17.5 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Πατάτες ογκρατέν

Υλικά

- Advertisement -

• 1½ κιλό πατάτες
• 6 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες
• 5 φέτες γαλοπούλα ψιλοκομμένες
• 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη (προαιρετικά)
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 150 γραμ. γκούντα
• 100 γραμ. κασέρι
• 50 γραμ. κεφαλογραβιέρα
• 200 γραμ. κρέμα γάλακτος
• 50 γραμ. φρέσκο γάλα
• 2 αυγά
• 1 κουτ. σούπας φυτίνη
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες με τη φλούδα τους και τις βράζουμε, σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, για 30′ – 35′ μέχρι να μαλακώσουν.

Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε, (χλιαρές), τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σ᾿ ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε τη φυτίνη και σοτάρουμε ελαφρά, το σκόρδο, το κρεμμύδι, την πιπεριά και το μπέικον.

Με λίγο βιτάμ, αλείφουμε ένα πυρέξ 24 x 30 εκ., στον πάτο και στα πλάγια.
Στρώνουμε τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το μείγμα απ᾿ το τηγάνι.
Έπειτα απλώνουμε και τη γαλοπούλα ψιλοκομμένη.

Συνεχίζουμε ρίχνοντας όλη την κεφαλογραβιέρα και το ⅓ από τα άλλα τυριά.
Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και απλώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα τυριά.

Σ᾿ ένα μικρό μπολ, χτυπάμε τ᾿ αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα και τα περιχύνουμε πάνω στο φαγητό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 50′- 60′ περίπου, μέχρι να ροδίσει και να κάνει κρούστα.
Όταν γίνει, βγάζουμε το πυρέξ απ᾿ τον φούρνο, το αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο περίπου, κι έπειτα το κόβουμε και το σερβίρουμε.

— Αν θέλουμε, μπορούμε να βράσουμε τις πατάτες μας μέσα σε γάλα, αντί για νερό, για να γίνουν πιο νόστιμες.
— Αν δεν μας ενδιαφέρουν οι θερμίδες αλλά η γεύση, αντί να τις βράσουμε, μπορούμε να τις τηγανίσουμε ελαφρά στο τηγάνι, με ελαιόλαδο.

πηγη:https://faghta-giagias.blogspot.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ