17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Μοσχάρι σε κρούστα μυρωδικών με λαχανικά

Φανταστικό πιάτο που θα ξετρελάνει τους πάντες με τις μυρωδιές και τις πλούσιες γεύσεις του και ταυτόχρονα, πολύ υγιεινό!

Υλικά συνταγής

 

- Advertisement -
  • 1.200 γραμμ. μοσχάρι (κόντρα ή φιλέτο ή πρώτες μπριζόλες ενωμένες χωρίς κόκαλο)
  • 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
  • 1 κλαδάκι θυμάρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κ.σ. βούτυρο κρύο
  • Ανθός αλατιού
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τα μαριναρισμένα λαχανικά:
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 πιπεριές (κίτρινη και κόκκινη)
  • Λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/2 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το κρέας: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200οC στον αέρα. Αφήνουμε το κρέας για λίγο εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί. Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι το φρέσκο δεντρολίβανο και το φρέσκο θυμάρι. Αλατίζουμε τα μυρωδικά και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι (χοντροτριμμένο). Τα ψιλοκόβουμε όλα με το μαχαίρι ξανά. Με 1-2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, λαδώνουμε πολύ καλά το κρέας γύρω γύρω, κάνοντάς του απαλό μασάζ. Το κυλάμε πάνω στα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, καλά καλά, να πιάσει απ’ έξω το κρέας κρούστα. Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα τηγάνι (που να μπαίνει και στο φούρνο). Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ροδίζουμε ολόκληρο το κρέας γύρω γύρω για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά, ώσπου να κάνει απ’ έξω κρούστα. Σπάμε τα σκόρδα, όπως είναι με τη φλούδα τους, με τη λάμα του μαχαιριού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Όπως είναι το κρέας στο τηγάνι το μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 15΄-20΄ αν θέλουμε μέτριο ψήσιμο ή περισσότερο αν θέλουμε το κρέας καλοψημένο. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα (προσοχή: δεν το τρυπάμε με πιρούνα) και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του από το ψήσιμο. Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά. Με ένα πιρούνι αφαιρούμε τη φλούδα από τα σκόρδα και τα λιώνουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε τη σάλτσα να γλασάρει ανακατεύοντάς την και να μειωθεί ο όγκος της. Τέλος προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε. Ό,τι υγρά έχει βγάλει το κρέας στην πιατέλα τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με την ελάχιστη αλλά φανταστική σάλτσα του. Σερβίρουμε με τα μαριναρισμένα λαχανικά.

Για τα μαριναρισμένα λαχανικά: Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστού. Το ίδιο και τα κολοκύθια. Κόβουμε τις πιπεριές στα έξι και αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους. Αλατίζουμε τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και περνάμε-ψήνουμε όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Χτυπάμε το λαδόξιδο με αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν αρκετή ώρα (και μία μέρα, ακόμα καλύτερα).

πηγη:http://www.argiro.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ