15 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Παγωτό καραμέλα

Συστατικά
  • 1 γάλα εβαπορέ
  • 1 κονσέρβα φυτική σαντιγί
  • 2 dulce de leche
  • 80 γρ. ζάχαρη
  • 140 γρ. ξηροί καρποί (Καρύδια, αμύγδαλα κτλ.)
Μέθοδος Εκτέλεσης

Σε αυτή τη συνταγή μπορείτε αν θέλετε αντί για το δεύτερο dulce de leche να βάλετε πραλίνα σοκολάτας!

- Advertisement -
  • Στο μίξερ χτυπάμε τη φυτική σαντιγί με το εβαπορέ. Καλό θα ήταν να είναι και τα 2 κρύα.
  • Όταν αυξηθεί αρκετά ο όγκος τους τότε ρίχνουμε μέσα και το ένα καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και το χτυπάμε καλά και αυτό μέχρι να γίνουν όλα ένα μείγμα.
  • Καλό είναι με μια σπάτουλα να καθαρίσουμε καλά τα πλαϊνά και τον πάτο του μπολ του μίξερ γιατί ιδίως το καραμελωμένο ζαχαρούχο έχει την τάση να κολλάει εκεί και να μην ανακατεύεται καλά στην αρχή. Συνεχίζουμε να χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμα.
  • Αφαιρούμε από το μπολ και βάζουμε το μείγμα στην κατάψυξη.
  • Ετοιμάζουμε τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς. 
Καβουρδίζουμε για λίγο τους ξηρούς καρπούς βάζοντάς τους στο φούρνο σε ένα ταψάκι στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά. Αφού ψηθούν και κρυώσουν λίγο τους σπάμε σε μικρότερα κομμάτια στο μούλτι.
  • Βάζουμε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο σε δυνατή φωτιά. Όταν ζεσταθεί καλά ρίχνουμε μέσα το 1/3 από τη ζάχαρη και κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια. Περιμένουμε 2-3 λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει καραμέλα. Αν χρειαστεί ανακατεύουμε λίγο με μια σπάτουλα.
  • Προσθέτουμε το επόμενο 1/3 από τη ζάχαρη, το ανακατεύουμε και αυτό με την καραμέλα και περιμένουμε να καραμελώσει το μείγμα. Όταν η καραμέλα πάρει ωραίο ανοιχτό καστανό χρώμα ρίχνουμε και το τελευταίο μέρος από τη ζάχαρη και περιμένουμε ξανά να λιώσει. Ο λόγος που δεν ρίχνουμε τη ζάχαρη όλη μαζί από την αρχή έτσι είναι για να μην κάψουμε την καραμέλα μας και χρειαστεί να το κάνουμε από την αρχή. Με το να τη ρίχνουμε τη ζάχαρη σιγά σιγά έχουμε μεγαλύτερο έλεγχο στην παρασκευή της καραμέλας.
  • Όταν είναι έτοιμη και έχει πάρει όλη ένα χρυσαφένιο ανοιχτό καστανό χρώμα αφαιρούμε από τη φωτιά και ρίχνουμε γρήγορα μέσα τους ξηρούς καρπούς. Ανακατεύουμε καλά να πάει η καραμέλα παντού.
  • Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί πάνω στο οποίο έχουμε βάλει μια λαδόκολλα. Με δύο πιρουνάκια προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τα μεγάλα συσσωματώματα και μετά όταν κρυώσουν καλά με το χέρι μας σπάμε σε μικρά κομμάτια.
  • Όταν το παγωτό μας έχει παγώσει λίγο το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αν είναι πια αρκετά παγωμένο τότε μπορούμε να ρίξουμε μέσα τους ξηρούς καρπούς και το δεύτερο κουτί καραμελωμένου ζαχαρούχου.
  • Ανοίγουμε το δεύτερο καραμελωμένο ζαχαρούχο γάλα και με 2 κουτάλια παίρνουμε κουταλιές κουταλιές από την καραμέλα μας και την πετάμε μέσα στη μάζα του παγωτού. Τέλος ρίχνουμε μέσα και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε να πάνε παντού.
  • Επιστρέφουμε το μπολ στην κατάψυξη. Παγώνουμε για άλλες 6-8 ώρες μέχρι να παγώσει καλά. Καλό είναι πριν σερβίρουμε να το αφήσουμε εκτός κατάψυξης για 10-15 λεπτά να μαλακώσει.

πηγη:http://akispetretzikis.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ