30.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Περικοπές στον προυπολογισμό του ΟΑΕΔ κρύβουν «κόψιμο» παροχών

Περικοπές ύψους 160 εκατ. ευρώ, διαπιστώνει το ΠΑΜΕ ότι θα προκύψουν στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για το νέο έτος. Στο ΔΣ του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, κ. Θανάσης Γκώγκος, τον καταψήφισε συνολικά.

- Advertisement -

Αιτία το γεγονός ότι, ενώ ανερχόταν στο 1,77 δισεκ ευρώ πριν από πέντε έτη, με ανεργία στο 11%, σήμερα έχει υποχωρήσει στα 830 εκατ. ευρώ. με 1,5 εκατ ανέργους. Όπως επισήμανε ο κ. Γκώγκος «πλέον όλο και λιγότεροι είναι οι δικαιούχοι επιδομάτων ανεργίας. Επιδοτείται κατά μέσο όρο κάθε μήνα περίπου το 12% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ. Παράλληλα με τις διατάξεις που περιορίζουν τη δυνατότητα για πλήρη επιδότηση, μεγάλο τμήμα των ανέργων επιδοτείται μόλις για 5 μήνες».

Χαρακτήρισε «κακοπληρωμένα πεντάμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της φτώχειας», τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία μετά τη λήξη τους δεν προβλέπουν σταθερή επιδότηση, δεν προσφέρουν πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αντιμετωπίζουν τους ανέργους ως ωφελούμενους και όχι ως εργαζόμενους.

Στην παρέμβασή του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ σημείωσε με νόημα ότι, «από τις κοινωνικές παροχές που βρίσκονταν στην ευθύνη των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας επιβιώνει μόνο το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού το οποίο είναι κουτσουρεμένο σε ποσά και δικαιούχους. Απουσιάζει πλήρως το κατασκευαστικό έργο για φθηνή κατοικία, έργο ζωτικής σημασίας για την εργατική-λαϊκή οικογένεια».

Ειδική αναφορά έγινε στα προβλήματα με την πρακτική άσκηση των σπουδαστών των ΕΠΑΣ, αλλά και στα κενά που υπάρχουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με συνέπεια να «κόβονται» κάθε χρόνο εκατοντάδες βρέφη και νήπια. Παράλληλα συνεχίζεται αμείωτα η ανάθεση βασικών λειτουργιών του ΟΑΕΔ (καθαριότητα, φύλαξη) σε ιδιώτες εργολάβους.

πηγη:www.dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ