12.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Λάρισα: Δεκτοί και οι ανασφάλιστοι στα νοσοκομεία

Πλήρη κάλυψη παρέχουν τα νοσοκομεία της Λάρισας και στους ανασφάλιστους που θα χρειαστούν νοσηλεία και εξετάσεις.

- Advertisement -

Αυτό διαβεβαιώνει ο διοικητής τους Κ. Καραμπάτσας, διαψεύδοντας φήμες ότι όσοι δεν έχουν ασφάλιση εκδιώκονται ή τουλάχιστον αποθαρρύνονται από το προσωπικό το νοσοκομείων, που δήθεν τους καλεί ή τους προειδοποιεί για πληρωμή ακριβών εξετάσεις και ιατρικών πράξεων.

Τακτική ανοιχτών θυρών ακολουθούν τα νοσοκομεία. Και το Πανεπιστημιακό και το ΓΝΛ. «Ανοίγουμε μια ανθρώπινη αγκαλιά σε όλο τον κόσμο που έχει ανάγκη την περίθαλψη» λέει ο Κ. Καραμπάτσας. «Ιδίως στην τρέχουσα δύσκολη για όλους περίοδο, που επιβάλλεται να είναι αυξημένη η κοινωνική ευαισθησία. Ακολουθούμε προσηλωμένοι την τακτική ”ούτε-ούτε”. Δεν θέλουμε δηλαδή ούτε τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, να μην ξέρουμε τι μας γίνεται αλλά ούτε και κλειστές πόρτες στα νοσοκομεία. Κανένας δεν μένει ιατρικά ακάλυπτος…».

Σε μια εποχή που έχουν αυξηθεί θεαματικά οι ανασφάλιστοι, η εντολή που υφίσταται από το υπουργείο είναι να μην υπάρχει κανένας αποκλεισμός από τα δημόσια νοσοκομεία. Και στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας λειτουργούν επιτροπές εντεταλμένες να εξετάζουν τις υποθέσεις ανασφάλιστων. Ιεραρχώντας και παραπέμποντας με την απαιτούμενη σειρά για εξυπηρέτηση τα λεγόμενα «ψυχρά» περιστατικά αλλά και καλύπτοντας εκ των υστέρων τα επείγοντα των προσερχομένων οι οποίοι δεν έχουν ασφάλιση. Τα συγκεκριμένα περιστατικά καταγράφονται και προωθούνται στο υπουργείο μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος ESYnet. «Βέβαια, η σχετική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας δεν καλύπτει απολύτως τις σχετικές δαπάνες των νοσοκομείων» σημειώνει ο Κ. Καραμπάτσας, «όμως τα νοσοκομεία ούτε ελβετικές τράπεζες είναι ώστε να έχουν αποθεματικά, ούτε επιχειρήσεις που στοχεύουν στο κέρδος».

Στα γραφεία κίνησης των νοσοκομείων έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων περιπτώσεων αλλά και σαφείς εντολές στο προσωπικό που απαγορεύουν συμπεριφορές που θα έθιγαν τους ανασφάλιστους. Απαγορεύονται, λέει ο διοικητής, ακόμη και υπονοούμενα για το κόστος εξετάσεων ή ιατρικών πράξεων που μπορεί να επιβαρύνουν όσους δεν έχουν κάλυψη από το Ταμείο τους.

Οι ανασφάλιστοι που σπεύδουν για κάλυψη στις αρμόδιες επιτροπές των νοσοκομείων της Λάρισας έχουν αυξηθεί φέτος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Οι περιπτώσεις δεν αφορούν στους άπορους που έχουν τα βιβλιάρια των υπηρεσιών της Κοινωνικής Πρόνοιας, αυτοί καλύπτονται χωρίς άλλη διαδικασία. Αλλά και για τους μη έχοντες καμία ασφάλιση αυτό που πρακτικά χρειάζεται είναι να προσκομίσουν τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους. Ώστε να μπορεί να καταγραφεί το περιστατικό και να συμπεριληφθεί στη λίστα προς το υπουργείο, ώστε να υπάρξει η αντίστοιχη οικονομική επιχορήγηση.

Βέβαια, συχνά ανακύπτει και το λεπτό ζήτημα με πρώην κραταιούς Λαρισαίους επαγγελματίες που λόγω της κρίσης βρέθηκαν ακάλυπτοι, δίχως ασφαλιστική ενημερότητα. Και οι οποίοι δεν θέλουν να εκτεθούν περνώντας από την επιτροπή του νοσοκομείου και δημοσιοποιώντας το οικονομικό τους πρόβλημα. Αλλά και γι’ αυτούς βρίσκεται φόρμουλα διακριτικής αντιμετώπισης.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα Ελευθερία

πηγη:http://www.zougla.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ