15 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο καρκίνος του μαστού πρώτη αιτία θανάτου των Ελληνίδων

 

Πριν από δύο χρόνια είχε αναστατωθεί η υφήλιος από την αποκάλυψη της αμερικανίδας ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί για τη διπλή μαστεκτομή στην οποία είχε υποβληθεί προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μαστού. Το πρόβλημά της μοιράστηκε προσφάτως με τον κόσμο και η σύζυγος του ηθοποιού Τομ Χανκς. Η ελληνικής καταγωγής Ρίτα Γουίλσον υποβλήθηκε επίσης σε διπλή μαστεκτομή για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το ίδιο έκαναν πολλές άλλες γυναίκες, «επώνυμες» και μη, οι οποίες δεν διστάζουν να μιλήσουν για το θέμα. Θεωρούν – και είναι αλήθεια – ότι με τον τρόπο τους αναδεικνύουν τη σημασία του προληπτικού ελέγχου.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου στις γυναίκες. Περισσότερες από 1,6 εκατ. γυναίκες διαγιγνώσκονται με τη νόσο ετησίως σε όλον τον κόσμο. Στην Ευρώπη περισσότερες από 450.000 διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 140.000 χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.

Πάνω από 2.000 ετησίως τα θύματα της νόσου στην Ελλάδα

- Advertisement -

Στην Ελλάδα ο καρκίνος του μαστού αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες. Στη χώρα μας πάνω από 4.900 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού ετησίως, ενώ περισσότερες από 2.000 χάνουν τη μάχη με τον θάνατο.

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία που προκύπτουν από το πανελλήνιο αρχείο νεοπλασιών των παθολογοανατομικών εργαστηρίων για το 2011 η επίπτωση του καρκίνου του μαστού εκτιμάται στις 6.454 περιστατικά (στοιχεία από το 97%-98% του συνόλου των εργαστηρίων). Το 27%-28% των γυναικών αυτών είναι ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ το 45% των γυναικών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του μαστού θα προβεί σε μαστεκτομή.

Οι ειδικοί επιστήμονες τονίζουν ότι εφόσον ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η πρόγνωση είναι πολύ καλή. Ωστόσο και ο μεταστατικός καρκίνος του μαστού αντιμετωπίζεται ικανοποιητικά και στην περίπτωση του HER2 θετικού μεταστατικού καρκίνου του μαστού η διάμεση επιβίωση μπορεί να ξεπεράσει τα πέντε έτη.
Ο HER2-θετικός καρκίνος του μαστού

Περίπου η μία στις πέντε γυναίκες που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού θα έχει έναν τύπο που λέγεται HER2-θετικός καρκίνος του μαστού και αντιπροσωπεύει το 18%-20% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιθετική μορφή της νόσου.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Με περισσότερα από 530.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι η τρίτη πιο κοινή μορφή καρκίνου στη γυναίκα μετά τον καρκίνο του μαστού (22,9%) και τον καρκίνο του παχέος εντέρου (9,4%).

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς λιγότερο από το ένα πέμπτο των ασθενών που θα διαγνωσθούν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε στάδιο IV έχει  πιθανότητες επιβίωσης περισσότερες από πέντε έτη.

Ο καρκίνος των ωοθηκών

Ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί την τέταρτη συχνότερα εμφανιζόμενη μορφή καρκίνου στις γυναίκες στην Ευρώπη. Στη χώρα μας πάνω από 900 περιστατικά καρκίνου ωοθηκών διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, ενώ περισσότερες από 500 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση. Στην Ευρώπη περισσότερες από 70.000 γυναίκες τον χρόνο διαγιγνώσκονται με καρκίνο των ωοθηκών και περίπου 45.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε ετήσια βάση.

Την τελευταία τετραετία έχει μεταβληθεί το θεραπευτικό τοπίο, με την ανάπτυξη και χρήση νέων μορίων, αλλάζοντας το προσδόκιμο ζωής των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας, το Σάββατο 9 Μαΐου ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Αλμα Ζωής» προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, στις 11.00-13.00. Οσοι παραβρεθούν θα φτιάξουν όλοι μαζί την ανθοδέσμη για τη μητέρα λέγοντας «Χρόνια Πολλά» με έναν ξεχωριστό τρόπο.
Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ