήθεια του Λάκη Λαζόπουλου και έχει ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο του κόμματος, Πάνο Καμμένο.

Διευκρινίζοντας, είπε ότι εκπρόσωπος χρηματοοικονομικών κύκλων τον προσέγγισε στις αρχές το μήνα, προτείνοντας του 700.000 ευρώ σε ρευστό, διακανονισμό δανείου και συμβόλαιο με διαφημιστικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η προσφορά έφτανε συνολικά στα δύο με τρία εκατομμύρια ευρώ.

Δείτε αποσπάσματα από την εκπομπή

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε στην ίδια εκπομπή ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι όταν είχαν προβεί σε ανάλογες καταγγελίες στο παρελθόν κατηγορήθηκαν πως “δηλητηριάζουν την πολιτική ζωή”, τονίζοντας πως οι δηλώσεις Χαϊκάλη δίνουν μία δραματική τροπή σε αυτή την υπόθεση των πιέσεων.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Κυβέρνηση

Αρχικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και κατόπιν ο γραμματέας της ΝΔ με δημόσια δήλωση, αναφέρουν ότι το πρόσωπο που καταγγέλλεται από τους κυρίους Καμμένο και Χαϊκάλη ως ο “μεσάζων” της απόπειρας δωροδοκίας ανήκε στο περιβάλλον του προέδρου των ΑΝΕΛ και πως ήταν στενός συνεργάτης του.

Ο Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο συνόδευε τον κ. Καμμένο στη συνάντηση του με τον Αλέξη Τσίπρα καθώς και σε επίσημη επίσκεψη του στην Κύπρο, ενώ είναι και μάρτυρας υπεράσπισης του στην υπόθεση των CDS.

Είναι ολοφάνερο πως αυτές “οι άθλιες παραστάσεις” στήνονται για να μην ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, δήλωσε η Σοφία Βούλτεψη.

“Μετά τις “καταγγελίες” για …κουμπαράδες και τα τηλεοπτικά σόου Ξουλίδου, τώρα στο κακοπαιγμένο θέατρο προστέθηκε ο κ. Χαϊκάλης”, ανέφερε και ζήτησε για λόγους δημόσιου συμφέροντος να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα τα στοιχεία.

Δηλώσεις Τσίπρα

“Εκτιμώ ότι πρόκειται για μία σοβαρή καταγγελία, αλλά δεν θα κάνω άλλες δηλώσεις για το θέμα πριν δω τα στοιχεία που θα κατατεθούν”, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για τις καταγγελίες εκ μέρους των ΑΝΕΛ, σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια Αττικής.

“Από τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα φανεί πόσο σοβαρή είναι η καταγγελία και πόσο μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε εδώ και καιρό επισημάνει πως ακολουθείται ένας δρόμος ολισθηρός”, ανέφερε.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έναν δρόμο “μεθοδεύσεων και πιέσεων” και ότι “επιχειρείται να τετραγωνιστεί ο κύκλος”, καθώς “ενώ δεν υπάρχει κοινοβουλευτική και κοινωνική πλειοψηφία, ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει ότι έχει ‘μαξιλαράκια’ και ότι θα βρει τους 180 βουλευτές”.

“Σε κάθε περίπτωση η χώρα πρέπει να βγει από το βούρκο”, σημείωσε.

ΠΑΣΟΚ

“Το ΠΑΣΟΚ ζητά άμεση και πλήρη διερεύνηση των καταγγελιών Χαϊκάλη από τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης”, αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

“Σε μια περίοδο όπου οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκονται σε εξέλιξη επιβάλλεται όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προστατεύσουμε την δημοκρατική ομαλότητα και διαφάνεια και να μην επιτρέψουμε να δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας”.

ΔΗΜΑΡ

“Οι σκιές που πλανώνται πάνω από την δημόσια ζωή και απειλούν με ασφυξία το πολιτικό σύστημα επιδεινώνουν το ήδη επιβαρυμένο κλίμα και εντείνουν την κρίση εμπιστοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να ρίξει άμεσα φως σε όσα καταγγέλλονται και να διερευνήσει τη βασιμότητά τους. Η πολιτική ζωή δεν μπορεί να βυθιστεί άλλο στο τέλμα της αναξιοπιστίας”, ανακοίνωσε η ΔΗΜΑΡ.

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί άμεσα η καταγγελία: “Σε κάθε περίπτωση το σίγουρο είναι ότι η διαδικασία για την εκλογή ή μη Προέδρου της Δημοκρατίας εξελίσσεται σε ένα παρασκήνιο μεθοδεύσεων, παζαριών και πολιτικών παιχνιδιών, εντελώς αποκρουστικό και ξένο απ’ το λαό και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η σήψη του συστήματος είναι αγιάτρευτη και αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός πρέπει να βγει ο ίδιος στο προσκήνιο, διεκδικώντας ριζικές αλλαγές και δυναμώνοντας το ΚΚΕ”.

NOOZ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ