19.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Νέα από τον δήμο Καρδίτσας

Μέχρι και τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου θα μπορούν οι οφειλέτες του Δήμου Καρδίτσας και του ΔΟΠΑΚ να υποβάλουν αίτηση για να ρυθμίσουν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καθώς εκπνέει η σχετική προθεσμία που είχαν στη διάθεσή τους.
Επισημαίνεται οτι επιχειρήσεις αναψυχής και εστίασης που δεν ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δήμο, δεν θα διαθέτουν δημοτική ενημερότητα, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούν να ανανεώσουν τις ετήσιες άδειες τραπεζοκαθισμάτων και μουσικής.
Η Δημοτική Αρχή στις συναντήσεις που είχε με τους καταστηματάρχες και το συλλογικό τους όργανο έχει καταστήσει σαφές οτι είναι αποφασισμένη να τηρήσει χωρίς καμία εξαίρεση, την δέσμευση αυτή πιστεύοντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο διασφαλίζονται συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και ισονομίας μεταξύ των επιχειρήσεων και οτι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στους σχετικούς ελέγχους των αδειών από την νεοσύστατη ομάδα υπηρεσίας ελέγχου του Δήμου.
Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, μετά από τρεις ελέγχους, η αρμόδια Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να αφαιρέσει τραπεζοκαθίσματα, χρεώνοντας 50€ ανά τ.μ. τις δαπάνες φύλαξης.
Υπενθυμίζεται οτι η ρύθμιση αφορά οφειλές προς το Δήμο και το ΔΟΠΑΚ που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 30/10/2014
Οι όροι αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο ΔΟΠΑΚ και είναι αρκετά ευνοϊκοί (εξόφληση σε 24 έως και 100 δόσεις και με απαλλαγή από προσαυξήσεις που μπορεί να φθάσει σε ποσοστό ακόμα και 100%)
Ειδικότερα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
A) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί έως 31/12/2009 υπάγονται στις ρυθμίσεις των σχετικών διατάξεων του Ν. 3801/2009.
B) Όσες ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν βεβαιωθεί από 01/01/2010 δύναται να ρυθμίζονται ως ακολούθως :
α) Εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
β) Για οφειλές μέχρι 5.000,00 € σε είκοσι τέσσερις (24) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων και υπό την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν είναι μικρότερη των 100 €.
γ) Για οφειλές από 5.000,01 € μέχρι 10.000,00 € σε σαράντα οκτώ (48) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
δ) Για οφειλές από 10.000,01 € μέχρι 20.000,00 € σε εβδομήντα δύο (72) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
ε) Για οφειλές από 20.000,01 € και πάνω σε εκατό (100) δόσεις με απαλλαγή κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%) από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής και των προστίμων.
Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών υποβάλλεται στο Τμήμα Ταμείου του Δήμου Καρδίτσας, απ’ όπου δίνονται και
περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα 24413 50770, 24413 50750, 24413 50753.

- Advertisement -

Ειδικό γραφείο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα
θα λειτουργήσει στο Δήμο Καρδίτσας
Από την Τρίτη 2/12, στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου 22 (πρώην ΔΗΚΕΚ) για ενημέρωση και διευκόλυνση των πολιτών στην υποβολή της αίτησης

Όπως είναι γνωστό, από το Σάββατο 15 Νοεμβρίου ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που θα υλοποιηθεί πιλοτικά για 6 μήνες σε 13 Δήμους της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Δήμο Καρδίτσας, με προοπτική να επεκταθεί σε όλη τη χώρα από το 2016.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους πολίτες ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας «www.energo-eke.gr». Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, παρά μόνο ο κωδικός taxisnet και το ΑΜΚΑ. Η αίτηση αποτελεί ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των στοιχείων που δηλώνει με ατομική του ευθύνη ο αιτών και διασταυρώνονται ηλεκτρονικά.
Η ενημέρωση των δικαιούχων που όλο αυτό το διάστημα γινόταν από την Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών & Δημόσιας Υγείας του Δήμου, από την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα γίνεται μέσω του Γραφείου που θα λειτουργήσει ο Δήμος Καρδίτσας στην οδό Ηρ. Πολυτεχνείου 22 (γραφεία πρώην ΔΗ.Κ.Ε.Κ), όπου οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για κάθε πληροφορία και απορία τους σχετικά με το πρόγραμμα.
Για όσους αδυνατούν να υποβάλλουν την αίτησή τους οι ίδιοι ή μέσω άλλου προσώπου (συγγενή, φίλου, λογιστή κ.λ.π. ) ή δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης της αίτησής τους στο Γραφείο σε προκαθορισμένη μέρα και ώρα κατόπιν ραντεβού, καλώντας από 2/12 τον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15105, καθώς και τα τηλ. 2441042429 και 2441027824
Για τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων Ιτάμου, Καλλιφωνίου, Κάμπου και Μητρόπολης ανάλογες υπηρεσίες θα παρέχονται στα Δημοτικά Καταστήματα των εδρών (πρώην Δημαρχεία).
Στην περίπτωση που από τους πολίτες ζητηθούν δικαιολογητικά, αυτά θα πρέπει να τα προσκομίσουν στη συνέχεια στην Δ/νση Κοινωνικών Πολιτικών & Δημόσιας Υγείας του Δήμου (Πλαστήρα και Δ. Λάππα).
Υπογραμμίζεται ότι για όσους υποβάλουν αίτηση μέχρι 31 Δεκεμβρίου και κριθούν δικαιούχοι, το δικαίωμα της εισοδηματικής ενίσχυσης θα ξεκινά από την 1/11/2014, ενώ για όσους υποβάλουν αίτηση από την 1/1/2015 και μέχρι 15/3/2015 το δικαίωμα θα αρχίζει από την 1η του μήνα υποβολής της αίτησης.

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ “ΜΑΥΡΙΚΑ”

Το κέντρο στήριξης Ρομά και ευπαθών ομάδων του Δήμου Καρδίτσας στο πλαίσιο του υποστηρικτικού και συμβουλευτικού του ρόλου, πραγματοποίησε την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014, ενημερωτική ομιλία στον οικισμό” Μαύρικα” εν όψει της παγκόσμιας ημέρας κατά του AIDS.
Συγκεκριμένα, η ψυχολόγος και η νοσηλεύτρια του κέντρου, ενημέρωσαν το γυναικείο πληθυσμό της κοινότητας, πάνω σε θέματα που αφορούν στις βασικές μεθόδους αντισύλληψης, προφύλαξης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, και τονίστηκε η αναγκαιότητα υποβολής σε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις (π.χ. τεστ Παπ, μαστογραφία για τις γυναίκες κτλ).
Τέλος έγινε ενημέρωση για θέματα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών, συστηματική καθαριότητα του σώματος, απολύμανση σπιτιού)και επισημάνθηκε η σπουδαιότητα των παιδικών εμβολιασμών με αφορμή την δωρεάν διάθεση τους, σε άπορα και ανασφάλιστα παιδιά από το Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας.

«ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ»

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρίες ( ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ») του Τμήματος Παιδικής Μέριμνας & Τρίτης Ηλικίας της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας & Αλληλεγγύης του Δήμου Τρικκαίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στα μέλη του να ζήσουν το μαγικό πνεύμα των Χριστουγέννων, οργανώνει εορταστικές δράσεις με θέμα:
«Κι όμως μπορώ να ζήσω “μαγικές στιγμές”……. αν είσαι δίπλα μου!»

Οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:
ΔΕΥΤΕΡΑ 01/12/2014
Στολισμός Χριστουγεννιάτικου Δέντρου & χώρου.
ΤΕΤΑΡΤΗ 03/12/2014
Με αφορμή την Ημέρα Ατόμων με Αναπηρίες το κέντρο θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο «ΜΥΛΟ ΤΩΝ ΞΩΤΙΚΩΝ»
ΠΕΜΠΤΗ 11/12/2014
Τα μέλη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» συλλέγουν φυσικά υλικά από το Λόφο του Προφήτη Ηλία με σκοπό την δημιουργία κατασκευών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12/12/2014
Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.
ΤΡΙΤΗ 16/12/2014
Το Εργαστήρι Ζαχαροπλαστικής του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» παρασκευάζει χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα μαζί με τα μέλη του κέντρου.
ΔΕΥΤΕΡΑ 22/12/2014
«Χριστουγεννιάτικη Γιορτή» με την φιλική συμμετοχή της συγγραφέως παιδικών βιβλίων Κας Βασιλικής Μπουλογιώργου όπου θα αφηγηθεί το βιβλίο της «Το Παραπονιάρικο Ελατάκι».
ΤΡΙΤΗ 23/12/2014
Εκκλησιασμός στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά.
Το προσωπικό και τα μέλη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» σας εύχονται
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

Ενημέρωση των παραγωγών της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου

Ενημερώνονται όσοι παραγωγοί της Δημοτικής Ενότητας Κάμπου δεν έχουν ακόμα παραδώσει τα κλειδιά των παροχών των παρόχθιων (PILLAR) του Αγροτικού Εξηλεκτρισμού που τους χορηγήθηκαν για την άρδευση των καλλιέργειών τους, οτι είναι υποχρεωμένοι να προσέλθουν στα γραφεία της Δ/νσης Τοπικής Ανάπτυξης στην Τ.Κ. Σταυρού και να τα παραδώσουν το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου.

Παράταση για την ανανέωση επαγγελματικών αδειών
πωλητών λαϊκών αγορών

Ενημερώνονται οι κάτοχοι επαγγελματικών αδειών πωλητών λαικών αγορών, κάτοικοι του Δήμου Καρδίτσας οτι σε εφαρμογή του άρθρου 85 του Ν. 4307/15-11-2014 η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών για την ανανέωση των αδειών τους
παρατείνεται έως και τις 31/12/2014.

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ: ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Άρθρο του Γιάννη Γεννάδιου,
Αντιδημάρχου Διοίκησης του Δήμου Καρδίτσας
Σχετίζεται το παράνομο παρκάρισμα με την ελεγχόμενη στάθμευση;
Ένας φίλος μου μηχανικός επιμένει ότι ως διοίκηση συγχέουμε την ελεγχόμενη στάθμευση με το παράνομο παρκάρισμα. Πρόκειται όμως για σύγχυση ή για μια συναρτώμενη σχέση;
Όντας μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2007, έχω δει παρουσίαση μιας ερευνητικής ομάδας του Πολυτεχνείου αλλά και πολλά στοιχεία που καταδεικνύουν το αδιέξοδο της πόλης: η παραβατικότητα της στάθμευσης στην πόλη μας βρίσκονταν εκείνη την εποχή στα επίπεδα της τάξης του 40%! Είχα υποστεί ως νέος Σύμβουλος το πρώτο μου σοκ. Σχεδόν τα μισά αυτοκίνητα του κέντρου, για κάθε χρονική στιγμή, ήταν σταθμευμένα παράνομα! Εκεί βρισκόμαστε και σήμερα. Τίποτα δεν έχει βελτιωθεί. Γιατί άραγε;
Η απάντηση ήταν από τότε απλή: Καθώς η απουσία ελεγχόμενης στάθμευσης επέτρεπε τους οδηγούς που πρόλαβαν να δεσμεύουν επ’ αόριστο τις νόμιμες θέσεις, αυτοί που δεν τις προλάβαιναν κατέφευγαν σε μια μικρή (ή μεγάλη) παρανομία.
Δε χρειάζεται όμως έρευνα για να επιβεβαιωθεί η κοινή λογική. Εάν βρω μια νόμιμη θέση θα παρκάρω για μια ώρα, θα ψωνίσω και θα φύγω. Εάν δε βρω, θα ανέβω σε ένα πεζοδρόμιο και αν με γράψουν θα πάω στο Δήμο και θα διαμαρτυρηθώ που δε μερίμνησε να έχω μια νόμιμη θέση. Εάν βέβαια καθιερωθεί το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης και μου επιτρέψει βρω μια νόμιμη θέση, θα διαμαρτυρηθώ για το αντίτιμο. Δε θα έχω όμως υπολογίσει ότι δίχως αυτό δε θα την έβρισκα! Από τη φύση μας αναζητούμε πάντα την πλέον συμφέρουσα (για εμάς) λύση.
Η καταβολή των τελών κυκλοφορίας
Πράγματι, ως κάτοχοι ΙΧ καταβάλουμε τέλη κυκλοφορίας για την αναλογική χρήση των δρόμων. Όταν όμως καταλαμβάνουμε περίπου επτά τετραγωνικά μέτρα από τον σπανίζοντα χώρο στάθμευσης και μάλιστα επ’ αόριστον, αποκλείουμε στην πράξη από τη χρήση του κάθε άλλον χρήστη αυτοκινήτου. Ο κάτοχος ΙΧ που επειδή προλαβαίνει, σταθμεύει επί δέκα ώρες ή πολλές ημέρες, δε χρησιμοποιεί τον δημόσιο χώρο στιγμιαία και αναλογικά, όπως π.χ. ο πεζός το πεζοδρόμιο, κατά τρόπο που δεν εμποδίζει την αναλογική χρήση του και από τους άλλους, αλλά τον χρησιμοποιεί κατά προφανή υπερβολή. Εν τέλει τον καταχράται. Βεβαίως, με τιμολογημένη και χρονικά ελεγχόμενη στάθμευση το ίδιο γίνεται, πλην όμως αφενός το χρονικό όριο πολλαπλασιάζει τους πολίτες που μπορούν να κάνουν χρήση του σπανίζοντος δημόσιου χώρου, αφετέρου δε, η καταβολή ενός μικρού αντιτίμου λειτουργεί εξισορροπητικά σε σχέση με το ίδιο δικαίωμα των άλλων οδηγών.
Εισπρακτικό ή ρυθμιστικό μέτρο;
Να και κάτι εύκολο. Εάν το μέτρο στοχεύσει στο να εισπράξει χρήματα ο Δήμος, απλά θα αποτύχει. Ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, μια πόλη καλύτερη για τους οδηγούς, τους κατοίκους, τους επισκέπτες, τους καταστηματάρχες, και φυσικά τους πεζούς. Όπου το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης αντιμετωπίστηκε ως η κότα με τα χρυσά αυγά απέτυχε. Όπου σκόπευσε στην εξάλειψη της κατάληψης του κοινόχρηστου από σταθμευμένα επί μακρόν οχήματα και καταστηματάρχες οι οποίοι με καρέκλες και γλάστρες επέκτειναν αυθαίρετα τα καταστήματά τους, βελτίωσε κατά πολύ την ποιότητα της ζωής.
Η διάθεση της διοίκησης για αληθινή διαβούλευση, για υιοθέτηση και επεξεργασία των προτάσεων και η έλλειψη δογματισμού, θα αποδείξουν στην πράξη τη στόχευσή μας που δεν είναι άλλη πέρα από την αξιοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης ως εργαλείο για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής μας. Εάν ο Δήμος αποσκοπούσε στην είσπραξη θα λειτουργούσε ως «παγίδα αυτοκινήτων»: Θα ενθάρρυνε την έλευση των αυτοκινήτων στο κέντρο και έπειτα θα απαιτούσε αυστηρή αστυνόμευση, επομένως και κλήσεις, βγαίνοντας μάλιστα και από επάνω ως ο καλός της υπόθεσης. Αντί αυτού όμως επιλέγει τη δύσκολη οδό, αποθαρρύνοντας τη χρήση των οχημάτων στο στενό κέντρο που δυσαρεστεί αρκετούς δημότες, εγκαθιδρύοντας όμως μαζί τους μια σχέση ειλικρίνειας και αμοιβαίου σεβασμού.
Υπάρχουν πολλαπλασιαστές στα οφέλη της ελεγχόμενης;
Θέλει και ερώτημα; Όταν κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. και εξουσιοδοτημένων υπαλλήλων του Δήμου ελέγχουν τη νομιμότητα της ελεγχόμενης στάθμευσης, αναρωτιόμαστε εάν στην πόλη μας εμπεδωθεί μια καλύτερη από τη σημερινή νοοτροπία;
Υπάρχουν όμως και παράμετροι που για όσους δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα ίσως αγνοούν. Ένα από τα υποψήφια έργα της πόλης που από μικρός ακούω είναι το υπόγειο πάρκινγκ. Είτε ο όγκος των αυτοκινήτων το επιτρέπει είτε όχι, ένα τέτοιο έργο δεν πρόκειται ποτέ να χρηματοδοτηθεί από έναν ιδιώτη που δεν έχει όρεξη να πετάξει τα χρήματά του. Ποιος θα επενδύσει όταν το παρκάρισμα στην πόλη μας δεν υπόκειται σε κανένα κανόνα και μπορούμε να παρκάρουμε όπου επιθυμούμε; Ποιος θα πληρώσει για το υπόγειο πάρκινγκ όταν μπορεί να βάλει το αυτοκίνητό του επάνω στην πλατεία Στρατολογίας δίχως συνέπειες;
Σε αυτή την πόλη έχουμε μείνει στα αυτονόητα. Η αστυνόμευση που απαιτεί η ελεγχόμενη στάθμευση θα εμπεδώσει μια νέα νοοτροπία σεβασμού του κοινόχρηστου και δημόσιου χώρου. Η νοοτροπία αυτή είναι η βάση του σεβασμού των δικαιωμάτων του συνδημότη μας, κάτι για το οποίο ως χώρα, τουλάχιστον μεταπολιτευτικά, ουδέποτε μας απασχόλησε. Τα αποτελέσματα όμως τα ζήσαμε.
Επειδή οφείλουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο, ως διοίκηση είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Το αποτέλεσμα όμως απαιτεί εκτός από τη δεκτικότητά μας σε προτάσεις και την αποφασιστικότητά μας για τομές, και τη δική σας συμμετοχή.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ