14.2 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Με εντολές ΕΟΠΥΥ χωρίς αποζημίωση οι προληπτικές παιδιατρικές εξετάσεις

Οι παιδίατροι πλέον, κατόπιν ο«δηγιών» του ΕΟΠΥΥ και της ΗΔΙΚΑ, στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» του συστήματος, αλλά και του ελέγχου της φαρμακευτικής δαπάνης, δεν δύνανται να συνταγογραφούν καμία διαγνωστική εξέταση με τη ένδειξη «πρόληψη».

- Advertisement -

Εφεξής οι προληπτικές εξετάσεις στην Παιδιατρική, κεφαλαιώδους σημασίας για την Δημόσια Υγεία (προς αντιμετώπιση πχ. Του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου της παιδικής ηλικίας) ούτε προβλέπονται, ούτε αποζημιώνονται.

Εδώ και ημέρες ο ΕΟΠΥΥ με έγγραφα του έχει κάνει γνωστό ότι πλέον οι παιδίατροι δεν μπορούν να συνταγογραφούν καμιά διαγνωστική εξέταση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση με την ένδειξη  «πρόληψη».

Αποτέλεσμα να μην προβλέπονται και να μην αποζημιώνονται ουσιαστικά οι προληπτικές εξετάσεις στην Παιδιατρική. Όποιος παιδίατρος θέλει να στείλει κάποιο από τα παιδιά που παρακολουθεί, πχ για έλεγχο με τρίπλεξ καρδιάς, θα πρέπει να αναγράφει στη συνταγογράφηση  ICD-10 με σχετικό καρδιολογικό πρόβλημα και διάγνωση.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι παιδίατροι για να «γράψουν» τρίπλεξ καρδιάς, που σημειωτέον είναι εξέταση απαραίτητη για όλα τα παιδιά που αθλούνται, θα πρέπει να γράφουν ψευδώς ότι ο ασθενής έχει καρδιολογικό πρόβλημα που χρήζει περαιτέρω ελέγχου.

Ετσι οι παιδίατροι δεν μπορούν να ελέγξουν προληπτικά τα παιδιά που παρακολουθούν με αποτέλεσμα να εισάγουν στο σύστημα άλλη διάγνωση που δεν υφίσταται, ώστε να δικαιολογήσουν την παραπεμπτική εξέταση.

Επίσης σύμφωνα πάντα με τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στην Ένωση Παιδιάτρων από τον ΕΟΠΥΥ, «αν γράφονται φάρμακα που δεν έχουν αντίστοιχο γενόσημο σε μεγαλύτερο ποσοστό από τα γενόσημα, τότε ο στόχος συνταγογράφησης του μήνα θα παραμένει χαμηλός για κάθε γιατρό με αποτέλεσμα τις γνωστές κυρώσεις προς του ιατρούς,

πηγη:http://www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ