12.3 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κατρούγκαλος: «Αδιαμφισβήτητο» ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις

Τα τέσσερα κύρια ζητήματα που βρίσκονται στο τραπέζι με τους εκπροσώπους των θεσμών, και την χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, σχολίασε ο υπουργός μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

- Advertisement -

Ο Γ. Κατρούγκαλος περιέγραψε την χθεσινή συνάντηση ως αναγνωριστική και όπως είπε από αυτήν διαμορφώθηκε η ατζέντα, ο οδικός χάρτης για τις επαφές που θα ακολουθήσουν.

«Ήταν περίπου όπως τα περιμέναμε», είπε ο υπουργός, καθώς επιβεβαιώθηκε η διαφοροποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Ευρωπαίους, όσον αφορά την εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει.

Όπως είπε, τα περισσότερα θέματα είναι ανοιχτά και ο ίδιος ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα η διαπραγμάτευση στα πρώτα τρία, όπου υπάρχει η μεγαλύτερη απόσταση.

Τα θέματα αυτά είναι:

– Ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς οι δανειστές προωθούν την αναλογικότητα ενώ η ελληνική πλευρά την αναδιανεμητικότητα, η εθνική σύνταξη και οι συντελεστές αναπλήρωσης.

– Η ρύθμιση των θεμάτων της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπου όπως είπε «τα καλά νέα είναι ότι δεν θα μειωθούν κύριες συντάξεις».

– Η συζήτηση των συμπληρωματικών βελτιώσεων που προωθεί η κυβέρνηση μετά τον διάλογο με την κοινωνία και συγκεκριμένα οι νέες ρυθμίσεις για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Οι επικουρικές συντάξεις, όπου οι δανειστές έθεσαν και πάλι θέμα αύξησης των εισφορών.

Ο Γ .Κατρούγκαλος πάντως χαρακτήρισε «αδιαμφισβήτητο» το ότι θα σωθούν και οι επικουρικές συντάξεις. Όπως είπε, είναι «απόλυτη κόκκινη γραμμή» ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα.

Η επικουρική δεν είναι μόνο θέμα ποσού αλλά και συντελεστή αναπλήρωσης, όπως είπε. Για περιπτώσεις όπου έχουν καταβληθεί πολύ υψηλές εισφορές δεν είναι άδικο να υπάρχουν υψηλότερες αποδοχές, σημείωσε.

πηγη:http://www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ