24.1 C
Trikala
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Πολιτική παρέμβαση από Μόσιαλο

Ο τρικαλινός καθηγητής και πρώην υπουργός Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτηση του στο διαδίκτυο έκανε μια ενδιαφέρουσα πολιτική παρέμβαση. Αναλυτικά:
Είναι φανερό ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες του. Η φάση την οποία διανύουμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, δεν θα λυθούν μόνο με την εφαρμογή δημοσιονομικών προσαρμογών. Το πρόβλημά μας είναι το κράτος (και το πολιτικό σύστημα) που ευνοεί μια κλειστή ολιγοπωλιακή οικονομία και ως ‘αντιστάθμισμα’ μοίραζε, και μοιράζει δυστυχώς ακόμα, πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εύκολη ανέλιξη στο δημόσιο χωρίς καμία αξιολόγηση. Οι εκσυγχρονιστές ασχολούνται μόνο με τις συντάξεις και τις προσλήψεις. Οι λαικιστές θέλουν περισσότερες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και προσλήψεις. Κανείς δεν θέτει επιτακτικά το θέμα της κλειστής ολιγοπωλιακής οικονομίας. Oι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να αλλάξει την χώρα η υπόσχεται επιστροφή σε παλιές πρακτικές. Ούτε θα αλλάξει από νέες πρωτοβουλίες που είναι απλά νέες.
Χρειαζόμαστε ένα νέο πολιτικό σύστημα, που να θέλει ν’ αλλάξει ριζικά το μεταπολιτευτικό μοντέλο. Πρέπει ν΄ αφήσουμε πίσω μας ανεπιστρεπτί το μεγάλο και αναποτελεσματικό κράτος, που είναι πολυέξοδο χωρίς να παράγει καλές υπηρεσίες προς τον πολίτη. Τις συνεχείς εισαγωγές και τη χαμηλή πρωτογενή – δευτερογενή παραγωγή, που φέρνει αναλόγως χαμηλές εξαγωγές. Το ξεπερασμένο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που δεν καλλιεργεί κριτική σκέψη, ούτε δίνει έμφαση στην έρευνα. Την ψευδή επιχειρηματικότητα που στηρίζεται στην κλειστή οικονομία και στα ολιγοπώλια. Το αδιαφανές τραπεζικό σύστημα που δίνει δάνεια χωρίς κριτήρια και συμμετέχει στη δημιουργία της κρίσης. Τα καρτέλ που διατηρούν τις τιμές στα επιθυμητά για τα συμφέροντά τους επίπεδα, εμποδίζοντας τον υγιή ανταγωνισμό. Κι από την άλλη, πρέπει να εμπεδώσουμε την εσωτερική ασφάλεια με σύγχρονη, δημοκρατική αστυνομία και με οργανωμένη μεταναστευτική πολιτική, που δε θα εξαντλείται σε φαντεζί κινήσεις, αλλά θα θέτει κριτήρια χρόνου, αριθμού και ιδιότητας για τους μετανάστες.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ