18.2 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Λογοτεχνική διάκριση για τρικαλινή

Συμπολίτισσα μας, από τους Γόμφους Τρικάλων, έγινε δεκτή ως μέλος στην αρχαιότερη ένωση λογοτεχνών στην Ελλάδα

- Advertisement -

της Ευαγγελίας Ιακωβάκη

Πρόκειται για την καθηγήτρια Θεολόγο, ποιήτρια και δημοσιογράφο Βασιλική Β. Παππά η οποία εργάζεται ως σύμβουλος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο ΚΕΣΥΠ Ηγουμενίτσας. Η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών είναι το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της χώρας μας με έδρα την Αθήνα. Στα τέλη του 1928 μια ομάδα των τότε πνευματικών δημιουργών της χώρας σκέφτεται την ίδρυση σωματείου το οποίο θα είχε ως σκοπό τη διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία και θα τους έδινε τη δυνατότητα να παλέψουν για τα προβλήματά τους και να αναδείξουν με τη δύναμη της ενότητας τον πλούτο του πνευματικού τους έργου.
Έτσι στις αρχές του 1929 συγκεντρώνονται στην Αρχαιολογική εταιρεία 92 πνευματικοί δημιουργοί, ότι πιό εκλεκτό διέθετε τότε ο τόπος και συμφωνούν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ιδρυθεί πνευματικό σωματείο ώστε ο κόσμος της Ελληνικής γραμματείας να δεχθεί πιό οργανωμένα τις σύγχρονες προκλήσεις. Το ιδρυτικό έγγραφο το υπογράφουν 92 μέλη. Μεταξύ αυτών ο Άγγελος Σικελιανός, ο Γεώργιος Βιζυηνός, ο Κωστής Παλαμάς, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Βάρναλης και άλλα μεγάλα ονόματα της εποχής. Στους σκοπούς της ένωσης είναι η διάδοση της αγάπης προς τη λογοτεχνία, η εξύψωση και διάδοση της λογοτεχνικής εργασίας των μελών της, η έκδοση περιοδικών, με λογοτεχνικές συγκεντρώσεις και παραστάσεις των έργων των μελών, διοργανώσεις διαλέξεων, λογοτεχνικών διαγωνισμών, εορτών κ.ά.
Μεγάλη η τιμή επομένως, για τη συμπατριώτισσά μας Βάσω Παππά η οποία κατάγεται από τους Γόμφους. Η κ. Παππά είναι μητέρα δύο παιδιών, του Μάριου, σπουδαστή Διατροφολογίας και της Τζένης, μαθήτριας Λυκείου. Σπούδασε Ποιμαντική & Κοινωνική Θεολογία στα πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Βελιγραδίου, είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών με άριστα από το πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Εκκλησιαστική Ιστορία και την Χριστιανική Ηθική ενώ συνέχισε τις σπουδές της και με doctoral research στην Ποιμαντική Ψυχολογία.
Πέρα από τις σπουδές της έχει να επιδείξει κι ένα πλούσιο συγγραφικό έργο, με και μία πολύ σημαντική αρθρογραφία σε επιστημονικά περιοδικά. Επίσης συνεργάστηκε με διάφορες εφημερίδες “Πρωινός Λόγος” Τρικάλων, “Επικοινωνία” και “Γνώμη” της Χαλκιδικής, με διαδικτυακά μέσα και ιστοσελίδες ενώ σήμερα δημοσιογραφεί στην “Ελληνική Γνώμη” με έδρα το Βερολίνο και στην “Hellenic Voice” του Σικάγου.
Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί σε διάφορες ανθολογίες. «Νίκος Αστρινίδης. Ανατολίζοντες γλυκασμοί», «Σημειολογία των ονομάτων», «Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία», «Βίοι Αγίων και οι εικονιζόμενες μορφές τους ως πρότυπα πνευματικής ζωής» είναι μερικά από τα έργα της.
Για το έργο και την προσφορά της έχει δεχθεί συγχαρητήριες επιστολές από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, τον μητροπολίτη Εδέσσης Πέλλης & Αλμωπίας κ. Ιωήλ, τον μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, τον Γενικό Πρόξενο της Γαλλίας Christophe Le Rigoleur κ.ά.
Να σημειωθεί ότι η κ. Παππά έχει άψογη συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΚΕΣΥΠ) Τρικάλων. Τυγχάνει να γνωρίζω προσωπικά τη δουλειά της και τη δράση της στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας. Είναι από τις συμβούλους που στοχεύει οι μαθητές της αλλά και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας να βρίσκονται σε μια διαρκή πνευματική εγρήγορση, αλλά και στην καλλιέργεια και την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας τους, προκειμένου να αναδειχθούν νικητές στο στίβο της ζωής και να οδηγηθούν στη σωστή για κείνους επαγγελματική επιλογή ώστε να έχουν μία ουσιαστική παιδεία και επιτυχημένη μεταλυκειακή σταδιοδρομία. Ως υπεύθυνη ΣΕΠ του ΚΕΣΥΠ Τρικάλων, της εύχομαι συγχαρητήρια και η υψηλή της πνευματική δραστηριότητα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ