17.8 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής & μνήμης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ για τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες (ΦΩΤΟ)

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ-
  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)
  • Με επιτυχία η εκδήλωση τιμής & μνήμης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
  • για τους 5 Τρικαλινούς ΕΠΟΝίτες
  • 71 χρόνια μετά τον απαγχονισμό τους
  • από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους

Σήμερα , Σάββατο 18 Απρίλη 2015,    η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης –Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)  διοργάνωσε , όπως και κάθε χρόνο τέτοια μέρα, εκδήλωση τιμής- μνήμης και σύγχρονων διδαγμάτων για τον απαγχονισμό των 5 Τρικαλινών ΕΠΟΝιτών   από τους Γερμανούς κατακτητές & τους ντόπιους συνεργάτες τους. Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την εκτέλεσή τους , εκείνη την τραγική μέρα του Απρίλη του 1944. Η εκδήλωση έγινε στο μνημείο των 5 ΕΠΟΝιτών που δεσπόζει στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, όπου και ήταν ο τόπος της θυσίας τους. Απέναντι από το ιστορικό κτίριο του ξενοδοχείου «Πανελλήνιον»,που υπήρχε και τότε και στεγαζόταν η Γερμανική-ναζιστική-κατοχική διοίκηση-η «κομαντατούρ». Στην πραγματοποίησή της εκδήλωσης συνέβαλαν με τη δημιουργικότητα και αγωνιστικότητά τους μέλη της Οργάνωσης Τρικάλων της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, παρουσιάζοντας το χρονικό των δραματικών γεγονότων, καθώς και χρονικό από τη δράση της ΕΠΟΝ. Επίσης, παρευρέθηκαν συγγενείς των εκτελεσθέντων ,παλαίμαχοι αγωνιστές από την Εαμική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, καθώς και απόγονοι αγωνιστών και θυμάτων .

- Advertisement -

Φέτος συμπληρώθηκαν και 72 χρόνια από τις 23 Φλεβάρη 1943, όταν ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας. Σήμερα, 71 χρόνια μετά, όλη η δράσης της αποτελεί πλούτο και παρακαταθήκη για το λαϊκό κίνημα

Παιδιά της θρυλικής ΕΠΟΝ, που σφυρηλατήθηκαν και ατσαλώθηκαν μέσα από το καμίνι της ταξικής-λαϊκής πάλης ήταν και οι 5 νέοι που τιμήθηκαν στην εκδήλωση , ο Στέργιος Γάτσας, ο Γιάννης Μπριάζης. Ο Κώστας Στεργιόπουλος, ο Κώστας Σύρμπας, ο Αποστόλης Τσανάκας. Στις 18 Απριλίου απαγχονίστηκαν από τους Φασίστες κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους, οι οποίοι πιστεύαν ότι με την αποτρόπαιη εκείνη πράξη τους θα τρομοκρατούσαν τον λαό μας, θα απέτρεπαν τον ξεσηκωμό και τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.

Η εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό από το Λευτέρη(Λούλη) Λέγκα πρόεδρο του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , ο οποίος απήγγειλε και ποίημα εμπνευσμένο από τη θυσία των 5 ΕΠΟΝιτών. Στη συνέχεια μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν μ’ ένα σύντομο δρώμενο τις συνθήκες της εποχής, τη δημιουργία του ΕΑΜ με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και τη δράση της ΕΠΟΝ. Επίσης, παρουσιάστηκε το ιστορικό των γεγονότων της σύλληψης και της εκτέλεσης των 5 νέων αγωνιστών τον Απρίλη του 1944.

Την κεντρική ομιλία στην εκδήλωση πραγματοποίησε, ο Γραμματέας του ΔΣ του παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ , Απόστολος Ζάχος , ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι εκατόμβες των θυσιών του λαού μας , που μας εμπνέουν , μας διδάσκουν και θα διδάσκουν τις νέες γενιές στους καθημερινούς και αυριανούς αγώνες μας.

Διδάσκουν πως , όταν ο λαός θέλει μπορεί να πάρει τις τύχες στα χέρια του . Με τους ταξικούς-λαικούς αγώνες του μπορεί να διεκδικεί και να κατακτά τα δικαιωματά του. Χρειάζεται όμως να έχουν σωστό προσανατολισμό αυτοί οι αγώνες.

Να μη μπαίνει το λαϊκό κίνημα στην ουρά της αναμονής για διαπραγματεύσεις σε αστικά σαλόνια που παζαρεύουν πόσα ακόμη θα χάσει από τη ζωή του. Να μη δείχνει ανοχή σε μια ζωή με ψίχουλα που του σερβίρουν. Χρειάζεται οι άνθρωποι του μόχθου ν’ αφήσουν τη ζωή που κάνουν και να αγωνιστούν να κερδίσουν τη ζωή που χάνουν.

Ας αναρωτηθούμε ,λοιπόν, τι οδήγησε πέντε απλούς ανθρώπους του λαού από φτωχές οικογένειες των Τρικάλων να ακολουθήσουν αυτή την αγωνιστική στάση ζωής και να φτάσουν ως την υπέρτατη θυσία που αποτελεί παράδειγμα για τις νεότερες γενιές. Τι ήταν αυτό που στάθηκε πιο πάνω από τα ατομικά χαρακτηριστικά και γνωρίσματα του καθενός; Τι ήταν αυτό που ένωσε τις πορείες τους σε μια κοινή γραμμή προς την υπέρτατη θυσία ;

Δεν είναι άλλο από την κινητήρια δύναμη ολόκληρης της ανθρώπινης ιστορίας : την ταξική πάλη

Είναι αυτή που σφυρηλατεί στη φωτιά της τέτοιες προσωπικότητες που αξίζει να τιμάμε σήμερα και να διδασκόμαστε από τη δράση τους. Οι 5 Τρικαλινοί ΕΠΟΝίτες ,λοιπόν , εντάχθηκαν από νωρίς στο στρατόπεδο της εργατιάς , της φτωχολογιάς , όταν σε πολύ σκληρές συνθήκες πήραν το δρόμο του οργανωμένου αγώνα .Γιατί δε στρατεύτηκαν όλοι στον αγώνα. Στο απέναντι στρατόπεδο υπήρχε η πλουτοκρατία που είτε συνεργάστηκε με του κατακτητές, είτε εγκατέλειψε τη χώρα μαζί με τα πλούτη του……

……..Ένα χρήσιμο λοιπόν δίδαγμα για το σήμερα είναι ότι όπως και τότε σε μια σημαντική ιστορική περίοδο δεν υπήρξε εθνική ομοψυχία, δεν υπήρξαν κοινοί εθνικοί στόχοι, έτσι και σήμερα στις νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η καπιταλιστική οικονομική κρίση, δεν μπορούν να υπάρξουν κοινοί στόχοι για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, κοινοί στόχοι με την αστική τάξη, τους καπιταλιστές. Δεν μπορεί να υπάρξει κοινή εθνική προσπάθεια όπως θέλει να ονομάσει η συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, τη διαπραγμάτευση που διεξάγεται στην ΕΕ για λογαριασμό του κεφαλαίου και των καπιταλιστών.

Η επιδίωξη να βαφτίζεται πατριωτισμός και εθνική αξιοπρέπεια, καλυμμένη μάλιστα με αριστερό και προοδευτικό περιεχόμενο με αναφορές σε ιστορικές επαναστατικές και ριζοσπαστικές παραδόσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, η σημερινή αντιπαράθεση και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη στο φόντο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης είναι λαθροχειρία.

Αυτή την τακτική ακολουθεί και στο δίκαιο αίτημά μας για τις Γερμανικές αποζημιώσεις. Όσα μεγάλα λόγια λέει η κυβέρνηση είναι δημαγωγικά για να αποπροσανατολίσει το λαό. Αυτό δείχνουν και όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τη καγκελάριο Μέρκελ. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι τάχα το θέμα δεν αφορά «υλική δικαίωση» αλλά είναι «πρωτίστως ηθικό». Γι αυτό και η κυβέρνηση κινείται στη λογική του συμψηφισμού των αποζημιώσεων με το αστικό κρατικό χρέος. Δηλαδή , να πληρωθεί το κρατικό χρέος , που δεν είναι του λαού, με τις αποζημιώσεις των θυμάτων και της καταστροφής λαϊκής παριουσίας.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ , πάντα στο όνομα του λαού και της πατρίδας, εκδηλώνει έναν ιδιότυπο εθνικισμό που περιλαμβάνει τα νταούλια και τα τσάμικα στο σύνταγμα από τη μπάντα του στρατού στην επέτειο της 25ης Μαρτίου, μέχρι την προπαγάνδα από τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ για εθνική υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια από τη διαπραγμάτευση. Περιλαμβάνει και τα γνωστά εθνικιστικά συνθήματα μίσους από επίλεκτες μονάδες του στρατού , που τα ίδια και απαράλλαχτα φωνάζονταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η διαπραγμάτευση όμως που δεν γίνεται για να απαλλαγεί ο λαός από τα βάρη της κρίσης αλλά για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου, των καπιταλιστών, των επιχειρηματιών. Αυτή η πολιτική με τις εθνικιστικές κορώνες, όπως εκδηλώνεται στις συγκεκριμένες συνθήκες, γίνεται προσπάθεια να ντυθεί με την αίγλη των λαϊκών αγώνων ενάντια στη ναζιστική κατοχή της περιόδου 1941 – 1945, με την αίγλη του ΕΑΜικού κινήματος, αποκόβοντας τους από το πραγματικό ταξικό τους περιεχόμενο.

Η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου των 70 χρόνων της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών το 2015, να συμβάλει στην ενημέρωση της νεολαίας και του λαού μας για την πραγματική Ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, για τα διδάγματα και τα σωστά συμπε­ράσματα από αυτόν τον τιτάνιο αγώνα των λαών.

Επειδή στις μέρες μας έχουμε και μια –όχι τυχαία συγκυρία-την έναρξη τη δίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

Καλούμε στη μαζική της καταδίκη και απομόνωση. Καλούμε σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα         Δεν ξεχνάμε το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής: Δεν ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι δύναμη του συστήματος, εναντίον του λαϊκού κινήματος, μακρύ χέρι τους, μαντρόσκυλό τους, που το αμολάνε και το μαζεύουν ανάλογα με τα σχέδιά τους.

Δεν ξεχνάμε ότι είναι ναζιστική, φασιστική οργάνωσηΔεν ξεχνάμε ότι είναι νοσταλγοί του Χίτλερ, των φασιστικών καθεστώτων που ματοκύλισαν τους λαούς και την ανθρωπότητα, πολιτικοί απόγονοι των ταγμάτων ασφαλείας, των συνεργατών των δυνάμεων κατοχής, της φασιστικής χούντας.

Η πατρίδα μας είναι γεμάτη τόπους μαρτυρίου, ολοκαυτωμάτων από τη ναζιστική φασιστική θηριωδία. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν πρέπει να επιτρέψουμε να παρουσιαστεί ο ναζισμός σαν “μια ακόμα ιδεολογία” και τη Χρυσή Αυγή ως “ένα ακόμα κοινοβουλευτικό κόμμα”..

Η ΧΑ είναι εγκληματική οργάνωση γιατί είναι ναζιστική!

Θα συμβάλουμε με τον αγώνα μας οι αντιστασιακοί και οι συγγενείς και απόγονοι αντιστασιακών και θυμάτων στον ιδεολογικός και πολιτικός εξοπλι­σμός των νεότερων γενεών, ώστε να μην επι­τρέψουν ποτέ να επαναληφθούν παρόμοια γεγονότα και η φασιστική πανούκλα που ξανα­βγαίνει στο προσκήνιο, γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού που την αξιοποιεί ενάντια στους λαούς, να μπει οριστικά στο σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας.

Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή στους νεκρούς του αγώνα που ύψωσαν αγέρωχο ανάστημα μπρος στην κρεμάλα. Χάρη σε αυτή τους την αλύγιστη στάση βρισκόμαστε εμείς εδώ σήμερα για να τους τιμήσουμε, να πάρουμε θάρρος και έμπνευση από τη δική τους ζωή και δράση και να τους υποσχεθούμε ότι ο αγώνας στον οποίο είχαμε την τιμή να βαδίσουμε μαζί θα συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη.»

 

Η εκδήλωση έκλεισε με κατάθεση στεφανιών και λουλουδιών στο μνημείο από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, τα σωματεία συνταξιούχων ΙΚΑ & ΟΑΕΕ Τρικάλων, το Σύλλογο Γυναικών Τρικάλων(μέλος της ΟΓΕ), τις τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ, των Τομεακών Οργανώσεων του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, του ΤΣ της ΚΝΕ , του αδερφού του εκτελεσμένου ΕΠΟΝίτη Κώστα Σύρμπα, Βασίλη, εκ μέρους της οικογένειάς τους , απογόνων και συγγενών αγωνιστών της αντίστασης , καθώς και με «ενός λεπτού σιγή» στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών με την υπόκρουση του πένθιμου εμβατήριου: «Αιώνια η μνήμη σε σας αφελφοί στον τίμιο που πέσατε αγώνα»

Τρίκαλα 18 Απρίλη 2015

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ