21.3 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Πίεση Κ. Σκρέκα στον Γκ. Χαρδούβελη για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Εκτάκτως κλήθηκε την Παρασκευή ο κ. Κώστας Σκρέκας, σε κλειστή σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και θέμα τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής και μείωσής του. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο υφυπουργός Γ. Μαυραγάνης, οι γενικοί γραμματείς του Υπουργείου κ.κ. Αικατ. Σαββαΐδου και Τ. Αναστασάτου και ακόμη τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., οι κ.κ. Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου

- Advertisement -

Στη συνάντηση, εξετάστηκαν λύσεις ώστε να διορθωθούν τα λάθη στον ΕΝΦΙΑ καθώς και μέτρα φορολογικής δικαιοσύνης και ανακούφισης των φορολογουμένων. Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό του φόρου για οικόπεδα και αγροκτήματα με οικίες, που βρίσκονται εκτός του συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου και διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα, συμφωνήθηκε ότι θα ληφθούν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές μεταξύ αυτών που χρησιμοποιήθηκαν για τον αρχικό υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ και αυτών βάσει των οποίων είχε υπολογιστεί ο ΦΑΠ έτους 2013, έτσι ώστε να υπάρξει το ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για το φορολογούμενο. Για αυτές τις κατηγορίες θα υπάρξει, όπως τονίστηκε, χαμηλότερος φόρος. Υπολογίζεται ότι αθροιστικά η μείωση θα είναι της τάξης των 167 εκατ. Ευρώ. Επίσης ο κ. Κ. Σκρέκας ζήτησε να ληφθεί μέριμνα για τα ημιτελή σπίτια (έκπτωση έως 60%), αλλά και για όσους δεν δύνανται να έχουν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας έθεσε κατά τη συνάντηση το ζήτημα της εφαρμογής μέτρων διευκόλυνσης των φορολογουμένων με στόχο να τους παρασχεθεί ουσιαστική βοήθεια να κάνουν τις τροποποιητικές δηλώσεις τους και να λάβουν εύκολα και χωρίς γραφειοκρατικά κωλύματα τις απαλλαγές από την υποχρέωση καταβολής φόρου που δικαιούνται. Τέτοια μέτρα αφορούν για παράδειγμα τις απαλλαγές για τα ημιτελή κτίσματα ή τις απαλλαγές για τις περιπτώσεις οικογενειών με μέλη που έχουν υψηλό ποσοστό αναπηρίας.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας, σε δήλωσή του έκανε λόγο για κατανόηση από την πλευρά του υπουργού ώστε «να δοθούν ουσιαστικές διευκολύνσεις σε όσους δικαιούνται εκπτώσεων ή απαλλαγών, για τις οποίες είναι απαραίτητη σχετική νομοθετική ρύθμιση. Οφείλουμε να ακούμε την κοινωνία και να διορθώνουμε άμεσα λάθη και αδικίες».

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ