23.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Λογιστές σε στάση αναμονής για τα Ε1, τους τόκους, τα δάνεια και τα επιδόματα

Σταματούν κατά την υποβολή τις δηλώσεις καθώς δεν ενημερώνεται το σύστημα

- Advertisement -

Στη μέση διακόπτουν την ηλεκτρονική υποβολή φορολογικών δηλώσεων λογιστές και φοροτεχνικοί, καθώς τόκοι, δάνεια, ακόμη και επιδόματα (!) δεν εμφανίζονται αυτόματα στην εφαρμογή από το Taxisnet, με τη συμπλήρωση των στοιχείων, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος υψηλής φορολόγησης.

Οι οικονομολόγοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, καθώς το σύστημα δεν ενημερώνει αυτόματα ούτε και για το κοινωνικό μέρισμα του 2014 κατά την υποβολή των Ε1.

Οπως είπε ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, υπάρχει μείζον θέμα που δεν επιτρέπει τη συνέχιση της υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Ενδεικτικά εξήγησε ότι εάν σε έναν λογαριασμό τραπέζης υπάρχουν δικαιούχοι όλα τα μέλη μίας τετραμελούς οικογένειας, τότε οι τόκοι ενός δανείου υπολογίζονται σε όλους τους κατόχους και εμφανίζονται σε όλα τα ΑΦΜ και όχι μόνο στο δανειολήπτη.

Σε άλλη περίπτωση, επισήμανε ότι σε δικαιούχο του κοινωνικού μερίσματος το 2014 η εφαρμογή δεν ενημερώθηκε αυτόματα για το επίδομα και υπήρχε ο κίνδυνος εσφαλμένης εκκαθάρισης.

«Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι να περιμένουμε το υπουργείο Οικονομικών να αναβαθμίσει τις λειτουργίες καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος υψηλής φορολόγησης» είπε ο ίδιος.

«Ενώ η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ξεκίνησε με καθυστέρηση δυόμισι και πλέον μηνών, συνεχίζουμε να χάνουμε πολύτιμο χρόνο» συμπλήρωσε.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ΣΟΛ επισήμανε ότι οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν ατομικά τις φορολογικές τους δηλώσεις θα πρέπει να γνωρίζουν ότι παίρνουν μεγάλο ρίσκο. Τόνισε ότι θα πρέπει να προσέξουν τα στοιχεία που εμφανίζει το σύστημα με τα τεκμήρια, καθώς ακόμη και για τα αυτοκίνητα παρατηρήθηκε λανθασμένος προσδιορισμός.

Ο ίδιος είπε ότι η Ομοσπονδία Οικονομολόγων Λογιστών ζήτησε συνάντηση με το Διευθυντή του Γραφείου της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη.

«Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τις δαπάνες των επιχειρήσεων, ούτε καν έχουν δοθεί οι οδηγίες για τη συμπλήρωση των εντύπων.

Ολα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν άμεσα, ώστε η διαδικασία να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα και να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα χωρίς να κινδυνεύσουν τα έσοδα του κράτους» κατέληξε.

πηγή:taxydromos

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ