14.2 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Νέα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διακρατικής συνεργασίας «“SMART WATER – Simple Management of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ως εταίρος, διοργανώνεται ενημερωτική εκπαιδευτική συνάντηση την Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (Πρώην Αίθουσα Νομαρχιακού Συμβουλίου), που βρίσκεται Ιωλκού & Αναλήψεως στο Βόλο.

- Advertisement -

Το έργο SMART WATER, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων, το οποίο θα είναι επεκτάσιμο και διαλειτουργικό με τα υπάρχοντα και μελλοντικά εξωτερικά συστήματα.

Η εν λόγω Κοινοτική Πρωτοβουλία, παρέχει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, Στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και Δήμους. Αυτό θα είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS σύστημα, το οποίο θα είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.

Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση και η διάδοση της SMART WATER εφαρμογής, το σύστημα θα είναι συμβατό με πολλά συμπληρωματικά εργαλεία (GIS) και μεθόδους που χρησιμοποιούνται ήδη, διευκολύνοντας την ευελιξία χρήσης και την προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού – χρήστη.

Της συνάντησης θα ακολουθήσει παρουσίαση του «Εργαλείου Διαχείρισης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) για την Αντιμετώπιση Πλημμυρών”.
Ενημερωτικές παρεμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τον HIV/AIDS

Σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες για την πρόληψη και ευαισθητοποίηση του κοινού

Ενημερωτικές παρεμβάσεις στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Θεσσαλίας, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα» για το AIDS προγραμματίζει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την αιρετή Περιφέρεια, με κύρια «στόχευση» την ενημέρωση κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό. Οι ενημερώσεις αυτές, θα πραγματοποιηθούν από τις 2 μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση, αλλά και διάδοση της γνώσης σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον HIV/AIDS και την ευαισθητοποίηση σε θέματα οροθετικότητας. Το προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της κάθε πόλης για να ενημερώσει, να απαντά σε ερωτήματα, ενώ παράλληλα θα γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού.

Οι στόχοι των συντονισμένων παρεμβάσεων ενημέρωσης είναι:
1.Ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για τη διάδοση της γνώσης για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τον HIV/AIDS και την ευαισθητοποίηση σε θέματα οροθετικότητας. Το προσωπικό του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της κάθε πόλης (έδρα Περιφερειακής Ενότητας) για να ενημερώσει και να απαντά σε πιθανά ερωτήματα. Θα γίνεται διανομή ενημερωτικού υλικού, προφυλακτικών και gadget του οργανισμού. Παράλληλα, θα γίνουν παρεμβάσεις με προγράμματα δρόμου (street action) σε πολυσύχναστα σημεία της πόλης (Δημόσιες Υπηρεσίες, bars/cafes, εμπορικά καταστήματα), όπου θα διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια.
2.Ενημέρωση του μαθητικού πληθυσμού από το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε σχολικές μονάδες στην έδρα κάθε Περιφερειακής Ενότητας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο» του ΥΠΕΠΘ.
3.Ευαισθητοποίηση του Υγειονομικού Προσωπικού της 5ης ΥΠΕ, έτσι ώστε οι υγειονομικοί λειτουργοί να συνδράμουν στην ενημέρωση του γενικού και του μαθητικού πληθυσμού, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο».

Αναλυτικά οι ημερομηνίες και χώροι όπου θα πραγματοποιηθούν οι ενημερώσεις:

2/12/2014
2ο ΓΕΛ Λάρισας
7ο ΓΕΛ Λάρισας
5ο Δ. Σχ. Λάρισας
3/12/2014
Π.Γ.Ν. Λάρισας για το υγειονομικό προσωπικό των Π.Ε. Λάρισας και Μαγνησίας
4/12/2014
1ο ΓΕΛ Βόλου
8ο ΓΕΛ Βόλου
5/12/2014
8ο Δ. Σχ. Βόλου
3ο Δ. Σχ. Βόλου
8/12/2014
2ο ΓΕΛ Καρδίτσας
5ο ΓΕΛ Καρδίτσας
9/12/2014
6ο Δ. Σχ. Καρδίτσας
19ο Δ. Σχ. Καρδίτσας
10/12/2014
10ο ΓΕΛ Τρικάλων
7ο ΓΕΛ Τρικάλων
11/12/2014
26ο Δ. Σχ. Τρικάλων
16ο Δ. Σχ. Τρικάλων
12/12/2014
Γ.Ν. Τρικάλων για το υγειονομικό προσωπικό των Π.Ε. Τρικάλων και Καρδίτσας

Στην καμπάνια ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού θα συμμετάσχουν και υγειονομικοί υπάλληλοι του Τμήματος Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι σπουδαστές των ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής των νοσοκομείων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ξεκινούν τα έργα πρόληψης δασικών πυρκαγιών στο δημοτικό δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς

Κώστας Αγοραστός: «Έργο ουσίας για την πρόληψη και αντιμετώπιση ενδεχόμενων πυρκαγιών»

Αντώνης Γκουντάρας: «Στόχος να κάνουμε το δάσος της Μελιβοίας, όπως ήταν το 2007»

Ένα νέο έργο στον τομέα της πρόληψης δασικών πυρκαγιών, ξεκινούν Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Αγιάς. Το έργο αφορά τεχνικές παρεμβάσεις στο δημοτικό δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς, με στόχο την πρόληψη από ενδεχόμενη πυρκαγιά στο μέλλον. Το έργο είναι προϋπολογισμού 124.160,00 ευρώ και υλοποιείται από πόρους του προγράμματος «Αλεξ. Μπαλτατζής». Αυτά έγιναν γνωστά κατά την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής, στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «Σε συνεργασία με το Δήμο Αγιάς και με τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα, εκμεταλλευόμαστε κάθε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να εντάξουμε έργα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της Θεσσαλίας. Στο δάσος της Μελιβοίας, ξεκινά ένα έργο, το οποίο προβλέπει 3 κλειστές δεξαμενές 100 κυβικών μέτρων νερού και δυο παρατηρητηρίων, τα οποία χωροθετήθηκαν σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. Παράλληλα, το έργο προβλέπει τη συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και τη δημιουργία και συντήρηση δασικών δρόμων. Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, καθώς πρέπει να διαφυλάξουμε τον δασικό μας πλούτο, όντας έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε περιόδους κρίσεων και πυρκαγιών. Συνεπώς, η συνεργασία αποφέρει καρπούς, η διεκδίκηση αποφέρει αποτέλεσμα, τα οποία διαχέονται στην τοπική οικονομία και κοινωνία».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας τόνισε: «Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, υλοποιούμε ένα ακόμα έργο, το οποίο έρχεται, προκειμένου να προστατέψει την καμένη περιοχή του δάσους Μελιβοίας και βεβαίως, να προστατέψει τις κατάντι περιοχές, που ως γνωστό αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις πλημμύρες. Το συγκεκριμένο έργο αφορά στην πρόληψη των πυρκαγιών με τρεις δεξαμενές, με παρατηρητήρια θέασης και με συντήρηση των δασικών δρόμων και των αντιπυρικών ζωνών. Είναι μια προσπάθεια, η οποία συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε στο τελικό σημείο, όπου θα παραδώσουμε ένα δάσος, όπως ακριβώς ήταν πριν την καταστροφική πυρκαγιά του 2007».

Το έργο αφορά την κατασκευή τριών κλειστών δεξαμενών από σκυρόδεμα χωρητικότητας 100κ.μ. νερού η καθεμία, καθώς και την τοποθέτηση δύο ξύλινων παρατηρητηρίων στο Δημοτικό Δάσος Μελιβοίας του Δ. Αγιάς. Οι θέσεις των δεξαμενών και των παρατηρητηρίων έγινε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγιάς και το Δασαρχείο Αγιάς, έτσι ώστε να καλύπτεται σχεδόν όλη η έκταση του Δημοτικού δάσους σε περίπτωση πυρκαγιάς, με αποτέλεσμα να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος για το γέμισμα των υδροφόρων οχημάτων της πυροσβεστικής, των εθελοντών και του Δήμου.

Επίσης θα γίνει συντήρηση της αντιπυρικής ζώνης εντός του δημοτικού δάσους περίπου 2,26 χλμ και των δύο κεντρικών δασικών αρτηριών συνολικού μήκους περίπου 13,6 χλμ. με σκοπό την ομαλή και χωρίς εμπόδια κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων.

Παρόντες ακόμα κατά την υπογραφή της σύμβασης ήταν ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δ. Αγιάς κ. Δημήτρης Παπακώστας και ο ανάδοχος κ. Κώστας Τριανταφύλλου.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ