21.2 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Προβατίνα ή γίδα ντοματόσουπα με κριθαράκι

Υλικά

- Advertisement -

• 1200 γραμ. χοντρό (γίδα ή προβατίνα)
• 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ολόκληρα
• 2 πατάτες ολόκληρες
• 2 καρότα ολόκληρα
• 4 κλωνάρια σέλινο
• 1 ώριμη ντομάτα ολόκληρη
• 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• 3 ώριμες ντομάτες, περασμένες στο μούλτι
• 1 κουτ. σούπας πελτέ
• 1 φλυτζ. τσαγιού γεμάτο κριθαράκι μέτριο
• 1 πρέζα ζάχαρη
• αλάτι – φρεσκοτριμένο πιπέρι
• 3½ λίτρα νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, (να πάει μέχρι τη μέση).
Όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε μέσα το κρέας και όταν αρχίσει να βράζει και να βγάζει άφρη, την αφαιρούμε μ᾿ ένα κουτάλι, (το ξαφρίζουμε), πολύ καλά.
(Σ᾿ αυτή τη φάση, αν θέλουμε, αδειάζουμε την κατσαρόλα, πετάμε το ζουμί, πλένουμε το κρέας, το βάζουμε με καινούργιο νερό στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε).
Έπειτα ρίχνουμε το λάδι, το σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για 45΄- 50΄, μέχρι να μαλακώσει.

Τότε προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, την ολόκληρη ντομάτα, αλάτι, πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 25΄ περίπου, μέχρι να βράσουν τα λαχανικά.
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε.
Όταν είναι έτοιμο, βγάζουμε το κρέας και τα λαχανικά, σε μια μεγάλη πιατέλα, αλατίζουμε με χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι.

Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε, 7 φλυτζάνια του τσαγιού σουρωμένο ζωμό, απ᾿ το κρέας που βράσαμε, ρίχνουμε μέσα τον πελτέ, τις λιωμένες ντομάτες, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και όταν πάρουν βράσει, προσθέτουμε το κριθαράκι.
Βράζουμε 15΄ έως 20΄, μέχρι να χυλώσει το κριθαράκι, ή σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού, στη συσκευασία.
Είναι απαραίτητο να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην κολλήσει.

Οι αναλογίες για την κριθαρόσουπα, ανά άτομο, είναι 1 φλυτζ. του καφέ κριθαράκι σε 3 κουτάλες υγρό.

πηγη:https://faghta-giagias.blogspot.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ