16.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Με δρακόντια μέτρα ασφαλείας ο διαγωνισμός για τις άδειες – Αντιδράσεις

Υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας ξεκίνησε το πρωί η προετοιμασία για τη διαδικασία της δημοπρασίας των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών. Ξεκίνησε και η κριτική εκ μέρους των κομμάτων: «Υπάρχει έντονη η οσμή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος. Η διαδικασία «δεν είναι αδιάβλητη και το ΣτΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συνταγματικότητα, η Ε.Ε» τονίζει για λογαριασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος. «Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη. Θέλουμε απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία» αντέτεινε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος,

- Advertisement -

Αναλυτικότερα:

Στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης οι εκπρόσωποι των καναλιών κρατώντας με βαλίτσες στο χέρι καθώς μπορεί να παραμείνουν έως και τρεις ημέρες και τα προσωπικά τους αντικείμενα ελέγχθηκαν πριν την είσοδο.

Στο κτίριο προσήλθαν ο εκπρόσωπος του STAR Κάρολος Αλκαλάι, οι εκπρόσωποι του ΑΝΤ1, ο υιός του κ. Καλογρίτσα Βλαδίμηρος, ο Βαγγέλης Μαρινάκης για την ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ, ο Ιβάν Σαββίδης, ο εκπρόσωπος του ΣΚΑΪ, Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης από τον ALPHA.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οι συμμετέχοντες θα παραμείνουν σε συγκεκριμένους χώρους και δεν θα επιτρέπεται η έξοδός τους παρά μόνο με συνοδεία. Επίσης, δεν θα τους επιτραπεί η χρήση προσωπικών υπολογιστών ή ασύρματων συσκευών.

Η δημοπρασία ξεκινά με οκτώ υποψηφιότητες μετά την απόρριψη από την επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού της υποψηφιότητας της ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗΣ Α.Ε. (E RADIO-TV), από ενστάσεις που κατατέθηκαν επί της εγκυρότητας της εγγυητικής επιστολής που προσκόμισε, η οποία ήταν διάρκειας 36 ημέρων και όχι 365, όπως έπρεπε, ενώ επιπλέον ήταν μεταβιβάσιμη. Συνολικά, στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι εξής 8 υποψήφιοι:

1. ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΙ ΑΕ):
2. ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (N.T.V.)
3. ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
4. DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED
5. ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Α.Ε. (ALPHA)
6. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ
ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Τ.Π.Κ. μ.α.ε.)
7. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (ITV CP)
8. ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΙΑ (ΑΛΤΕΡ
ΕΓΚΟ Μ.Μ.Ε. Α.Ε.)

Κριτική κομμάτων

«Όλη η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες γίνεται σε σαθρό έδαφος γιατί δεν έχει εκδοθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η σχετική δημοπρασία. «Υπάρχει έντονη η οσμή της χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ και πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν θα πάρει τις άδειες πίσω, αλλά θα ανοίξουμε τον ανταγωνισμό για να υπάρχουν οι ίδιοι κανόνες της ελεύθερης αγοράς». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι υπήρχαν προβλήματα στο υφιστάμενο καθεστώς της τηλεοπτικής αγοράς αλλά η θεραπεία που επιβάλλεται είναι πολύ χειρότερη.

Σε δήλωσή του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει:

«Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δοκιμάζεται παραμονή της διεξαγωγής του. Τίποτε από αυτά που υποσχόταν η Κυβέρνηση τον Οκτώβριο του 2015 δεν γίνεται πράξη. Όλα είναι στον αέρα.
Η δημοπρασία δεν είναι αποκλειστικά ηλεκτρονική, δηλαδή δεν είναι αδιάβλητη, το ΣτΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει για τη συνταγματικότητα, η Ε.Ε. μέμφεται την Ελλάδα για το διαμορφωμένο ολιγοπώλιο σε βάρος της πολυφωνίας.
Συγκεκριμένος υποψήφιος σήμερα δεν τήρησε τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση εγγυητικής, άλλοι υποψήφιοι πριν κάποιες ημέρες μίλησαν για συμπεφωνημένες πρακτικές.
Στήνεται ένα τριτοκοσμικό πανηγύρι εικόνας χωρίς ουσία.
Όλοι συμφωνήσαμε τον Οκτώβριο του 2015, πως πρέπει να μπει μια τάξη. Η Κυβέρνηση όμως εννοούσε αυτό που ένας βουλευτής της ομολόγησε: Να στήσει τα δικά της «οχυρά», όπως ο ίδιος είπε, στο χώρο της ενημέρωσης.
Τους έχουν όμως οι πολίτες πάρει χαμπάρι…..»

«Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κολλεγιά με κανέναν καναλάρχη γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε σύμμαχοι με την κοινωνία. Θέλουμε απλά να εφαρμόζεται η νομοθεσία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9FM» για τη δημοπρασία αδειοδότησης τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας.

«Το πρωτεύον είναι ότι σήμερα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, επιτέλους στις τηλεοπτικές συχνότητες εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Και σήμερα θα γίνει ο διαγωνισμός και θα ολοκληρωθεί και θα εφαρμοστεί η νομιμότητα και στο τηλεοπτικό τοπίο. Το έχουμε ανάγκη ως ελληνική κοινωνία να εφαρμόζονται οι νόμοι» επισήμανε ο κ. Φάμελλος.

Σε ερώτηση γιατί τέσσερις και όχι περισσότερες άδειες, απάντησε: «Διαγωνισμός χωρίς αριθμό αδειών δεν θα είχε νόημα. Η αγορά είχε οδηγήσει σε οκτώ μη βιώσιμα κανάλια, τα οποία είχαν αυτή τη στιγμή 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ δάνεια προς τις Τράπεζες, πολλά από αυτά μη εξυπηρετούμενα, χωρίς εξασφαλίσεις. Και σας λέω στοιχεία που έχουν ήδη ανακοινωθεί στην εξεταστική επιτροπή. Υπήρχαν δάνεια δηλαδή, τα οποία είχαν σε ποσοστό 90% ακάλυπτες εγγυήσεις. Άρα, λοιπόν, η αγορά, δυστυχώς εξαιτίας της ανοχής του πολιτικού συστήματος, είχε σοβαρότατα προβλήματα και στο τηλεοπτικό τοπίο. Ο κ. Αρης Σπηλιωτόπουλος είχε πει ότι αντέχουμε 2,5 κανάλια με βάση τη διαφημιστική πίτα, ο κ. Κυριακού του ΑΝΤ1 είχε πει ότι η Ελλάδα αντέχει δύο κανάλια, αλλιώς γίνεται αθέμιτος ανταγωνισμός και υπάρχει υποτίμηση του έργου των τηλεοπτικών εκπομπών και ειδήσεων. Εμείς προσπαθήσαμε να δώσουμε όσο γίνεται μεγαλύτερο περιθώριο. Να μην είμαστε μόνο με δύο ή με τρία κανάλια. Τώρα που η χώρα δεν έχει κανένα αδειοδοτημένο κανάλι, καλό είναι να έχουμε πρώτα απ΄όλα τέσσερα εθνικά αδειοδοτημένα τηλεοπτικά κανάλια. Ακολούθως θα υπάρξει η συνέχεια των δημοπρασιών για τα θεματικά και για τα τοπικά. Δεν μπορούσαμε να δεχόμαστε μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια, τα οποία καθόριζαν εν πολλοίς και την πολιτική ατζέντα, δυστυχώς παραβιάζοντας Αρχές του Συντάγματος, να λειτουργούν χωρίς άδεια και χωρίς να έχουν πάρει την έγκριση των Ελλήνων πολιτών».

Το ΚΚΕ αναφέρει, σε σχόλιο του για τις τηλεοπτικές άδειες: «Από τη στιγμή που τα κανάλια και οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή, τα πολιτικά παιχνίδια και πάνω από όλα η ενημέρωση θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των ιδιοκτητών των καναλιών και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων»

Κλείνοντας τονίζει πως «όπως δεν αντιμετωπίστηκε η διαπλοκή σε άλλους τομείς, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προμήθειες του δημοσίου, δημόσια έργα, που γίνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί, έτσι δεν πρόκειται να μπει τέλος στη διαπλοκή και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η θέση της Ένωσης Κεντρώων για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών παραμένει σταθερή, προτείνει δηλαδή την επαναλειτουργία του ΕΣΡ και τη νομιμοποίηση της λειτουργίας των σταθμών μέσω ΕΣΡ. «Καλούμε τον κ. Βούτση να προχωρήσει στην συγκρότηση νέας σύνθεσης του ΕΣΡ με άτομα ευρυτέρου κύρους και κοινής αποδοχής».

πηγη:http://www.eklogika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ