15.7 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κύπρος: Μετά την ύφεση, ήρθε η ανάπτυξη… Φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν

Σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τρία χρόνια η κυπριακή οικονομία – Καλά τα νέα από τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν – Μεγαλύτερη βελτίωση στα  δημόσια οικονομικά της Κύπρου την επόμενη διετία

- Advertisement -

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία η ανάπτυξη της οικονομίας θα κυμανθεί για το 2015 μέχρι και το 1,2% και το 2016 στο 1,4%.

Ακόμη καλύτερα είναι τα νέα για το 2017 όπου φαίνεται ότι θα υπάρξει επιπλέον ανάπτυξη με τα στοιχεία να δείχνουν μέχρι και το 2%.

Στο μεταξύ, η Κομισιόν εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά της Κύπρου θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο την επόμενη διετία, ωστόσο ελλοχεύον κίνδυνοι τους οποίους χαρακτηρίζει ως «ισορροπημένους».

S.O.S για τα μη εξυπηρετούμενα

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυπριακή οικονομία παραμένουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δε μειώνονται και θα μπορούσε, σύμφωνα με την Κομισιόν, να οδηγήσουν σε μια πιο παρατεταμένη περίοδο αυστηρών πιστωτικών όρων, καθώς και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν προς τη Ρωσία, οι οποίες έχουν επιπτώσεις στον τουρισμό.

Στον αντίποδα, επισημαίνεται η χαμηλή συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, η οποία επιτρέπει την άνθηση του τουρισμού, καθώς και οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια.

Το πρωτογενές ισοζύγιο υπολογίζεται το 2015 σε πλεόνασμα της τάξης του 2,1% ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος εισέρχεται σε πορεία πτώσης, καθώς υπολογίζεται σε 106,7% το 2015 και εκτιμάται ότι θα περιορισθεί σε 98,7% το 2016 και στο 94,6% το 2017. Η Κομισιόν προβλέπει βελτίωση της αγοράς εργασίας και μείωση της ανεργίας, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 15,6 το 2015, στο 14,6 το 2016 και στο 13,3 το 2017.

πηγη:http://cyprustimes.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ