22 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Λίγα λόγια για τον Γαλαξία μας (Milky Way).

Ο Γαλαξίας μας είναι ένας από τους δισεκατομμύρια Γαλαξίες του σύμπαντος, με τεράστια συγκέντρωση Αστέρων ,αερίων, και αστρικής σκόνης. Η συγκέντρωση έχει το σχήμα φακού με διάμετρο περίπου 30 kpc, πάχος στα άκρα περίπου 1kpc και πάχος στο κέντρο περίπου 5kpc. Επειδή ο Γαλαξίας μας είναι σπειροειδής η ύλη δεν είναι ομοιόμορφα συγκεντρωμένη και η πυκνότητα των αστέρων μικραίνει καθώς απομακρυνόμαστε από το γαλαξιακό επίπεδο. Ο Γαλαξίας στρέφετε γύρω από το κέντρο του, εκτελώντας μια περιστροφή περίπου σε 200 εκατομμύρια περίπου χρόνια. Αν παρατηρήσει κάποιος τον Γαλαξία μας από έναν άλλο γαλαξία θα δει το παρακάτω σχήμα :

- Advertisement -

Untitled 1

Στο σημείο που δείχνει το βέλος βρίσκεται ο Ήλιος και η Γη, αρκετά μακριά από το κέντρο του σε απόσταση περίπου 10 Kpc . Στο επόμενο σχήμα φαίνετε ο Γαλαξίας μας Μilκy Wαy όπως φαίνεται από το Γαλαξιακό του επίπεδο. Στο σημείο που δείχνει το βέλος βρίσκεται ο Ήλιος και η Γη !

Untitled 2

 

Η εικόνα του γαλαξία μας για ένα γήινο παρατηρητή είναι διαφορετική: Όταν κοιτάζει στον ουρανό σε διεύθυνση καθετή στο Γαλαξιακό του επίπεδο, βλέπει λίγους αστέρες, όσο όμως πλησιάζει το βλέμμα του στο γαλαξιακό επίπεδο βλέπει περισσότερους αστέρες ενώ όταν κοιτάζει κατά την διεύθυνση που κείται στο γαλαξιακό επίπεδο βλέπει μια τεραστία συγκέντρωση αστέρων που δίνει την εντύπωση στον ουρανό ενός σκοτεινού νέφους.

Αυτό πραγματικά φαίνεται εύκολα αν παρατηρήσει κανείς τον ουρανό μια καλοκαιρινή νύχτα όποτε βλέπει μια φωτεινή ζώνη σα νέφος να διασχίζει τον ουρανό από βορά προς νότο. Μάλιστα από ένα σημείο κι ύστερα(περίπου από το ζενίθ), η ζώνη αυτή χωρίζεται σε δύο κλάδους, με την παρεμβολή μιας σκοτεινής περιοχής που καλείται μεγάλο ρήγμα.

Πρέπει να τονιστεί ότι οι αστέρες που φαίνονται την νύχτα με γυμνό μάτι, ανήκουν στον Γαλαξία μας.

Σημειώσεις : α) 1 pc (1 παρσέκ ) = 3,086* cm

β) 1 Kpc = pc

 

Πηγή της Δημοσίευσης : Γενική Αστρονομία Γεωργίου Ι. Μπάνου (Ιωάννινα 1993)

 

Γεώργιος Γ. Ούτρας

Μαθηματικός ΠΕ03 & Σπουδαστής Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής Ιεράς

Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών & Ιερατικού 2ης Ευκαιρίας Καρδίτσας

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ