16.9 C
Trikala
Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Προετοιμασία για την δασοπροστασία

Ήδη βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου και στα πλαίσια ενημέρωσης του κοινού γνωρίζουμε τα παρακάτω:
Η δασοπυρόσβεση με Νόμο, έχει υπαχθεί και αποτελεί σήμερα αρμοδιότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Στη Δασική Υπηρεσία ανήκει η αρμοδιότητα της πρόληψης. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε προγραμματίσει μια σειρά έργων και δράσεων με σκοπό την προστασία των Δασών μας με έμφαση την αντιπυρική προστασία τους.
Συγκεκριμένα, σε εφαρμογή σχετικών αποφάσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Προϊσταμένης Δασικής Αρχής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, οι Δασικές Υπηρεσίες του Νομού (Δ/νση και Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας) έχουν προβεί και προβαίνουν στην λήψη και εφαρμογή των παρακάτω μέτρων:
1. Συντήρηση – αποκατάσταση της βατότητας του δημοσίου Δασικού οδικού δικτύου του Νομού, με σκοπό την καλύτερη και απρόσκοπτη πρόσβαση των Πυροσβεστικών Οχημάτων (Π/Ο) σε περιπτώσεις έναρξης δασικής πυρκαγιάς. Συντάχτηκαν και εγκριθήκαν οι σχετικές μελέτες και ήδη κινήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησής τους, από τα Δασαρχεία Τρικάλων και Καλαμπάκας.
2. Εφαρμογή προγράμματος επιφυλακής και βάρδιας από τους Δασικούς Υπαλλήλους των Δασαρχείων του Νομού κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες, όλες τις ημέρες της εβδομάδας.
3. Πραγματοποίηση εποχούμενων περιπόλων καθ’όλη τη διάρκεια του 24/ώρου με συμμετοχή δασικών υπαλλήλων με βαρύτητα επιτήρησης και ελέγχου στις επικίνδυνες όσον αφορά την έναρξη πυρκαγιάς, περιοχές του Νομού.
4. Ενημέρωση του κοινού από τους υπαλλήλους μας σε καθημερινή βάση κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και ανακοινώσεις μας στον τοπικό τύπο, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του στην προστασία των Δασών.
Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μια σειράς μέτρων πρόληψης που στοχεύουν όχι μόνο στην προστασία των δασών και δασικών οικοσυστημάτων από πυρκαγιά αλλά και γενικότερα στην προστασία του Δασικού και Θηραματικού πλούτου.
Τέλος, από πλευράς μας λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας μας στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με το υπάρχον προσωπικό που διαθέτουμε, τα μηχανικά μέσα και οχήματα, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συνεργασθούμε αρμονικά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε μέσα από ένα σωστό συντονισμό όλων να επιτευχθεί το δυνατό καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την
Προστασία των Δασικών Οικοσυστημάτων του Νομού μας, κυρίως από Πυρκαγιές.

- Advertisement -

Τρίκαλα Ιούνιος 2014
Ο
Δ/ντής Δασών

Χρήστος Αλ. Κουτσονάσιος

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ