25.2 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ομόφωνο “ναι” στην επιτροπή για τις επανορθώσεις

Την ομόθυμη στήριξη της Βουλής συγκέντρωσε η πρόταση της προέδρου του Σώματος για επανασύσταση και αναβάθμιση της Διακομματικής Επιτροπής για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, του κατοχικού δανείου και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών.

- Advertisement -

“H ηθική δεν είνα α λα καρτ”

“Όπως εμείς δεσμευόμαστε να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας, έτσι οφείλουν να πράξουν και όλες οι πλευρές. Γιατί η επίκληση της ηθικής δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Η κυβέρνηση θα στηρίξει πραγματικά και με όλες τις δυνάμεις της, την πρωτοβουλία για την ανασύσταση, επανασυγκρότηση και αναβάθμιση της επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου προς την Ελλάδα” τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στους αγωνιστές της εθνικής αντίστασης. Το οφείλουμε στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το οφείλουμε όμως κυρίως στην Ευρώπη και τους λαούς που έχουν δικαίωμα στη μνήμη και σε ένα μέλλον απελευθερωμένο από κάθε λογής ολοκληρωτισμό”, είπε.

Εκτελεστή η απόφαση του 97 για το Δίστομο

Την θέση ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αποκατάσταση των οικογενειών θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο παραμένει εκτελεστή εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε χειροκροτούμενος ότι είναι έτοιμος να δώσει την άδεια για την εκτέλεσή της.

http://admin.nooz.gr/Uploads/paraskeuopoulos11315.jpg”Θέλω να εκφράσω την προσωπική μου θέση ως υπουργού της Δικαιοσύνης. Συγχωρέστε μου τον πρωτοπρόσωπο λόγο. Οφείλεται στο ότι η πολιτική δικονομία αναθέτει μια απόφαση στον υπουργό της Δικαιοσύνης. Έχω τη γνώμη ότι η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι υπάρχει ετεροδικία και επομένως ασυλία του εναγόμενου γερμανικού κράτους δεν αναιρεί την εκτελεστότητα της Αρεοπαγιτικής απόφασης του έτους 2000 διότι δεν αφορά την ίδια υπόθεση. Η απόφαση του Αρείου Πάγου παραμένει εκτελεστή και προσωπικά είμαι έτοιμος να δώσω την άδεια για την εκτέλεσή της”, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

“Το χρόνο για την εκτέλεση αυτής της επίσπευσης αυτής της διαδικασίας, βεβαίως θα τον εξαρτήσω, ενόψει και της νομικής πολυπλοκότητας του θέματος αλλά και των εθνικών του διαστάσεων, και από την πολιτική διαπραγμάτευση που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση και από τη γνώμη της Βουλής”, είπε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς το 1997 επιδικάστηκαν 28 εκατομμύρια ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου.

Η απόφαση κατέστη αμετάκλητη με την απόφαση του Αρείου Πάγου το 2000. Ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν προηγηθεί απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η απόφαση Παρασκευόπουλου επιτρέπει στα θύματα του Διστόμου να προβούν σε κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Πολλαπλά σημαίνουσα χαρακτήρισε τη δήλωση του υπουργού η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, “ιδίως γιατί υπάρχουν ακόμα ζωντανοί άνθρωποι που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία αλλά και ενόψει ακόμη του ότι έχουν φύγει πάρα πολλοί στη διαδικασία αναμονής να υλοποιηθεί μια απόφαση που έχει γίνει αμετάκλητη για την ελληνική δικαιοσύνη από το έτος 2000, εδώ και 15 χρόνια”.

Αρχεία του Πενταγώνου με στοιχεία για τα εγκλήματα

Ένα σπάνιο αρχειακό υλικό τίθεται στην υποστήριξη του έργου της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων και οφειλών. Πρόκειται για 400.000 έγγραφα που εμπλουτίζουν εδώ και λίγους μήνες τα ιστορικά αρχεία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα αρχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ, αφορούν τα ημερολόγια της Βέρμαχτ και των στρατευμάτων κατοχής την περίοδο 1941-1944 στην Ελλάδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος ανακοίνωσε ότι τα αρχεία αυτά που βρίσκονται ήδη σε διαδικασία ψηφιοποίησης, θα είναι πλέον ανοιχτά σε όλα τα ακαδημαϊκά ινστιτούτα, στα πανεπιστήμια, τους φοιτητές, τα σχολεία αλλά και σε κάθε πολίτη που θα έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο ιστορικό υλικό.

Σε αυτά τα έγγραφα καταγράφονται παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές την περίοδο 1941-1944, εξορύξεις, αξιοποίηση και εκμετάλλευση πολύτιμων ορυκτών μετάλλων στην Επικράτεια, καταγράφονται επίσης καταστροφές ιστορικών μνημείων και βεβηλώσεις, καταστροφές αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, γεφυριών και σπιτιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα έγγραφα αυτά δεν είναι μόνο μέρος των ιστορικών αρχείων αλλά και των στρατευμάτων κατοχής. Καταγράφονται δηλαδή στοιχεία από τους ίδιους τους κατακτητές και άρα δεν χωράει καμία αμφισβήτηση σε αυτά.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, επισήμανε ότι για λόγους στρατηγικής της ελληνικής διεκδίκησης είναι σκόπιμο να διαχωριστεί το κατοχικό δάνειο από τις αποζημιώσεις δεδομένου ότι το αυτό στοιχειοθετείται απόλυτα και είναι απολύτως απαιτητό ενώ η διεκδίκηση αποζημιώσεων αντιμετωπίζει νομικά εμπόδια.

Από το Ποτάμι, ο Σπύρος Λυκούδης υπογράμμισε ότι αποτελεί και δική μας ευθύνη να μην ρίχνουμε λάδι στη φωτιά του υστερικού εθνικισμού αλλά να προσεγγίσουμε τα σύνθετα αυτά προβλήματα με πνεύμα που να αρμόζει στις σχέσεις μεταξύ συνεργατών μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Από την ΧΑ ο Μιχάλης Αρβανίτης αφού είπε πως κανένας δεν μπορεί να αμφιβάλλει για την εχθρότητα του γερμανικού κράτους και κείνων που κατέσφαξαν, λεηλάτησαν, εκτέλεσαν ανθρώπους και κατέκαψαν χωριά, διαβεβαίωσε ότι το κόμμα θα συμβάλλει τα μέγιστα για την ευόδωση των ελληνικών αξιώσεων.

Ο Δημήτριος Καμμένος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, συνεχάρη τον υπουργό Δικαιοσύνης και την κυβέρνηση για την δήλωση του περί υπογραφής του ώστε να εκτελεστεί η δικαστική απόφαση για το Δίστομο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού είπε ότι το κόμμα του διατηρούσε οργανωμένα το θέμα ζωντανό επισήμανε ότι η ουσία είναι η διεκδίκηση των ελληνικών απαιτήσεων προς το γερμανικό κράτος καταλογίζοντας στις κυβερνήσεις μόνον λόγια και καθόλου πράξεις.

Με αιχμή την συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος εξήρε την ανάγκη για εθνική ομοψυχία επισημαίνοντας πόσο κάθε μέρα αποδεικνύεται πόσο ψεύτικος υπήρξε ο διαχωρισμός των Ελλήνων ανάμεσα σε «μνημονιακούς» και «αντιμνημονιακούς».

ΝΟΟΖ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ