24.5 C
Trikala
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Παρουσιάσεις της καλλιτεχνικής και παιδαγωγικής πορείας των Θεατρικών Εργαστηρίων του Δημοτικού Θεάτρου

Το Παιδαγωγικό Εργαστήρι Θεάτρου του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων λειτουργεί από το 1998 στην πόλη μας, υπό την καλλιτεχνική και επιστημονική καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή Στέφανος Νταλάση, με ιδιαίτερη επιτυχία, συμπληρώνοντας φέτος 16 χρόνια λειτουργίας και παρουσίας. Η ίδρυση και η λειτουργία του συμβάλει στην διαμόρφωση της αισθητικής και θεατρικής αγωγής των παιδιών και των νέων. Οι Εμψυχωτές των Εργαστηρίων Θεατρικής Έκφρασης: Αντονέλλα Χήρα, Βίκυ Ιακωβάκη, Χριστίνα Κρίθαρη, Αρτέμιος Αρκουμάνης, με ιδιαίτερη επιμέλεια σχεδιάζουν την πορεία των ομάδων με βάση την Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου που είναι συγκεκριμένη: «…στόχος του είναι η δημιουργική ευαισθητοποίηση των παιδιών στο χώρο των Τεχνών και του θεάτρου, η ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας στα πλαίσια της ομάδας και η απελευθέρωση της ψυχοκινητικής τους ενέργειας μ’ όλες τις μορφές έκφρασης που η σύγχρονη παιδαγωγική προτείνει για την συγκρότηση της προσωπικότητάς τους».
Την φετινή χρονιά στοχεύσαμε, περισσότερο και συστηματικά στην Παιδαγωγική διάσταση του Εργαστηρίου, με επίκεντρο το θέατρο και την τέχνη, με ουσιαστική προσέγγιση και δόμηση “Ενοτήτων” και με συγκεκριμένους εκπαιδευτικούς στόχους: “Γνώσεις- Ικανότητες- Στάσεις”.
Έτσι προέκυψαν, μέσα από την δυναμική του κάθε τμήματος-ομάδας θεματικές ενότητες από ένα ευρύ φάσμα της πολιτισμικής παρουσίας των ανθρώπων και των λαών.
Αναλυτικά θα παρουσιαστούν:

- Advertisement -

Λαϊκά Παραμύθια, Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 ,ώρα 21.00
-Η Ροδούλα που της έκλεψαν την εμορφιά
– Βρεμένα για ξερά
Με αφορμή τα λαϊκά παραμύθια τα οποία περικλείουν τη γνώση της παράδοσης θίγονται θέματα που απασχολούν το παιδί του σήμερα. Αξίες όπως η υπευθυνότητα, η αλληλεγγύη και η ανδρεία επικροτούνται ενώ η ατιμωρησία, η τεμπελιά και η φιλαργυρία καταδικάζονται. Στο κόσμο τον παραμυθιών ο δίκαιος νικά και ο άδικος τιμωρείται διδάσκοντάς μας τη σοφία του λαού.
Σημείωμα εμψυχωτών:
Ο στόχος στη συγκεκριμένη θεματική ενότητα ήταν μέσω της ζωντάνιας και της αμεσότητας του λόγου, καθώς επίσης και της εκφραστικότητας του σώματος τα παιδιά να μαγευτούν και να καταφέρουν να δημιουργήσουν παραμυθένιες εικόνες.
Συμμετέχουν (τμήμα Στ΄ Δημοτικού):
Αδάμου Ευτυχία
Βλόντζου Αριάδνη
Βουτσελά Ιωάννα
Γαντζούλα Ράλια
Καλαντζή Εύα
Καλαντζής Σωτήρης
Κολώνα Ευαγγελία
Κουστέλιος Δημήτρης
Μανθέλα Αθανασία
Μανθοπούλου Ευαγγελία
Μανθοπούλου Βάσια
Πλεξίδα Θεοδώρα
Χατζηπαρασίδη Ρένια

Εμψυχωτές:
Χήρα Αντοννέλα, Κρίθαρη Χριστίνα

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ ΓΕΜΑΤΟ ΟΝΕΙΡΑ Σάββατο 31 Μαΐου 2014, ώρα 18.00

Ένα πολιτιστικό και πολιτισμικό ταξίδι σε επιλεγμένες χώρες και ηπείρους ξεκινάει! Το καράβι μας ονομάζεται “Διαπολιτισμικότητα” και τα παιδιά εγγυώνται για ένα άνετο και ασφαλές ταξίδι, προς έναν κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, ανεξάρτητα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους.

Σημείωμα εμψυχωτών:
Μέσα από μια σειρά συναντήσεων με θέμα τους διαφορετικούς πολιτισμούς και την πολυπολιτισμικότητα, οδηγηθήκαμε στην επιλογή ενός κειμένου που θα συμπεριλάμβανε όλα αυτά τα στοιχεία και καταλήξαμε στο έργο της Μάρως Θεοδωράκη ¨Ένα καράβι γεμάτο όνειρα¨. Στόχος είναι μέσω της βιωματικής προσέγγισης των πολιτισμών να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να ενδιαφερθούν για τη διαφορετικότητα των άλλων και να αντιληφθούν ότι κάθε άνθρωπος έχει μια μοναδική προσωπικότητα που τον κάνει να διαφέρει από τον άλλον αλλά όλοι μέσα στη διαφορετικότητά μας είμαστε ίσοι μεταξύ μας.
Συμμετέχουν:
Τμήμα Α΄-Β΄-Γ΄ Δημοτικού:

• Βασιλειάδου Ανδρομάχη
• Βράντζας Αχιλλέας
• Δράκου Ναταλία
• Κυργιάκου Ματίνα
• Μπαζαγόρα Ισμήνη
• Μπίζιος Χρήστος
• Παπαδοπούλου Ευρυδίκη
• Τζιμούλης Πέτρος
Εμψυχωτές:
Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη.

ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ Σάββατο 31 Μαΐου 2014, ώρα 20.00

Παρουσίαση ενός κειμένου που βασίζεται σε σατιρικούς στίχους Ελλήνων ποιητών και συγγραφέων (Καβάφης, Παλαμάς, Σολωμός, Βάρναλης, Γκάτσος, Σουρής, Σούτσος, Λασκαράτος, Ροΐδης, Παπαδιαμάντης, Βελεστινλής) καθώς και σε εξωλογοτεχνικές μορφές έκφρασης του κωμικού (γελοιογραφίες, κόμικς), με θέμα το χιούμορ και τη σάτιρα στη λογοτεχνία.

Σημείωμα εμψυχωτών:

Μέσα από διάφορες τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού, όπως είναι οι αυτοσχεδιασμοί, η παντομίμα, οι ασκήσεις λόγου και σωματικής έκφρασης, η επινόηση, δραματοποίηση και αναδιήγηση ιστορίας έγινε μια βιωματική προσέγγιση της ποίησης καθώς, επίσης, συγκρότηση ενός εργαστηρίου γραφής όπου τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ποιητικούς στίχους. Σκοπός είναι τα παιδιά να έρθουν σ’ επαφή με λογοτεχνικά κείμενα, να κατανοήσουν τον ορισμό της σάτιρας, να δουν τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται το κωμικό στοιχείο στη λογοτεχνία (υπερβολή, αντίθεση, παρωδία, ειρωνεία, λογοπαίγνιο, αλληγορίες, επαναλήψεις, παρηχήσεις, διφορούμενα νοήματα, κοινωνική κριτική) και να αντιληφθούν την κοινωνική προέκταση της σάτιρας.
Τμήμα ΣΤ΄ Δημοτικού-Α΄ Γυμνασίου:

Γκατζήμα Γεωργία
Καλμπογκίνη Μαρία
Κόντου Μαρία
Μπουλογεώργου Βίβιαν
Μπουλογεώργου Ολυμπία
Πανάτσια Χριστίνα
Σκαμπαρδώνη Ειρήνη

Εμψυχωτές:
Αρτέμης Αρκουμάνης, Βίκυ Ιακωβάκη.

Λυσιστρατούλες Κυριακή 1 Ιουνίου 2014, ωρα 12.00 πμ

Η Λυσιστράτη είναι μια κωμωδία του Αριστοφάνη (411 π.χ) με ιδιαίτερα αντιπολεμικό χαρακτήρα. Η Λυσιστρλατη με τις υπόλοιπες γυναίκες αποφασίζουν να σταματήσουν τον πόλεμο κάνοντας απεργία από τα συζυγικά τους καθήκοντα και κυριεύουν την Ακρόπολη. Οι άντρες, εξοργισμένοι καταφθάνουν με αναμμένους πυρσούς και τότε η αναμέτρηση αρχίζει…

Σημείωμα εμψυχωτών:

Μέσα από αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια και ασκήσεις ομαδικότητας προέκυψε ένα καινούριο κείμενο με ατάκες των ίδιων των παιδιών, και βέβαια τα μηνύματα πολλά: ειρήνη, ομόνοια, αποφασιστικότητα, ανάληψη πρωτοβουλιών. Και όλα αυτά πάντα με κωμική διάθεση, όπως ο μεγάλος Αριστοφάνης προτείνει.

Συμμετέχουν:
Τμήμα Δ΄ Δημοτικού:

• Γκαγκαστάθης Βασίλης
• Δουγάς Βασίλης
• Καλογράνα Ζωή
• Κολώνα ευαγγελία
• Λώλης Στέφανος
• Μπούρχας Γιώργος
• Οικονόμου Κωνσταντίνα
• Οικονομίδη Μάρω
• Παπαναστασίου Κωνσταντίνος
• Πατούκα Ελευθερία
• Τζιμούλης Αλεξανδρος
• Χαρίση Ελισσάβετ
Εμψυχωτές:
Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα

Ντενεκεδούπολη vs Γκατζετούπολη Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ντενεκεδούπολη vs Γκατζετούπολη

Ο Μελένιος ξεκινά για το μεγάλο ταξίδι προς τη Ντενεκεδούπολη, εκεί όπου ζουν όλοι ελεύθεροι κι ευτυχισμένοι. Στο δρόμο όμως συναντά πολλούς κινδύνους. Θα τα καταφέρει να τα βάλει με το Μεγάλο Ζουληχτή; Θα υπερνικήσει το φόβο του μπροστά στο Σκιάχτρο;
Σημείωμα εμψυχωτών:
Μέσα από τη διαδικασία του εκπαιδευτικού δράματος προσεγγίστηκαν θέματα όπως: ελευθερία του λόγου, προσωπικές επιλογές, επίλυση προβλημάτων κ. α. Μέσω της βιωματικής διαδικασίας της θεατρικής τέχνης, τα παιδιά ‘’μεταμορφώθηκαν σε ντενεκεδάκια’’ και κλήθηκαν να δώσουν λύσεις ως άλλοι Μελένιοι, Ζουληχτές, Σκιάχτρα κτλ, όπως άλλωστε θα συμβεί αργότερα και στην πραγματική τους ζωή.

Αναστασοπούλου Χαριλένα
Γκόλια Αγγελίνα
Διαμάντη Δήμητρα
Καραγιάννης Θοδωρής
Κορκή Ιωάννα
Κούκια Εβίτα
Παπαδημητρίου Σταυρούλα
Πατουλιώτης Δημήτρης
Πατουλιώτης Γιάννης
Πολύζος Τάσος
Πρωτόγερα Μαριτίνη

Εμψυχωτές:
Χήρα Αντονέλα, Κρίθαρη Χριστίνα

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ