15.5 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Περίθαλψη σε οφειλέτες ζητάει ο Γιώργος Κυρίτσης

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Τρικάλων της ΔΗΜΑΡ Γιώργος Κυρίτσης και η συνάδελφος του Κατερίνα Ξηροτύρη προς τον υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας σε σχέση με την δωρεάν περίθαλψη των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιεύτηκαν και στον Τύπο, από το σύνολο των οφειλετών που φτάνουν τα 300.000 άτομα, η δυνατότητα της δωρεάν περίθαλψης παρέχεται μόνο σε 65.835 οφειλέτες, δηλαδή στο 20% περίπου των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
Αναμφισβήτητα, ο ν. 4254/2014 (Α’ 85) «Μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο εφαρμογής του ν. 4046/2012 και άλλες διατάξεις», ο οποίος προβλέπει δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη σε ενεργούς ασφαλισμένους με μέσο εισόδημα στην τριετία 2011-2014 μέχρι 12.000 ευρώ, αποτελεί θετική εξέλιξη και συμβάλλει στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τους πλέον αδύναμους κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους ικανότητα. Όμως, γεγονός παραμένει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλετών παραμένει ακάλυπτο και αυτό δεν επιτρέπει ιδιαίτερους πανηγυρισμούς.
Επειδή:
– Η ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη ενήμερου ή μη.
– Η δυσκολία ανταπόκρισης σε ασφαλιστικές υποχρεώσεις, στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων, δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα του επαγγελματία αλλά σε συνθήκες αντίξοες και πέραν της βούλησης του.
– Το ποσοστό του 80% των επαγγελματιών που παραμένει ακάλυπτο δεν συνάδει με τις προδιαγραφές ενός κράτους δικαίου και δεν ανταποκρίνεται σε σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πως προτίθεται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
2) Εξετάζεται επέκταση των κριτηρίων ένταξης έτσι να παρέχεται δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους, το οποίο αποτελεί και πρότασή μας γιατί είναι υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας;

- Advertisement -

Οι βουλευτές που ερωτούν
Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη
Γιώργος Κυρίτσης
Συνάντηση με αρχαιολόγους
Συνάντηση με το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων είχαν σήμερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και Γιώργος Κυρίτσης.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (η Πρόεδρος, κ. Σακαλή, ο Αντιπρόεδρος, κ. Στρατής, ο Γραμματέας, κ. Βάκουλης, και τα Μέλη, κκ. Βαφειάδης και Στάθης) έθεσαν σειρά θεμάτων και αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα προβλήματα που προκύπτουν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία λόγω του Νέου Οργανισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Επεσήμαναν το γενικότερο ζήτημα της περικοπής κρίσιμων δομών και την δημιουργία άλλων αναντίστοιχων με τις ανάγκες του υπουργείου, οι οποίες εκτός των άλλων είναι και αντίθετες με την προσέγγιση που θα έπρεπε να έχει το ίδιο το υπουργείο για την προστασία, την ανάδειξη και την αξιοποίηση του Πολιτισμού μας. Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. δεσμεύτηκαν ότι θα υπάρξει συντονισμένη παρέμβαση σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί ο Νέος Οργανισμός στα σύγχρονα δεδομένα και ανάγκες.
Τέλος, συζητήθηκαν τα προβλήματα της υποστελέχωσης, της υποχρηματοδότησης και της ανεπάρκειας υποδομών του ΥΠ.ΠΟ.Α. και τονίστηκε από το Δ.Σ. ότι ενώ με το πρόγραμμα της κινητικότητας είχαν δηλωθεί από το υπουργείο 1.100 κενά αυτά δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ. Τέλος, έγινε ιδιαίτερη αναφορά για τα προβλήματα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ.Α. (π.χ. το νέο προσοντολόγιο). Για την σειρά θεμάτων που παρέθεσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ θα κάνουν τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ