17.8 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Νέα κομμάτων και φορέων

ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση Tρικάλων:97 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση!

- Advertisement -

«…πέρασε σαν τη φλόγα
πάνω απ’ τα βουνά και τα χωράφια
καίγοντας τους θεούς που μας κρατούσαν από φόβο
μαζί και τους βωμούς τους.
Ο παλιός κόσμος που αιώνες ολόκληροι τον έφτιαξαν
γκρεμίστηκε από μας…»

9:40 βράδυ σαν σήμερα το 1917,η κανονιά του θωρηκτού Ααβόρα από τους επαναστατημένους ναύτες του,στέλνει το σήμα στους πολιορκητές μπολσεβίκους να εφορμήσουν αυτοί στα Χειμερινά Ανάκτορα και η ανθρωπότητα ολόκληρη στον ουρανό.
Η Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε την τομή και την έναρξη της εποχής των επαναστάσεων, για τη μετάβαση της ανθρωπότητας από την προϊστορία στην ιστορία.
Συνεχίζουμε στο δρόμο του Οκτώβρη, για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση του 21ου αιώνα, τις επαναστάσεις της δικής μας εποχής!

Ν.Α.Ρ. για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση Τρικάλων

Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων
συνεχίζει να αναδεικνύει το ΚΚΕ με επιστολή στην Κομισιόν
Τη δίκαιη απαίτηση του ελληνικού λαού για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα και το λαό μας τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους επιτρόπους, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της.
Με την επιστολή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τοποθετηθεί απέναντι στο τεκμηριωμένο, δίκαιο αίτημα του λαού μας, αναφέροντας τα εξής:
«ΠΡΟΣ: Τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean – Claude Juncker,
Τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jyrki Katainen,
Τον Επίτροπο αρμόδιο για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Φορολογία και Δασμούς, Pierre Moscovici,
Τον Επίτροπο αρμόδιο για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, τη Νεολαία και την Άθληση, Tibor Navracsics
Για τις πολεμικές αποζημιώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας στην Ελλάδα
Με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε συνέχεια ανάλογων πρωτοβουλιών της, σας απευθύνει την επιστολή αυτή σχετικά με το ιδιαίτερα σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αφορά το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές επανορθώσεις που οφείλει η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, για τις καταστροφές που προξένησαν στην Ελλάδα οι ναζιστικές δυνάμεις κατοχής στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εβδομήντα χρόνια μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών κατά του ναζισμού – φασισμού, αυτές οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού παραμένουν ανεκπλήρωτες.
Σας είναι ασφαλώς γνωστά τα πρωτοφανή σε θηριωδία εγκλήματα των ναζιστικών δυνάμεων κατοχής σε βάρος του ελληνικού λαού, προκειμένου να κάμψουν την ηρωική και μεγαλειώδη αντίσταση του λαού μας, που συσπειρωμένος στο ΕΑΜ – ΕΛΑΣ -αιμοδότης και ψυχή του οποίου στάθηκε το ΚΚΕ- αντιπάλεψε νικηφόρα με το όπλο στο χέρι τις φασιστικές ορδές, πληρώνοντας βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και ανυπολόγιστες ζημιές από τη λεηλασία και τις καταστροφές περιουσιών και του εθνικού πλούτου.
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η ηττημένη Γερμανία δεν πλήρωσε αποζημιώσεις και επανορθώσεις στη χώρα μας, όπως όφειλε για:
1. Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο-ληστεία που επιβλήθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα.
2. Πολεμικές επανορθώσεις – αποζημιώσεις για τις ζημιές που προξένησαν τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, που αναγνωρίστηκαν από τη “Διάσκεψη των Συμμάχων” στο Παρίσι (Δεκέμβρης 1945 – Γενάρης 1946).
3. Αποζημιώσεις των θυμάτων των φρικιαστικών ναζιστικών εγκλημάτων, των ομήρων στα ναζιστικά στρατόπεδα και στα εργοστάσια των γερμανικών μονοπωλίων. Επίσης, αρνείται μέχρι σήμερα την επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών ανεκτίμητης αξίας και θησαυρών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, που λεηλατήθηκαν από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Το ΚΚΕ ανέδειξε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζει να αναδεικνύει το ζήτημα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου από τη Γερμανία, σε κοινή δράση με τις αντιστασιακές οργανώσεις, με δεκάδες παρεμβάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ημερίδες, με επιστολές στους Πρωθυπουργούς και τους Προέδρους της Γερμανίας. Για να αναφερθούμε μόνο στις πιο πρόσφατες παρεμβάσεις μας, στις 27-6-2014, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης – Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) απέστειλαν για το ζήτημα κοινή επιστολή τους προς τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τις μόνιμες αντιπροσωπείες των κρατών – μελών της, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τις Πρεσβείες των κρατών – μελών της ΕΕ στην Ελλάδα. Στις 15-10-2014 η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κατέθεσε σχετική Αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ουσιαστική διερεύνηση της οποίας ζήτησε με επιστολή της στην Επιτροπή η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.
Το Κόμμα μας έχει ασκήσει κριτική για τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν έχουν διεκδικήσει τις δίκαιες απαιτήσεις, ενώ θεωρούμε απαράδεκτες τοποθετήσεις της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και της ΕΕ που ακυρώνουν στην πράξη το δίκαιο αίτημα του λαού μας.
Επανερχόμαστε και ρωτάμε την Επιτροπή, πώς τοποθετείται στο αναφαίρετο και απαράγραπτο δικαίωμα του ελληνικού λαού για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος;».

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ANΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ:Ο υπουργός Παιδείας εγκαινιάζει την “άμισθη εθελοντική σκλαβιά”
Ο υπουργός Παιδείας εγκαινιάζει την “άμισθη εθελοντική σκλαβιά”
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αφέλεια ή λεκτική υπερβολή. Το γεγονός όμως ότι εκφέρεται απο υπουργικά χείλη, χωρίς αυτό να πιστοποιεί και την σοβαρότητα των λεγομένων του υπουργού παιδείας και επειδή οι εποχές είναι πονηρές, οφείλουμε να σταθούμε με σοβαρότητα στα λεγόμενα του κ. Λοβέρδου, σχετικά με την εθελοντική εργασία στα λειτουργικά κενά στην εκπαίδευση.
Έχουν τόσο θράσος και τόση έπαρση που δέ διστάζουν, επενδύοντας στην απελπισία για εργασιακή εξασφάλιση των ανέργων εκπαιδευτικών, να βαφτίζουν “εθελοντισμό” το κάλεσμα για τζάμπα δουλειά. Έχουν στο μυαλό τους τη δημιουργία μιάς ακόμη κατηγορίας εκπαιδευτικών, δίπλα στους ωρομίσθιους, τους αναπληρωτές και τους διαθέσιμους, εγκαινιάζοντας πιθανά ένα πείραμα με ανοιχτή τη γενίκευση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας στο δημόσιο τομέα, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στον ιδιωτικό .
Κατακερματισμός αντικειμένων και εργασιακών σχέσεων για διάσπαση δικαιωμάτων και αιτημάτων.
Θέλουν να “στριμώξουν” επικοινωνιακά τους εκπαιδευτικούς ανάμεσα στην αναγκαιότητα για κάλυψη των κενών και την αδυναμία τάχα του κράτους να πληρώσει αυτές τις θέσεις, σε ένα δήθεν “πατριωτικό” πλαίσιο έκτακτης ανάγκης. Aυτή είναι η υποκρισία εκείνων που το μόνο ιερό που έχουν είναι τα κέρδη των καπιταλιστών και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Ελλήνων και ξένων δανειστών.

Σήμερα, κατανοούμε τη δήλωση του πάντα πρωτοπόρου σε αντιδραστικές προτάσεις και πρακτικές υπουργού, ώς μία ακόμη … ελαφρότητα, ανάμεσα στις τόσες που έχει κάνει και έχει πεί. Εάν ωστόσο, με τη βοήθεια των απανταχού προθύμων(ΜΜΕ, δημοσιογράφων, κρατικών συνδικαλιστών κτλ) προχωρήσει στην πράξη, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει casus beli για Δάσκαλους και Καθηγητές.
Η διεκδίκηση για ενιαία εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης με την εξασφάλιση της επιστημονικής και παιδαγωγικής επάρκειας του προσωπικού της, είναι θέσεις και αιτήματα που δέν διαπραγματεύονται και η διεκδίκησή τους μπορεί να αμφισβητήσει και να ανατρέψει στην πράξη τα μνημόνια και την πολιτική που γκρεμίζει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης.

Για τις νέες εξελίξεις
στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων

Τον περασμένο Ιούλη, ως Γραμματεία Τρικάλων του ΠΑΜΕ, είχαμε επισημάνει – και καταγγείλει στον Τρικαλινό λαό – ότι η διοίκηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Τρικάλων, (ΕΑΣΤ), υλοποιεί κάθε αντεργατικό νόμο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που ξεθεμελιώνουν τα εργατικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι συνέπειες αυτής της εφαρμοζόμενης αντεργατικής πολιτικής για τους εργαζόμενους της ΕΑΣ είναι: μείωση των μισθών, εκ περιτροπής εργασίας, (3 ημέρες τη βδομάδα), απολύσεις και υποχρεωτικές αποχωρήσεις, αναγκαστικές αλλαγές σε εργασιακά πόστα, εφαρμογή της ενοικίασης εργαζομένων κ.α.
Τώρα, η διοίκηση της ΕΑΣΤ, προχωρώντας ακόμα παραπέρα, επιχειρεί να επιβάλλει στους εναπομείναντες εργαζομένους να υπογράψουν ατομική σύμβαση εργασίας, αποδεχόμενοι την κατάργηση – “ και με τη βούλα” – των όποιων εργατικών κατακτήσεων απορρέουν από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, αξιοποιούνται και οι συμβιβασμένες διοικήσεις των σωματείων εργαζομένων στην ΕΑΣΤ και στο “ΤΡΙΚΚΗ” οι οποίες, με τη στάση τους, “βάζουν πλάτη” στις διοικήσεις της Ένωσης και του συνεταιριστικού εργοστασίου γάλακτος για να περάσουν αυτά τα αντεργατικά μέτρα.
Καλούμε τους εργαζόμενους στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις να μην δεχτούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας και, με τον αγώνα τους, να διεκδικήσουν:
* Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους.
* Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε μόνιμη και σταθερή δουλειά.
* Να ακυρωθούν οι απολύσεις και οι απολυμένοι να γυρίσουν στην εργασία τους.
* Να επιστραφούν στους εργαζόμενους τα χρήματα που τους αφαίρεσε η εργοδοσία με τη μείωση των μισθών και το κόψιμο των επιδομάτων.
Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους να “βάλουν στην μπάντα” τις ξεπουλημένες διοικήσεις των σωματείων της ΕΑΣΤ και του “ΤΡΙΚΚΗ” και να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, που πάντα στέκεται στο πλευρό τους και παλεύει για το δίκιο τους.
Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη, που μόνο με τον αποφασιστικό, ταξικό αγώνα κατακτιέται.”

Γραμματεία Ν.Τρικάλων του ΠΑΜΕ
Χλευασμός για τους χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς η τοποθέτηση του Υπουργού Παιδείας για «εθελοντισμό»-τζάμπα εργασία

Βαφτίζοντας «εθελοντισμό» την τζάμπα εργασία εκπαιδευτικών σχεδιάζει να καλύψει το υπουργείο Παιδείας τα τεράστια κενά που υπάρχουν στα σχολεία(1.100 κενές θέσεις πανελλαδικά κάνει λόγο το υπουργείο ,ενώ στην πραγματικότητα είναι πολύ περισσότερες) προκαλώντας τους άνεργους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους.
Η αναζήτηση «εθελοντών» σχεδιάζεται να γίνει από εκπαιδευτικούς οι οποίοι δεν εργάζονται ήδη ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι. Ως «δέλεαρ» για τον εξαναγκασμό τους να παράσχουν δωρεάν εργασία θα είναι η μοριοδότηση για να ανέβουν θέσεις στους πίνακες κατάταξης.
Είναι πρόκληση και χλευασμός για τους χιλιάδες άνεργους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τη λαϊκή οικογένεια η δημόσια τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας ότι προτίθεται να καλύψει τα μεγάλα κενά στην εκπαίδευση, που πια η κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκαλύψει, μέσω του εθελοντισμού και της τζάμπα εργασίας!
Ο εθελοντισμός που προαναγγέλλει ο αρμόδιος υπουργός δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι μέρος και συνέχεια της ίδιας πολιτικής που φέρνει τη χρόνια αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών, τα συνεχή φίλτρα για τυχόν διορισμό και μόνιμη εργασία, το θεσμό της “αξιολόγησης”. Μέτρα που δεν ήρθαν από παιδαγωγική ευαισθησία, δεν έχουν στόχο την αναβάθμιση της εκπαίδευσης.
Η επίκληση του εθελοντισμού, εκτός από την εκμετάλλευση των εκπαιδευτικών που θα δεχθούν να εργαστούν χωρίς πληρωμή, ανοίγει. επικίνδυνους δρόμους για την ίδια τη λειτουργία του σχολείου. Με τη μάσκα του εθελοντή θα διαβούν την πόρτα του σχολείου κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα, διεκδικώντας ρόλο και χώρο στο περιεχόμενο και τη λειτουργία της εκπαίδευσης, στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών μας. θέλει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την παρουσία των επιχειρηματιών κι άλλων συμφερόντων μέσα στα σχολεία. Ήδη μια σειρά επιχειρημαυικοί όμιλοι βαφτίζονται «χορηγοί» και παρεμβαίνουν ευθέως στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Χρόνια τώρα μαθητές και γονείς, που ψάχνουν πότε το δάσκαλο και πότε το βιβλίο, καταλήγουν να πληρώνουν από την τσέπη τους και να βάζουν πλάτη για λειτουργικά και αναλώσιμα του σχολείου. Τα τελευταία χρόνια δε, με το κλείσιμο σχολείων (πάνω από 1.600 πανελλαδικά) και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη μετακίνηση των μαθητών, γονείς και μαθητές αγωνιούν για το πώς θα καταφέρουν να φθάσουν από το σπίτι στο σχολείο».
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΓΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΩΝ.
ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΧΟΛΙΟ – ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ Κας ΑΡΑΝΙΤΟΥ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΣΕΕ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΛΟΥΓΟΥΡΑΣ

Κυριακές
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές του εμπορικού κόσμου της χώρας που στρέφονται κατά της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές, ενώ ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Σωτήρης Ρίζος, ήταν αρκετά σκληρός λόγω της μη ύπαρξης των αναγκαίων μελετών πριν από την έκδοση της απόφασης για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ανέφερε ότι η αργία της Κυριακής έχει μια «κοινωνική λειτουργία» και ο μικροκαταστηματάρχης που δεν θα ανοίξει θα καταστραφεί λόγω του ανταγωνισμού. Επικαλέστηκε απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκε ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, ο νομοθέτης παραβιάζει το καθήκον του καθώς πλήττεται η εξοικονόμηση των δυνάμεων των εργαζομένων.
Ακόμη, οι έμποροι προσκόμισαν πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου του περασμένου Αυγούστου, που καταδεικνύει ότι με τη λειτουργία των καταστημάτων δεν υπήρχε ούτε ιδιαίτερη κίνηση στα καταστήματα, ούτε και κερδοφορία.
Συγκεκριμένα, η επίμαχη μελέτη καταγράφει ότι μέσα στην αυξημένη τουριστική περίοδο του περασμένου καλοκαιριού δεν έγιναν προσλήψεις εμποροϋπαλλήλων και αυξήθηκε το λειτουργικό κόστος των καταστημάτων από τη λειτουργία τους τις Κυριακές. Η επιβάρυνση των καταστηματαρχών ήταν κατά 65% αισθητή και κατά 35% λιγότερο αισθητή, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ακόμη τόνισε ο δικηγόρος του εμπορικού κόσμου ότι είναι αντισυνταγματική, παράνομη, αντίθετη στη Διεθνή Σύμβαση της Γενεύης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Στη συνέχεια ο νομικός σύμβουλος της Επιτροπής Ανταγωνισμού υποστήριξε ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ότι ναι μεν στη Γερμανία η αργία της Κυριακής αποτελεί ψυχική ανάπαυση, αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει ανάλογη νομοθετική διάταξη.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ επισήμανε με τη σειρά του ότι θα σταθμιστεί από το ΣτΕ η προστασία της κυριακάτικης αργίας και σύμφωνα με το Εργατικό Δίκαιο, ενώ τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν είναι υπεράνω των δικαιωμάτων των εργαζομένων, δεν είναι υπεράνω από δόγμα και θρησκεία».
Ακόμη, ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι το δικαστήριο αφουγκράζεται τη ροή των πραγμάτων και απευθυνόμενος προς τη δικηγόρο του Δημοσίου, επισήμανε ότι η διοίκηση βγάζει ένα νόμο που δεν έχει αιτιολογική έκθεση, αλλά δεν έχει και τα αναγκαία στοιχεία και μελέτες.
Απαντώντας στα επιχειρήματα της δικηγόρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν τα νέα τουριστικά προϊόντα χωρίς να είναι ανοικτά τα καταστήματα τις Κυριακές, καθώς ο τουρίστας δεν μπορεί να ξέρει πότε τα καταστήματα είναι ανοικτά και πότε όχι, ο κ. Ρίζος παρατήρησε: «Δηλαδή, θα έρθει ο Ιταλός τουρίστας στην οδό Πανεπιστημίου την Κυριακή για να ψωνίσει;» Και προσέθεσε ο πρόεδρος τους ΣτΕ: «Αυτά είναι πράγματα ξένα προς την πραγματικότητα».
Εξάλλου, στην επιχειρηματολογία γιατί δεν υπήρξαν αντιδράσεις για τα καταστήματα που είναι ανοικτά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι «αυτό είναι απλό» και συνέχισε: «Ο νομοθέτης είναι σοφός. Έλαβε υπόψη του τις τοπικές ιδιομορφίες».
Οι δικηγόροι του Δημοσίου υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι το μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων τις Κυριακές έγινε σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας και σημείωσαν ότι πολλοί κλάδοι εργαζομένων απασχολούνται τις Κυριακές.
Στη συνέχεια ο κ. Ρίζος ζήτησε από τους δικηγόρους του Δημοσίου να ενημερώσουν το δικαστήριο ποιες ήταν οι προπαρασκευαστικές εργασίες που έκανε το υπουργείο πριν από την εφαρμογή του μέτρου της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου απάντησαν ότι τον περασμένο Αύγουστο, λόγω των αδειών των υπαλλήλων, δεν μπορούσαν να προσκομίσουν στο ΣτΕ στοιχεία και για τον λόγο αυτό θα τα προσκομίσουν τώρα. Κατόπιν αυτού, ο κ. Ρίζος είπε: «Όταν αλλάζει η ζωή των ανθρώπων πρέπει να έχετε κάνει μεγάλη μελέτη» και σημείωσε: «Πολύ παίζουν με τα δικαστήρια οι πολιτικοί και η δημοσιογραφία».
Σημειώνεται ότι στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και δέκα έμποροι.
Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του, η οποία αναμένεται να εκδοθεί πριν από την εκπνοή του 2014, ενώ μέχρι τότε ισχύει η απόφαση της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ