21.3 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ξεκινά η κατασκευή νέου δημοτικού σχολείου στην Ελασσόνα

Ένα σημαντικό έργο για την εκπαιδευτική κοινότητα της Ελασσόνας μπαίνει στη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται για το 1ο 12θέσιο Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας,
του οποίου η κατασκευή ξεκινά μετά τη σύμβαση που υπέγραψε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός με την ανάδοχο κοινοπραξία, παρουσία του δημάρχου Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου. Το έργο είναι προϋπολογισμού 4.342.000 € και υλοποιείται με πόρους του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

- Advertisement -

Σε δηλώσεις του ο κ. Κ. Αγοραστός σημείωσε τα εξής: «Υπογράψαμε σήμερα τη σύμβαση για την ανέγερση του 1ου δημοτικού σχολείου στην Ελασσόνα. Είναι ένα έργο προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ, και περιλαμβάνει 10 αίθουσες, χώρους για εργαστήρια, αναρρωτήρια, για τους καθηγητές, για τον σύλλογο γονέων και κηδεμόνων, για τον ψυχολόγο, βιβλιοθήκη αλλά και έναν χώρο εκδηλώσεων και αθλητικών δραστηριοτήτων. Είναι ένα μεγάλο έργο, που δημιουργεί νέες προϋποθέσεις αναβάθμισης της δημόσιας παιδείας στην Ελασσόνα και το οποίο πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Με διαγενεακές πολιτικές υλοποιούμε τη στρατηγική μας για νέα σχολεία, ούτως ώστε το περιβάλλον να είναι θετικό και φιλικό τόσο στους μαθητές όσο και στους δασκάλους και στους γονείς. Μετά την διαδικασία των συμπτύξεων των σχολείων η Ελασσόνα χρειαζόταν ένα νέο σχολικό συγκρότημα. Το παλιό είχε πλέον χρονικά απαξιωθεί αν και πρόκειται για ένα ωραίο διατηρητέο κτίριο, το οποίο πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες δραστηριότητες πολιτιστικές από συλλόγους και φορείς».

Ο κ. Ν. Ευαγγέλου τόνισε απ’ την πλευρά του: «Ένα πάγιο αίτημα όλων των Ελασσονιτών και ιδίως της περιοχής του Βαρουσίου αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά με την σημερινή υπογραφή εδώ στην Περιφέρεια. Το έργο αυτό είναι ανάσα για ολόκληρη την επαρχία γιατί το 1ο δημοτικό σχολείο πλέον φιλοξενεί και άλλα παιδιά από σχολεία που έχουν κλείσει. Σκεφτείτε ότι τα παιδιά φιλοξενούνταν σε ένα κτίριο από το 1912, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικό νοσοκομείο από τη μάχη του Σαρανταπόρου, επιτάχθηκε το ’41 από τους Ιταλούς, το ’43 από τους Γερμανούς και άρχισε να δουλεύει από το ’46 και μετά ως σχολείο. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο επικίνδυνο ήταν όλα αυτά τα χρόνια και οι μαθητικές ανάγκες δεν μπορούσαν πλέον να καλυφθούν. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια που με τις δυνάμεις της συνέβαλλε να γίνει αυτό το έργο».

Πιο συγκεκριμένα το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δυναμικότητας 225 μαθητών με 10 αίθουσες διδασκαλίας. Το κτίριο θα ανεγερθεί στο Ο.Τ. Γ8 στην συνοικία “Αμπελόκηποι”, εντός του σχεδίου πόλεως Ελασσόνας που είναι χαρακτηρισμένο με την υπ’ αριθμ. 2/2012 πράξη εφαρμογής ως χώρος Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου. Το κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας προβλέπεται να ανεγερθεί στην βόρεια και ανατολική πλευρά του οικοπέδου ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της αυλής και η ευκολότερη πρόσβαση στο οικόπεδο. Περιμετρικά του οικοπέδου δημιουργούνται ελεύθεροι χώροι προς φύτευση. Η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου όπου πρόκειται να ανεγερθεί το κτίριο είναι 5.028,60 τ.μ. Το διδακτήριο του 1ου Δημοτικού Ελασσόνας αποτελείται από:

(α) Ισόγειο: 1.276,00 τ.μ. (προκατασκευή)
3 αίθουσες διδασκαλίας – αίθουσα φαγητού – κουζίνα – αποθήκη τροφίμων – χώρος διαλείμματος – κυλικείο με αποθήκη – ιατρείο/αναρρωτήριο –αίθουσα βιβλιοθήκης – αποθήκη σχολικών βιβλίων – τουαλέτες μαθητών, ΑΜΕΑ και καθηγητών – γραφείο υποδιευθυντή και καθηγητών –λεβητοστάσιο – χώρος δεξαμενής καυσίμων – κεντρικό κλιμακοστάσιο με είσοδο, ανελκυστήρα και μηχανοστάσιο – χώρος γραμματείας και αναμονής – χώρος αρχείου – χώρος φύλακα – γυμναστήριο/Α.Π.Χ. με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και αποθήκη οργάνων.

(β) 1ος Όροφος: 1.027,00 τ.μ. (προκατασκευή)
7 αίθουσες διδασκαλίας – εργαστήριο φυσικοχημείας – εργαστήριο πληροφορικής – αίθουσα ξένων γλωσσών – αίθουσα αισθητικής αγωγής (μουσικής) – χώρος διαλείμματος – γενικό αρχείο – γραφείο συλλόγου γονέων και μαθ. κοινοτήτων με χώρο ενημέρωσης – γραφείο ψυχολόγου – κεντρικό κλιμακοστάσιο με χωλ, ανελκυστήρα και WC / WC AMEA.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Διακρατική συνεργασία «SMART WATER» από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου διακρατικής συνεργασίας «SMART WATER – Simple Management of Risks Through a Web Accessible Tool for European Regions» που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα “Ανθρωπιστική Βοήθεια και Πολιτική Προστασία (ECHO)” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στο οποίο η Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετέχει ως εταίρος, διοργανώνεται ενημερωτική εκπαιδευτική συνάντηση την Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014 και ώρα 11:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το έργο SMART WATER στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εργαλείου υποστήριξης λήψης αποφάσεων, το οποίο θα είναι επεκτάσιμο και διαλειτουργικό με τα υπάρχοντα και μελλοντικά εξωτερικά συστήματα. Η εν λόγω Κοινοτική Πρωτοβουλία παρέχει ένα εργαλείο παρακολούθησης και πρόβλεψης σε πραγματικό χρόνο, σε οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των πλημμυρών, δηλαδή: Αρχές Πολιτικής Προστασίας (τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο), Περιφερειακές Αρχές που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων, Μετεωρολογικά Γραφεία, Στελέχη της Δ/νσης Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης καθώς και Δήμους. Αυτό θα είναι δυνατό χάρη στο έξυπνο WEB GIS, σύστημα το οποίο θα είναι διαχειρίσιμο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από στελέχη με διαφορετικό επιστημονικό υπόβαθρο και επίπεδα πρόσβασης μέσω ιεράρχησης της εμπλοκής του κάθε τελικού χρήστη.

Στον τελικό χρήστη θα παρέχονται μέσα από μια ολοκληρωμένη εικόνα περιστατικών του παρελθόντος και της δημιουργίας πιθανών σεναρίων, τόσο οι τρέχουσες όσο και οι προβλεπόμενες συνθήκες. Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση και η διάδοση της SMART WATER εφαρμογής, το σύστημα θα είναι συμβατό με πολλά συμπληρωματικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ήδη, διευκολύνοντας την ευελιξία χρήσης και την προσαρμογή στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε οργανισμού – χρήστη.

Της συνάντησης θα ακολουθήσει παρουσίαση του «Εργαλείου Διαχείρισης Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS) για την Αντιμετώπιση Πλημμυρών», από εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Εργαστηρίου Βελτιστοποίησης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων στην Πολιτική Προστασία για το έργο SMARTWATER, η επίδειξη της εφαρμογής σε επίπεδο εκπαίδευσης και η συζήτηση για την, πέραν του έργου, αξιοποίηση της.

Συνάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας με τον δήμαρχο Τυρνάβου

Αμπελοκαλλιέργειες – Καταρροϊκός Πυρετός – Ιατροκοινωνικά Κέντρα ΡΟΜΑ και έργα το αντικείμενο της συζήτησης

Το ζήτημα των απειλούμενων με εκρίζωση εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου απασχόλησε τη σημερινή συνάντηση του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, με το δήμαρχο Τυρνάβου κ. Παναγιώτη Σαρχώση, παρουσία του αντιδημάρχου Αλ. Χατζηκρανιώτη, του προέδρου του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου Αθ. Χαλούλη, του προϊσταμένου της διεύθυνσης Αγορτικής οικονομίας της περιφέρειας κ. Καλφούντζου και στελεχών της υπηρεσίας.

Ο κ. Σαρχώσης χαρακτήρισε καταστροφική για την οικονομία της περιοχής μια πιθανή εκρίζωση εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας και ζήτησε από τον περιφερειάρχη την συμβολή του για να αποφευχθεί ένα τέτοιο εξοντωτικό για δεκάδες καλλιεργητές ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών έχει καλλιέργειες ενταγμένες στο μητρώο αμπελοκαλλιέργειας και έχουν πάρει και ενισχύσεις από προγράμματα μετά τον παγετό του 2001 για να συνεχίσουν να καλλιεργούν.

Από την πλευρά του ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι έχουν ήδη γίνει συσκέψεις με τους αμπελοκαλλιεργητές και με το αρμόδιο Υπουργείο για το ζήτημα αυτό, ενώ οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση. Βούληση της Περιφέρειας είναι να μην εκριζωθεί καμιά αμπελοκαλλιέργεια, ενώ γίνεται προσπάθεια να θεραπευτούν καταστάσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν.

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης οι κ.κ. Αγοραστός και Σαρχώσης συζήτησαν και το θέμα του καταρροϊκού πυρετού και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση στον Τύρναβο μετά τη συνάντηση που θα έχει ο περιφερειάρχης με τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλο, ώστε να μπορεί να δώσει απαντήσεις σε θέματα καταπολέμησης της νόσου, διαχείρισης των νεκρών ζώων και αποζημίωσης των κτηνοτρόφων.

Για το ζήτημα αυτό μάλιστα ο περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι υπάρχει διαβεβαίωση από τον αρμόδιο υπουργό ότι όσοι κτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα και έχουν κρατήσει τα τιμολόγιά τους πρόκειται να αποζημιωθούν. Για το λόγο αυτό τα κτηνιατρεία καταγράφουν όλους κτηνοτρόφους που προέβησαν στην παραπάνω διαδικασία.

ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΓΙΑ ΡΟΜΑ

Στα πλαίσια της συνάντησης ο κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την σύμβαση επιχορήγησης προς την δημοτική επιχείρηση του Δήμου Τυρνάβου για το έργο «Δημιουργία Ιατροκοινωνικού Κέντρου για ΡΟΜΑ στην περιοχή Κριτήρι Τυρνάβου» με το ποσό των 64.062,34 ευρώ από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΪΑ

Στη συνάντηση παράλληλα ο κ. Σαρχώσης ζήτησε την παρέμβαση της αιρετής Περιφέρειας στην αγροτική και κτηνοτροφική οδοποιία του δήμου και ο κ. Αγοραστός ανακοίνωσε την υλοποίηση συγκεκριμένου προγράμματος δράσεων που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ