20.7 C
Trikala
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ (1930-2015)

ΜΟΥΣΙΚΟ-ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

- Advertisement -

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ(1930-2015)

(Πρωτοψάλτης, Καθηγητής  Βυζαντινής Μουσικής, Χοράρχης, Μελουργός).

  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ, ΤΕΤΑΡΤΗ 6-4-2016, ΩΡΑ 8:30
  • THESSALIKON GRAND HOTEL

                                                      

ΣΗΜΕΙΩΜΑ:  Πολυχρόνη Στεφ.Νταλάση *

 ntalashs-eyuymiadhs3

                                             Κων. Ευθυμιάδης

Σήμερα, στις 6 Απριλίου 2016, ημέρα  Τετάρτη, βράδυ, απο ώρα 8:30 στην Καρδίτσα, στο THESSALIKON GRAND HOTEL θα πραγματοποιηθεί η προαναγγελθείσα εκδηληλωση-αφιέρωμα εις τιμήν και μνήμην του αοιδήμου Πρωτοψάλτου Ι.Ν.των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης τής πόλεως Καρδίτσας, της Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Κωνσνατίνου Ευθυμιάδη..

Είναι ένα αφιέρωμα στο,  άγνωστο σε πολλούς, συνθετικό έργο του μακαριστού, Πρωτοψάλτη Καρδίτσας, Καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής και Χοράρχου Κωνσταντίνου Ευθυμιάδη που θα πραγματοποιήσει η Ένωση Καθηγητών Μουσικής Καρδίτσας σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Μουσικής την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στις 8:15 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του THESSALIKON GRAND HOTEL. Θα ερμηνευτούν συνθέσεις του από 4 Βυζαντινούς Χορούς

Το αφιέρωμα αυτό εντάσσεται στην 8η Διεθνή Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας, που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα και το Μουζάκι από 31 Μαρτίου έως 16 Απριλίου 2016

Η 8η Διεθνής Συνάντηση Σχολικών Χορωδιών Καρδίτσας του 34ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καρδίτσας υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, το Δήμο Καρδίτσας, το Δήμο Μουζακίου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Χορωδιών και Διευθυντών Χορωδίας και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Εκλεκτές, Βυζαντινές Χορωδίες από Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, αποτελούμενες από Ιεροψάλτες, Σπουδαστές Σχολών Βυζαντινής Μουσικής θα ψάλλουν για πρώτη φορά συνθέσεις του Πρωτοψάλτη, αναδεικνύοντας κυρίως την συνθετική του πλευρά εκτός από τη διδακτική και ερμηνευτική. ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ.

Επίσης σημαντικοί άνθρωποι της Εκπαίδευσης, της Εκκλησίας και του Ιερού Αναλογίου θα αναφερθούν στο σημαντικό του έργο(συνθετικό, διδακτικό, ερμηνευτικό).

ntalashs-eyuymiadhs2

Αναμνηστική φωτογραφία. Εκ δεξιών μας : Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης, Μητροπολιτης  Κύριλλος, Πολυχρόνης Νταλάσης, στο Επιμελητήριο Τρικάλων 13-12-2012, κατά την εκδήλωση δια τον Τρίκκης & Σταγών  κυρόν Διονύσιον (παρουσίαση βιβλίου του κ. Μπαλατσούκα)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Κωνσταντντίνο Ευθυμιάδης  γεννήθηκε στην  Καρδίτσα το 1930

Από ηλικιας 9 έτών πλησίασε το ιερό αναλόγιο.

Μαθήτευσε στη Βυζαντινή κ.λπ Μουσική  στον περήφημο τυφλό μουσικό Χρίστο Παύλου και στους Μουσικοδιδάσκαλους  Γεώργιο Νούκα.  και Σόλωνα Ευαγγελόπουλο.

Διακεκριμένος ,άριστος, καλλίφωνος Πρωτοψαλτης ,Χοράρχης, Μουσικοδιδάσκαλος .

Επί σειράν δεκαετιών Ψάλλει και λαμπρύνει με την ψαλμωδία στον Μητροπολιτικο Ναό και σε Ναούς πανηγυρίζοντες της Ι.Μ.Θ.& Φ και όχι μονο.

Υπηρέτησε το αναλόγιο με ήθος ταπεινό, ιεροπρεπές και εκκλησιαστικό και το κενό που αφήνει πίσω του είναι δυσαναπλήρωτο. Παράδειγμα φωτεινο προς μίμησιν εις τις νεώτερες γεννεες.

Απεβίωσε ηλικία 85 ετών και κηδεύτηκε  τη Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015 στις 11 π.μ. από τον Μητροπολιτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου υπηρέτησε ως Πρωτοψάλτης επί 67 έτη.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ.

Υπήρξε ένας εξαίρετος άνθρωπος, αδαμάντινος χαρακτήρας, πάντα με καλοσύνη και με λεπτό χιούμορ, όπως εκφράζονται όσοι τον εγνώρισαν.

Άριστος οικογενειάρχης, απολαμβάνων της γενικής εκτιμήσεως παράντων,  ευτύχησε με τη άξια σύζυγό του Όλγα Σδόγκου, το γένος Κόφφα να χαρούν και να καμαρώσουν τα τρία παιδιά τους αποκατεστημένα , επιστημονικά , επαγγελματικά και κοινωνικά και και τους αξίωσε ο Θεός  να ευτυχήσουν  και ναιδούν και  “τέκνα τέκνων”

Τα τρία τέκνα τους:

1)Νικόλαος ,πολιτικός Μηχανικός, Καθηγητής Μουσικής –Master , Μαέστρος. Διεθνούς φήμης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβαλ Καρδίτσας, Διευθυντής του «ΩΔΕΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ-ΚΑΡΔΙΤΣΑ»,

ntalashs-eyuymiadhs

Διετέλεσε απο τον Μαρτιο του 2012  Διοικητης του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Τρικάλων .Η διέλευσή του που  αποτελεί κατά κοινήν ομολογίαν σταθμόν έθεσε στο ίδρυμα έντονη και βαθειά χαραγμένη τη σφραγίδα της μεγάλης του προσφοράς.

2) Απόστολος ,αρχιτέκτων, Μηχανικός , γνωστης της ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικκής, Ισοκράτης του Μητροπολιτικού Ναού.

3) Σοφία Ευθυμιάδη-Λέμα Λαθηγήτρια Μουσικής στο Γυμνάσια Καρδίτσας (Β  &  Ε ) Διπλωματούχος Μονωδίας  και Συντάκτρια

της εφημερίδας  «Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ της Καρδίτσας».

 

Η  ΣΧΟΛΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ  Ι. Μ. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΤΟ 1970.

 

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ-ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ-ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

Σημαντικό είναι το εργο του: συνθετικό, διδακτικό, ερμηνευτικό. Ο Κωστας  Ευθυμιάδης για εξήντα-εφτά (67) χρόνια διετέλεσε Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Αγίων-Κωνσταντίνων και Ελένης Καρδίτσας, Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων για πολλά χρόνια, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής για δεκαετίες και Χοράρχης της Βυζαντινής Χορωδίας με πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Ευρώπη, ΗΠΑ).

Ο εκλιπών ως Πρωτοψάλτης και Δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής, ανέδειξε πληθώρα μαθητών – ψαλτών σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Σε συναυλίες στε Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία,  Αύστρία, Αμερική . Έψαλε  και  έκκλησίες του Εξωτερικού. διηύθυνε ως Χοράρχης Βυζαντινούς Χορούς σε εκδηλώσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό. Αξιώθηκε να ψάλη στους Αγίους τόπους, συνδεύοντας ταόν  τότε πττοσγκελλον και κατόπιν μητροπλίτην Θεσσαλιώτιδος  κυρόν Κύριλλον. Ακόμη συνοδεύοντας ταόν Μητροπολίτη κυρόν Κύριλλο μετέβη εις ταήν Βασιλεόυσαν Πόλιν . Έγινε δεκτός και φιλοξενήθηκε από τον Πατριάρχην κ.κ. Βαρθολομαίον.Να σημειώσουμε ακόμη πως  για τό ήθος και ύφος της ιεροψαλτικής του τέχνης και  ερμηνείας έχουν εκφραστεί ευμεέστατα ελλογιμώτατοι καθηγητές της Βυζαντινής Μουσικής.

Εκατοντάδες νέοι και νέες από την Καρδίτσα, τα Φάρσαλα, τις Σοφάδες, τον Παλαμά και το Μουζάκι σπούδασαν Βυζαντινή Μουσική μαζί του στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, της οποίας υπήρξε Διευθυντής για πολλά χρόνια.

 

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ.

Υπηρέτησε  από το 1948 μέχρι το 2015  με ευλάβεια και αφοσίωση το Ιερό αναλόγιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Ι.Μ. Ναού Καρδίτσας.

Δίδαξε την Βυζαντινή μουσική και την Ψαλτική Τέχνη σε πολλούς μαθητάς. Διετέλεσε και Καθηγητής επί μίαν εικοσαετίαν της Σχολής  Βυζ. Μουσικής  και καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας, επί τριετίαν..

Υπήρξε ιδρυστικό Μέλος της Βυζαντινής Χορωδίας  και Χοράρχης της.

Έχει δώσει  πολλές συναυλίες  συνεργαζόμενος  και με τον αδελφό του Στέφανο Ευθυμιάδη.

  • ΒΙΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ.
  • Ολυμπία Τολίκα: Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής. Έκδοση «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ»., Αθήνα 1993
  • Τάκης Καλογερόπουλος: Το Λεξικό της Ελληνικής Μουσικής( επτατομο) ,τόμος 2, Αθήνα εκδόσεις ΓΙΑΛΕΛΗ 1998.
  • Φίλιππος Αθαν. Οικονόμου: ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΨΑΛΜΩΔΙΑ (τρίτομο),ΤΟΜΟΣ Γ   Αἴγιο 1997.
  • ΔΙΣΚΟΣ CD  «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ-ΜΕ ΤΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ»-ΥΠΕΡ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΕΩΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΙ –ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ( Σημ. Επί αρχιερατείας κυρού Κλεόπα)
  • Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, ιεροκήρυξ , στο Περιοδικό(τριμηνιαία έκδοση) της Ι.Μ. Θεσσαλιώτισδοες και Φαναριοφερσάλων εκτενές και λίαν περιεκτικόν ΑΦΙΕΡΩΜΑ στον εκπαιδευτικό και μουσικό έργο του μακροβιώτερου Πρωτοψάλτου ης Ι.Μ.Θ.& Φ ., Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2012, τεύχος 29, σελίδες 21.

(ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Στη σύνταξη του παρόντος σημειώματος ελήφθησαν αρκετές πληροφορίες και από την ως  άνω ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ).

 

Ο ΟΙΚΟΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. Βαρθολομαίος «….Έιδικής εκδηλώσεως αποδόσεως τιμής τη υμετέρα αγάπητή μουσικολογιότητι, επί εξηκονταετιαν όλην διακονήσασι ευλαβως το ιερόν αναλόγιο από της θέσεως του Πρωτοψαλτου…».

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ ΦΑΝΑΡΙΟΦΕΡ ΣΑΛΩΝ κυρός ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΔΙΑ ΤΟΝ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ

 

«Η γνωριμία μου με τον Κώστα τον Εύδυμιάδη – η άδολη και ειλικρινής φιλία μας και ο πνευματικός σύνδεσμος μαζί του για 48 ολόκληρα χρόνια άποτελοΰν για την ταπεινότητά μου ιδιαίτερη τιμή καίεύλογία Θεοϋ.

Και ήταν ο Κώστας Εύδυμιάδης πρότυπο Χριστιανού, οικογενειάρχου και εύγενοϋς και καλλιεργημένου άνδρώ- που, στον όποιο μπορούσα να έχω έμπιστοσύνη και στήριγμα, άφοϋ τόσο τον ί’διο, όσο και την οικογένειά του τους ένοιωδα οικείους και δικούς μου άνδρώπους.

 Άπό την δλη μετέ- πειτα φιλική μας σχέση συνεργασία και το στενό αδελφικό δα έλεγα σύνδεσμο, αλλά και άπό την βαδειά εκτίμηση δλων έκείνων που γνώρισαν άπό κοντά τον Κώστα τον Εύδυμιάδη.

  Έχω την πεποίθηση. δτι ύπήρξε σ δλη του τη ζωή και την εργασία του μέσα στην Εκκλησία και την τοπική κοινωνία, ένας άκέραιος άνδρωπος. ένας άνιδιοτελής έργάτης. ένα πρότυπο ταπεινού, εύλαβοϋς ανδρώπου. που ύπηρέτησε την ’Εκκλησια με ιερό πα- θος. με εύλάβεια και πολλή άγάπη.

Γι’ αυτό και έμεινε σ’ δλη του τη ζωή πτωχός με μοναδική περιουσία του το καλό όνομα, την άξιοπρέπεια, την ύπόληψη

 και την άγάπη δλων των Μητροπολιτών, των κληρικών και λαϊκών με τους

οποίους συνεργάστηκε.

Με την πολυποίκιλη προσφορά του ύπηρέτησε με ζήλο άφοσίωση και άγάπη την άγία μας Εκκλησία, καμαρώνοντας πολλούς μαθητές του να κοσμούν τη Δημόσια και ιδιωτική Εκπαίδευση, άλλά και το Αναλόγιο. Διεκρίθη για την πιστότητα στις παραδόσεις της Θείας Λατρείας άλλά και της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής .

Η εύχή του ψαλμωδού «ΨΑΛΛΩ ΤΩ ΘΕΩ ΜΟΥ ΕΩΣ ΥΠΑΡΧΩ» ύλοποιήδηκεκαί ύλοποιεΐται έως σήμερα»

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ.

Με τη Χορωδία  Ιεροψαλτών «Ο ΑΓΙΟΣ ΡΩΜΑΝΟΣ» έγραψαν δύο δίσκους  33 στροφών για τις ανάγκες του Πατριαρχείου Μόσχας

Επίσης , επΊ άρχιερατείας  του μουσοτραφούς καλλιφωνου, μύστου Της Βυζαντινής Τέχνης και ειλικρινούς φίλου της Ψαλτικής τάξεως, μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Κλεόπα  τη παροτρύνσει αυτού, εκδόθηκε ΔΙΣΚΟΣ ΑΚΤΙΝΑΣ» CD με τίτλο: «ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΥΜΝΟΙ» ΜΕ ΤΗΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ. Ο Μητροπολίτης Κλεόπας  Θωμόπουλος στο προλογικο σημειωμα  λέγει:  «Ο δίσκος αυτοςαποτελεί την πρωτη εμφανιση του χορωδιακού αυτύ συγκροτήματος το οποίον διεθύνει ο Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Καρδτσης  Κωσναντινος Ευθυμιαδης, τη προτροπή του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κυρού Κλεόπα. Θα αλολουθήσουν  διαλέξεις ,ομιλίαι και βεβαίω;υποδειγματικαί εκτελέσεςι θρησκευτικών ύμνων από τη  Βυζαντινήν Χορωδίαν ταώνμ Ιεροψαλτών Καρδίτσης της οποίας στόχος είναι η διάδοσις της γνησίας Βυζαντινής μουσικής».

Ο δίσκος εξεδοθη υπέρ αναστηλώσεως της Ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη (Μαυρομμάτι).

.

ΣΩΜΑΤΕΙΟΝ  ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

«ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ»

Χαιρετισμός  από τὸν κ. Νταλάση Πολυχρόνη, Επίτιμο Πρόεδρο:

«Και μεις ταπεινοφρονως, αλλά με την καρδιά μας γεμάτη από θαυμασμό  στο έργο του θα απόψε ψάλλουμε συνθέσεις του αειμνήστου Πρωτοψάλτη,

 Όχι για φιγούρα η για Επιδειξη Χορωδιακων Ικανοτήτων…Αλλα ήρθαμε να τιμησουμε  την μνήμη του. 

Ήρθαμε και μεις από τα Τρίκαλα. Συμμετέχουμε  στην εκδήλωση με την απόδοση μερικών ύμνων  σε σύνθεση του αειμνήστου Κωνσταντίνου. Δεν κατέστη δυνατή η επιθυμία μας  να πλαισώσουν το κλιμάκιο περισσότερα μέλη. Εμείς  όμως ήρθαμε να  ψάλλουμε , όπως θα ψάλλαμε εις έναν Ναόν, εις μίαν πανηγυρικήν εκδήλωσιν Μεγάλης Εορτής. Ήρθαμε να παραστούμε και να αισθανυούμε την παρουσία της ψυχής του καλλικέλαδου Ψαλτωδου. Τον γνωρισα προ πεντηκονταετιας στη μεγαλόχαρη Παναγίας Σπηλαιώτισσας. Ήταν εκεί  καθ’ όλην την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Συνεψάλαμε.‘Υπηρχε  η ευγένεια,η καλοσύνη, το άνεπίληπτο ήθος  και η ψαλτική ευπρέπεια. Παραχωρούσε φιλοξενία ψαλτική σε συναδέλφους. Δεν είχε μέσα του την «μέντα»του εγωϊσμού και της φιλοπρωτίας. Αληθής Ιεροψάλτης, Πρωτοψάλτης, Υμνωδός, Χριστιανός. Μάλιστα εις μίαν νυκτερικήν ακολουθίαν , τον αντικατέστησα, δια να εύρη ολίγην ανάπααυσιν λόγου του κοπιώδους των ημερών από τις Ακολουθίες .

Η Μητρόπολις , Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, φιλόμουσος ομήγυρις εχει μακράν ψαλτικήν παράδοσιν εις την Ψαλτικήν Τέχνην.

Ενδεικτικώς αναφέρομαι, εις τον καλλικέλαδον Πρωτοπρεσβύτερον Μουζακίου, αειμνηστον παπα Καφφέν Δημήτριον και τον εκ Μαυρομματίου Πρωτοψάλτην Μουζακίου και Καρδίτσας  Λυκούργον Ζούμπον, ταόν εκ Μουζακίου Πρωτοψάλην Μουζακίου και νυν Πρωτοψάλτην Αγ. Κωνσταντίνου Τρικάλων (άπό το 1970)τον εκ Γόμφων  Πρωτοψάλτην Μουζακίου και Μαρουσίου Αττικής Κων)τίνον Κουκλάκην, τον σεβάσμιον γέροντα Χριστούλαν και τα παιδιά του στο Μαυρομμάτι, τον Πρωτοψάλτην Καρδίτσας Κωνσταντίνον Πρίτσαν και τον Γυιό του Σωτήριο. Και τώρα εις την χορείαν των Πρωτοψαλτών προστίθεται  και ο αοίδημος Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης.

Επιλέξαμε , να ψάλουμε μερικούς αντιπροσωπευτικούς Ύμνους, συνθέσεις του αειμνήστου, χωρίς την έννοια της επιδείξεως και προβολής μας.

Να σημειώσω ότι εκ των χειρογράφων του αειμνήστου  εγραψα με Βυζαντινή μουσική Γραμματοσειρά «Μουσικά κείμενα, πρόγραμμα Δημ. Παπαδόπουλου ,Μηχανικοῦ πληροφοτικῆς -Ἐκπαιδευτικοῦ ΠΕ20)τα μουσικά κείμενα εις τιμήν και μνήμην του Κωνσταντίνου Εὐθυμιάδη.

Το κλιμκιόν μας θα ψάλη Ύμνους

Από το υμνογραφικόν έργον του αοιδήμου Πρωτοψάλτου

σύμφωνα με το                             Πρόγραμμα

1,  «Των Άγράφων τον γόνον …», Απολυτίκον Αγ. Σεραφείμ, Ήχος Πρώτος, 

  1. «Δοξαστικόν των Αίνων Αγίου Σεραφείμ», ήχος πλ. του Δευτέρου,
  2. «Δοξαστικόν των 8 τοπικών Αγίων Καρδίτσης » , ήχος πλάγιος του

Τετάρτου

  1. Εις τα δίπτυχα «Μεγαλυνάριον Αγίου Σεραφείμ» ,ήχος Δεύτερος,
  2. Ψαλμός 34ος « «Δίκασον , Κύριε, τους αδικούντας με», ήχος πλάγιος

 του  Τεταρτου ,

  1. «Κύριε, ο Θεός ημών» (ύμνος μετά την βάπτισιν) ,ΉχοςΤρίτος,
  2. «Λειτουργικά», Ήχος πλάγιος του Δευτέρου.»

 

  • ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ.
  • Τιμήθηκε από διάφορους εκκλησιαστικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης για την αναγνώριση και προσφορά του στο Ιερό Αναλόγιο και στην Ιεροψαλτική Μουσική Εκπαίδευση του τόπου μας,
  • ΣτΙς 17 Σεπτ. 2000, από το τότε Μητροπολίτη Θ & Φκ.κ. Θεόκλητο του επεδόθη Έαινος και η ιερά εικών ταής Παναγίας.
  • Τιμήθηκε το 2006 για την πολυετή προσφορά του στην Μουσική Εκπαίδευση του τόπου μας από τον Δήμο Καρδίτσας και τον αείμνηστο Δήμαρχο Χρήστο Τέγο, με το Μετάλλιο της Πόλης
  • Η Σχολή Αστυφυλάκων Καρδίτσας, δια χειρός του Διοικητού της (Στρατηγοῦ)κ. Δημ. Καλλιαντζή του απένειμε το αστυνομικό μετάλλιο με έπαινο.
  • Έπαινο και με την Ιερα εἰκόνα της Παναγίας, από την  ιερά Μητρόπολη,  για την υπερπεντηκονταετή προσφορά του στο ιερό αναλόγιο(17-9-2000)
  • 15 Απριλίου 2006, στην  «Αίθουσα Αφροδίτη»του Ξενοδοχείου ΚΙΕΡΙΟΝ, πταγματοποιήθηκε τιμητική εκδήλωση από την Ι.Μ. Θ.& Φ. και τον Δήμο Καρδίτσας. Θαυμασια έκδηλωση με χαιρετισμούς και σχετικές ομιλίες δια τον Κων)τίνον Ευθυμιάδην.
  • Στις 15 Απριλίου 2006   ο Πρόεδρος τοῦ Σωμ Ἱεροψ. Τρικάλων κ. Πολυχρόνης Νταλάσης, δημοσίευσε τιμητικό αφιέρωμα στον Τρικαλινό Τύπο.
  • Απονομή τιμητικής πλακέτας από τον αειμνηστο Μητροπολίτη κυρόν Κύριλλον.
  • Το έμβημα του Δήμου με την ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου,από το Δημαρχο Καρδίτσας κ. Χριστο Τέγο
  • Τιμητική πλακέτα από την «ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ»
  • ΕΠΙΛΟΓΟΣ.
  • Κλείνοντας ευλαβώς την σύντομη αυτήν αναφοράν μας, ευχόμασετε:

 Ο Θεός να αναπαύσει την ψυχή του “εν σκηναίς δικαίων” και ας τον συγκαταριθμήσει μετά των Αγίων του Επουρανίου Θυσιαστηρίου.

ΩΔΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ «ΚΩΝΣΑΝΤΙΝΟΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ».

«ΣΗΜΑ  ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ», η σφραγίδα της προσφοράς και της διέλευσης από τον επίγειο  βίο, κ αι θα θυμίζει ότι. Ο αείνηστος Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης υπήρξε συνθέτης-μελουργός, υμνογράφος, υμνωδός και ερμηνευτής της Πατρώας, Εκκλησιαστικής μας Βυζαντινής  Μουσικής. Θα αποτελεί πάντα φωτεινό σηματοδότη και σημείο αναφοράς.

Τρίκαλα, 5-6 Απριλίου 2016.

* Ο Πολυχρόνης Στεφ. Νταλάσης ,

Ἐκ Στουρναραίϊκων Τρικάλων, κάτοικος Τρικάλων. Είναι συν)χος Δάσκαλος, τ.Καθηγητής Σχολής Νηπιαγωγών Καρδίτσας, Μουσικοδιδάσκαλος, Χοράρχης, Πρωτοψάλτης Ι.Ν.Ζ.Πηγής  Σαραγιων Τρικάλων, Οφφικιάλιος Άρχων Πρωτοψάλτης Ιεράς Μητροπόλεως Τρίκκης & Σταγών, Επίτιμος Πρόεδρος του Σωματείου Ιεροψαλτών Τρικάλων «ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΣ», Χρυσός   Σταυρός Ιεράς Μητροπόλεως  Τρίκκης & Σταγών μετὰ ἀστέρος του Αγίου Βησσαρίωνος.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ